Titulinis » Naujienos » Sudėtingą laikotarpį išgyvenusios Vilniaus ledo ritulininkės į ateitį žengia su dar didesniais siekiais

Sudėtingą laikotarpį išgyvenusios Vilniaus ledo ritulininkės į ateitį žengia su dar didesniais siekiais

2021-09-09
hockey.lt informacija
 Lietuvoje naujajam 2021-2022 metų sezonui intensyviai rengiasi ne tik vyrai – ant ledo prakaitą lieja ir ledo ritulininkės, laukiančios artėjančio sezono starto. Vilniuje aktyviai prieš naują sezoną naujiems iššūkiams ruošiasi „Hockey Stars“ merginų komanda, viltingai pasitinkanti artėjančias ledo ritulio batalijas.
 
Nuo mėgėjiško čiuožimo iki profesionalių tikslų
 
Lietuvos moterų ledo ritulio pasaulyje pastaruoju metu jaučiamas vis didesnis aktyvumas siekiant kuo labiau populiarinti šį sportą ir ant ledo prikviesti kuo daugiau merginų, tuo pačiu keliant moterų ledo ritulio lygį. Nors pirmieji moterų ledo ritulio žingsniai buvo žengti Elektrėnuose, nuo šio miesto stengiasi neatsilikti ir sostinės atstovės – Vilniuje ledą pačiūžomis raižo „Hockey Stars“ pavadinimo komandoje susibūrusios merginos.
 
Prieš kiek daugiau nei penkis metus įkurta Vilniaus „Hockey Stars“ komanda jau gali pasigirti pirmaisiais savo darbo vaisiais: įsikūrusi kaip grynai mėgėjiška komanda, dabar ji jau ne pirmus metus atstovauja šalį Latvijos moterų čempionate bei siekia vis didesnių sportinių tikslų. Komandos vadovės Dalios Motėjūnaitės teigimu, iki to buvo judama pamažu, žingsnis po žingsnio siekiant vis didesnio profesionalumo ir keliant savo atstovių meistriškumą.
 
„Nuo komandos įkūrimo 2016 metų kovo mėnesį praėjo daug laiko. Per jį daug kas keitėsi – treniruočių intensyvumas, merginų požiūris į darbą. Pamažu judėjome nuo būrelio ar hobio, link sportinės veiklos. Pamažu vyko tikros komandos formavimas, kuris išgrynino dvi puses: sportinį interesą turinčias bei varžybų norinčias merginas bei kitą dalį – ledo ritulį mylinčias, bet į rungtynes nesijungiančias merginas.
 
Susiformavus pilnai komandai žaidėme turnyruose, registravomės į Latvijos čempionatą. Buvo visko: mums trūko patirties, buvo daug baimių, turėjome prašyti kitų komandų vartininkių pagalbos. Pernai varžytis kaimyninėje šalyje negalėjome, bet prieš tai debiutinis sezonas Latvijoje mums buvo tikrai sėkmingas. Matydamos kaip Latvijoje atsiranda naujos komandos ir pradeda taip pat kaip mes – nuo apskrito nulio, stengiamės neatsilikti ir pasitempti.
 
Pradėjusios nuo vienos treniruotės per savaitę, dabar jau turime antrąją, o taip pat ir papildomą treniruotę šaudykloje, žemės treniruotes. Reikėjo dirbti visomis kryptimis – lavinti čiuožimo įgūdžius, išmokti technikos, sustiprinti bendrą fizinę būklę. Šiomis kryptimis dirbame ir dabar“, - apie komandos gyvavimo metus kalbėjo D. Motėjūnaitė.
 
„Hockey Stars“ vartus pati kelerius metus gynusi D. Motėjūnaitė neslepia, jog būtent šios pozicijos žaidėjų deficitas komandoje jaučiamas labiausiai. Tiesa, ji pasidžiaugė, jog vilnietės ateinantį sezoną pasitiks savo gretose turėdamos naują šios ledo rituliui labai svarbios pozicijos atstovę.
 
„Labai džiaugiamės, kad šį sezoną startuosime su nauja vartininke ir esame labai dėkingos Aušrai, kad ji ryžosi šiai avantiūrai ir stojo ginti komandos vartų. Vartininko pozicijos atstovas yra svarbiausias komandos elementas, be kurio ji negalėtų žaisti. Norime ir siekiame, kad komanda turėtų 2-3 vartininkes.“
 
 
Pandemija pristabdė galimybę varžytis Latvijoje
 
Pastaraisiais metais Vilniaus moterų ledo ritulio komandai planus sujaukė pasaulį užklupusi pandemija. „Hockey Stars“ atstovėms COVID-19 viruso pasekmės buvo jaučiamos itin stipriai: netekusios galimybės užbaigti sėkmingo 2019-2020 metų sezono Latvijoje, pernai jos taip ir negavo galimybės prisijungti prie kaimyninės šalies atstovių jų šalies pirmenybėse.
 
Visgi, sunkumai ir atšaukiamos rungtynės vilniečių nesuskaldė: suradusios galimybių tęsti treniruotes jos toliau ruošėsi ateičiai su viltimi, jog netrukus situacija pasikeis ir jos vėl galės ant ledo varžytis su kaimynėmis.
 
„Praėjęs laikotarpis tikrai buvo išbandymų metas: nebuvo aiškumo kaip viskas vyks, užsidarė sienos, nebaigėme Latvijos čempionato. Praėjusį sezoną apskritai nepavyko į užsienį išvažiuoti nė karto. Dėl to pradėjo blėsti merginų ūpas, tačiau mes neišbyrėjome. Per sunkųjį pirmąjį karantiną turėjome nuotolinių fizinių užsiėmimų, o treneris sugebėdavo vesti ir ritulio valdymo treniruotes nuotoliniu būdu. Visa tai išlaikė merginas kartu.
 
Vėliau, kai karantino sąlygos supaprastėjo, aukšto meistriškumo statusas leido mums turėti treniruotes ir toliau dirbti. Tuo labai džiaugėmės ir tai buvo puiki priemonė neprarasti optimizmo, toliau dirbti ir neužsisėdėti namuose. Jau galėdavome žaisti ir tarpusavyje, kadangi užsiauginome pakankamą narių skaičių. Kad ir su apribojimais, sportuoti galėjome ir komandai nereikėjo spręsti išlikimo klausimo.
 
Šį sezoną ketiname dalyvauti Latvijos čempionate ir tikime, kad pavyks turėti čempionatą ir Lietuvoje. Tai iškelia naujus tikslus, suteikia motyvacijos treniruotis ir tobulėti“, - apie komandos planus kalbėjo jos vadovė.
 
Norint po pertraukos sugrįžti į Latvijos čempionatą vilnietėms teks aukotis ir besąlygiškai priimti šioje šalyje taikomus griežtus reikalavimus: visos rungtynės vyks tik Latvijoje, o laisvai atvykti į šalį ir varžytis lygoje galės tik vakcinuotos ar COVID-19 virusu persirgusios žaidėjos. D. Motėjūnaitės teigimu, noras varžytis šioje lygoje stipresnis nei dėl jo atsirandantys iššūkiai, tad merginos optimistiškai žiūri į sugrįžimą į Latvijos pirmenybes.
 
„Naują sezoną pradėsime su tam tikrais klaustukais ir nežinodamos ko tikėtis. Visgi, į situaciją žiūrime optimistiškai ir tikimės, kad šį sezoną žaisti Latvijoje tikrai galėsime. Pateikėme paraišką dalyvauti ir jau kitą rugsėjo savaitgalį vyksime žaisti pirmųjų rungtynių. Ši galimybė turės ir savo kainą – dėl situacijos su COVID-19 virusu visos rungtynės vyks tik Latvijoje, o mūsų žaidėjos privalės būti pasiskiepijusios arba persirgusios virusu, kad galėtų vykti į kaimyninę šalį be reikalavimo karantinui. Deja, ne visos komandos narės yra vakcinuotos, todėl ne visos mūsų žaidėjos galės žaisti išvykose. Taip pat dalis mūsų žaidėjų yra merginos, kurios žaidžia ir vaikų lygoje, tad turėsime derinti ir jų tvarkaraščius, kad jie nesikirstų su mūsų rungtynėmis.
 
Visi šie dalykai turės nemažus kaštus: teks nuomoti arenas Latvijoje, savaitgaliais vykti į dviejų dienų keliones planuojant per jas sužaisti po dvi rungtynes. Labai tikimės, kad komandai pavyks tinkamai susidėlioti grafikus, ji neiškris dėl ligų ar kitų priežasčių, kad galėtume visada surinkti išvykai reikiamą žaidėjų skaičių.“
 
 
Ateityje tikimasi savivaldybės pagalbos
 
Didėjantys kaštai sukelia ir naujo galvos skausmo „Hockey Stars“ atstovėms. Visgi, visose srityse tobulėti bandančios vilnietės tikisi, jog jų pastangos nepraslys pro akis ir savivaldybei: komanda teikia paraišką sostinės aukšto meistriškumo klubų projektams ir viliasi, jog miesto valdžios atstovai padės šioje sporto šakoje sumažinti atskirtį tarp vyrų ir moterų klubų.
 
„Šiuo metu rašome paraišką dalyvauti Vilniaus savivaldybės aukšto meistriškumo sporto projektų konkurse, siekdamos gauti finansavimą plėtoti mūsų komandos galimybes, vystyti moterų aukšto meistriškumo sportą. Finansavimas suteiktų platesnes galimybes rengti atviras merginų ir moterų treniruotes, komandai planuoti papildomų užsiėmimų bei stovyklų įgūdžiams gerinti. Taip pat atsirastų galimybė organizuoti turnyrus ir garsinti moterų ledo ritulį, mažinant atskirtį tarp vyrų ir moterų šioje sporto šakoje.“
 
Savivaldybės lėšos ne tik padėtų kelti dabartinių „Hockey Stars“ atstovių meistriškumą, tačiau ir leistų į ledo ritulį pritraukti dar daugiau merginų. Komandos vadovė atskleidžia, jog tai yra itin aktualus klausimas visam moterų ledo rituliui, o „Hockey Stars“ atstovės yra pasiryžusios į šio sporto sūkurį įtraukti ir tas merginas, kurios jau nebegali prisijungti prie mieste veikiančių ledo ritulio akademijų. Suteikus galimybę šioms merginoms treniruotis, būtų galima ne tik plėsti moterų ledo ritulio bendruomenę Vilniuje, tačiau ir surasti naujų žaidėjų, ateityje papildysiančių tiek ir „Hockey Stars“ komandą, tiek ir Lietuvos moterų rinktinę.
 
„Savivaldybės finansavimas padėtų įgyvendinti ir labai svarbų projektą siekiant pritraukti daugiau merginų į ledo ritulį. Planuojame joms rengti treniruotes bei taip padėti į ledo ritulį įžengti ir toms merginoms, kurios nespėjo su savo amžiaus grupe įsitraukti į šią sporto šaką vienoje iš ledo ritulio akademijų. Tai būtų puiki galimybė į ledo ritulį įtraukti dar daugiau jaunų merginų ir suteikti joms progą išbandyti save šioje sporto šakoje.“
 
Laukdamos pozityvių naujienų, „Hockey Stars“ merginos ruoštis sezonui pradėjo dar vasarą. Šiuo metu komanda jau dirba įprastu grafiku, o vilniečių gretose kitą sezoną matysime ir ne vieną Lietuvos rinktinės kandidatę.
 
„Komandos narės sezonui ruošiasi nuosekliai – vasara nebuvo visiškų atostogų metas ir merginos aktyviai sportavo individualiai bei turėdavo ledo treniruotes. Prasidedant sezonui vėl grįžome prie įprastinio sezoninio ritmo – dvi savaitinės treniruotės ant ledo, treniruotės ant žemės bei užsiėmimai šaudykloje. Dalis mūsų merginų yra ir Lietuvos moterų ledo ritulio rinktinės kandidatės, tad jos papildomai dirba savarankiškai. Šiuo metu „Hockey Stars“ komandoje treniruojasi 8 moterų rinktinės sąraše buvusios žaidėjos ir jos visos prisiderindamos prie darbų, mokslų ar žaidimo vaikų lygoje, taip pat žais ir Latvijos čempionate.“
 
„Hockey Stars“ atstovės gali pasigirti ir dėl to, jog jų gretose jėgas suvienija ne vienos kartos atstovės. D. Motėjūnaitė džiaugiasi, jog tai netrukdo išlaikyti puikią atmosferą komandoje ir kviečia ledo ritulį norinčias išbandyti merginas pačias tuo įsitikinti užlipus ant ledo.
 
„Mūsų komandoje tikrai žaidžia skirtingų amžiaus grupių žaidėjos, bet visos damos puikiai sutaria ir kiekviena randa savo vietą komandoje. Mūsų rūbinėje tvyro draugiška ir smagi atmosfera, gebame išlaikyti sveikus santykius, pasimokyti viena iš kitos. Ant ledo pozicijas jau skirsto treneris: tai lemia ne amžius, o patirtis, gebėjimai, pastangos. Drabužinėje stengiamės taip pat sukurti lengvą atmosferą, niekas nesiskirsto tarp jaunų ir pagyvenusių, nors tarp mūsų yra ir mamų ir jau močiutę (šypsosi). Dalijamės patirtimi ir gerais patarimais visais gyvenimo klausimais. Mielai švenčiame šventes, visada valgome komandos gimtadienio tortą ir mėgaujamės buvimu komandoje.
 
Mūsų komandos durys yra atviros visoms – tereikia norėti čia būti. Visada mielai kviečiame ateiti naujokes ir išbandyti ledo ritulį, o jei pabandžius akys ima spindėti ir gimsta noras grįžti vėl ir vėl – kviečiame jungtis į komandą ir kartu žengti pirmyn.“