Titulinis » Naujienos » Vaikams - dovanos ir žvaigždžių patarimai

Vaikams - dovanos ir žvaigždžių patarimai

2013-07-30
sportas.info
Lietuvos ledo rituliui labiausiai trūksta čiuožyklų, trenerių ir aprangos bei inventoriaus vaikams. Pastarąją problemą padeda spręsti Dainius Zubrus
 
 
“Koks čia sportininkas su džinsais?”, - įgėlė Darius Kasparaitis Vilniaus “Akropolio” čiuožyklos link ant pačiūžų žengiančiam Dainiui Zubrui. Bet vaikams, iščiuožusiems ant ledo kartu su šiais visame pasaulyje žinomais sportininkais, tikrai nebuvo svarbu, ką vilki tiedu vyrai - vienas jau baigęs profesionalo karjerą, kitas sėkmingai ją tęsiantis.
 
Per parodomąją treniruotę “Akropolyje” sostinės “Geležinio vilko” ledo ritulio mokyklos auklėtiniai nenuleisdami akių sekė kiekvieną garsiausių Lietuvos ledo ritulininkų judesį, o kai atlikdavo trenerių jiems patikėtą užduotį, vaikai stengėsi pasirodyti kuo geriau. Patys mažiausieji kartu su D.Zubrumi kelioms minutėms buvo pasitraukę nuo ledo - apžiūrėjo ir tėvams bei žurnalistams  pademonstravo lauktuves, atkeliavusias iš už Atlanto.

D.Zubrus į gimtinę atvežė jau trečią paramos jauniesiems Lietuvos ledo ritulininkams siuntą – ledo ritulio ekipiruotę kelioms dešimtims vaikų, kuri bus išdalinta šalies ledo ritulio mokykloms. Beje, šalies ledo ritulio mokyklų prašymu, apranga ir inventorius skirti patiems mažiausiems, 5-6 metų vaikams, kadangi pastaruoju metu jaučiamas didžiulis mažųjų susidomėjimas sporto šaka

Kai D.Zubrus iš didžiulių krepšių traukė ir rodė vaikams šalmus, pačiūžas, apsaugas, aprangą, mažieji nedrąsiai ėmė į rankas pradedantiesiems ledo ritulininkams skirtas lauktuves. O po to ir patys, ir tėvų paraginti prašė “New Jersey Devils” klubo žaidėjo autografo. Kas ant šalmo, kas annt marškinėlių ar lazdos. Po to visi grįžo ant ledo ir tęsė treniruotę.

Beveik 100 tūkst. litų vertės inventorių, kurį D.Zubrus jau trečius metus atveža į Lietuvą, skyrė NHL žaidėjų asociacijos įsteigtas fondas.



“Šis fondas  visame pasaulyje remia ledo ritulį. Anksčiau padėdavo ir čiuožyklas atnaujinti, dabar rūpinasi tik apranga ir inventoriumi. Juk ir Lietuvos nacionalinė vaikų ledo ritulio lyga pirmuosius žingsnius žengė tada, kai fondas davė 50 komplektų aprangos”, - paaiškino su “New Jersey Devils” klubu sutartį neseniai pratęsęs elektrėniškis.
 
NHL žaidėjų asociacija turi įvairių lėšų šaltinių. Vienas jų - ledo ritulininkų atlyginimai. Už juos irgi perkamas inventorius, kurį fondo atstovai išdalina visame pasaulyje. Daugiausia - tose šalyse, iš kurių kilę NHL žaidėjai. Pati NHL prie šios veiklos neprisideda. 
 
Beje, netrukus vienu fondo direktorių taps lietuvis. ”Mes - dešimt žaidėjų -spręsime, kam skirti paramą”, - teigė Lietuvos nacionalinės vaikų nacionalinės ledo ritulio lygos (NVLRL) prezidentas D.Zubrus.
 
Pasak Nacionalinės ledo ritulio lygos (NLRL) atstovo Vaclovo Gedvilo, parama iš už Atlanto labai svarbi Lietuvos ledo ritulio plėtrai: “Atėję išmėginti ledo ritulį vaikai dar nežino, ar liks šioje sporto šakoje. Todėl tėvai neskuba pirkti aprangos, nors jos reikia. Todėl Dainiaus atvežtos lauktuvės yra puiki proga išmėginti tikrą aprangą ir pamilti ledo ritulį.”

NVLRL čempionate pastarąjį sezoną dalyvavo 33 komandos iš penkių šalių - Lietuvos, Latvijos, Rusijos, Lenkijos ir Baltarusijos.

Mūsų šalyje šiuo metu yra devynios ledo ritulio mokyklos, kuriose treniruojasi 500 vaikų.
 
D. Zubraus nuomone, Lietuvoje ledo ritulio plėtrą labiausiai stabdo čiuožyklų trūkumas. “Jei jų būtų daugiau, sporto šakos lygis tikrai kiltų. Žinoma, lyginant su ankstesniais metais, čiuožyklų tikrai daugiau, jose treniruojasi vis daugiau vaikų. Todėl atsiranda ir kita problema - reikia trenerių”, - teigė NHL žaidėjas.
 
Patyręs sportininkas anksčiau ne kartą lankėsi pas įvairių miestų merus, kalbėjosi apie ledo aikščių įrengimą. Nes, D.Zubraus teigimu, tik bendromis jėgomis galima išspręsti šią problemą: “Pati čiuožykla neisšlaikys. Reikia ir miestų pagalbos. Valdžia turėtų būti suinteresuota čiuožyklų statybomis ir jų išlaikymu. Nes taip sprendžiama vaikų užimtumo problema, jie ištraukiami iš gatvės, gali sportuoti.” 
 
Anot R.Valicko, situacija Lietuvoje pastebimai gerėja: “Prieš 10 metų Lietuvoje buvo tik 2 čiuožyklos, dabar jų daugiau. O kai kurios dirba visus metus. Net Latvijoje tokia tik viena, o pas mus - keturios.”
 
Kaip ir kitose sporto šakose, susiduriama ir su pinigų stygiumi. Praėjusį sezoną NVLRL iš valstybės biudžeto gavo 60 tūkst. litų - penktadalį sumos, kurios reikia čempionato organizavimui.
 
Be to, dauguma ledo ritulio mokyklų mūsų šalyje - privačios, tad jų išlaikymas krenta ant sportuojančių vaikų tėvų pečių.
 
“Jei bent dalį mokesčio mokėtų savivaldybės, vaikų dar padaugėtų. Tai labai svarbu. Smagu, kad kai kurios privačios mokyklos jau gauna savivaldybių paramą. Anksčiau, kai mokyklos buvo mažos, į jas niekas ir nekreipė dėmesio. O dabar, kai išaugo, sutvirtėjo, turi daug auklėtinių, sulaukė ir paramos. Bendradarbiavimas vyksta”, - tikino R.Valickas.