Titulinis » Naujienos » Priešingose barikadų pusėse dėl aukso kovos buvę komandos draugai, kurie rūbine dalinosi su pasauline superžvaigžde

Priešingose barikadų pusėse dėl aukso kovos buvę komandos draugai, kurie rūbine dalinosi su pasauline superžvaigžde

2024-05-02
hockey.lt informacija
Lietuvos ir Ukrainos ledo ritulininkai praeityje ne kartą buvo surėmę pečius bendroms akistatoms. Visgi, penktadienį jie susidurs skirtingose barikadų pusėse siekdami „2024 IIHF Pasaulio Ledo Ritulio Čempionato I Diviziono, B Grupės“ aukso. Vienas prieš kitą stos ir žaidėjai, kurie prieš 15 metų kartu varžėsi su būsimomis pasaulio ledo ritulio žvaigždėmis Ilja Četvertakas ir ukrainietis Oleksejus Vorona.
 
Prestižiniame turnyre – vedini D. Zubraus
 
Kasmet Kanados Kvebeko mieste rengiamas „Pee-Wee“ turnyras, kuriame ant ledo susiduria tūkstančiai talentingiausių žaidėjų iš viso pasaulio. Iš lietuvių bene pirmasis jame pasirodė ilgą ir sėkmingą kartą stipriausioje planetos lygoje NHL pasiekęs Dainius Zubrus.
 
Dar 1991-1992 metais jis atstovavo ukrainiečių „Druzhba-78“ komandai, o po kelių metų jis jau pravėrė ir NHL duris. Visgi, žaisdamas NHL lygoje jis nepamiršo ir šios jaunimo komandos, ir lietuvių. 2009 metais, dabartinio asociacijos „Hockey Lietuva“ prezidento iniciatyva į šį turnyrą išvyko ir trys lietuviai Ilja Četvertakas, Edvinas Boroška ir Dominykas Škadauskas.
 
Vienas iš jų – I. Četvertakas, iki šiol gina ir Lietuvos rinktinės garbę. Prisimindamas pakvietimą į turnyrą jis pabrėžė, jog kelius į šį renginį lietuviams atvėrė būtent pats D. Zubrus.
 
„Tai legendinis Kanados vaikų turnyras „Pee-Wee“, kuriame kažkada su ukrainiečių komanda dalyvavo ir Dainius Zubrus. Jis taip pat žaidė „Druzhba-78“ komandoje ir, kiek žinau, būtent jis norėjo, jog lietuviai dalyvautų šios komandos gretose. Dainius pakvietė tuo metu talentingiausius žaidėjus, kurie galėjo išvykti į turnyrą“, - po ketvirtųjų pasaulio čempionato rungtynių kalbėjo rinktinės puolėjas.
 
Lietuviai puikiai įsiliejo į komandą ir iki šiol yra prisimenami ir turnyre dalyvavusių ukrainiečių. Apie turnyrą paklaustas Oleksejus Vorona kaip mat prisiminė ir faktą, kad turnyre jie buvo surėmę pečius su lietuviais.
 
„Komandoje buvo surinktas vadinamasis „selectas“ iš geriausių Ukrainos žaidėjų. Turėjome vaikinų iš Kijevo, Charkivo, turnyrui prie mūsų prisijungė ir Ilja, Edvinas bei Dominykas. Kolektyvas turnyre buvo labai šaunus, neturėjome jokių silpnų grandžių. Gaila tik to, kad pirmaudami 3:2 prieš būsimus nugalėtojus iš Detroito, per paskutines 7 minutes paleidome persvarą ir pralaimėjome. Bet žaidėme legendiniame „Koliziejuje“ ir prisiminimai liko visam gyvenimui“, - prisiminė ukrainietis.
 
 
Apie šio turnyro lygį geriausiai pasako faktas, kad kone pusė dabartinių NHL žaidėjų savo jaunystėje išbandė šį turnyrą. I. Četvertako teigimu, tuo metu jis negalvojo apie tai, jog dalis ant ledo sutinkamų žaidėjų vieną dieną pravers stipriausios planetos lygos duris.
 
„Apie tai, kad ten žaidė būsimos NHL žvaigždės aš sužinojau tik šiais metais. Ten buvo aukščiausio lygio žaidėjai, kurie dabar yra vieni geriausių pasaulyje. Atsimenu, jog atvykus reikėjo pasirašyti kortelę, o valgykloje yra padaryta ekspozicija, su tų ledo ritulininkų kortelėmis, kurie vėliau žaidė NHL. Ten buvo apsilankę daugelis būsimų superžvaigždžių, tad mūsų metai nebuvo išskirtiniai. Kasmet ten dalyvauja itin daug talentų, tad nestebina, jog jie pasiekia tokį lygį.“
 
Komandoje – būsima NHL superžvaigždė
 
Išvykos į Kanadą metu Lietuvos ir Ukrainos žaidėjai rūbinę dalinosi ir su dabartine ledo ritulio superžvaigžde. Komandoje tuo metu žaidė ir Austonas Matthewsas – rezultatyviausias šio sezono NHL ledo ritulininkas.
 
Pasak I. Četvertako, apie jo talentą jau tada kalbėjo ir treneriai, o tą buvo galima pamatyti ir patiems žaidžiantiems ant ledo. Tiesa, tuomet ne ką prastesnius rezultatus demonstravo ir mūsų šalies atstovai, ir ukrainiečiai.
 
„Tai mums išskirdavo ir treneris. Jis sakydavo, jog tai yra neeilinio talento žaidėjas. O mes tai matėme ir už aikštės ribų, kur jis ir dainuodavo, ir kitaip parodydavo, jog yra kūrybinga asmenybė. Daug žadėjo ir jo fizinis pasiruošimas, negalima sakyti, jog jis buvo galva už kitus geresnis, bet matėsi, jog jis turės gerą ateitį. Tačiau tuo metu mes tikrai galėjome žaisti kartu. Tuo metu įvarčius mušti galėjome ir aš, ir Edvinas, o už jį komandoje buvo ir rezultatyvesnis žaidėjas“
 
 
A. Matthewso asmenybė įstrigo ir O. Voronai. Jo teigimu, aplink 12-metį žaidėją jau tuomet sukdavosi skautai, žadėję jam puikią ateitį.
 
„A. Matthewsas reguliariai prie mūsų prisijungdavo, dalyvavo ir kituose turnyruose. Nors jis nebuvo „superatletas“ ir ant žemės nebūdavo pats stipriausias, ant ledo visi matė jo talentą. Tuomet galvojau, jog tai vaikinas turintis puikią techniką ir „auksinę“ galvą. Jau tada prie jo sukiodavosi U-18 ar net U-20 komandų skautai, kurie kartodavo, jog jo laukia savo komandoje bei dalindavo patarimus ką dar jam reiktų pagerinti“
 
Buvę kolegos stos į žūtbūtinį mūšį
 
Prieš 15 metų apie žaidimą savo šalies rinktinėje tik svajoję I. Četvertakas ir O. Vorona jau penktadienį stos į kovą vienas prieš kitą Vilniaus „Twinsbet“ arenoje. Pasak Lietuvos rinktinės puolėjo, itin malonu matyti, jog buvęs komandos draugas pasiekė savo šalies rinktinės lygį, o pamačius jį smagu prisiminti žaidimą drauge.
 
„Malonu matyti, jog žaidėjai, su kuriais tada žaidėme pasiekė nacionalinę rinktinę. Nors artimų santykių nepalaikome, nepamirštame vienas kito ir pasisveikiname kur nors susitikę. Visada smagu matyti, jog tavo buvę komandos draugai dar žaidžia ir daro tai sėkmingai, todėl malonu sutikus paspausti ranką ir prisiminti tuos laikus“, - apie buvusį kolegą kalbėjo I. Četvertakas.
 
Rungtynėse su Ukraina Lietuvos rinktinė tikisi savo užantyje turėti ir dar neatskleistą kozirį – pilnas „Twinsbet“ arenos tribūnas. I. Četvertako teigimu, mūsų rinktinė jau patyrusi ir žino ką reiškia žaisti tokias rungtynes. Dėl to jiems pavyks susitvarkyti su jauduliu, o su palaikymu iš tribūnų galima patiesti ir turnyro favoritais laikytus ukrainiečius.
 
„Turėsime susiimti ir viską padaryti dar geriau. Tos rungtynės, kuriose žaidėme iki šiol, lygiu tikrai neprilygo penktadienio dvikovai. Reikės nusiteikti psichologiškai, nes varžovus žinome, treneriai padarys gilesnę analizę, tad labai svarbus bus mūsų nusiteikimas.
 
Bus labai svarbu ir tribūnų palaikymas, norėtume jų užpildytų sirgaliais, kad galėtume atsilaikyti ir duoti jiems gerą kovą. Tikrai sugebėsime tą padaryti, suvaldysime stresą, nes esame jau patyrusi komanda, kuri ne kartą žaidė tokio lygio rungtynes. Svarbiausia pasiruošti, atsistatyti ir eiti į kovą.“
 
Lietuvos ir Ukrainos rungtynėmis finišuos „2024 IIHF Pasaulio Ledo Ritulio Čempionato I Diviziono, B Grupės“ turnyro Vilniuje kovos. Pergalę šioje akistatoje iškovojusi komanda ne tik laimės auksą, tačiau ir pakils į I diviziono A grupės turnyrą.
 
Įsigyti bilietus į svarbiausias metų Lietuvos ledo ritulio rinktinės rungtynes galite bilietai.lt