Titulinis » Naujienos » Lietuvos moterų rinktinė šiandien pradės pasaulio čempionatą

Lietuvos moterų rinktinė šiandien pradės pasaulio čempionatą

2023-04-03
hockey.lt informacija
Lietuvos moterų ledo ritulio rinktinė šiandien pradeda svarbiausias savo sezono kovas – startuoja pasaulio čempionate. Šią savaitę Rumunijoje Lietuvos rinktinė sieks IIIA diviziono aukso medalių, o pirmoji dvikova laukia jau šiandien.
 
Sekmadienį Rumunijos Brašovo miestą pasiekusi Lietuvos moterų rinktinė šiandien pirmoji pradės pasaulio moterų ledo ritulio čempionato kovas. Jau 13:00 val. lietuvės kovos su gerai pažįstama Estijos rinktine.
 
Į čempionatą Lietuvos rinktinė išvyko išsikėlusi sau tikslą iškovoti šio diviziono aukso medalius ir užbaigti iki šiol nepriekaištingą sezoną – vasarį lietuvių rinktinė triumfavo Baltijos taurės turnyre, o kovą iškovojo ir Baltijos ledo ritulio lygos aukso medalius.
 
Rinktinėje – didėjanti atsakomybė jaunimui
 
Pasaulio čempionate Rumunijoje dar didesnę rolę rinktinės žaidime vaidins jaunosios ledo ritulininkės, kurios savo kelią pradėjo berniukų komandose. Dviem iš jų – Emilijai Tučiūtei ir Klarai Miuller šį kartą buvo patikėtos ir kapitonės asistenčių pareigos, tad jų laukia didesnė atsakomybė ne tik ant ledo, tačiau ir už jo ribų.
 
 
„Būti rinktinės asistente – didelė garbė. Tai prideda papildomos atsakomybės ir jaudulio. Pažiūrėsime, kaip man seksis, bet dėl to labai smagu“, - apie naujas pareigas kalbėjo K. Miuller.
 
Naujas pareigas rinktinėje gavusi puolimo lyderė taip pat pasidžiaugė ir tuo, jog šiemet rinktinės kolektyvą papildė dar daugiau jaunimo. Jos teigimu, jaunosios ledo ritulininkės pagerino treniruočių procesą ir jomis itin džiaugiasi visa mūsų šalies rinktinė.
 
„Į rinktinę jos įsiliejo tikrai gerai bei paaktyvino treniruočių procesą. Treniruotės tapo linksmesnės, viskas gaunasi energingiau ir su jomis daug smagiau.“
 
Augančiomis jaunomis žaidėjomis džiaugiasi ne tik komandos draugės, tačiau ir rinktinės treneris Berndas Haakė, kuris pripažįsta, jog merginos pradėjusios savo kelią žaidime su berniukais yra mūsų šalies ledo ritulio ateitis.
 
„Jaunos žaidėjos turi didelį pranašumą, nes jos užaugo žaisdamos su berniukais. Kai kurios iš jų ir toliau žaidžia su berniukais, o tai leidžia joms žaisti greičiau, rodyti geresnio lygio ledo ritulį ir jos yra Lietuvos moterų ledo ritulio ateitis.“
 
Jaunosios Lietuvos ledo ritulininkės ne tik įrodinėja, jog gali sėkmingai varžytis gimtinėje su berniukais, tačiau ir dairosi į kur kas aukštesnio lygio moterų čempionatus turinčias šalis. Šiame sezone tokią galimybę jau turėjo E. Tučiūtė, kuri išvyko rungtyniauti į Švediją.
 
Gilias ledo ritulio tradicijas puoselėjančioje šalyje Lietuvos rinktinės gynėja ne tik varžėsi tarp stipriausių šios šalies jaunųjų ledo ritulininkių, tačiau išbandė savo jėgas ir „Hammarby“ moterų komandoje, kuri žaidžia antroje pagal pajėgumą Švedijos lygoje.
 
Po pirmųjų legionierės metų E. Tučiūtė pasidžiaugė nauja įgyta patirtimi ir pripažino, jog išvykimas į užsienį – puiki galimybė tęsti savo tobulėjimą.
 
„Patirtis labai gera, tikrai labai džiaugiuosi, kad gavau tokią galimybę išvykti. Viskuo esu labai patenkinta ir dėl to labai džiugu. Atsižvelgusi į savo patirtį galėčiau patarti ir kitoms jaunoms žaidėjoms turint galimybę išbandyti save užsienyje. Nors Lietuvoje sąlygos vis gerėja, bet jei tikrai norisi žaisti aukštame lygyje ir tobulėti, tuomet išvykti į šalį, kurioje moterų ledo ritulio lygis aukštesnis – tikrai naudinga“, - pripažino gynėja.
 
Pasekti E. Tučiūtės pavyzdžiu jau netrukus gali ir daugiau rinktinės žaidėjų. Planų išbandyti save užsienyje turi ir K. Miuller, ir viena iš rinktinės debiutančių Viltautė Jasinevičiūtė.
 
Pirmoji varžovė – puikiai pažįstama
 
Pasaulio moterų čempionato IIIA diviziono kovas Lietuvos rinktinė pradės su Estijos ledo ritulininkėmis. Estės mūsų šalies atstovėms yra puikiai pažįstamos: pastaraisiais metais šios rinktinės ne kartą išbandydavo savo jėgas tarpusavio rungtynėse draugiškuose turnyruose, o paskutinė tarpusavio akistata įvyko dar vasarį Estijoje, kur mūsų šalies rinktinė džiaugėsi pergale.
 
Estijos rinktinė yra vienintelė mūsų varžovė šiame pasaulio čempionate, kuri negali pasigirti aukštesniais rezultatais pasaulio čempionatuose. Nors pirmieji esčių bandymai pasaulio čempionate sekė dar 2006-2007 metais, bet vėliau net 13 metų Estija nebesiuntė moterų rinktinės į pasaulio čempionatus, į kuriuos ji sugrįžo tik pernai, laimėdama žemesnio rango kovas.
Šiame pasaulio čempionate estės savo sudėtimi išsiskiria iš kitų rinktinių ir į Rumuniją atsivežė vyriausią komandą. Į turnyrą jos atsivežė ir dvi iš trijų vyriausių viso čempionato žaidėjų, kurioms jau atitinkamai 46-eri ir 47-eri metai.
 
Vertindami laukiančius varžovus rinktinės nariai išskyrė tas komandas, kurios savo gretose turi daugiau jaunimo. B. Haakės teigimu, itin sunku bus žaisti su pasaulio U-18 čempionate savo jėgas jau išbandžiusioms Rumunijos ir Bulgarijos rinktinėmis bei Ukraina, o jam pritarė ir K. Miuller.
 
„Sunkiausia turėtų būti kautis su Ukrainos rinktine. Taip pat koją gali pakišti ir Rumunijos ledo ritulininkės. Kitos rinktinės joms lygiu gali šiek tiek nusileisti“, - apie laukiančias kovas kalbėjo puolėja.
 
Pirmosios pasaulio čempionato rungtynės startuos 13:00 val. Čempionato dvikovos bus rodomos per mokamą platformą - https://sport.vicket.com/frhg/1615.
 
5 faktai prieš pirmąsias čempionato rungtynes:
 
Lietuvos rinktinėje šiandien pasaulio čempionatuose debiutuos trys žaidėjos: Aušrinė Rakauskaitė,  Viltautė Jasinevičiūtė ir Vaiva Rastenytė;
 
Šiandien bus dešimtosios oficialios Lietuvos moterų rinktinės rungtynės pasaulio čempionate. Iki tol per 9 rungtynes lietuvės pergale džiaugėsi 5 kartus;
 
Dvi paskutinės rungtynės tarp Lietuvos ir Estijos baigėsi lietuvių pergale: 2021 Vilniuje laimėta 4:0, o šiemet Estijoje varžovės įveiktos 6:0;
 
8 Lietuvos rinktinės žaidėjos šiandien pasirodys savo dešimtoje dvikovoje pasaulio čempionatuose: nė vienų oficialių rungtynių nepraleido Ramunė Maleckienė, Miglė Jakavičienė, Daiva Jatkevičienė, Agnė Račkauskaitė, Sabina Zakharchenko, Gintarė Karpavičiūtė, Nomeda Burneikaitė ir Klara Miuller;
 
Lietuvos moterų rinktinė nėra pralaimėjusi pirmųjų pasaulio čempionato rungtynių: 2019 metais lietuvės įveikė Honkongą, o pernai palaužė Belgiją.