Titulinis » Naujienos » Petras Nausėda: ačiū estams už pergalę – mums to reikėjo

Petras Nausėda: ačiū estams už pergalę – mums to reikėjo

2016-02-23
Asociacijos "Lietuvos ledo ritulys" prezidento Petro Nausėdos pranešimas spaudai
 Nurimus aistroms po Olimpinės ledo ritulio atrankos turnyro Vengrijoje, kuriame Lietuvos nacionalinė ledo ritulio rinktinė pralaimėjo šeimininkams 0 – 4, lenkams 1 – 9 ir estams 1 – 4 noriu pasidalinti keliomis įžvalgomis.  Turbūt niekas nesitikėjo paskutinio rezultato. Aš ir netikėjau, bet dabar manau, kad šis pralaimėjimas yra pačiu laiku.
 
Taip, Lietuvos ledo ritulyje vyksta puikūs dalykai: auga vaikų, jaunimo, suaugusiųjų sportuojančių skaičius, atidaromos naujos mokyklos, ledo aikštės, nacionalinės vaikų, suaugusių ir eilė mėgėjų lygų vykdo veiklą. Tačiau koks mūsų nacionalinis tikslas? Ar mes norime siekti pergalių nacionaliniame lygmenyje ir nemeluojant sau pakilti į 24  ar dar aukštesnį reitingą tarptautinėje klasifikacijoje? Man kaip sportininkui nekylą net abejonių, kad tikslas turi būti pergalės aikštėje.
 
Šiandieną didžioji dalis mūsų rintinės žaidėjų rungtyniauja antrose ar trečiose užsienio šalių lygose, didesnė dalis Elektrėnų „Energijoje“, kuri rungtyniauja antrame pagal stiprumą Baltarusijos čempionate.  Kokius turime nacionalinius rezultatus paskutiniais metais, manau yra ledkalnio viršūnė, o tam, kad aš būčiau neteisus, reikia stebuklo arba sisteminio požiūrio į nacionalinius rezultatus.
 
Šiuo tekstu noriu atkreipti, visų pirma, Asociacijos „Lietuvos ledo ritulys“ narių, tarybos narių dėmesį. Jeigu mums išties rūpi ir mums reikia nacionalinių pergalių, turime suremti pečius ir ieškoti sisteminių sprendimų pradedant vaikų ir jaunimo ledo rituliu ir baigiant vyrais. Nereikia išrasti dviračio, užtenka sekti kitų sėkmingų  šalių pavyzdžiu – burti geriausius savo amžiaus sportininkus į viena (pagal poreikį) komandą, siekti sukurti maksimaliai geras sąlygas ir rungtyniauti aukštesnio lygio čempionatuose, turnyruose. Tokią šiandien turime kaimyninę Baltarusija, kurios lygis aukščiausias regione ir su kuria puikiai sekasi bendrauti ledo ritulio kalba.
 
Taip pat noriu atkreipti dėmesį institucijų, atsakingų už sporto politiką, finansavimą – toks koks yra šiandien komandinio sporto finansavimas, mus ir toliau skatina būti nekonkurencingais tarptautiniame lygmenyje. Su netgi šalia esančiomis pasauliniame reitinge šalimis, biudžetus skirtus valstybės galime lyginti 1 : 50 ar panašiai. Todėl eilinį kartą, kviečiu būti realiais sporto vaidmens kūrėjais, nes to reikia mums, mūsų ateinančioms kartoms.
 
Pasaulio I div. B gr. Čempionate Zagrebe balandžio 17 – 23 d. dienomis laukia didžiulis įššūkis – paskutiniai du bronziniai rinktinės metai motyvuoja ir kartu įpareigoja.