Titulinis » Naujienos » Nedrąsios svajonės virtusios auksinėmis pergalėmis (FOTO, VIDEO)

Nedrąsios svajonės virtusios auksinėmis pergalėmis (FOTO, VIDEO)

2014-04-01
Titas Pacauskas, hockey.lt
 Lietuvos jaunių (iki 18 metų) rinktinė pasaulio čempionato II diviziono A grupėje padarė tai, ko tikėjosi tik nedidelė dalis sirgalių - iškovojo aukso medalius ir iškopė į aukštesnį divizioną.
 
Vykstant į čempionatą tiek žaidėjai, tiek treneriai nedrąsiai tikino, kad važiuoja kovoti dėl medalių ir tik svajonėse tikėjosi ant kaklo užsidėti aukščiausios prabos medalį.
 
Prieš čempionatą daugiausiai kritikos sulaukusio rinktinės pagrindinio vartininko ambicijos buvo užgautos. Artūras Pavliukovas ne tik žaidė daugiausiai minučių čempionate iš visų vartininkų (309), tačiau užėmė antrą vietą pagal atremtų smūgių procentą (90,16%). Lietuvį aplenkė tik Kroatijos rinktinės vartininkas Vilimas Rosandičius, atrėmęs 91,49 proc. smūgių.
 
Jau pasiruošimo laikotarpyje Lietuvos jaunių rinktinės žaidėjai rūbinėje vieningai teigė, kad šios komandos atmosfera yra tiesiog puiki, visi kovoja vienas už kitą, o tarpusavio supratimas aikštelėje gerėja su kiekvienomis draugiškomis rungtynėmis.
 
Į Didžiosios Britanijos miestą Dumfrį lietuviai išvyko ankstyvą sekmadienio rytą (6 val. Lietuvos laiku). Pirmiausiai jų laukė kelionė autobusu į Rygą, tada skrydis į Vokietiją, o iš jos - į Edinburgą. Paskutinė maršruto dalis - 2 valandų kelionė autobusu iki viešbučio. Tik šiek tiek po vidurnakčio žaidėjai galėjo pailsėti po beveik 19 valandų kelionės ir pasiruošti pirmoms ir labai svarbioms čempionato rungtynėms su Kroatija.
 
Kaip prieš čempionatą teigė vyriausiasis rinktinės treneris Andrejus Jadkauskas, tokio amžiaus žaidėjams yra itin svarbu čempionatą pradėti pergalingai. Nors pirmajame čempionato kėlinyje lietuviai ir atrodė pajėgesni, tačiau pramušti kroatų vartininko nesisekė. Tačiau jau antrojo kėlinio pradžioje, kaip vėliau paaiškėjo rezultatyviausias Lietuvos jaunių rinktinės žaidėjas, Artūras Laukaitis atidarė lietuvių įvarčių sąskaitą čempionate. Neilgai trukus Deividas Četvertakas ir Edgaras Protčenka padidino pranašumą, o galutinį tašką padėjo Edgaras Boroška - pergalė 4:0!
 
Teigiamą impulsą gavę žaidėjai nesustojo. Jau kitose rungtynėse 3:1 įveikė šeimininkų skriaudikus Nyderlandus ir tapo čempionato lyderiais. Trečiose rungtynėse laukė iš aukštesnio diviziono iškritusi Pietų Korėjos rinktinė. Visas rungtynes besivejančių vaidmenyje buvę lietuviai, likus žaisti 23 sekundėms iki rungtynių pabaigos išplėšė pratęsimą ir iškovojo labai svarbų tašką prieš pagrindinį varžovą dėl pirmosios veitos.
 
Tai buvo ženklas visiems - ši rinktinė kovoja iki paskutinių sekundžių, kovoja sukandus dantis ir niekam neatiduos lengvai pergalės. Nors lietuviai ir pralaimėjo po baudinių serijos, tačiau įgavo neįkainojamos patirties.
 
Deja, tačiau dabar jau ne viskas priklausė tik nuo mūsiškių. Per dvejas likusias rungtynes reikėjo nors menkiausio Pietų Korėjos kluptelėjimo. Laukti ilgai neteko - emocingai Lietuvos žaidėjų palaikomi Nyderlandai 4:2 nugalėjo Pietų Korėją ir suteikė dar vieną šansą lietuviams kovoti dėl aukso medalių.
 
Su geromis emocijomis į aikštelę iščiuožę lietuviai 6:1 sumindė Rumuniją ir prieš paskutines čempionato rungtynes užsitikrino mažiausiai sidabro medalius. Tačiau tada nei vienas rinktinės žaidėjas nepasakė, kad juos tenkintų antroji vieta.
 
Paskutinėse čempionato rungtynėse Lietuvos varžovai buvo šeimininkai, Didžiosios Britanijos ledo ritulininkai. Jiems šios rungtynės taip pat buvo labai svarbios - pralaimėjimo per pagrindinį laiką atveju jie iškristų į antrojo diviziono B grupę.
 
Nors pirmieji į priekį išsiveržė lietuviai, tačiau jau antrame kėlinyje jiems teko ir vytis varžovus. Dar vienas fantastiškas rungtynes sužaidęs A.Laukaitis dar iki trečiojo kėlinio pradžios sugebėjo sugrąžinti lietuviams pranašumą (4:3). Deja, lemiamas rungtynių kėlinys prasidėjo skaudžiai - išlyginamąjį įvartį pelnė varžovų puolėjas. Nors abi komandas tenkino lygiosios, tačiau abi jos troško tik pergalės. Lietuvių zonoje įsitvirtinę britai privertė visus rungtynes stebėjusius žiūrovus ir žaidėjus sulaikyti kvėpavimą.
 
 
Sunku pasakyti ką tuomet jautė vartininkas A.Pavliukovas, kuris sėkmingai gaudė vieną po kito siųstus Didžiosios Britanijos ritulius, tačiau savo darbą jis atliko puikiai. Savo darbą puikiai atliko ir žaidėjai. Donatas Vitte treniruotės metu buvo susižeidęs ranką, o žaizdai susiųti prireikė trijų siulių, komandos kapitonas Domantas Čypas paskutines penkiolika minučių čempionate žaidė su lūžusia ranka, tačiau, kad ir kokios problemos kamavo žaidėjus - visi kovojo iki paskutinių sekundžių.
 
 
Lygiosios! Dabar jau tapo aišku, Lietuvos jaunių rinktinė - pasaulio čempionato II diviziono A grupės nugalėtoja!
 
Ant atsarginių žaidėjų suolelio pasipylė sveikinimai, nesuvaidintas džiaugsmas ir didžiulis pasididžiavimas ant savo krūtinės nešioti užrašą - Lietuva!
 
Po pergalės vyriausiasis rinktinės treneris A.Jadkauskas džiaugėsi jog šie vaikai sugebėjo atlaikyti milžinišką spaudimą ir iškovoti kelialapį į aukštesnį divizioną.
 
 
„Prie šios pergalės ėjome ilgai, esu labai patenkintas. Viską valdė emocijos - tiek pirmose čempionato rungtynėse, tiek ir vėliau. Čia žaidžia jaunimas, kai kurie yra dar tik vaikai, jiems po 16 ar 15 metų, o atlaikyti tokį spaudimą yra begalo sunku. Tas didelis atsakomybės jausmas visada neigiamai veikia discipliną, tačiau sugebėjome susivaldyti, susitvarkyti, sužaisti drausmingai ir iškovoti aukso medalius. Labai norėtųsi, kad ši komanda išliktų ir daugelis jų rungtyniauti U-20 rinktinėje.
 
Labai noriu padėkoti žaidėjų tėvams, kurie investuoja didžiulis pinigus į ledo ritulį, gausiai atvažiuoja palaikyti žaidėjų“, - po pergalės sakė A.Jadkauskas.
 
Tuo tarpu rezultatyviausias Lietuvos jaunių rinktinės žaidėjas A.Laukaitis džiaugėsi, kad jau pirmais savo metais atstovaujant Lietuvai pavyko iškovoti aukso medalius.
 
 
„Turėjau gerą sezoną Vokietijoje, todėl buvau labai gerai pasiruošęs šiam čempionatui. Visa komanda žaidė labai gerai, buvo labai draugiška, treneriai puikiai atliko savo darbą. Puikus jausmas jau pirmą kartą atstovaujant Lietuvai iškovoti aukso medalius“, - teigė 8 įvarčius čempionate įmušęs A.Laukaitis.
 
Edgaras Protčenko, Aurimas Gaidauskas, Domantas Čypas, Jaunius Jasinevičius, Edvinas Boroška, Ilja Četvertakas, Erikas Sadauskas, Pavelas Zhukauskas, Dominykas Bisturys, Artūras Laukaitis, Lukas Žukauskas, Donatas Vitte, Dominykas Škadauskas, Vilius Krakauskas, Dominykas Bogdziulis, Tomašas Krukovski, Nojus Marcinkevičius, Deividas Četvertakas, Kostas Gusevas, Danielius Benilovas, Germantas Juškaitis ir Artūras Pavliukovas - žaidėjai, kurie į Lietuvos ledo ritulio istoriją įrašė savo vardus auksinėmis raidėmis.