Titulinis » Naujienos » Po dramos pasaulio čempionate Lietuvos U-18 rinktinė išsaugojo vietą grupėje (video, komentaras)

Po dramos pasaulio čempionate Lietuvos U-18 rinktinė išsaugojo vietą grupėje (video, komentaras)

2013-04-06
NVLRL informacija
Pasaulio 18-mečių ledo ritulio čempionate Lietuvos rinktinė paskutiniąją turnyro dieną kovojo dėl teisės likti II-o diviziono A grupėje. Ilgai kelių prie varžovų vartų ieškoję ir neginčijamą persvarą turėję lietuviai, kuriems reikėjo nepralaimėti per pagrindinį rungtynių laiką 6:5 (0:0, 2:2, 3:3, 0:0, 1:0) tik po baudinių serijos nugalėjo Estiją ir išsaugojo vietą grupėje likę penkti šešių komandų turnyre.
 
Jau pirmąją rungtynių minutę pasižymėti galėjo Emilijus Krakauskas, kuris smūgiavo šalia tuščio vartų kampo. Netrukus dar vienos puikios galimybės neišnaudojo Kasparas Falkas.
Netrukus jau estai uždarė lietuvius gynybos zonoje, kai šie du kartus iš eilės pažeidė taisykles ir liko mažumoje.
 
15-ąją kėlinio minutę Paulius Gintautas nepataikė į tuščius vartus kai perkėlė ritulį per juos.
 
Antrajame kėlinyje pirmas penkias minutes Lietuvos rinktinė tik epizodiškai palikdavo varžovų zoną ir estams nė karto neleido mesti į savo vartus, tačiau įvarčio įmušti nesugebėjo.
 
Estai pasinaudojo Dominyko Bisturio  2 min. pašalinimu ir atlikę vos antrą metimą per kėlinį išsiveržė į priekį 1:0, kai pasižymėjo Maksimas Anohhinas (26:13).
 
Dar vienas lietuvių pašalinimas baigėsi dar vienu taikliu smūgiu ir tai buvo tik trečias estų smūgis per kėlinį ir antras įvartis. Pasižymėjo Vadimas Vasjonkinas (28:43).
 
Lietuviai nepalūžo ir Kasparas Falkas (31:26) pabaigė Danieliaus Nomanovo pradėtą darbą, kai pakartojo komandos draugo smūgį - 1:2.
 
Lietuviai kūrė progas vieną po kitos, bet ir ritulys niekaip nekrito į varžovų vartus. Lietuvių atkaklumui nesutrukdė net ir kiekybinė mažuma, kai Emilijus Krakauskas (37:51) po puikaus D.Bisturio perdavimo dūrė į tuščius vartus 2:2.
 
Estai užspaudė varžovus porai minučių, tačiau kantriai gynęsi lietuviai sulaukė savo momento. Paulius Gintautas (47:19) po idealių Iljos Četvertako ir D.Nomanovo perdavimų persvėrė rezultatą 3:2.
 
Estai aršiai kovėsi dėl pergalės, tačiau lietuviai buvo akivaizdžiai stipresni. P.Gintautas (55:19) tai dar kartą įrodė kiekybinės persvaros metu padidinęs skirtumą iki 4:2.
 
Tačiau paskutiniosios penkios trečio kėlinio minutės minutės virto tikra drama. Estai nenuleido rankų, sušvelnino skirtumą iki 3:4 po Jegoro Petrovo įvarčio ir paprašė pertraukėlės. Iškart po jos nuo varžovų pabėgęs Erikas Sadauskas (56:02) vėl padidino lietuvių persvarą iki 5:3, tačiau estai atsakė dviem įvarčiais iš eilės – Dmitrijus Vinogradovas (56:24) ir V.Vasjonkinas (57:17) išlygino rezultatą 5:5.
 
 Dabar jau lietuviai paprašė pertraukėlės pasitarti.
 
Lietuviai sušoko pergalės šokį, nors dar reikėjo žaisti pratęsimą. Lietuvos komandai pratęsimas reiškė išlikimą grupėje, tad tolimesnė rungtynių eiga komandoms tebuvo prestižo reikalas.
Pratęsimo metu keturiese prieš keturis estai pelnė įvartį, tačiau teisėjai dėl žaidimo vartininko aikštelėje jo neįskaitė.
 
Baudinių serijos metu ir vėl Lietuvos komandą į priekį tempė P.Gintautas, kuris penktosios serijos metu pelnė lemiamą įvartį. Visi penki estų metimai buvo netaiklūs.
 
„Važiavome kovoti dėl medalių, galvojome ir apie auksą, tačiau realybė tokia, jog teko kovoti dėl išlikimo A grupėje. Ir vėl buvome jauniausia komanda čempionate, o varžovai tikrai pajėgūs. Paskutinėse rungtynėse buvome visa galva pranašesni už varžovus, tačiau vaikinams pritrūko šaltakraujiškumo baigti dvikovą sau palankiu rezultatu. Žaidėjai prastai realizavo progas, kurių turėjo aibę“,- po dramatiškos kovos sakė rinktinės vyriausiasis treneris Andrius Jadkauskas.
 
Geriausiu rungtynių žaidėju pripažintas Emilijus Krakauskas, o geriausiu viso turnyro žaidėju rinktinėje pripažintas nė karto ant ledo neišbėgęs antrasis vartininkas Dmitrijus Usovas.
Paskutiniąją čempionato dieną pirmose rungtynėse aukso apdovanojimus jau užsitikrinusi Vengrija tik po baudinių serijos 2:1 (0:0, 0:1, 1:0, 0:0, 1:0) įveikė Rumunijos rinktinę. Tašką šioje dvikovoje iškovoję rumunai užsitikrino bronzos apdovanojimus.
 
Sidabro medalių likimas sprendėsi Kroatijos ir Didžiosios Britanijos dvikovoje. Kroatai du kartys lygino rezultatą, išsiveržė į priekį patys ir pergalės iš rankų nebepaleido. Kroatija nugalėjo rezultatu 5:3 (1:1, 2:1, 2:1).
 
Pasaulio čempionato II-o diviziono A grupės lentelė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, pergalės po baudinių serijos, pralaimėjimai po baudinių serijos, pralaimėjimai, įvarčiai, taškai):
 
1. Vengrija                     5 4 1 0  0   23:9   14
2. Kroatija                     5 2 1 1 1   18:12   9
3. Rumunija                5 2 0 3 0   13:13   9
4. Didžioji Britanija     5 2 1 0 2   17:17   8
5. Lietuva                     5 0 2 0 3   17:19   4
6. Estija                        5 0 0 1 4   13:31   0