Titulinis » Naujienos » Rokiškyje atidaryta pirmoji šalyje atvira dirbtinio ledo aikštelė (video komentarai)

Rokiškyje atidaryta pirmoji šalyje atvira dirbtinio ledo aikštelė (video komentarai)

2013-01-27
hockey.lt informacija
Rokiškyje iškilmingai atverta dirbtinio ledo aikštelė esanti po atviru dangumi. Rokiškėnai pirmieji Lietuvoje galės džiaugtis dirbtinio ledo privalumais po atviru dangumi beveik pusę metų nuo rudens iki pavasario. Ledo ritulio aikštelė bus tinkama eksploatuoti ir esant nedidelei pliusinei temperatūrai.
 
Orkestru, šokiais ir atrakcijomis iškilmingai atvertas sporto objektas sulaukė didžiulio miestiečių susidomėjimo. Ne vienerius metus brandintas projektas tapo puiku vietos verslo ir savivaldybės bendradarbiavimo pavyzdžiu – apie 600 tūkstančių litų kainavusią aikštelę įrenginėjo rajono savivaldybė bei „Rokautos“, „Rokiškio sūrio“ ir „Ivabaltės“ įmonės.
 
„Aikštelė Rokiškyje atsirado dar tarybiniais laikais ir ji visuomet buvo miestiečių traukos objektas. Vėliau gimė ledo arenos projektas po stogu, tačiau dėl lėšų trūkumo jo įgyvendinti nepavyko. Tad atvirą aikštelę naudojome tik tuomet, kai leisdavo gamtos sąlygos. Dabar jau beveik pusmetį būsime nepriklausomi nuo gamtos sąlygų. Ledas mums svarbus dar ir todėl, jog sunku vaikams įrodinėti apie ledo ritulio aukštumas, kalbinti juos užsiiminėti sporto šaka, kai jie net nemato ledo. Tradicijas Rokiškyje turime geras, dabar turėsime ir ledą“,- atidarymo metu kalbėjo vienas idėjos generatorių Vytautas Šlikas.
 
„Galiu drąsai pasakyti, jog tai nėra sunku. Reikia imti ir daryti. Projektas kainavo apie 600 tūkstančių litų, tačiau visa tai galim padaryti ir pigiau. Dabar džiaugiamės nuveiktais darbais, tačiau ateityje tikrai galvosime apie aikštelės stogą, kuris leistų ledą eksploatuoti dar ilgiau ir lietus bei saulė taptų ne tokie baisūs“,- kalbėjo „Rokautos“ vadovas Rimantas Sakaitis.
 
Dirbtinio ledo aikštelėje ant betono yra pakloti guminiai kilimėliai, kurie veikia panašiu kaip šaldytuvo nugaroje esantis radiatorius principu, tik į aplinką atiduoda ne šilumą, o šaltį. Tad ant aikštelėje paklotų guminių kilimėlių liejamas vanduo sušąla ir taip gaunamas dirbtinis ledas. Žiemą, esant minusinei temperatūrai, kilimėliams šaldyti vandens nereikia, tai daro pati gamta, esant pliusinei ar nedidelei minusinei temperatūrai įsijungia galingas kompresorius, kuris tiekia šaltį į kilimėlius.
 
Dirbtinio ledo aikštelė apšviesta, ją galima naudoti iki vėlyvo vakaro, ką jau atidarymo vakarą pademonstravo vietos jaunimas, prie aikštelės suvažiavęs mašinomis. Kai kuriuos vaikus tėveliai atvežė automobiliais jau apsiavusius pačiūžas namuose.
 
„Tikrai nesustosime ties pasiektu. Rokiškyje visuomet buvo gerų ledo ritulininkų, tad ilgiau turimas ledas dal labiau padės auginti jaunąją kartą. Vietos ant ledo visada bus ir miesto veteranams ir šiaip mėgstantiems pačiuožti“,- sakė Ramūnas Baltrūnas, „Rokiškio“ komandos vartininkas, kurio du sūnus ledo ritulio treniruotėse taip pat stovi vartuose.
 
Atidarymo metu pirmosios dirbtinį ledą išbandė Kauno „Baltų ainių“ dailiojo čiuožimo atstovės. Vėliau estafetėse dalyvavo Rokiškio rajono sporto centro jaunieji ledo ritulininkai. Šventė vainikavo „Rokiškio“ ledo ritulio komandos rungtynėse su buvusiais rokiškėnais, kurie išsibarstę po visą Lietuvą, o taip pat ir kitų miestų ledo ritulininkais. Į dangų vakare kilo fejerverkai.
 
Tai ne pirmoji atvira ledo ritulio aikštelė Lietuvoje. Vos už 17 kilometrų esanti Juodupė turi ledo ritulio aikštelę, kurioje ledą gamina gamta.
 
Neseniai atvirą ledo ritulio aikštelę pasistatė Balsupių miestelio šalia Marijampolės entuziastai, ledą turi uteniškiai, apie arenas galvoja Panevėžio, Zarasų, Visagino ledo ritulio gerbėjai,
 
Tikimasi, jog Rokiškio pavyzdys paskatins iki šiol nedrąsiai apie dirbtinio ledo aikšteles svajojusius mažų miestelių entuziastus.
 
Netrukus hockey.lt portale bus video iš šventės Rokiškyje.