Titulinis » Naujienos » Vienas žingsnis iki istorinės bronzos: paskutiniai lietuvių varžovai - rumunai (VIDEO)

Vienas žingsnis iki istorinės bronzos: paskutiniai lietuvių varžovai - rumunai (VIDEO)

2022-05-07
hockey.lt informacija
 Lietuvos ledo ritulio rinktinė šiandien sužais paskutiniąsias pasaulio čempionato rungtynes. Slovėnijoje vykstančiame IA diviziono turnyre po keturių turnyro dienų lietuviai žengia treti, o pergalė šios dienos rungtynėse garantuotų mūsų šalies atstovams bronzos medalius. Siūlome iš arčiau susipažinti su paskutine lietuvių varžove – Rumunijos rinktine.
 
Varžovų pasiekimai pasaulio čempionatuose
 
Paskutinis pasirodymas: 1 vieta IB divizione;
Geriausias pasirodymas (nuo 2000 metų): 1 vieta IB divizione;
 
Rumunijos rinktinė pastaruoju metu demonstruoja geriausius savo rezultatus per pastaruosius dvidešimt metų. Ilgai nesugebėjusi įsitvirtinti IB divizione, 2019 metais ji, visų nuostabai, iškovojo visas penkias pergales ir pakilo į rekordines aukštumas – IA divizioną. Dėl COVID-19 viruso atšaukus du pastaruosius pasaulio čempionatus, progą išbandyti save šiame lygmenyje rumunai gavo tik šiemet.
 
Tarpusavio rungtynių istorija
 
14 rungtynių – 6 Lietuvos pergalė, 7 Rumunijos pergalės, 1 lygiosios, įvarčių santykis 52:49;
 
Paskutinės rungtynės:
 
2018 m. pasaulio čempionatas – 8:3
2016 m. pasaulio čempionatas – 5:1
2014 m. pasaulio čempionatas – 5:2
 
Lietuvos rinktinė prieš rumunus savo jėgas pirmą kartą išbandė dar 1938 metais, o būtent rumunai yra tie varžovai, prieš kuriuos buvo iškovota pirmoji oficiali pergalė. Vėliau šių komandų keliai susidūrė dar 13 kartų, o per juos šiek tiek geriau sekėsi varžovams iš Rumunijos.
 
Pastaruoju metu Lietuvos rinktinė prieš rumunus didelių problemų neturėjo: tris paskutinius pasaulio čempionatus lietuviai iškovojo užtikrintas pergales. Tiesa, tuo metu rumunams pergalių iškovoti nepavykdavo ne tik prieš lietuvius, bet ir prieš kitus varžovus. Iš paskutinių trijų susidūrimų pasaulio čempionatuose į žemesnį divizioną rumunai neiškrito vos kartą.
 
Ko laukti iš varžovų?
 
Rumunijos rinktinė yra labiausiai šiame divizione natūralizacija pasinaudojusi komanda. Į pasaulio čempionatą atvyko tik penki grynakraujai rumunai ir jei vengriškų šaknų turinčius, bet Rumunijoje gimusius, žaidėjus negalime laikyti importuotais ledo ritulininkais, užsienyje gimusių ir tik vėliau pilietybę pakeitusių žaidėjų rumunų gretose taip pat gausu.
 
Šiame pasaulio čempionate rumunų ekipoje rungtyniauja Slovakijoje gimęs vartininkas, du ukrainiečiai ir trys rusai. Visi jie į Rumuniją pasuko savo karjeros pabaigoje ir yra įkopę į savo ketvirtąją dešimtį.
 
Visi Rumunijos rinktinės ledo ritulininkai praėjusį sezoną praleido gimtinėje. Didžioji dauguma iš jų gynė Vengrijos lygoje rungtyniaujančių trijų Rumunijos komandų garbę. Viena iš jų, „SC Csikszereda“, tapo ir šios lygos nugalėtoja.
 
Kelią į pergalę Lietuvos rinktinė šiame susitikime gali atrasti laikydamasi drausmės. Patyrę Rumunijos rinktinės lyderiai puikiai žino, ką turi daryti realizuojant daugumas, tad kiekviena pražanga garantuos didžiulį pavojų prie Lietuvos vartų. Įdomu, kad šiame čempionate rumunai dar nėra pelnę įvarčio žaisdami lygiomis sudėtimis, o abu jų įvarčiai krito būtent realizuojant daugumas.
 
Pavojingiausias žaidėjas Rumunijos rinktinės gretose – Jevgenijus Skačkovas. 37-erių metų puolėjas vienu metu buvo pašauktas ir NHL naujokų biržoje, bet šios lygos durų jam praverti taip ir nepavyko, didžiąją karjeros dalį praleidžiant KHL lygoje. Prieš kelis metus pasukęs į Rumuniją ir priėmęs šios šalies pilietybę šis žaidėjas buvo svarbiausia  „SC Csikszereda“ triumfo sezone priežastimi, tapęs rezultatyviausiu komandos žaidėju. J. Skačkovas prisidėjo ir prie abejų rumunų įvarčių šiame čempionate, pats pasižymėjęs kartą ir kartą asistavęs komandos draugui.
 
Rumunams šios rungtynės bus svarbiausios per visą šalies ledo ritulio istoriją: šiandien praradus taškų, norint išlikti šiame divizione, rumunai privalės laimėti paskutines čempionato rungtynes su vengrais. Pralaimėjimas per pagrindinį laiką garantuotų rumunams kelionę į žemesnį divizioną.
 
Lietuvos ir Rumunijos rungtynės šiandien bus žaidžiamos 16:30 val. Lietuvos laiku. Tiesioginę rungtynių transliaciją galėsite stebėti LRT plius kanalu.