Titulinis » Naujienos » Ledo ritulininkų keliai veda į Kazachstaną

Ledo ritulininkų keliai veda į Kazachstaną

2014-06-05
hockey.lt informacija
 Ne vienas Lietuvos rinktinės ledo ritulininkas jau ragavo legionieriaus duonos ir ją užsidirbo rytuose, tolimajame Kazachstane.
 
Žaidėjų keliai anksčiau krypdavo į Čekiją, Latviją, Suomiją, tačiau pastaruoju metu daugiausiai girdimas Kazachstanas, kuriame ateinantį sezoną turėtų rungtyniauti mažiausiai keturi Lietuvos rinktinės žaidėjai.
 
Arnoldas Bosas, Povilas Verenis, Donatas Kumeliauskas, o prie jų ateinantį sezoną prisijungsiantis Nerijus Ališauskas turi kontraktus šioje rytų šalyje.
 
Taip susiklostė, jog žaidėjai už galimybę žaisti aukštame lygyje tolimojoje šalyje dėkingi lietuviui Rimantui Urmanavičiui, kuris ledo ritulyje nėra svetimas. Šalia vieno geriausių visų laikų laikų Lietuvos ledo ritulio trenerių Gracijaus Girdausko dirbusiam strategui teko paragauti įvairaus darbo ledo ritulyje, kurį puikiai išmano iki šiol.
 
Buvęs Kauno „Tigrų“ komandos vadovas sako, jog žaidėjų agentu tapo ir jiems klubus susirasti padeda atsitiktinai ir tai nulėmė viena pažintis.
 
„2008 metais jaunių U-18 rinktinėje dirbo specialistas iš Kazachstano Piotras Pavliučenka, su kuriuo ir teko susipažinti darbe ne tik rinktinėje, bet ir Kauno „Tigruose“. Taip užsimezgė kontaktas, po kurio laiko jų atsirado daugiau. Tiesa, pirmi žaidėjai vyko ne į Kazachstaną“,- sakė 52 metų ledo ritulio specialistas R.Urmanavičius.
 
Tuo metu pajėgios Kauno „Tigrų“ komandos žaidėjai Lietuvoje jau buvę išaugę marškinėlius ir reikėjo ieškoti gabiems ledo ritulininkams klubų užsienyje. Žaidėjai buvo vežami į Čekiją, gynėjas Karolis Nekraševičius bandė laimę Suomijoje.
 
„K.Nekraševičius buvo labai perspektyvus gynėjas, tačiau jo karjerą Suomijoje nutraukė trauma. Čekijoje jėgas bandė Jevgenijus Čugajus, Dovydas Streckis, Arnoldas Bosas. Tiesa, įsitvirtinti Čekijoje itin sunku, ten visada bus paimtas vietinis žaidėjas, jei legionierius nėra visa galva aukštesnis už vietos ledo ritulininką“,- sakė R.Urmanavičius.
 
Lietuvos jaunių rinktinės antrasis treneris P.Pavliučenka buvo tas žmogus, kuris pastūmėjo lietuvius atsisukti į Rytų pusę. Beje, pirmasis savo jėgomis į Kazachstaną išvyko Donatas Kumeliauskas, kuriam patiko ir pasiūlytos sąlygos, ir čempionato lygis.
 
Šioje šalyje laimė dar bandė ir D.Streckis, tačiau jam susirgus klubas atsisakė jo paslaugų.
 
„Su vienu Kazachstano klubu deriname dar vieno lietuvio kontrakto galimybę ir detales, tačiau apie tai šnekėti dar anksti. Po birželio 10 dienos turėtų paaiškėti daugiau, kuomet vietos federacija apsispręs, kiek legionierių galima registruoti šalies čempionate“,- pasakojo R.Urmanavičius.
 
Padėti ledo ritulininkams siekti karjeros užsienyje smagu, tačiau iš to turtų nesusikrausi. Svarbiausia, kad žaidėjai tobulėtų.
 
„Svarbu, kad žaidėjai turėtų geras sąlygas, kur žaisti, siekti aukštesnio lygio. Tai labiau sportinis interesas, nei didelis uždarbis“.