Titulinis » Naujienos » Telšiuose čiuožykla gyvuoja tik entuziastų dėka

Telšiuose čiuožykla gyvuoja tik entuziastų dėka

2014-01-24
lrytas.lt informacija, „Telšių ŽINIŲ“ nuotrauka
 Kadangi Telšiai neturi savo ledo arenos, žiemos sporto entuziastai laukė, kol lauke paspaus šaltukas. Termometro stulpeliui nukritus gerokai žemiau nulio, Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pašonėje per savaitę įrengta čiuožykla.
 
50 metų lieja ledą  
Ledo aikštelė įrengta Telšių ledo ritulio komandos „HC Mastis“ iniciatyva. Ilgametis komandos treneris Aleksandras Butkevičius papasakojo, kad ledo aikšteles kasmet rengiantis jau 50 metų. Sudėtingiausia, pasak jo, „priauginti“ ledą. Tam reikia daug vandens, už kurį sumoka klubas.   „Vienais metais dėl miesto stadiono rekonstrukcijos darbų ledo aikštelės nedarėmė, pernai tokia aikštelė išpilta buvo prie Telšių „Ateities“ pagrindinės mokyklos. Šiemet ledo aikštelė vėl grįžo į miesto centrą, kur ją pasiekti miestelėnams - daug patogiau“, - papasakojo A.Butkevičius.  
 
Prisidėjo klubas ir verslininkai
  A.Butkevičius sakė, jog ledo aikštelė įrengta iš klubo „HC Mastis“ lėšų, taip pat prisidėjo ledo ritulio entuziastai verslininkai. Komandos treneris pasidžiaugė, kad buvęs žaidėjęs Rimvydas Remėza atsiuntė traktorių, kuris išstumdė žemes, išlygino aikštelei vietą. Komandos žaidėjai Virginijus Valantinavičius prie ledo aikštelės atsiradimo prisidėjo įrankiais ir pinigais, Aidas Adomaitis įrengė aikštelės apšvietimą. UAB „Telšių keliai“ direktorius Valdas Knystautas pagelbėjo technika žemės lyginimo darbams.   Organizaciniais reikalais rūpinosi ledo ritulininkas bei klubo pirmininkas policijos pareigūnas Vitalijus Petkus. Taip pat daug padėjo Telšių miesto seniūnas Kazys Lečkauskas.
 
Varžyboms trūksta bortų  
„Matote, kiek rėmėjų. Turėti ledo aikštelę yra labai brangi pramoga“, - konstatavo A.Butkevičius.   Energija trykštantis telšiškis apgailestavo, kad dar daug ko trūksta, per mažai apsauginių bortų. Norint surengti ledo ritulio varžybas, visa aikštelė turi būti aptverta bortais.   „Gal galėtų paremti Savivaldybė?“ - vylėsi treneris ir žaidėjai. Savivaldybės indėlis - menkas   Gaila, tačiau valdžios indėlis itin menkas, nors, atrodo, valdininkams, ypač iš Telšių rajono savivaldybės Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus, turėtų rūpėti, kaip žiemą užimti vaikus ir jaunimą, kad šie turiningai praleistų laisvalaikį vietoj slampinėjimo gatvėmis be tikslo.   Paklaustas, kuo prie ledo aikštelės prisidėjo Savivaldybė, treneris A.Butkevičius prasitarė, kad skyrė vietą, o architektė pabraižė ant lapo aikštelės schemą. Ir viskas.  
 
Ledo rituliu užkrėtė sūnus ir anūką
  Ledo ritulio komandoje „HC Mastis“ žaidžia apie 30 žaidėjų. Beveik visi - telšiškiai, tik du iš jų yra buvę telšiškiai, dabar gyvenantys Šiauliuose, tačiau toliau dalyvauja komandos veikloje.   Jauniausiam komandos žaidėjui Edgarui Butkevičiui dar tik 16 metų. Jaunuolis yra trenerio anūkas. Vyriausias komandos žaidėjas yra pats treneris 70 metų A.Butkevičius. Treneris ledo rituliu sužavėjo ir savo sūnus. Komandoje žaidžia Alfredas Butkevičius, jo brolis Helmutas žaidė tol, kol prieš dvejus metus išvyko gyventi ir dirbti į Angliją. Pramogos ant ledo - nemokamos   Treneris A.Butkevičius patikino, kad ledo aikštelė skirta ne tik komandai treniruotis, bet ir visai Telšių bendruomenei.   Ledo ritulio komandos nariai - beveik visi dirbantys, tad į treniruotes jie renkasi darbo dienomis nuo 19 iki 21 valandos, savaitgalį pasirinktu laiku.   Kitu laiku ir kai neruošiamas ledas bei netvarkoma aikštelė, papramogauti ant ledo kviečiami visi norintys - nemokamai.   Vienu metu čiuožykloje čiuožti gali iki 50 žmonių, per ledo ritulio treniruotes telpa 20 sportininkų.
 
Negaili patarimų vaikams  
Aikštelė kaipmat pritraukė begalę čiuožėjų. Nešini pačiūžomis po pamokų čia užsuka moksleiviai.   A.Butkevičius randa laiko ne tik ledo ritulio treniruotėms - čiuožykloje jį gerai pažįsta vaikai. Dėdė Aleksandras (taip jį vadina vaikai) padeda pačiūžas apsiauti, negaili patarimų, kaip ant ledo išsilaikyti.   Baigdamas pokalbį A.Butkevičius prašė aikštelės lankytojų būti supratingais ir nešiukšlinti, nestatyti automobilių ant apsnigtos žolės, nes pagal aplinkosaugininkų reikalavimus tai griežtai draudžiama ir galima užsidirbti baudą.