Titulinis » Naujienos » Vienas jauniausių jaunių rinktinės kandidatų atskleidė tobulėjimo Latvijoje privalumus

Vienas jauniausių jaunių rinktinės kandidatų atskleidė tobulėjimo Latvijoje privalumus

2019-03-29
hockey.lt informacija
Latvijos ledo ritulio pasiekimai ir pajėgumas šio sporto pasaulyje abejonių nekelia – nuo 1997 metų pasaulio čempionato elitiniame etape rungtyniaujantys latviai net ir neiškovoję medalių, nuolatos sugeba mesti iššūkį ir stipriausioms ledo ritulio valstybėms. Iš kaimynų progos pasimokyti nepraleidžiantys lietuviai pastaruoju metu iš naujo atranda kaimyninę šalį, į ją atvykstant vis daugiau jaunų ir talentingų mūsų šalies ledo ritulininkų. Šioje šalyje tobulėjančių žaidėjų bus ir šį savaitgalį startuojančioje Lietuvos jaunių rinktinės stovykloje, o prieš ją yra puiki galimybė pasidomėti tuo, kaip šį sezoną Latvijoje jiems sekėsi ir kokias sąlygas mūsų šalies atstovams gali pasiūlyti kaimynai.
 
Įveikus didžiulę atranką – galimybė tobulėti pasitelkiant naujausias technologijas
 
Šį sezoną Latvijos U-17 pirmenybėse lietuviškų akcentų netrūko – pirmenybėse dalyvavo dvi Lietuvos komandos (Kauno „BTA“ ir „HC Klaipėda“), o Latvijos klubų marškinėlius jo metu apsivilko beveik dviženklis skaičius lietuvių. Trys Latvijoje tobulėjantys gynėjai iš Lietuvos atvyksta ir į jaunių rinktinės stovyklą, o vienas jų – Ivanas Gorniakovas, sutiko detaliau papasakoti apie žaidimą kaimyninės šalies jaunimo pirmenybėse.
 
Prieš porą metų į šios šalies „IHS“ ledo ritulio mokyklos komandą persikėlęs gynėjas kalbėdamas apie persikėlimą į Latviją neslėpė, kad patekti į ją tikrai nebuvo taip paprasta, tačiau tiek jam, tiek ir kitam atrankoje dalyvavusiam klaipėdiečiui Kirilui Bogdanovui buvo pasiūlyta išvykti į Latviją.
 
„Kadangi tarptautiniuose turnyruose atstovavau vieną Latvijos komandą, vienas iš trenerių man pasiūlė atvykti į IHS sporto klubo stovyklą peržiūrai. Ten geriausiai testų rezultatuose pasirodę žaidėjai buvo atrenkami į dvi komandas – „IHS/Pardaugava“ ir „IHS/Prizma“. Į stovyklą vykau su draugu iš Klaipėdos Kirilu Bogdanovu, kuris taip pat žaidė už tą pačią Latvijos ekipą.
 
Atrankoje buvo labai daug dalyvių, o ledo ritulininkus atsirinkinėjo garsus Latvijos treneris Vladimiras Golovkovas. Stovyklos metu sužinojome, kad klube dėmesys bus skiriamas ne tik sportui, bet ir mokslui – vykdomas integruotas požiūris. Pats svajojau žaisti V. Golovkovo treniruojamoje komandoje, tad labai norėjau užsidirbti jo pasitikėjimą ir tai man pavyko: po įvairių testų mes abu gavome kvietimą prisijungti prie šių ekipų – mane kvietė „IHS/Pardaugava“, o Kirilą „IHS/Prizma“. Kartu su tėvais pasitarę visi nusprendėme išvykti į Latviją, kur viskas labai patogu – namai šalia, treniruojamės „VOLVO“ komplekse, kuriame yra trys ledo arenos“, - apie pirmuosius žingsnius kaimyninės šalies klube kalbėjo gynėjas.
 
Iki tol „HC Klaipėda“ mokykloje ledo paslapčių besimokęs 16-metis neslepia, jog treniruotės kaimyninėje šalyje skiriasi nuo to, kaip buvo dirbama gimtinėje, o didžiausiu skirtumu jis laiko kur kas didesnį latvių turimą įrangos pasirinkimą bei individualų darbą su žaidėjais.
 
„Treniruotės Latvijoje ir Lietuvoje skiriasi. Latvijoje yra daugiau treniruočių ant ledo ir sausų treniruočių. Čia yra daugybė įvairių moderniausių treniruoklių, tarp kurių ir ledo čiuožimą imituojantis HDTS kompiuterinis treniruoklis bei sintetinis ledas metimams. Kiekvienam žaidėjui čia skiriamas dėmesys individualiai, tiek ir treniruotėse, tiek ir rungtynių metu.“
 
Latvijos jaunimo čempionate lietuviai netūno kaimynų šešėlyje
 
Šiuo metu Latvijos U-17 pirmenybėse vyksta kova dėl aukso tarp stipriausių šešių šalies jaunimo komandų, o joje netrūksta ir lietuvių. Be I. Gorniakovo po tris lietuvius savo gretose turi „LSSS“ ir „DLSS“ komandos, o iš pastarosios Artiomas Starovoitovas ir Domas Janušonis taip pat pakviesti į rinktinės stovyklą.
 
Sprendžiant stipriausios Latvijos komandos likimą svarbų vaidmenį praėjusį savaitgalį suvaidino ir I. Gorniakovas, po kombinacijos su komandos draugu įveikęs vartininką pelnęs trečiąjį ir pergalingą įvartį į Liepojos „LSSS“ vartus, išsaugodamas komandos viltis pasidabinti auksu. Pats gynėjas pasidžiaugė žaidimu šį sezoną, o svarbiausiu tikslu žiūrėdamas į ateitį laikė savo tobulėjimą.
 
„Sezoną vertinčiau puikiai: jis tikrai buvo, kol kas, geriausias mano gyvenime. Pirmą sezono dalį mūsų komanda nepatyrė nė vieno pralaimėjimo, o dabar kovojame lemiamame etape tarp šešių stipriausių ekipų. Dabar svarbiausia kovoti iki paskutinių rungtynių, kad laimėtumėme aukso medalius. Žiūrint į ateitį – mano tikslas yra nuolatos tobulėti ir daug dirbti, kad pasiekčiau gerus rezultatus.“
 
Jau netrukus prasidėsiančioje U-18 rinktinės stovykloje I. Gorniakovas, kartu su D. Janušoniu bus jauniausi gynybos grandies žaidėjai, kurie buvo pakviesti ruoštis planetos pirmenybėms. Nors konkuruoti su labiau patyrusiais ir vyresniais gynėjais, tarp kurių bus ir Latvijos antrajame divizione šį sezoną daugiau nei 30-imt mačų sužaidęs A. Starovoitovas, bus nelengva, ledo ritulininkas vylėsi, jog jam pavyks parodyti viską, ką jis gali, o žaidimas šioje rinktinėje jam būtų svajonės išsipildymas.
 
„Tikiu, kad stovykloje parodysiu visus savo sugebėjimus ir ką išmokau per pastaruosius metus ir užsitarnausiu trenerio pasitikėjimą žaisti nacionalinėje U-18 rinktinėje. Žaidimas joje – mano svajonė.“
 
Lietuvos rinktinės tvarkaraštis pasaulio jaunių IIA diviziono čempionate Elektrėnuose:
 
2019-04-07 16:00 val. Lietuva - Estija
 
2019-04-09 19:30 val. Lietuva - Lenkija
 
2019-04-10 19:30 val. Lietuva - Ispanija
 
2019-04-12 19:30 val. Lietuva - Korėja
 
2019-04-13 19:30 val. Lietuva - Rumunija