Titulinis » Naujienos » Dėl greitosios medicinos pagalbos (GMP) budėjimo Lietuvos ledo ritulio čempionato rungtynių metu

Dėl greitosios medicinos pagalbos (GMP) budėjimo Lietuvos ledo ritulio čempionato rungtynių metu

2017-02-17
NLRL informacija
 Europos kardiologų draugijos, Europos širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos ir reabilitacijos asociacijos atlikti medicininiai sportininkų sveikatos tyrimai atskleidė nerimą keliančius faktus. Ištyrus daugiau kaip 2000 žinomų aukščiausio lygio sportininkus paaiškėjo, kad daugelis jų turi širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimų. Tyrimas parodė, kad netgi paties aukščiausio fizinio pasirengimo sportininkai, vasaros ir žiemos olimpinių žaidynių kandidatai, gali turėti gyvybei pavojingų širdies ir kraujagyslių sistemos pažeidimų, keliančių didelę grėsmę jų sveikatai.
 
Lietuvos sporto pasaulyje padaugėjo rimtų sportininkų sveikatos sutrikimo atvejų sportinių varžybų, ypatingai žaidybinių sporto šakų metu. Dėl varžybose budėjusių greitosios medicinos pagalbos ekipažų profesionalumo bei reikiamos įrangos turėjimo pavyko išvengti didesnių nelaimių. Nacionalinė ledo ritulio lyga kaip Lietuvos ledo ritulio čempionato organizatorė, imasi iniciatyvos ir klubų pagalba tikisi organizuoti tinkamą medicininės sportininkų priežiūros sistemą.
 
Nuo kito 2017/2018 m čempionato pradžios įtraukiamas nuostatų punktas, kuris įpareigos komandą - šeimininkę užtikrinti privalomą greitosios medicinos pagalbos (GMP) budėjimą čempionato rungtynių metu, taip pat punktas, kuris įpareigotų komandas kartu su čempionato paraiška pateikti komandos žaidėjų medicininės patikros pažymas (pagal Lietuvos sporto medicinos įstatymą : sportuojančio ir užsiiminėjančio kūno kultūra sveikatos patikrinimo medicininė pažyma, Forma Nr. 068/a). 
 
Artėjant šių metų sezono pabaigai, NLRL gali tik rekomenduoti klubams namų rungtynių metu pasirūpinti GMP ekipažo budėjimu bei kaip įmanoma greičiau atlikti savo komandos žaidėjų medicinines patikras pagal Lietuvos sporto įstatyme nustatytą tvarką.
 
Norime informuoti, kad šio sezono privalomas medicinos specialisto budėjimas rungtynių metu yra tik minimali sportininkų traumų prevencija ir esant rimtam sveikatos sutrikimui būtų visiškai neveiksnus. O jeigu įvyktų nelaimingas atsitikimas, tai juridinių problemų turėtume visi, ir lyga, ir klubai.
 
Pateikiame informaciją gautą iš Lietuvos miestų greitųjų pagalbų stočių vadovų dėl GMP paslaugų teikimo sporto renginiams sudarius sutartis:
 
·                     Vilnius: BLS brigada „B" tipo automobilis + skubios medicinos pagalbos specialistas + du GMP pagalbiniai darbuotojai + vairuotojas - paramedikas (vairuotojas) komandoje.  Val. kaina 41,03 €.
·                      
·                     Kaunas:  GMP paslaugos, suteiktos pažangaus ar pradinio gyvybės palaikymo brigados B ar C tipo automobiliais. Val. kaina 25,45 €
·                      
·                     Elektrėnai:  Val. kaina 35 €
·                     Panevėžys:  val., kaina : 10,81€ + 24,15 € (iškvietimo mokestis)
 
·                     Rokiškis/Juodupė: Čia jau yra problema. Greitosios pagalbos stotis turi tik 1 ekipažą. Vadovė siūlo samdyti iš Panevėžio.
 
 
NLRL rekomenduoja Lietuvos ledo ritulio čempionato klubams raštu kreiptis į savo miestų savivaldybes dėl GMP ekipažų budėjimo paslaugų finansavimo.
 
Nuolatinis sveikatos ir fizinės būklės tikrinimas yra neatsiejama profesionalaus ir mėgėjo sportininko sveikatos priežiūros dalis. Reguliariai sekdami savo sveikatos būklę sportininkai ne tik gali išvengti sveikatos sutrikimų atvejų sportinių varžybų metu, tačiau patikrinimų metu gautos žinios gali padėti kontroliuoti treniruočių procesą, teisingai pasirenkant treniruočių intensyvumą bei apimtis.