Titulinis » Naujienos » Rekordus Norvegijoje gerinusi įvarčių mašina iš Lietuvos taikosi į aukščiausią lygą (VIDEO)

Rekordus Norvegijoje gerinusi įvarčių mašina iš Lietuvos taikosi į aukščiausią lygą (VIDEO)

2022-04-15
hockey.lt informacija
Lietuvos ledo ritulio rinktinė tęsia pasiruošimą pasaulio čempionato IA diviziono kovoms, o rinktinės stovykloje ir vėl netrūksta Norvegijoje rungtyniaujančių ledo ritulininkų. Vienas iš jų – dar 2014 metais į šią šalį atvykęs Paulius Gintautas. 26-erių metų puolėjas šiame sezone ne tik gerino rekordus, bet ir pravėrė aukščiausios šalies lygos duris, o ateityje jis gali tapti ir nuolatiniu šios lygos nariu.
 
Antroje Norvegijos lygoje rungtyniaujančio „Comet“ klubo narys rinktinės treniruočių stovykloje pluša jau trečią savaitę. Kovo 31 dieną sezoną Norvegijoje pabaigęs puolėjas, kartu su komandos draugu Ugniumi Čižu, vos po trijų prisijungė prie Elektrėnuose stovyklavusios Lietuvos rinktinės.

Nepaisant to, jog į rinktinę teko vykti neturėjus atostogų, P. Gintautas pasidžiaugė galimybe vėl būti rinktinės gretose ir ruoštis laukiančioms pasaulio čempionato kovoms.

„Smagu, faina, visada malonu grįžti į rinktinę ir susitikti su komanda. Čiuožiame, dirbame ir ruošiamės čempionatui“, - kalbėjo P. Gintautas.
 
 
Sezono metu – debiutas aukščiausioje Norvegijos lygoje
 
Į rinktinės stovyklą puolėjas atvyko po dar vieno puikaus sezono Norvegijos antrajame divizione. Savo gebėjimą pelnyti įvarčius eilinį kartą demonstravęs lietuvis reguliariajame sezone su 23 tiksliais metimais dalijosi antrąją-trečiąją poziciją visoje lygoje, o svarbiausiose sezono kovose kartu su kitu kolega iš Lietuvos jie tapo svarbiausiais „Comet“ ginklais.
 
Tarp keturių stipriausių antrojo diviziono klubų patekusi „Comet“ komanda dėl galimybės iškovoti kelialapį į aukščiausiąją šalies lygą stojo į seriją iki trijų pergalių su „Lorenskog“ klubu. Serijai užsitęsus iki maksimalaus rungtynių kiekio, svarbiausioje sezono dvikovoje žibėjo du Lietuvos rinktinės nariai. U. Čižas prisidėjo prie pirmų dviejų įvarčių, padėjusių pasiekti lygiąsias per reguliarų rungtynių laiką, o pratęsime savo žodį tarė P. Gintautas, pergalingu įvarčiu išvesdamas komandą į pareinamąsias rungtynes su dviem aukščiausios lygos klubais bei dar viena stipriausia antrojo diviziono komanda.
 
Sustabdyti Lietuvos rinktinės snaiperį nebuvo lengva ir klubams iš aukščiausio šalies diviziono: kone pusę visos komandos įvarčių kovoje dėl vietos stipriausioje Norvegijos lygoje pelnęs P. Gintautas iš viso per šešias rungtynes pasižymėjo šešis kartus ir pagal šį rodiklį buvo nepralenkiamas tarp visų keturių pereinamų rungtynių dalyvių.
 
Nepaisant P. Gintauto įvarčių, „Comet“ komandai nepavyko pasiekti aukščiausios Norvegijos lygos: tarp keturių komandų jie liko paskutiniai, o vietą aukščiausioje lygoje būtų garantavusi viena iš dviejų pirmųjų pozicijų. Tiesa, rezultatai galėjo būti ir daug geresni: įpusėjus rungtynėms varžovai apčiuopiamą pranašumą turėjo vos kartą, o dažniausiai pirmoje rungtynių dalyje Haldeno ekipa net ir pirmaudavo prieš savo oponentus. Visgi, didžiulį krūvį turėję atlaikyti komandos lyderiai, tarp kurių ir daugiau nei dvidešimt minučių ant ledo kaskart praleisdavę lietuviai, lygiaverčiai kovoti su keturis lygius penketus turėjusiomis komandomis nesugebėjo ir rungtynių pabaigose kur kas šviežesni varžovai išplėšdavo itin svarbius taškus iš „Comet“ ekipos rankų.
 
Prisimindamas sezoną P. Gintautas pripažįsta, jog gaila neišnaudoto šanso su klubu patekti į aukščiausią šalies lygą, bet pasidžiaugė, kad tiek ir jam, tiek ir U. Čižui asmeniškai sezonai klostėsi tikrai neblogai.
 
„Metai buvo neblogi, nors, žinoma, galėjome iškopti ir į aukščiausią lygą, bet mums šiek tiek iki to pritrūko. Personaliai viskas klostėsi neblogai, stengiausi mušti įvarčius, tai gana gerai sekėsi ir su Ugniumi kartu sužaidėme neblogą sezoną.“
 
Sezono metu P. Gintautui buvo suteikta galimybė išbandyti save ir aukščiausioje Norvegijos lygoje: kol antrajame divizione dėl COVID-19 židinių keliose komandose buvo paskelbta pertrauka, „Sparta“ klubas pasinaudojęs šia galimybe išsinuomojo lietuvį į savo gretas. Penkias rungtynes aukščiausioje Norvegijos lygoje sužaidęs ledo ritulininkas kalbėdamas apie šią patirtį išskiria daug didesnį greitį, bet pripažįsta, jog prie jo prisitaikyti tikrai yra įmanoma.
 
„Didžiausias skirtumas tarp antros ir pirmos lygos yra greičiai – galima sakyti, kad viskas vyksta trigubai greičiau. Greitesni ir perdavimai, ir metimai, visi greičiau čiuožia. Tačiau pripratus galima žaisti ir čiuožti, nieko tokio įspūdingo ten nėra."
 
 
 
Netekus legionieriaus statuso – žvilgsnis į aukščiausią lygą
 
2014 metais į Norvegiją pasukęs P. Gintautas visus šiuos aštuonis sezonus praleido gindamas „Comet“ komandos garbę. Per aštuonis sezonus Haldene lietuvis ne tik tapo vietinių sirgalių numylėtiniu, tačiau ir tikra šio klubo legenda: 181 įvartis ir 310 rezultatyvumo balų visose sezono fazėse yra du nauji klubo rekordai, kuriuos Lietuvos rinktinės narys pasiekė šį sezoną ir auksinėmis raidėmis įsirašė save į „Comet“ istoriją.
 
Lietuvos rinktinės snaiperis savo įvarčiais buvo nepralenkiamas ne tik „Comet“ klube: nuo tos akimirkos, kai tuomet 19-metis P. Gintautas atvyko į Norvegiją, joks kitas žaidėjas šiame lygmenyje neprilygo lietuviui pagal pelnytus įvarčius. Artimiausias konkurentas atsiliko beveik 50 tikslių atakų, o dar didesnę persvarą jis turi skaičiuojant paskutinius penkis sezonus, visus kitus žaidėjus lenkdamas beveik dvigubai.
 
Visi šie rodikliai aiškiai rodo, jog Lietuvos rinktinės puolėjui laikas kilti aukštyn, o galimybes tapti pilnaverčiu Norvegijos aukščiausios lygos žaidėju P. Gintautui dar labiau sustiprins ši vasara. Po aštuonių sezonų iš eilės Norvegijoje, mūsų šalies atstovas šioje šalyje bus laikomas vietiniu žaidėju ir nebeužims ribotos legionierių kvotos.
 
Nepavykus į aukščiausią šalies lygą atvesti „Comet“ komandos, P. Gintautas į šią lygą sieks patekti bandydamas iškeisti pastaruosius aštuonis metus namais buvusį Haldeną, į vieną iš aukščiausioje šalies lygoje klubą turinčių miestų. Lietuvis neslepia, jog susidomėjimą rodo sezono metu jį nuomos pagrindais pakvietusi „Sparta“ komanda, o žaidėjo agentas naują statusą Norvegijoje įgausiančiam puolėjui jau dabar ieško vietos tarp stipriausių šalies klubų.
 
„Klubas, kuriame buvau išnuomotas, kalbėjo apie tai, jog palaikysime kontaktą, tad žiūrėsime vasaros laikotarpiu kuo tai baigsis. Kitą sezoną Norvegijoje jau nesiskaitysiu legionieriumi, todėl bus daug lengviau pabandyti save aukščiausioje lygoje. Pasikeitus statusui iš legionieriaus į vietinį žaidėją iškart jaučiasi didesnis susidomėjimas iš aukščiausios lygos klubų. Agentas rašo, kad žinant, jog nebeužimsiu legionieriaus vietos atsirado tikrai nemažai variantų. Dėl to kalbėtis su klubais yra daug lengviau.“
 
 
IA divizionas – puiki proga išbandyti save
 
Pastaraisiais metais savo įvarčiais P. Gintautas vis dažniau džiugina ne tik „Comet“ komandos, tačiau ir Lietuvos rinktinės gerbėjus. Nuo 2014 metų rinktinėje pasaulio čempionatuose žaidžiantis puolėjas buvo itin svarbi figūra Kaune iškovojant 2018 metų pasaulio čempionato IB diviziono auksą, o po metų jis nepasimetė ir debiutuodamas IA divizione. Puolėjas mušė įvartį čempionato starte į Baltarusijos vartus, o rungtynėse prieš Pietų Korėją jo tiksliai užbaigta ataka nulėmė ir vienintelę lietuvių pergalę.
 
Prisimindamas debiutą IA divizione ir lygindamas mūsų rinktinę 2019 metais bei dabar, P. Gintautas labiausiai pastebi tai, jog šį kartą rinktinė bus itin atjaunėjusi. Nepaisant to, jis žada nenusileisti nė vieniems varžovams ir tikisi mesti kovą kiekvienose rungtynėse.
 
„Per tuos metus rinktinė labai atjaunėjo. Pas mus daug kas baigė savo ledo ritulio karjeras dar po 2018 metų čempionato Kaune, o itin stipriai tai jaučiasi gynyboje: labai trūksta gynėjų. Taip pat tikimės ir laukiame, kad prie mūsų prisijungtų Mantas Armalis. Reikia tikėtis, jog galime kovoti ir važiuoti kautis: negalime nuleisti galvų ir galvoti, jog pralaimėsime. Stengsimės kovoti prieš visus, o kaip tai seksis pamatysime tik čempionate.“
 
2019 metų pasaulio čempionate iki išlikimo rinktinei pritrūko taško, o galimybė gegužės 3-9 dienomis kovoti su Slovėnijos, Vengrijos, Pietų Korėjos ir Rumunijos rinktinėmis Lietuvai atsirado tada, kai iš pasaulio čempionatų buvo pašalintos Rusijos respublikos ir Baltarusijos rinktinės, o aukščiausią reitingą tarp žemesnio diviziono rinktinių turėjusi mūsų rinktinė gavo kvietimą keliauti į aukštesnio rango turnyrą.
 
Šis sprendimas buvo priimtas likus vos savaitei iki rinktinės pasiruošimo stovyklos, o P. Gintauto teigimu, tai bus puiki galimybė išbandyti save prieš aukšto lygio varžovus bei savo tikslų siekti komandiniu žaidimu.
 
„Tikrai bus įdomu pasibandyti save su tokiomis rinktinėmis. Aukštesniame divizione irgi automatiškai skirsis greičiai: žaidimas bus daug greitesnis. Ten jau žaidžia tokie tvirto sudėjimo vyrukai, kurių po vieną neapžaisi ir teks žaisti komandinį žaidimą.“
 
Prieš išvykstant į pasaulio čempionatą Liublianoje P. Gintautas su komandos draugais Lietuvoje dar sužais dvi kontrolines rungtynes: balandžio 22 dieną 18:30 val. naujuose Kauno ledo rūmuose ir balandžio 23 dieną 17:50 Elektrėnų ledo arenoje lietuviai priims Estijos rinktinę. Bilietus į rungtynes Kaune galite įsigyti arenos kasose bei bilietai.lt puslapyje, o į rungtynes Elektrėnuose bilietus bus galima įsigyti arenos kasoje, valandą prieš rungtynes.