Titulinis » Naujienos » Skandalą rinktinėje išsamiai aprašė ir 15min.lt

Skandalą rinktinėje išsamiai aprašė ir 15min.lt

2012-04-22
15min.lt
Apie Lietuvos rinktinės skandalingą elgesį ir žaidimą paskelbė ir portalas 15min.lt, kuris pateikė išsamų interviu su rinktinės treneriu Sergejumi Borisovu. Pateikiame 15min.lt interviu su vyriausiuoju treneriu.
 
„Jie atvažiavo tik pailsėti ir pasilinksminti, o ne ledo ritulį žaisti“, – sugrįžęs iš Lenkijoje vykusio pasaulio pirmojo diviziono B grupės čempionato žodžių į vatą nevyniojo Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Sergejus Borisovas.
 
Mūsiškius treniruojantis ledo ritulio specialistas iš Rusijos pasibaisėjo kai kurių žaidėjų požiūriu ginant Lietuvos rinktinės garbę. Ypač ledo ritulio federacijos prezidento Petro Nausėdos, kuris yra ir rinktinės gynėjas.
 
„Jo galvoje buvo tik diskotekos, barai, striptizo klubai ir kaip išagerti alaus, – rėžė S.Borisovas. – Pagrindinis organizatorius buvo Petras (Nausėda, – past.), Lietuvos ledo ritulio federacijos prezidentas, kuris turėtų būti pavyzdys visiems.“
 
Anot trenerio, čempionate 26-ąjį gimtadienį atžymėjęs P.Nausėda iš kelio vedė ir dalį komandos, kuri „naktimis linksmindavosi, o dieną miegodavo“.
 
„Tai policiją iškviesdavo, tai tarptautinės ledo ritulio federacijos direktorius pasikvietė ir pareiškė, kad mūsų komanda elgiasi netinkamai. Man buvo gėda už Lietuvą. Norėčiau atsiprašyti Lietuvos sirgalių už tokį elgesį, bet aš nieko negalėjau padaryti, neturėjau galimybių, buvau bejėgis, komandos įkaitas“, – tęsė S.Borisovas. Pats P.Nausėda, kuris yra ir Vilniaus tarybos narys, į 15min.lt skambučius sekmadienį neatsakinėjo.
 
Nusivylęs S.Borisovas teigė, jog ne vieną skaudų pralaimėjimą čempionate patyrę lietuviai galėjo kovoti dėl aukso ir vienintelio kelialapio į aukštesnę pirmojo diviziono A grupę, tačiau koją kišo žaidėjų netektys ir likusių komandos narių požiūris.
 
Treneris džiaugėsi tik dėl to, kad lietuviams B grupėje pavyko likti priešpaskutiniams ir neiškristi į žemesnį divizioną.
 
– Kaip vertinate rinktinės pasirodymą čempionate? – paklausėme S.Borisovo.
 
– Rezultatu aš esu patenkintas, nes turėjome problemų dėl sudėties. Daug žaidėjų neatvažiavo į rinktinę. Priežastys buvo arba traumos, arba varžybos klubuse. Tai pirmoji priežastis.
Kita priežastis, mano manymu, pagrindinė – yra buitinė. Kai atvažiavome į Lenkiją, rinktinė išskirstė į dvi komandas – pusė komandos buvo su manimi, o kita pusė su Petru (Nausėda, – past.), Lietuvos ledo ritulio federacijos prezidentu. Negalėjau suprasti, kodėl jis taip elgėsi. Jo galvoje buvo tik diskotekos, barai, striptizo klubai ir kaip išgerti alaus. Kaip supratau, šita kompanija atvažiavo tik pailsėti, o ne ledo ritulį žaisti.
 
Mane tai nustebino, buvo visiškas chaosas. Jūs mane supraskite, aš nieko negalėjau padaryti, nes komandoje buvo tik 15 žmonių. Kai prie mūsų prisijungė Darius Pliskauskas, Mindaugas Kieras ir Pijus Rulevičius, už ką aš jiems labai dėkingas, nes jie mums labai padėjo, aš iš karto iš komandos išsiunčiau du žaidėjus. Daugiau išsiųsti negalėjau, nes varžyboms reikėjo registruoti mažiausiai 15 žmonių. Jeigu registruočiau 14, mus būtų pašalinę iš turnyro. Ir dar grėstų didelės baudos.
 
Todėl turiu didelių pretenzijų mūsų prezidentui. Dėl jo elgesio. Jie naktimis linksmindavosi, o dieną miegodavo. Patys suprantate, kad neįmanoma taip ruoštis. Kiekvienoms varžyboms, mano manymu, reikia rengtis atiduodant visą sielą ir širdį. Man nesuprantama. Juk aš esu užsienietis, bet nuvažiavau kaip Lietuvos rinktinės treneris ir tuo didžiuojuosi, man tai garbė. Niekaip nesuprantu Petro (Nausėdos, - past.), kodėl jis nesididžiuoja savo šalimi, važiavo ne ginti savo šalies garbės, ne gerai žaisti ledo ritulį. Juo labiau, kad jis yra ledo ritulio federacijos prezidentas – turi būti idealus žmogus, negali būti susitepęs. Bet jis moka tik išgertuves organizuoti.
 
– Ar ilgai trukdavo tos žaidėjų linksmybės?
– Kiek jie gėrė, aš nežinau. Vieną ar du bokalus, man tai nesvarbu, bet jie grįždavo naktį vėlai – 3 ar 5 valandą. Patys suprantate, kad disciplina pažeista. Turi būti dienos režimas, kai 11 val. vakaro visi turi gultis miegoti. Jiems tai buvo nesvarbu. Aš bandžiau kartą, antrą paaiškinti, kalbėjo ir Sigitas, delegacijos vadovas, bet jis paprasčiausiai nesupranta. Jis linksėjo galvą, bet vėl darydavo tą patį.
Paskutiniu metu aš paprasčiausiai pavargau. Tai policiją iškviesdavo, tai tarptautinės ledo ritulio federacijos direktorius pasikvietė ir pareiškė, kad mūsų komanda elgiasi netinkamai. Man buvo gėda už Lietuvą. Norėčiau atsiprašyti Lietuvos sirgalių už tokį elgesį, bet aš nieko negalėjau padaryti, neturėjau galimybių, buvau bejėgis, komandos įkaitas. Dar kartą noriu sirgalių atsiprašyti už tokius rezultatus, bet padariau viską, kad komanda išliktų šitoje grupėje.
 
– Ar tai reiškia, kad Lietuvos rinktinės daugiau nebetreniruosite?
Lietuvai reikia daryti išvadas dėl prezidento, nes, mano manymu, tokie žmonės nėra verti būti prezidento pareigose, – teigė S.Borisovas.
 
– Aš negaliu pasakyti, kad palieku komandą, kaip aš galiu tai pasakyti? Aš esu garbingas žmogus, sakau, kad didžiuojuosi tuo, jog esu Lietuvos komandos treneris, man tai garbė. Jeigu su manimi norės palaikyti kontaktus, aš tikrai dirbsiu. Aš manau, kad Lietuvai reikia daryti išvadas dėl prezidento, nes, mano manymu, tokie žmonės nėra verti būti prezidento pareigose. Taip pat reikia sutelkti dėmesį į jaunus žaidėjus, gal tokia rinktinė ir blogiau pasirodys, bet jauni žaidėjai užaugs ir jų rezultatai tik gėrės. Lietuvoje yra labai daug gabių sportininkų, kurie jau dabar gali žaisti VHL lygohe. Šiuo metu aš bandau keliems žaidėjams padėti pradėti žaisti šioje lygoje, todėl viskas priklauso tik nuo Lietuvos: pasakys taip, aš atvažiuosiu, pasakys ne – neatvažiuosiu.
 
– Kurie žaidėjai pažeidinėjo sportinį režimą?
– Nesakysiu kiek žaidėjų tiek elgėsi, nesakysiu jų vardų, aš ne policininkas. Aš neprieštarauju, kad po rungtynių išgertų butelį alaus, bet 11 val. vakaro turi gulėti lovoje. Jie tokiu metu miegoti neeidavo, o kiek jie gerdavo, nežinau – iš paskos nevaikščiojau, nesekiau ir kas kartu vaikščiojo. Bet pagrindinis organizatorius buvo Petras (Nausėda, – past.), Lietuvos ledo ritulio federacijos prezidentas, kuris turėtų būti pavyzdys visiems. Aš esu švarus prieš jus, prieš sirgalius, žaidėjus, padariau viską, kad liktume šiame divizione. Nors mūsų komanda buvo jauniausia, aštuoni žaidėjai buvo vos 18–19 metų. Taip pat buvo ir veteranų, tokių, kurių aš niekada gyvenime neimčiau į rinktinę, bet situacija buvo be išeities, teko imti visus dėl žaidėjų skaičiaus.
Mūsų tikslas buvo – pirma arba antra vieta, jeigu būtų atvažiavę visi žaidėjai, kuriuos norėjau matyti. Manau, kad Lietuva tuomet galėtų tokį uždavinį įveikti. Žaidėjai yra labai geri.
 
– Ar tas chaosas prasidėjo nuo pirmosios dienos?
– Vos tik mes atvažiavome, sukviečiau visus, paaiškinau, kad mes atvažiavome čia žaisti, ginti Lietuvos garbės. Žmonės atsistojo, pritarė man, buvau pakvietęs tik veteranus, bet po šito pasikalbėjimo jie nuėjo tiesiai į striptizo barą. Jeigu jūs manimi netikite, galite paskambinti į Lenkiją, į barą, į policiją, viešbutį. Tai tiesiog gėda ir pažeminimas. Aš raudonavau, man buvo gėda už Lietuvą, nors aš ir svetimas žmogus. Tokio nesusipratimo mano gyvenime nėra buvę, kad ledo ritulininkai taip elgtųsi. Aš manau, kad sportininkai turi būti tvarkingi, atvažiavę žaisti už savo tėvynę turi atiduoti visą save. Pavyzdžiui, korėjiečiai. Negi mes prastesni už juos, bet jų disciplina buvo ideali ir jie užėmė pirmą vietą. Mes tikrai ne prastesni, bet deja...
 
– Ar federacijos prezidentas P.Nausėda taip elgdavosi ir anksčiau?
– Petras (Nausėda, – past.) komandoje pernai ir šiemet skiriasi kaip žemė ir dangus. Kodėl jis taip pasielgė, gal jis pavargo per tuos metus ar pavargo dvejus metus dirbdamas prezidentu, atvažiavo į Lenkiją pailsėti... Bet jeigu taip, tada pasitrauk, užleisk vietą kitiems, netrauk jų su savimi. Aš nesuprantu, kodėl jis taip elgėsi. Jie nieko neaiškino, sakydavo, kad viską supranta ir eidavo vėl tą patį daryti. Su juo kalbėjo ir kiti komandos vadovai. Gal jis rusiškai nesupranta, nors jis rusų kalbą ir gerai moka, bet tie žmonės su juo lietuviškai kalbėdavo, bet jis ir to nesuprato. Man tai buvo labai nemalonu.