Titulinis » Naujienos » Į medalius nusitaikiusi "Juodupė" rungtynių laiką derina ir su bažnyčia

Į medalius nusitaikiusi "Juodupė" rungtynių laiką derina ir su bažnyčia

2016-09-09
Lina Dūdaitė, "Juodupės" informacija
Juodupės ledo ritulio komanda – fenomenas: nedidelis, vos 1800 gyventojų skaičiuojantis miestelis į Lietuvos čempionatą deleguoja komandą, kurios tikslas – prizininkų trejetas. Tuo tarpu, kai čempionate nėra tokių didmiesčių, kaip Klaipėda ar Šiauliai, ekipų, o Kaunas turi vos vieną komandą. Apie tai, kas yra Juodupės komandos sėkmės priežastis, ko ji tikisi iš šio ledo ritulio sezono, kuo nustebins ir nudžiugins savo gerbėjus iš Lietuvos ir užsienio valstybių, „Gimtasis Rokiškis“ kalbėjosi su komandos vadovu Algirdu Kazinavičiumi.
 
Ant ledo – su nauja apranga
Šį ledo ritulio sezoną juodupėnai pasipuoš naujomis aprangomis. Senosios, sukurtos 2009-aisiais ir mačiusios ne vieną įspūdingą klubo pergalę, taps jo istorijos dalimi. Kodėl keičiamos aprangos? Pasak pašnekovo, naujos aprangos buvo reikalingos ne tik komandai papuošti, jos atspindi ekipos dvasią, tikslus, siekius. Komandos aprangos, kaip ir anksčiau, bus tradicinių – juodos ir geltonos spalvų. Pasirinkimas yra pagrįstas tuo, kad šios spalvos yra Juodupės bei Juodupės ledo ritulio klubo herbų spalvos. Be to, ryški, kontrastinga ir spalvinga apranga juodupėnus daro atpažįstamus ir žinomus ledo ritulio pasaulyje. „Pastebėjome, kad neretai netgi šalies žiniasklaida straipsnius apie ledo ritulį iliustruoja nuotraukomis, kuriose – mūsų komanda“, - sakė pašnekovas.
 
 
Juodupės ledo ritulio klubo juodoji apranga skirta namų, o geltonoji – išvykų rungtynėms. Didžiausia naujovė – vietojo Juodupės herbo ant marškinėlių puikuosis Juodupės ledo ritulio klubo emblema. „Mūsų komanda atstovauja Juodupės miestelį, tačiau nėra jo rinktinė. Ji vienija gerokai daugiau žmonių ir Lietuvoje, ir už jos ribų. Todėl pasirinkome Juodupės ledo ritulio klubo herbą, kaip mūsų ekipos universalumo, jos ir gerbėjų vienybės simbolį“, - sakė A. Kazinavičius.
 
Komandos kovingumo, aistros ir pergalių siekio ženklas – liepsnos, puošiančios jos marškinėlius. Juk juodupėnai garsėja ryžtu ir atkaklumu ledo ritulį žaisti taip, kad... po pačiūžomis ledas liepsnotų.
 
Marškinėlius papuoš ir pagrindinio ekipos rėmėjo – UAB „Rokvesta“ bei rėmėjų – bendrovių „Padangų ekspertai“, „Ozo padangos“, „Rėkyva“, „Danesa“, „BioLogistika“ logotipai. Komandos rėmėjai – su Juodupe susijusios, kraštiečių sukurtos ar vadovaujamos įmonės. „Komanda dėkinga ir didelei grupei privačių rėmėjų. Jų visų įamžinti aprangose negalime, tačiau mūsų draugai ir pagalbininkai bus taip pat pagerbti specialiame plakate“, - sakė ekipos  vadovas A. Kazinavičius.
 
Įdomu ir tai, kad pasikeitė komandos getrai – nuo šiol ir juos puoš užrašas „Juodupė“.
 
Naujosios aprangos pagamintos vienoje garsiausių šios srities įmonių, besispecializuojančių žiemos sporto aprangos kūrimu olimpiečiams, - Maskvos srities „Luč“ gamykloje. Sportininkai neslepia – teko įdėti nemažai pastangų, kad aprangas paruoštų būtent ši įmonė. Ji parengė po 34 kiekvienos spalvos aprangų komplektus – trisdešimčiai aikštės žaidėjų ir keturiems vartininkams.
 
Naujoji apranga pristatyta specialioje fotosesijoje. Joje įsiamžino ir Juoduopės komandos žaidėjai, ir šauniosios „Zumba“ šokėjos. Įspūdingų fotografijų autorius – rokiškėnas menininkas Sigitas Daščioras.
 
 
Sudėtis leidžia tikėtis medalių
Prie Juodupės komandos vairo, kaip ir anksčiau, stovės šios ekipos siela vadinamas ilgametis treneris, ledo ritulio entuziastas Antanas Gricius. Komandos kapitonu išrinktas puolėjas Giedrius Lekandra, beje, pats nemažai prisidėjęs prie ekipos herbo kūrimo.
 
 
O štai ekipos sudėtį, atsižvelgdami į pernykščio sezono skaudžią patirtį, kai nemažai rungtynių pergalė iš rankų išsprūsdavo paskutinėmis rungtynių sekundėmis, komandos vadovai gerokai sustiprino. „Juk ir šalies čempionams Elektrėnų „Energijai“ priešinomės iki pat trečiojo kėlinio pabaigos. O paskui pritrūko jėgų“, - vieną įspūdingiausių praėjusio sezono mačų Juodupėje prisiminė A. Kazinavičius. Taigi, po pernykščio sezono pamokų, komanda nusprendė stiprinti trečiąjį ir ketvirtąjį žaidėjų penketus, kad visas rungtynes galėtų žaisti vienodu, ekipai patogiu ir priimtinu tempu.
 
Rokiškėnai nevengia juodupėnus patraukti per dantį dėl to, kad, esą, jų komandoje Juodupės žaidėjų beveik nėra. „Tai visiškas mitas“, - sako komandos vadovas. Būtent juodupėnai ir iš Juodupės kilę sportininkai yra gausiausia komandos grupė. Jų – net dešimt. Rokiškėnų, planuojama, žais trys, dar bus aštuoni lietuviai iš kitų miestų, taip pat – keturi Rusijos piliečiai, po du Kazachstano ir Latvijos sportininkus.
 
Kol kas komandoje yra 29 žaidėjai. Dar ieškomas vartininkas. Tariamasi su komandos talismanu tapusiu suomiu Markusu Kärkkäinenu: jis jau baigė piloto studijas ir ieško darbo, todėl neaišku, ar galės padėti komandai.
 
O ekipa stipri: net septyni sportininkai yra gynę Lietuvos garbę įvairiausių amžiaus grupių šalies rinktinėje. Gynėjai Deivis Zdanovičius žaidė U-18, Daugirdas Gricius – U-18, U-20 ir suaugusiųjų, Artūras Katulis – U-18, U-20 ir suaugusiųjų, Vaidotas Rastenis – U-18 ir U-20 rinktinėse, puolėjai Ernestas Trukšnys – U-18 ir U-20, Rokas Bazys – U-18, U-20, Mauras Baltrukonis – U-18, U-20 ir suaugusiųjų rinktinėse. Gynėjas Dmitrijus Babičius atstovavo Kazachstano U-18 ir U-20 rinktines.
 
Net šeši Juodupės komandos žaidėjai turi Ledo ritulio jaunimo lygos (Molodiozhnaja chokejnaja liga) patirties: V. Rastenis, R. Bazys, M. Baltrukonis bei Rusijos piliečiai Aleksejus Zubenko, Konstantinas Isajevas ir kazachstanietis Michailas Kolioglovas. O gynėjas A. Katulis dar žaidė ir stipriausioje Suomijos lygoje. Prie komandos prisijungė ir stipriausios Latvijos lygos žaidėjas Marijas Purmalis – jaunuolis studijuos Vilniuje ir pasisiūlė ginti Juodupės komandos garbę. Jis anksčiau žaidė Rygos „Prizma“ komandoje ir juodupėnų atstovai vyko į jos varžybas specialiai pasižiūrėti šio žaidėjo.
 
Džiugina ir tai, kad komandos nariais taps ir jaunieji juodupėnai, išvykę studijuoti į didmiesčius – Laurynas Lapinskas ir Emilis Jasinevičius.
 
Taigi, akivaizdu, kad tokios sudėties komanda gali tikėtis čempionato medalių. Tačiau kaip sekasi suderinti jos treniruočių procesą? Žaidėjai, Rusijos ir Kazachstano piliečiai, treniruosis ir sportinę formą palaikys savarankiškai ir atvyks tik į rungtynes.
Kiti komandos žaidėjai rugsėjo 4-ąją Vilniuje atidarė treniruočių ant ledo sezoną.
 
 
Anot pašnekovo, Lietuvos čempionato lygis kasmet auga: netgi didmiesčiai nepajėgia parengti savo komandų čempionatui: jame nėra Klaipėdos, Šiaulių ekipų, žaidžia tik viena Kauno komanda. Taigi, net ir su tokia pajėgia sudėtimi Juodupės komandai nebus lengva pasiekti iškeltų tikslų.
 
Ugdo pamainą
Juodupės komanda negyvena tik šia diena – ji ugdo ir savo pamainą. Ledo ritulio virusu čia užsikrečia jau darželinukai: Juodupės lopšelyje-darželyje vaikai mokomi čiuožti, komanda jiems dovanojo 10 ledo ritulio žaidėjų ekipuotės komplektų. „Tikimės, kad iš mažųjų neužilgo išaugs verta pamaina dabartiniams žaidėjams“, - sakė A. Kazinavičius.
 
O tie žaidėjai, kurie šiemet nepateko į pagrindinę komandos sudėtį, gali savo įgūdžius ir techniką tobulinti A. Katulio suburtoje Vilniaus „Tauro“ mėgėjų komandoje ir tikėtis galimybių patekti į Juodupės ekipos gretas.
 
Namų aikštė – Elektrėnai
Namų aikšte juodupėnams bus Elektrėnų ledo rūmų arena. Šis sprendimas – neišvengiamas. Žinoma, miestelis, kuriame ledo ritulys tapo visuomenę nuo vaikų iki senučių vienijančiu reiškiniu, norėtų kuo dažniau savo pasididžiavimą – Juodupės komandą – matyti žaidžiančią namuose. Deja, nuo rugsėjo, kada, planuojama, prasidės Lietuvos čempionatas, atviroje aikštelėje išlieti ledo neįmanoma. „Jei tik leis gamtos sąlygos, mūsų prioritetine aikštele bus Juodupės ledo aikštelė. Deja, ir žiemą ne visuomet pavyksta ledą išsaugoti“, - sakė A. Kazinavičius. O kaip gi Kūno kultūros ir sporto centro dirbtinio ledo čiuožykla Rokiškyje? „Žiūrėsime, kokios kokybės ledas joje bus. Jei kokybė tiks, galbūt žaisime ir ten“, - sakė pašnekovas.
 
Akivaizdu, kad bent jau sezono pradžioje komandai teks vykti žaisti namų rungtynių į Elektrėnus. Į jas ir išvykų rungtynes juodupėnai keliaus naujutėlaičiu patogiu autobusu, kurį komandai skyrė vienas rėmėjų. „Smagu, kad rėmėjai rūpinasi, kad žaidėjai patogiai ir laiku pasiektų rungtynes“, - kalbėjo pašnekovas.
 
Jis, kaip komandos vadovas, rūpinasi ūkiniais reikalais: kad žaidėjai nuvyktų į rungtynes, treniruotes, turėtų tinkamą ekipuotę: kiek galima geresnes lazdas, pačiūžas, apsaugas ir kitus reikiamus daiktus. Pašnekovas neslepia: ir smulkmenos daug lemia, tad komandos atstovai nuolatos stebi Europos, Pasaulio čempionatų naujoves.
 
 
Rungtynių laiką derina net su bažnyčia
Kadangi ledo ritulys Juodupėje – visą miestelio bendruomenę nuo mažo iki seno apimantis reiškinys, kiekvienos rungtynės jai tikra šventė. Į ledo aikštelę, nepaisydami stingdančio šalčio žiemą traukia ir šeimos su mažais vaikais, ir jaunimas, ir net lazdelėmis pasiramsčiuodamos močiutės. „Taip, ir jos – aktyvios mūsų sirgalės. Tad rungtynių laiką deriname prie šv. Mišių Juodupės bažnyčioje: kad žmonėms nereiktų rinktis, kur sekmadienį eiti – į šventovę ar aikštelę“, - sakė pašnekovas. Rungtynių žaidėjai, sirgaliai vaišinami karšta arbata, kareiviška koše ar vietos verslininkų pagamintais skanėstais.
 
O į rungtynes išvykose Juodupės žaidėjus lydi tiek sirgalių, kad garsioji skanduotė „Trūks plyš, kas laimės? Juodupė!”- skamba garsiau, nei šeimininkų ekipų palaikymo šūksniai. Vykti į rungtynes organizuojasi ir pavieniai sirgaliai, ir įmonių kolektyvai, komandą palaiko didmiesčiuose studijuojantys ir dirbantys kraštiečiai. Prieš porą metų išskirtiniu sirgalių ženklu tapo geltonai-juodai rainuotos kepurėlės: jomis pasidabinti norėjo tiek aistruolių, kad jų mezgėja užsakymų turėjo keliems mėnesiams į priekį.
 
Ir šį sezoną sirgaliai laukiami komandos rungtynėse. Įėjimas į jas – nemokamas. Maža to, sirgaliai gali tikėtis malonių staigmenų: dovanų, prizų ir siurprizų. Kokie jie – komandos vadovas neatskleidžia – tą aistruoliai sužinos tik per rungtynes.
 
Komanda talkins sirgaliams: jos paskyroje socialiniame tinkle bus skelbiamos ne tik naujienos ir aktualiausios žinios, bet ir organizuojamų sirgalių grupių, vyksiančių į varžybas, kontaktai, kad kuo daugiau aistruolių galėtų patogiai nuvykti pasidžiaugti savosios komandos pasirodymu. Taigi, šioje šaunioje ledo ritulio vienijamoje bendruomenėje laukiamas ir svarbus kiekvienas aistruolis.