Titulinis » Naujienos » Ledo ritulys grūdina organizmą, mąstymą ir charakterį

Ledo ritulys grūdina organizmą, mąstymą ir charakterį

2010-09-26
Kokią sporto šaką, parinkti mažyliui, kad užsiėmimai būtų naudingi sveikatai, formuotų charakterį ir kartu padėtų mokslams? Ledo ritulį – sako specialistai.

Ledo ritulys – vaistas nuo plaučių ligų

Ledo ritulys, visų pirma, yra efektyvi fizinės jėgos ir sveikatos stiprinimo priemonė. Daugelis būsimųjų pasaulinio lygio žvaigždžių, tokių kaip kanadietis Weyne Gretzky, ant pačiūžų  stojo todėl, kad tėvams nusibodo jų peršalimo ligos – plaučių uždegimai, angina.

Treniruotės vyksta ledo arenose, kur šaltas, tyras oras ir fiziniai krūviai grūdina plaučius – todėl medikai ledo ritulį siūlo rinktis ir astma sergantiems vaikams, ir tiems, kas linkę į peršalimo ligas. Juo labiau, kad aktyviai leidžiant laisvalaikį ledo arenoje, vyksta termoreguliavimo procesai – organizmas grūdinasi.

Specialistai yra paskaičiavę, kad pajėgių čiuožėjų, ledo ritulininkų plaučių tūris yra kelis kartus didesnis už plaukikų.

Ledo ritulys labai naudingas ir vaikų koordinacijai, pusiausvyrai ugdyti. Čiuožimas ant pačiūžų vysto sąnarius ir yra labai naudingas stuburui, o fizinis krūvis treniruočių metu gerina širdies veiklą. Treniruojantis ledo ritulį tvirtėja visas vaiko raumenynas.

Treniruotėse paklaus, kaip sekasi matematika


Nenustebkite, jei į ledo ritulio treniruotes atėjusio vaiko treneris paklaus, koks yra jo matematikos pažymys – tai komandinė sporto šaka, kurioje sprendimai yra priimami akimirksniu, o žaidėjas turi ne tik atlikti veiksmą, bet ir galvoje numatyti įvairius situacijos vystymosi variantus.

Todėl požiūris į mokslą ledo ritulio sporto mokyklose ir klubuose yra gana griežtas. Treneriai sako, kad tiems, kuriems sekasi matematika, lengviau yra ir ant ledo ir atvirkščiai – pastebėta, kad ledo ritulio treniruotes pradėję lankyti vaikai geriau mokosi ir mokykloje: jie greičiau skaičiuoja, mažiau dvejoja priimdami sprendimus, pasižymi greitesne nei bendraamžių reakcija.

Visi už vieną, vienas – už visus

Ledo ritulys ugdo ir vaikų charakterį – iš vienos pusės mažyliai išmoksta dirbti komandoje, kartu siekti tikslų, iš kitos – apginti save ir draugus. Kadangi ledo ritulyje kiekvienas komandos žaidėjas privalo atlikti tam tikras funkcijas, vaikai išmoksta dėl bendro tikslo užgniaužti savo egoizmą ir tapti „vienu kumščiu“ (ne kiekvienas juk gali mušti įvarčius, kažkas ir vartuose pastovėti turi ?), kartu toleruojant ir individualias keistenybes.

Kitą vertus, kasdien akis į akį susidurdami su varžovais, vaikai išsiugdo ir kovotojų savybes – vyriškumą, drąsą. Juo labiau, kad ledo ritulys yra džentelmeniška sporto šaka, kurioje galioja griežtos per pusantro šimto metų susiformavusios taisyklės, o visi aikštėje esantys komandos draugai privalo ginti vienas kitą ir, pirmiausia, vartininką.
 
Kur lankyti ledo ritulio treniruotes?

Į ledo ritulio treniruotes vaikai – ir berniukai, ir mergaitės – priimami nuo 4 metų amžiaus.

Jei anksčiau galimybių treniruotis ledo ritulį Lietuvoje buvo mažai ir daugelis ant pačiūžų stodavo tik žiemą, tai dabar vaikų treniruotėse laukia 8 ledo ritulio sporto mokyklos ir klubai – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Elektrėnuose ir Rokiškyje.

Visas vaikų sporto mokyklas vienija jau antrą sezoną gyvuojanti Nacionalinė vaikų ledo ritulio lyga, kurios prezidentu šiemet tapo geriausias Lietuvos ledo ritulininkas, NHL rungtyniaujantis Dainius Zubrus. Tad dabar vaikai gali dalyvauti 4 amžiaus grupėse vykstančiuose Lietuvos čempionatuose, komandos dalyvauja tarptautiniuose turnyruose užsienyje.