Titulinis » Naujienos » Jaunių rinktinės varžovai: į auksą besitaikantys lenkai ir estai bei paslaptingos komandos

Jaunių rinktinės varžovai: į auksą besitaikantys lenkai ir estai bei paslaptingos komandos

2019-03-28
hockey.lt informacija
 Jau vos už devynių dienų startuos pasaulio jaunių ledo ritulio II diviziono A grupės čempionatas, kuriame Lietuvos ledo ritulininkai varžysis savo namų tvirtovėje – Elektrėnų ledo rūmuose. Artėjant pirmenybėms, siūlome atkreipti dėmesį į laukiančius varžovus.
 
Ar sėkmę U-20 čempionate atnešę „skandinavai“ estams dovanos auksą ir Lietuvoje?
 
Estijos ledo ritulio visuomenė šiuos metus pasitiko kaip niekad džiaugsmingai. Šios šalies jaunimo rinktinė triumfavo jų šalyje įvykusiame pasaulio čempionato IIA diviziono turnyre. Dar visai neseniai žemesniuose jaunimo divizionuose kovojusiai Estijos ekipai tai aukščiausias visų laikų pasiekimas – iki tol jie šiame divizione medalius buvo iškovoję vos kartą, kai 2015 metų gruodį liko treti.
 
Šios šalies ledo ritulio aktualijomis nesidomintiems žiūrovams toks estų šuolis galėjo būti netikėtas, tačiau patys Estijos ledo ritulio pasaulio žmonės to netikėtumu nevadintų. Sėkmingas pasirodymas ir be pralaimėjimų pasibaigęs žygis yra sėkmingos Estijos ledo ritulio strategijos požymis: prieš keletą metų pradėję siųsti savo perspektyviausius žaidėjus į Skandinavijos šalis, o patys dalyvaujanti Suomijos jaunimo pirmenybėse, jie dabar jau skina vaisius, skaičiuodami vieną po kito šioje šalyje aukštumas jau dabar šturmuojančius žaidėjus.
 
Ne išimtis bus ir ši Estijos rinktinė, kurios išplėstiniame kandidatų sąraše žaidėjų rungtyniaujančių Suomijos jaunių lygose yra daugiau nei visų kitų lygų atstovų kartu sudėjus. Tarp stipriausioje šios šalies U-18 lygoje rungtyniaujančių žaidėjų galima rasti tris estus, o metais jaunesnių žaidėjų čempionate varžosi dar trys šios šalies atstovai. Nors tarp kitų kandidatų sąraše esančių žaidėjų netrūksta ir trečiame pagal pajėgumą šios šalies jaunių divizione besivaržiusių ledo ritulininkų, U-20 čempionatas parodė, kad net ir žemesniame divizione šioje šalyje rungtyniaujantys ledo ritulininkai taip pat tobulėja ir turi ką pasiūlyti savo varžovams.
 
Į Lietuvą estai turėtų atsivežti ir šešis auksą Taline sausį su jaunimo rinktine iškovojusius žaidėjus, tarp kurių išskyrimo verti du talentai. Keturis įvarčius U-20 čempionate pelnęs ir antrą sezoną sėkmingai aukščiausioje Suomijos jaunių lygoje besivaržantis Kirillas Lodeikinas turėtų būti puolimo lyderiu, o skirtingą karjeros tęsinį nei jo kolegos pasirinkęs Dilanas Savenkovas į priekį ves gynėjus. Tris lygas šį sezoną išbandęs septyniolikmetis savo talentą demonstravo ir vienoje tarp trijų stipriausių Kanados jaunimo lygų – QMJHL, tad aukšto lygio žaidimo patirties jam tikrai netrūksta.
 
Talento pasiekti aukštesnį lygį nestokojantys lenkai
 
Skirtingai nuo estų, lenkai didžiąją dalį savo žaidėjų atsiveš iš gimtinės. Vienuolika į kandidatų sąrašą patekusių žaidėjų iš Lenkijos šiemet bent kartą pasirodė ant ledo ir aukščiausioje šios šalies lygoje, bet ten kalnų nuversti jiems nepavyko ir didžioji jų dauguma sezoną leido tarp antrosios šalies lygos ir jaunimo pirmenybių.
 
Vien tik žaidimu gimtinėje lenkai tikrai neapsiriboja: tarp jų žaidėjų galima rasti ir stipriausiose Šveicarijos, Čekijos, Norvegijos ar Vokietijos jaunimo lygose žaidžiančių ledo ritulininkų. Tiesa, kaip rodo sėkmingo žaidimo U-20 lygmenyje pavyzdys, karjerą sėkmingai galima pradėti ir gimtinėje: vos penkis legionierius turėjusi lenkų rinktinė jau ketvirtus metus iš eilės laimėjo pasaulio jaunimo čempionato IB diviziono sidabrą.
 
Dviejų metų vyresnių žaidėjų rinktinėje vietos atsirado ir trims į Lietuvą planų atvykti turintiems žaidėjams. Jei užsienyje žaidžiantys gynėjas Szymonas Bieniekas ir puolėjas Klaudiuszas Libikas didesnės rolės neturėjo ir daugiausiai sėmėsi patirties, tai Sebastianas Brynkusas buvo vienas iš savo komandos pergalių kalvių. Jau antrą sezoną aukščiausioje Lenkijos lygoje pabaigęs puolėjas užėmė vietą viename iš pavojingiausių komandos penketų ir pats surinko tris įvarčius bei vieną rezultatyvų perdavimą.
 
Praėjusiais metais sugrįžti į IB divizioną nesugebėję lenkai pasiruošę tai padaryti šiais metais, o jų sėkmingi rezultatai jaunimo čempionatuose tik patvirtina faktą, kad būtent ši rinktinė turėtų būti bene ryškiausia favoritė pakilimui aukštyn.
 
Ar patirties aukštesniame lygyje sukaupę rumunai bus neleisti ant žemės?
 
Pastaruosius keletą metų U-18 pirmenybėse tarp favoritų nepriskirti rumunai sugebėdavo nustebinti varžovus ir iškovodavo netikėtai aukštas pozicijas. 2016 metais jie tenkinosi sidabru, o 2017 metais šokiravo varžovus pasiglemždami auksą, taip gavę progą istoriniam žygiui IB divizione.
 
Aukštesniame lygyje kalnų rumunai nenuvertė: penki pralaimėjimai, nulis taškų ir 30 praleistų įvarčių patiems pelnius vos penkis – tokiais rezultatais jie buvo palydėti atgal į žemesnį divizioną. Visgi, septyniems šios šalies ledo ritulininkams tai buvo puiki patirtis šiems metams, bandant jau su savo metų karta dar kartą pasiekti istorines aukštumas.
 
Žiūrint į Rumunijos rinktinės pastarųjų metų pakilimą, galima surasti panašumą į Estijos taikytą modelį – rumunai taip pat remiasi kaimynų sukaupta patirtimi ledo ritulyje. Šioje šalyje žiūrima į Vengriją, kurioje yra ne tik daugybė šios rinktinės kandidatų, tačiau ir jos jaunių lygoje varžosi vienos stipriausių šalies komandų „Csikszereda“ artimiausia pamaina.
 
Vengrijos akcentų šioje rinktinėje yra ir daugiau: net devyni šios rinktinės kandidatai dėl ankstyvo išvykimo į šią šalį šalia rumuniško paso turi ir vengrišką, o būtent jie turėtų būti vienais iš šios rinktinės lyderių. Žiūrovams patartina atkreipti dėmesį į du šešiolikmečius, jau dabar siautėjančius atvirose Austrijos jaunių pirmenybėse (EBJL), kurie savo progų gauna ir jaunimo lygmenyje (EBYSL): „Gyori ETO HC“ puolėjus Norbertą Kardą ir Tivadarą Gorbea.
 
Prieš šias pirmenybes rumunai turi savo priežasčių į jas žiūrėti optimistiškai: nors pakartoti praėjusius du pasirodymus šiame lygmenyje jiems gali būti per sunku, dėl medalių kovoti ši rinktinė tikrai gali.
 
Korėja ir Ispanija – ar pasikartos U-20 čempionato scenarijus?
 
Prieš sausį Taline įvykusias U-20 pirmenybes Korėja ir Ispanija buvo dvi sunkiausiai prognozuojamos rinktinės, kurioms realiausiai buvo piešiama kova tarpusavyje dėl išlikimo. Pozityviau nustebinti varžovus pavyko ispanams, kurie metė rimtesnį iššūkį pirmaujančioms ekipoms, o šventę pergalę tarpusavio rungtynėse pasiuntė Korėją laipteliu žemiau.
 
Panašiai situacija gali klostytis ir šiame čempionate: iš vietinėse mokyklose žaidžiančių ledo ritulininkų bei vienintelio legionieriaus, epizodiškai pasirodžiusio antroje Slovakijos jaunių lygoje, sudaryta Korėjos rinktinė vargu ar turės pakankamai talento mesti rimtą iššūkį kitoms šios grupės komandoms. Juolab, kad jų ekipoje žaidimo rinktinėje patirties turi tik vienintelis Ki Wonng Namas, iš kurio tikėtis stebuklų taip pat neverta.
 
Pakartoti sėkmę U-20 čempionate Ispanijos rinktinei taip pat nebus paprasta. Jei praėjusiose pirmenybėse netrūko stipresnių šalių čempionatuose žaidusių ledo ritulininkų, šioje kartoje išsiskiriančių žaidėjų gerokai mažiau. Didžioji dauguma šios šalies ledo ritulininkų žaidžia vietinėse pirmenybėse, kuriose lygis tikrai nėra pats aukščiausias.
 
Ispanams beliks viltis, kad dešimt pernai auksą žemesniame divizione laimėjusių žaidėjų kartu su ir U-20 čempionate tarp savo komandos draugų išsiskyrusiu Liamu O‘Hare priešakyje, sugebės pranokti mažų mažiausiai vienus varžovus ir kitais metais turės galimybę pratęsti savo pasirodymus IIA divizione. Papildomą kozirį savo rankose gali laikyti ir jų treneris Timo Tuomi, su kuriuo patirtimi negali varžytis joks kitas šio čempionato strategas: suomis 2003 metais kaip vyriausias treneris su Japonijos rinktine vyko į pasaulio čempionatą, o be keturių metų šios pozicijos darbo patirties aukščiausioje Suomijos lygoje, jis taip pat yra metus užėmęs Suomijos U-18 rinktinės vyriausiojo trenerio postą, su kuria elitiniame divizione jis iškovojo auksą.
 

Lietuvos rinktinės tvarkaraštis pasaulio jaunių IIA diviziono čempionate Elektrėnuose:
 
2019-04-07 16:00 val. Lietuva - Estija
 
2019-04-09 19:30 val. Lietuva - Lenkija
 
2019-04-10 19:30 val. Lietuva - Ispanija
 
2019-04-12 19:30 val. Lietuva - Korėja
 
2019-04-13 19:30 val. Lietuva - Rumunija