Titulinis » Naujienos » Pasaulio čempionatą lietuviai pratęs dvikova su šeimininkais

Pasaulio čempionatą lietuviai pratęs dvikova su šeimininkais

2023-05-02
hockey.lt informacija
Lietuvos vyrų ledo ritulio rinktinės šiandien laukia trečiosios pasaulio ledo ritulio čempionato rungtynės. Notingamo mieste lietuviai stos į kovą su turnyro šeimininke Didžiąja Britanija.
 
Po dviejų turų – du pralaimėjimai
 
Sekmadienį vykusiame antrajame pasaulio čempionato IA diviziono ture Lietuvos rinktinei nepavyko iškovoti pirmųjų taškų čempionate. Nepaisant ankstyvos dviejų įvarčių persvaros lietuviai 2:3 nusileido rumunams ir kartu su Korėjos ledo ritulininkais išliko vienintelės komandos vis dar neturinčios nė taško.
 
Po pralaimėjimo rinktinės trenerio asistentas Mindaugas Kieras pripažino, jog komandą šiek tiek psichologiškai paveikė netikėtose situacijose kritę varžovų įvarčiai, o pačiai Lietuvos rinktinei kiek pritrūko sėkmės.
 
„Praleidę įvarčius labai norėjome įmušti, žinojome, jog galime tai padaryti, turime žaidėjų, kurie gali pasižymėti. Bet kažkur patys nepataikėme į vartus, kažkur ne ten atšoko ritulys, bet parodėme charakterį ir spaudėme varžovus paskutines šešias minutes ir tikrai galėjome išplėšti bent jau pratęsimą“, - po rungtynių su Rumunija kalbėjo komandos treneris.
 
Kitose antrojo turo rungtynėse triumfavo favoritai. Didžioji Britanija po pratęsimo 5:4 nugalėjo Lenkiją, o Italija užtikrintai 6:1 susitvarkė su Pietų Korėja.
 
Po pirmųjų dviejų dienų pasaulio čempionate komandų laukė pirmoji poilsio diena. Jos metu Lietuvos rinktinė surengė rytinę treniruotę bei skyrė likusį laiką poilsiui, kurio itin reikėjo rinktinės lyderiams, rungtynėse su Rumunija gavusiems didžiulį krūvį.
 
 
Trečioji akistata – su turnyro šeimininkais.
 
Trečiąją pasaulio čempionato dieną lietuvių laukia vakarinės rungtynės su čempionato šeimininkais britais. Vieni iš pirmenybių favoritų turnyrą pradėjo dvejomis pergalėmis iš eilės, bet lengva britams nebuvo – rungtynėse su Lenkija jie triumfavo tik po pratęsimo.
 
Čempionate šeimininkai susilaukia didžiulio palaikymų ir iš tribūnų. Ledo ritulį mylinčiame Notingame pirmose dvejose čempionato rungtynėse buvo užpildyta didžioji dalis žiūrovams, skirtų vietų o sėkmingas jų startas turėtų įkvėpti aistruolius sugrįžti į rungtynes ir likusių dvikovų metu.
 
Didžiosios Britanijos rinktinė šiame turnyre gali pasigirti turinti vieną iš giliausių sudėčių: ant ledo drąsiai metami visi keturi penketai, kurių kiekviename netrūksta žaidėjų, galinčių individualiu meistriškumu nulemti rungtynių baigtį. Elitinio pasaulio čempionato diviziono patirtis britams prideda pasitikėjimo savo jėgomis ir jie išnaudoja tai varžovus spausdami visų rungtynių metu.
 
Nepaisant to, jog Didžiosios Britanijos rinktinė savo sudėties mozaikoje turi ir trūkumų, tarp kurių ir rezultatyviausias šios šalies čempionato žaidėjas Scottas Conway‘us, šioje rinktinėje netrūksta patyrusių ir aukščiausio lygio ledo ritulio paragavusių ledo ritulininkų.
 
Didžiausia britų rinktinės žvaigždė – Liamas Kirkas. Pirmasis į NHL pakviestas Didžiojoje Britanijoje gimęs žaidėjas stipriausioje planetos lygoje dėl patirtos traumos taip ir nedebiutavo, bet sugrįžęs į Europą jis įrodinėja savo sugebėjimus Suomijos lygoje. Ne vienam iš lietuvių yra tekę su šiuo žaidėju susidurti jaunimo lygmenyje, o šis puolėjas prieš mūsų šalies atstovus yra surengęs ir ne vieną įsimintiną pasirodymą.
 
Svarbiausiu faktoriumi šiose rungtynėse gali tapti lietuvių drausmė. Šiame čempionate Lietuvos rinktinė prasčiausiai neutralizuoja varžovų daugumas, o britai puikiai realizuoja situacijas, kai jie ant ledo turi žaidėjo pranašumą. Tuo tarpu patys Didžiosios Britanijos atstovai varžovams progų žaisti daugumoje beveik nesuteikia: per dvi akistatas jie prasižengė vos penkis kartus.
 
Nepaisant to, jog britai ilgą laiką žaidė aukštesniame divizione nei lietuviai, tarpusavio rungtynių istorija palankesnė mūsų šalies atstovams: per devynerias rungtynes Lietuvos rinktinė triumfavo penkis kartus. Pergalę lietuviai šventė ir paskutinių dviejų susitikimų metu 2018 metais, kai ruošdamiesi pasaulio čempionatui jei laimėjo rungtynes 3:2 ir 7:2.
 
Lietuvos rinktinės puolėjo Ugniaus Čižo teigimu, Didžiosios Britanijos rinktinė yra elito lygio komanda, tad laukia labai sunkios rungtynės, prieš kurias mūsų šalies atstovai nėra linkę pasiduoti.
 
„Tai yra elitinio lygio rinktinė, kuri tikrai nėra silpnesnė už lenkus. Bus labai sunku, bet mums dar liko trys rungtynės ir mes turime dėl ko žaisti – dar tikrai nevažiuojame namo.“
 
Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rungtynių startas – 21:30 val. Lietuvos laiku. Tiesioginę rungtynių transliaciją galėsite stebėti LRT Plius kanalu.