Titulinis » Naujienos » Klaipėdoje - planai statyti ledo areną

Klaipėdoje - planai statyti ledo areną

2014-01-21
Paulius Matulevičius, ve.lt informacija
 Keli uostamiesčio verslininkai turi vizijų ir planų Klaipėdoje statyti ledo areną, kurioje būtų standartinių matmenų ledo ritulio aikštelė. Tam reikia apie 16 mln. litų investicijų. Jie ragina į šį projektą įsijungti ir Klaipėdos miesto savivaldybę bei ketina bandyti visais įmanomais būdais gauti lėšų iš Europos sąjungos struktūrinių fondų.
"Buvome susitikę Klaipėdos meru Vytautu Grubliausku ir keliais Savivaldybės atstovais. Pateikėme ledo arenos išsamią prezentaciją, galimas investicijas, kaštus, objekto parametrus ir kitą reikalingą informaciją. Siūlome kartu su savivaldybe kurti viešąją įstaigą", - "Vakarų ekspresui" situaciją aiškino vienas iš šio projektų iniciatorių UAB "Transkela" atstovas Giedrius Andriulionis.
Anot jo, jei pavyktų iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų gauti apie 70 proc. šiam projektui reikalingų lėšų, tada likusi dalis būtų iš privataus kapitalo ir Savivaldybės.
"Dabar yra diskutuojama ir nagrinėjamos įvairios galimybės. Svarstoma, kurioje vietoje būtų galima statyti šią ledo areną", - aiškino pokalbininkas.
Ieško tinkamo sklypo
Anot Klaipėdos savivaldybės Sporto ir kūno kultūros skyriaus specialisto Igno Pociaus, galimos kelios būsimosios ledo arenos sklypo vietos.
"Viena iš realiausių - buvusi antrosios vandenvietės teritorija. Taip pat yra laisvesnių plotų Šiaurės prospekte prie LCC tarptautinio universiteto ir prie Baltijos gimnazijos. Planuojama sudaryti savivaldybės atstovų darbo grupę, kuri išanalizuotų galimybes ir galėtų numatyti žemės sklypą. Kol kas nieko konkretaus nėra, tik pasvarstymai", - teigė I. Pocius.
Pagal verslininkų pateiktas vizijas būtų statomas 1,5 aukščio pastatas su šalia esančia antžemine stovėjimo aikštele. Bendras ledo arenos pastato plotas - 6062 kv. m (pirmame aukšte su tribūnomis - 5349 kvad. m. antrame aukšte - 713 kvad. m).
Ledo aikštelės parametrai: ilgis - 60 m, plotis - 30 m. Sėdimų vietų tribūnose skaičius - 1422. Būtų įrengtos septynios sportininkams skirtos rūbinės.
Neišsitenka visi norintieji
Anot idėjos autorių, planus Klaipėdoje statyti ledo areną paskatino tai, kad sparčiai daugėja ledo ritulį ir dailųjį čiuožimą lankančių vaikų.
"Klaipėda užima pirmą vietą tarp Lietuvos miestų pagal vaikų susidomėjimą ledo rituliu. Būtų galima įtraukti ir daugiau vaikų į šį sportą, tačiau tam tiesiog trūksta treniruotėms skirtos erdvės. Pavyzdžiui, jei jūs, tarkime, ir šiandien ar savaitgalį sumąstytumėte Klaipėdoje su draugais pažaisti ledo ritulį, nerastumėte kur - vienintelėje tam pritaikytoje vietoje, "Akropolyje", ledas išnuomotas beveik visomis valandomis. Šios dienos poreikiai mieste yra ženkliai didesni, nei gali užtikrinti techninės galimybės. Jau dabar paklausa kelis kartus viršija pasiūlą. Vilniaus ir Kauno gyventojai turi net po du ledo aikštynus, neįskaitant Elektrėnų ledo arenos ir pramoginių "Akropolio" ledo arenų, skirtų išimtinai žiemos ledo sporto šakų populiarinimui", - sakė G. Andriulionis.
Sportuojančiųjų statistika
Ledo rutulys pasaulyje yra itin populiari sporto šaka. Ypač daug dėmesio ši sporto šaka sulaukia mums artimose šalyse - Rusijoje, Latvijoje, Baltarusijoje, Švedijoje ir Suomijoje.
Ledo ritulio populiarumas sparčiai auga ne tik Vokietijoje, Lenkijoje, bet ir Lietuvoje. Jau dabar Klaipėdos ledo ritulio vaikų klubai savo gretose kiekvienoje iš amžiaus grupių vienija po 25-30 bendraamžių, iš kurių galima formuoti sporto klases.
Klaipėdos "Akropolio" ledo arenoje šiuo metu treniruojasi įvairių amžiaus grupių trys vaikų Klaipėdos ledo ritulio (apie 200 asmenų) ir dailiojo čiuožimo mokyklos, keturios Klaipėdos suaugusiųjų komandos (apie 150 žmonių) bei septynios komandos iš Klaipėdos rajono (apie 250 sportininkų), organizuojamos trijų ledo ritulio lygų varžybos, nuolat vyksta įvairūs turnyrai.
"Klaipėda yra miestas su puikia infrastruktūra, geografine padėtimi. Naujos ledo arenos atsiradimas sukurtų prielaidas Klaipėdai padidinti ir paįvairinti jaunimo bei suaugusiųjų fizinį aktyvumą bei užimtumą, užtikrinti aktyvaus poilsio ir sporto turistų srautus visus metus. Taip pat sudarytų prielaidas neformalaus vaikų švietimo plėtrai", - aiškino G. Andriulionis.
Klaipėdos ledo ritulininkai ne kartą yra sakę, jog ledo arena vasaromis Klaipėdai galėtų atnešti ir pelno.
"Kaimyninių šalių pavyzdžiai rodo, kad į miestus, kurie yra prie jūros, vasaromis atvyksta treniruotis populiarios užsienio šalių komandos. Manome, ne išimtis būtų ir Klaipėda. Tam tikru vasaros periodu ledo areną galėtume nuomoti užsieniečiams. Turime puikią stovyklų patirtį su krepšininkais, tad vargo neturėtų būti", - kalbėjo ledo ritulininkai.
ISTORIJA. Klaipėdos ledo ritulininkai 2010 metais LEZ teritorijoje lauke buvę išsilieję ledo aikštelę ir čia rengė treniruotes.
Pasigenda atvirų aikštelių
Klaipėdos tarybos narys Audrius Vaišvila prieš kelias dienas Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdyje stebėjosi, jog mūsų mieste nėra ledo aikštelių po atviru dangumi.
"Vilnius ir kitų miestų atstovai centrinėse miesto aikštėse sugeba įsirengti atviras ledo aikšteles, kurios labai populiarios tarp miestiečių, o mes jau keleri metai to nepadarome. Galbūt nėra valdininkų, kurie sugebėtų tuo pasirūpinti, padirbėti, jog pritrauktų rėmėjų lėšų. Juk tam nereikia labai didelių lėšų. Mane toks abejingumas stebina", - tiesiai šviesiai nepasitenkinimą išrėžė A. Vaišvila.
Jo nuomone, ledo aikštelė po atviru dangumi miesto centre būtų labai populiari.