Titulinis » Naujienos » Dešimtmetį Lietuvos ledo ritulio rinktinėms atidavęs vokietis - ryškiausią įspaudą palikęs treneris

Dešimtmetį Lietuvos ledo ritulio rinktinėms atidavęs vokietis - ryškiausią įspaudą palikęs treneris

2024-03-30
hockey.lt informacija
Lietuvos ledo ritulio istorijoje prie šalies vyrų rinktinės vairo yra stojęs ne vienas treneris. Visgi, nė vienas iš jų nepaliko tokio gilaus antspaudo šalies ledo ritulio istorijoje kaip vokietis Berndas Haakė.
 
Į Lietuvą B. Haakė atvyko tuomet, kai šalies ledo ritulys išgyveno ne pačius geriausius laikus. Tuomet Lietuvos rinktinė balansavo ties iškritimo iš I diviziono riba, o finansinė situacija taip pat buvo nedėkinga.
 
2013 metais, tuometinio asociacijos prezidento Petro Nausėdos kvietimu, B. Haakė prie Lietuvos rinktinės vairo stojosi už tai neimdamas jokio atlygio. Apskritai, atlyginimo jis neprašė per visus savo darbo Lietuvoje metus.
 
Pirmasis čempionatas treneriui iš Vokietijos lengvas nebuvo. Lietuvos rinktinė pralaimėjo pirmuosius keturis susitikimus ir tik fenomenalus Aimo Fiščevo pasirodymas antroje rungtynių prieš Estiją dalyje, kai jis pelnė net šešis įvarčius bei pridėjo du rezultatyvius perdavimus, leido lietuviams išsaugoti vietą I divizione.
 
Jau po metų pasaulio čempionatas vyko Vilniuje, o jame B. Haakė į talką pasikvietė dar vieną kertinę asmenybę – George‘ą Kingstoną. Nors tuo metu kanadietis jau nebedirbo aukščiausiame lygyje, jo CV buvo ir išties įspūdingų įrašų. Dirbęs Kanados, Vokietijos, Norvegijos rinktinėse, jis su kanadiečiais laimėjo elitinio diviziono aukso medalius bei sidabro medalį olimpinėse žaidynėse.
 
 
Vokiečio ir kanadiečio duetas netrukus pradėjo nešti medalius. Pradėję nuo Lietuvoje iškovotos bronzos, vėliau jie tos paties prabos medalius iškovojo dar trijuose čempionatuose iš eilės, kol galiausiai 2018 metais Kaune B. Haakės laikas prie Lietuvos vyrų ledo ritulio rinktinės vairo baigėsi auksiniu pasirodymu.
 
Net ir atsisveikinęs su Lietuvos vyrų rinktinės trenerio pareigomis, B. Haakė Lietuvos nepamiršo ir prisidėjo prie Lietuvos moterų rinktinės tobulėjimo. Būtent jis vedė į priekį Lietuvos merginas jų debiuto pasaulio čempionate metu 2020 metais.
 
Vėliau sekė dar du pasirodymai, kurie vainikuoti sidabro ir bronzos medaliais, taip papildant ir taip gausų B. Haakės medalių komplektą. Visgi, trenerio indėlis į Lietuvos ledo ritulį nėra matuojamas vien tik darbu prie rinktinės vairo.
 
Treneris ir Vokietijos padėjo surasti naują karjeros stotelę ne vienam šalies ledo ritulininkui, taip pat ne kartą pats rėmė įvairius projektus bei dovanojo ledo ritulio aprangas ne vienam jaunajam ledo ritulininkui.
 
Iš viso Lietuvos rinktinių gretose B. Haakė praleido dešimtmetį. Šešis metus jis vadovavo vyrų rinktinei, o dar ketverius – moterų komandai. Per šį laiką jam pavyko iškovoti net 28 pergales, o pagal šį rodiklį jam nėra lygių per visą Lietuvos rinktinės istoriją.
 
Ne vienas buvęs B. Haakės auklėtinis dabar jau klausosi dabartinio rinktinės trenerio Rono Pasco nurodymų, šiam siekiant pakartoti savo pirmtako pasiekimą – Lietuvoje atvesti komandą į triumfą „2024 IIHF Pasaulio Ledo Ritulio Čempionato I Diviziono, B Grupės“ kovose.
 
Balandžio 27 – gegužės 3 dienomis Vilnių sudrebins „2024 IIHF Pasaulio Ledo Ritulio Čempionato I Diviziono, B Grupės“ kovos. Įsigyti bilietus į „Avia Solutions Group“ arenoje vyksiantį renginį galite bilietai.lt portale.