Titulinis » Naujienos » Prezidentas Petras Nausėda pradėjo darbą tarptautinėje ledo ritulio federacijoje

Prezidentas Petras Nausėda pradėjo darbą tarptautinėje ledo ritulio federacijoje

2016-12-13
hockey.lt informacija
 Gruodžio 8 – 10 dienomis Ciuriche įvyko pirmasis bendras 2016 - 2020 metų laikotarpio Tarptautinės ledo ritulio federacijos (IIHF) komitetų posėdis, kuriame pirmą kartą išrinktas ir darbą viename komitetų pradėjo Lietuvos atstovas Petras Nausėda. Asociacijos „Hockey Lietuva“ prezidentas P.Nausėda yra varžybų ir veiklos koordinavimo komitetui, kuris įvardijamas kaip vienas reikšmingiausių IIHF veikloje.
 
Portalas hockey.lt po pirmojo posėdžio pakalbino P.Nausėdą.
 
-           Kokie pirmieji įspūdžiai?
-          „Iš tiesų darbas ir keitimasis informacija vyksta nuo pat komitetų suformavimo, tačiau suvažiavimas pirmas. Įspūdžiai patys geriausi – dirbu labai profesionalioje komandoje, kurią sudaro elitinių ledo ritulio šalių atstovai, lygų, klubų, asociacijų vadovai. Nėra klausimų į kuriuos atsakymas tik „taip“ ar „ne“ – diskusijos ir argumentai lydi kiekvieną detalę.“
       
-            Ar yra ką tokiame komitete veikti lietuviui?
-          „jei turi žinių, supratimo ir noro – vietos visada atsiras. O ir pakvietė mane, nes pažįsta ir tikisi aktyvumo. Be abejo stengiuosi daugiau klausytis, įsigilinti ir tik tada teikti siūlymus. Mano vienas iš uždavinių -  atstovauti mažesnių šalių interesus. Iš tiesų tai jaučiuosi kaip aukščiausio lygio universitete ir tuo labai didžiuojuosi“.
        
-           Kokius konkrečiai darbus komitete nuveikėte suvažiavimo metu?
-          „Reiktų atkreipti dėmesį į Tarptautinės federacijos organizacinį darbą – visa informacija, visos aktualijos būna iki smulkmenų pateiktos dar iki susirinkimo, todėl susitikus iškart diskutuojama, analizuojama, dalinamasi įžvalgomis ir priimami sprendimai. Reikia pažymėti, kad komiteto veikla yra patariamoji IIHF Tarybai, tačiau labai svarbi pasiūlymų prasme prieš pateikiant administracijai. Per keletą dienų varžybų ir veiklos koordinavimo komitetas peržiūrėjo ir pateikė rekomendacijas iki 2023 m. visų svarbiausių pasaulio turnyrų datas; aptartas Čempionų lygos  (CHL) ir Kontinentinės lygos (Continental cup) formatas  ir reikalingumas; draudimų formos ir praktika skirtingose šalių federacijose, bei pradėta diskusija dėl IIHF dalyvavimo jose; ypatingas dėmesys skirtas Olimpinės žaidynėms ir NHL žaidėjų dalyvavimui; Šiaurės Amerikos jaunimo lygų ir IIHF jaunimo čempionatų laiko dubliavimo, kai geriausi žaidėjai neturi galimybių atstovauti nacionalines komandas; didelis dėmesys diskusijai apie ledo ritulio ateitį ilguoju laikotarpiu Europoje.
        
-          Ar Lietuvai buvo aktualių sprendimų priimta?
-          „I diviziono čempionatams (vyrų) bus rekomenduojama jau nuo 2018 metų juos pradėti balandžio mėnesio pabaigoje. Su šiuo klausimu susiduriame kasmet, nes rinktinėms ne visada spėja padėti klubuose rungtyniaujantys žaidėjai, o ir nacionaliniai čempionatai finišuoja anksčiau. Žinoma, galutinius sprendimus priims Taryba, atsižvelgiant į organizatorių lūkesčius.
Taip pat svarbi žinia Lietuvai – pažintis su labai garsiu, praeityje daug kartų Kanados nacionalinę rinktinę atstovavusiu, dabar joje dirbančiu ir Montreal „Canadiens“ skautu  dirbančiu legendiniu vartininku Sean`u Burke`u.  Pasirodo kanadiečio mama buvo lietuvė, o pats Sean`as pažadėjo prisidėti prie mūsų ledo ritulio. Nacionalinės rinktinės treneriui Berndui Haakei kontaktai jau perduoti.
 
Taip pat noriu atkreipti dėmesį, kad veikla IIHF nėra tik mūsų asociacijos „Hockey Lietuva“ prezidento prerogatyva – tai atvira organizacija visiems aktyviems savo šalių asociacijų dalyviams: teisėjams, medikams, treneriams, administratoriams. Todėl noriu pakviesti visus mylinčius ledo ritulį būti aktyviems, teikti siūlymus, analizuoti – kelti vis aukštesnius tikslus sau ir mūsų visų atstovaujamai organizacijai.