Titulinis » Naujienos » Lietuvos rinktinės kova dėl aukso: laukia gerai pažįstamos ukrainietės

Lietuvos rinktinės kova dėl aukso: laukia gerai pažįstamos ukrainietės

2023-04-09
hockey.lt informacija
Lietuvos moterų ledo ritulio rinktinė šiandien stos į svarbiausias rungtynes savo istorijoje: lietuvių laukia dvikova dėl pasaulio čempionato IIIA diviziono aukso medalių. Prieš lemiamas rungtynes lietuvės yra savo likimo kalvės – pergalė garantuotų pirmuosius aukso medalius šalies moterų ledo ritulio istorijoje ir pakilimą į aukštesnį divizioną.
 
Žūtbūtinėse rungtynėse – įspūdingas išsigelbėjimas
 
Ketvirtajame pasaulio moterų čempionato ture aukso siekianti mūsų šalies rinktinė stojo į akistatą su Honkongo rinktine. Varžovės jau buvo įveikusios kitas pirmenybių medalininkes Ukrainos ledo ritulininkes, tad pergalės per pagrindinį laiką atveju, jos būtų dar prieš paskutinį turą užsitikrinusios aukso medalius.
 
Nors pirmoje rungtynių dalyje dažniau į vartus atakavo Lietuvos rinktinė, rungtynių rezultatas mums buvo nepalankus. Galiausiai trečiajame kėlinyje mūsų šalies ledo ritulininkės atsidūrė kritinėje situacijoje – likus žaisti vos septynias minutes oponentės turėjo trijų įvarčių pranašumą.
 
Iki tol su didesnėmis problemomis čempionate nesusidūrusios Lietuvos rinktinės narės nepalūžo ir tokioje situacijoje. Viltautės Jasinevičiūtės įvartis atgaivino viltis, o tuomet du tikslūs Klaros Miuller metimai pasiuntė komandas į pratęsimą, o vėliau ir baudinių seriją. Jos metu Viltė Beličenkaitė praleido tik vieną įvartį, o Emilijos Tučiūtės, Vaivos Rastenytės ir Marijos Kukanovos tikslūs metimai atnešė pergalę.
 
Prieš paskutinį čempionato turą Lietuvos rinktinė gali pasidabinti visų spalvų medaliais. Jei pirmose dienos rungtynėse neįvyks didžiulė staigmena ir Honkongas įveiks taškų neturinčią Estiją, tuomet pergalė prieš Ukrainą atneštų auksą, pralaimėjimas po pratęsimo ar baudinių serijos sidabrą, o pralaimėjimas per pagrindinį laiką – bronzos medalius.
 
Paskutinis barjeras – gerai pažįstama Ukrainos rinktinė
 
Po antrosios poilsio dienos čempionate lietuvių paskutinėje akistatoje laukia Ukrainos rinktinė. Ši į čempionatą vyko kaip viena jo favoritė, bet pralaimėjimas Honkongui ir pratęsimas rungtynėse tarp pagrindinių varžovių atėmė iš jų realias viltis iškovoti aukso medalius. Esčių pralaimėjimo pirmose dienos rungtynėse atveju, šiose rungtynėse Ukraina varžysis tik dėl sidabro – auksas atiteks lietuvėms arba Honkongui.
 
Su ukrainietėmis lietuvės pastaraisiais metais sužaidė ne vienerias rungtynes. 2021 m. Vilniuje pasidalinta po pergalę 5:6 ir 5:4, o šį vasarį Estijoje laimėta 7:4.
 
Ukrainos rinktinė šiame turnyre gali džiaugtis savo jaunimo įsiliejimu į rinktinę. Nacionalinėje rinktinėje šiame čempionate debiutuoja net 8 žaidėjos, vis dar neatšventusios savo 18-ojo gimtadienio. Visgi, į priekį rinktinę veda pora metų vyresnės Šveicarijoje rungtyniaujančios Polina Telehina ir Daria Tsymyrenko.
 
Šiame čempionate Ukrainos rinktinė išsiskiria savo atliekamų metimų gausa. Visgi, į vartus skrieja tik kas 12 jų atliktas metimas, o progų realizacija joms koją pakišo ir svarbiausiose rungtynėse su Honkongo ledo ritulininkėmis.
 
Rungtynių su Ukraina startas 16:30 val. Čempionato dvikovos bus rodomos per mokamą platformą - https://sport.vicket.com/frhg/1630.
 
5 faktai prieš būsimas rungtynes:
 
Lietuvos rinktinės gynėja Emilija Tučiūtė ir Ukrainos rinktinės puolėja Khrystyna Zahrekova šiame sezone žaidė tame pačiame „Hammarby“ klube Švedijoje;
 
Šiose rungtynėse susitiks geriausią puolimą čempionate demonstruojanti Lietuva ir geriausią gynybą per keturis turus užfiksavusi Ukrainos rinktinė;
 
Pastarosiose Ukrainos ir Lietuvos moterų rinktinių rungtynėse buvo pelnyti bent 9 įvarčiai, o iš viso jų vidutiniškai pelnoma po daugiau nei dešimt;
 
Praėjusiose Lietuvos rinktinės rungtynėse Gabija Petrauskaitė tapo antrąja ledo ritulininke šalies istorijoje po Klaros Miuller, peržengusia 10 pasaulio čempionatuose surinktų rezultatyvumo balų ribą;
 
Lietuvos rinktinei tai pirma galimybė laimėti IIIA diviziono auksą. Ukrainietės tokio lygmens pirmenybėse jau yra triumfavusios 2018-2019 metais, bet po metų jos iškrito atgal į žemesnį divizioną.