Titulinis » Naujienos » Lietuvių varžovai pasaulio čempionate: favoritų pergalės prieš elito rinktines ir paslaptingi oponentai

Lietuvių varžovai pasaulio čempionate: favoritų pergalės prieš elito rinktines ir paslaptingi oponentai

2023-04-27
hockey.lt informacija
Lietuvos vyrų ledo ritulio rinktinė šį savaitgalį pradės savo pasirodymą pasaulio ledo ritulio IA diviziono čempionate. Prieš Didžiosios Britanijos Notingamo mieste laukiančias lietuvių kovas siūlome pasižvalgyti į būsimus varžovus.
 
Iš elito diviziono – seniai matyti varžovai
 
Praėjusiame pasaulio ledo ritulio čempionato IA diviziono turnyre pirmąsias dvi vietas užėmusios Slovėnijos ir Vengrijos rinktinės pateko į elitinį divizioną, o iš jo žemyn leidosi Didžioji Britanija ir Italija. Tiek vieni, tiek ir kiti iš elitinio diviziono pasitraukė po trijų metų žaidimo su stipriausiomis pasaulio rinktinėmis. Tiesa, italus nuo iškritimo prieš metus išgelbėjo tik tai, kad tuomet nebuvo rengiamos IA diviziono kovos ir paskutinėje vietoje likusi komanda tuomet išsaugojo savo vietą elitiniame divizione.
 
Būtent italai lietuviams yra vieni rečiausia sutiktų varžovų. Per visą pasaulio čempionatų istoriją tarpusavyje komandos sužaidė vienintelį susitikimą 2005 metais, o 2012 metais komandos išbandė savo jėgas draugiškose rungtynėse. Abu kartus pergale džiaugėsi italai.
 
Nepaisant nesėkmingų pastarųjų metų pasirodymų elitiniame divizione, italai pelnytai gali būti vadinami vienais iš favoritų sugrįžti tarp stipriausių planetos ledo ritulio rinktinių. Kontrolinių rungtynių cikle jie metė rimtą kovą elitiniame divizione rungtyniausiančiomis Austrijos ir Slovėnijos rinktinėmis, o jų sudėtyje netrūksta stipriuose Europos čempionatuose besivaržančių žaidėjų.
 
Tuo tarpu Didžiosios Britanijos atstovai gimtinėje vyksiančiame čempionate daugiausiai versis namuose rungtyniaujančiais ledo ritulininkais. Savo gretose britai turės ir ne vieną Kanadoje bei JAV gimusį žaidėją, kurie nesužibėję gimtinėje, sėkmingai įsiliejo į Didžiosios Britanijos pirmenybes, o galiausiai ir prisijungė prie nacionalinės šios šalies rinktinės.
 
Nors britai pirmąsias draugiškas rungtynes sužaidė tik praėjusį savaitgalį, tačiau jų pasirodymai gerbėjų tikrai nenuvylė. Kontrolinėse rungtynėse jie sugebėjo nugalėti tiek ir Latvijos, tiek ir Vengrijos atstovus.
 
Pavojingi kaimynai
 
Nepaisant to, jog Lenkijos rinktinė prisijungė prie IA diviziono iš žemesnio rango pirmenybių, nurašyti jų tikrai negalės nė vieni varžovai. Savo branduolį išsaugoję ir ne pirmus metus panašia sudėtimi rungtyniaujantys lenkai anksčiausiai pradėjo ruoštis čempionatui ir pasiruošimo cikle tai pat džiaugėsi pergalėmis net prieš tris elitinio diviziono komandas: Latviją, Slovėniją ir Vengriją.
Lenkų pranašumu gali tapti ir tai, kad jie viso sezono metu maksimaliai išnaudojo IIHF langus. Lapkritį triumfavę Baltijos taurės turnyre Kaune, jie gruodį vyko į Prancūziją, o vasarį užsuko ir į Didžiąją Britaniją.
 
Tuo tarpu Pietų Korėjos atstovai pastaruoju metu ledo ritulyje išgyvena nuopuolį. Dar neseniai elitiniame divizione kovojusi rinktinė pernai liko vos su viena pergale ir be IA diviziono medalių.
 
Gerų rezultatų Azijos atstovams nepavyko pasiekti ir pasiruošimo cikle, kurio metu jie dukart dideliais rezultatais nusileido Kazachstano atstovams. Be pergalių jie liko ir vasarį, o paskutinį kartą pergalės skonį jie galėjo pajusti lygiai prieš metus rungtynėse su Rumunija.
 
Visgi, Pietų Korėja šiame čempionate turės ir savo privalumą: kone visi šios rinktinės žaidėjai sezono metu žaidė vienoje ekipoje. Azijos pirmenybėse šiemet varžėsi vienintelė komanda iš Pietų Korėjos – „Anyang Halla“, kurioje žaidė net 17 Pietų Korėjos ledo ritulio rinktinės narių.
 
Sunkiausiai galima kalbėti apie Rumunijos galimybes. Rumunai vėliausiai pradėjo savo pasiruošimą, o jų stovykla pirmenybėms truko vos savaitę, per kurią nebuvo sužaista nė vienų kontrolinių rungtynių.
 
Tiesa, nepaisant to, jog pastaraisiais metais rumunams pergales švęsti tenka retai, praėjusiose pasaulio pirmenybėse jie mūsų šalies atstovams metė itin rimtą iššūkį ir lietuviai pergalę iškovojo tik po atkaklios kovos 5:4.
 
Lietuvos vyrų ledo ritulio rinktinė savo pasirodymą pasaulio čempionate pradės jau balandžio 29 dieną. Lietuvių laukia akistatos su Lenkijos, Rumunijos, Didžiosios Britanijos, Italijos ir Pietų Korėjos rinktinėmis.  
 
Generalinis Lietuvos vyrų rinktinės rėmėjas – TOPsport.