Titulinis » Naujienos » "HC Žalgiris" savaitgalį debiutuos JAHL pirmenybėse

"HC Žalgiris" savaitgalį debiutuos JAHL pirmenybėse

2023-09-01
"Hockey Lietuva" informacija
Lietuvos ir Latvijos ledo ritulio komandos vis dažniau varžosi tarpusavyje vietinėse lygose, o nuo kito sezono Lietuvos komanda varžysis ir kaimyninėje šalyje rengiamose Jaunimo tobulėjimo lygos (JAHL) kovose.
 
Antroje pagal pajėgumą Latvijos lygoje, kurioje didžiausias dėmesys skiriamas jaunimui, ateinantį sezoną varžysis ir „HC Žalgiris“. Ne vienerius metus Latvijos U-17 jaunių pirmenybėse besivaržiusi komanda į savo gretas pritrauks kone visų Lietuvos ledo ritulio mokyklų auklėtinius, siekdama suteikti jiems galimybę sėkmingai iš jaunimo lygmens pereiti į suaugusių ledo ritulį.
 
Komandos vadovo Beno Jakšio teigimu, dalyvaujant JAHL lygoje siekiama dar labiau sumažinti ledo ritulį metančių jaunuolių skaičių.
 
„Manau, kad sezonas bus tikrai nelengvas, bet jaučiame svarbą čia dalyvauti. Turėjome tikslą surinkti tuos žaidėjus, kurie jau nebegali žaisti už U-17 komandą, tačiau yra Lietuvoje ir pretenduoja į jaunimo rinktines. Norime suteikti jiems galimybę žaisti, kad šie nemestų aukštesnio lygio sportavimo. Matome, kad kasmet yra nemažai žaidėjų, kurie meta ledo ritulį: ir šiemet yra tokių, kurie nebeplanuoja toliau žaisti ir jų iki šiol nepavyko prikalbinti sugrįžti“, - apie komandos komplektaciją kalbėjo B. Jakšys.
 
 
JAHL pirmenybėse komandose gali žaisti ir jaunimas, kuris yra registruotas Baltijos ledo ritulio lygos (OHL) kovoms. Iš šios lygos žaidėjų savo gretose turės ir „HC Žalgiris“. B. Jakšys įsitikinęs, jog mažesnį vaidmenį savo klubuose vaidinantiems žaidėjams JAHL bus puiki proga atsiskleisti.
 
„Komandoje turėsime ir žaidėjų, kurie žaidžia OHL. Dauguma jų bus žaidėjai, OHL užimantys pozicijas 3-4 penkete. Dėl to jie mūsų komandoje turės visas galimybes pilnai atsiskleisti.“
 
JAHL lyga Latvijoje suteikia progą ne tik sublizgėti jaunimui, tačiau joje gali rungtyniauti ir vyresni ledo ritulininkai, kurie neturi sutarčių su OHL klubais. Dėl to ši lyga tapo tarpiniu lygmeniu kaimyninės šalies ledo ritulininkams pereinantiems iš jaunimo ledo ritulio į profesionalų sportą.
 
Nuo ateinančio sezono galimybę kryptingai žengti į suaugusiųjų ledo ritulį turės ir Lietuvoje likę sportininkai. „HC Žalgirio“ vadovo teigimu, JAHL lygoje yra žaidžiamas pakankamai aukšto lygio ledo ritulys, tad žaidėjams tai suteiks galimybę įgyti patirties ir geriau pasiruošti suaugusiųjų ledo rituliui.
 
„Manau, kad ši lyga tikrai gali padėti jaunimui sėkmingiau pereiti į suaugusiųjų ledo ritulį, nes JAHL lygis yra tikrai neblogas. Visgi, čia jaunimas kovos su tikrai pajėgiu latvių jaunimu, o komandose leidžiama turėti ir 2000-aisiais metais gimusių žaidėjų, jei jie nėra registruoti OHL lygoje. Todėl JAHL lygoje jaunimo laukia tikrai geras išbandymas.

Taip pat reikia nepamiršti, jog žaisdami su vyrais OHL lygoje jaunieji ledo ritulininkai dažniausiai šalia turi patyrusius žaidėjus, kuriems jie turi tik talkinti. Čia viską jiems reikės įrodyti patiems: nebus jokio vyrų rinktinės nario galinčio pastumti į priekį – viskas bus ant pačių jaunuolių pečių.
 
 
Be to ne visi žaidėjai gali išvykti žaisti į užsienį, o Lietuvoje negavus progos žaisti vyrų komandose jiems nebelieka vietos kur tobulėti Todėl čia bus galimybė įgauti naujos praktikos ir pakelti savo lygį iki reikiamo rungtyniauti su vyrais“, - apie naujas galimybes kalbėjo „HC Žalgiris“ vadovas.
 
Debiutinio sezono metu „HC Žalgiris“ turės papildomų iššūkių ir dėl Latvijoje taikomų reikalavimų: pagal taisykles visos mūsų šalies atstovų rungtynės yra numatytos oponentų arenose. Tiesa, lygos vadovai numatė galimybę lietuviams žaisti namuose, jei tik tam neprieštarautų jų varžovai.
 
Būtent sėkmingos derybos su kitais lygoje dalyvausiančiais Latvijos klubais galėtų šiek tiek palengvinti ir lietuvių debiutinį sezoną. B. Jakšys neslepia, jog visų rungtynių žaidimas išvykoje gerokai apsunkintų tiek ir žaidėjų surinkimą kovoms, tiek ir rezultatus, tad šiuo metu vyksta pokalbiai dėl komandų pakvietimo į Kauną.
 
„Kalbamės su kitais klubais ir tikimės, jog keletą komandų galėtume pakviesti į Kauną sužaisti mūsų namų rungtynes. Šiuo metu vyksta derybos, bet akivaizdu, kad su visais susitarti nepavyks ir tam galėtų sutikti tik keletas klubų. Žinoma, kad žaisti visas rungtynes išvykose būtų labai sunku. Kelionė atsiliepia tiek ir žaidėjų surinkimui, tiek ir rezultatų atžvilgiu, todėl tikimės, kad mums pavyks nors 4-5 komandas prisikviesti į mūsų areną.“
 
Savo sezoną JAHL „HC Žalgiris“ pradės jau sekmadienį, rugsėjo 3 dieną, rungtynėmis su „Liepajas SSS“ ekipa, į kurią šią vasarą persikėlė ir Šarūnas Baltrūnas bei Simonas Valivonis. Be šių dviejų komandų lygoje taip pat varžysis ir „Broceni“, „HS Riga“, „HS Kurbads“, „HK Tukums“, „HS Falcons“, „Baltu Vilki“ „Prizma“ ir „Zemgale Juniors“ atstovai.