Titulinis » Naujienos » A. Jadkauskas: „2014-ieji buvo patys sėkmingiausi metai“

A. Jadkauskas: „2014-ieji buvo patys sėkmingiausi metai“

2014-12-31
Gintaras Brazdžionis
Šiais metais Vilniaus ledo ritulio mokykla „Geležinis vilkas" šventė 10-ies metų sukaktį. Nuo 2004-ųjų metų, kai buvo įkurta ledo ritulio mokykla, jai vadovauja Andrėjus Jadkauskas. Su ledo ritulio mokyklos „Geležinis vilkas" vadovu ir vyr. treneriu A. Jadkausku pasikalbėjome paskutiniąją  2014-ųjų metų dieną.
 
- Ar sėkmingi šie metai buvo ledo ritulio mokyklai „Geležinis vilkas"?
 - Vieni sėkmingiausių, o gal ir patys sėkmingiausi nuo pat mokyklos įsteigimo. Škotijoje vykusiame Pasaulio ledo ritulio čempionate Lietuvos U-18 rinktinė, kurios pagrindą sudarė mūsų mokyklos auklėtiniai, iškovojo pirmąją vietą ir pateko į aukštesnįjį divizioną. Visose keturiose amžiaus grupėse „Geležinio vilko" komandos sėkmingai rungtyniavo Nacionalinės vaikų ledo ritulio lygos (NVLRL) pirmenybėse.
 
- Kas pasikeitė per dešimt mokyklos gyvavimo metų?
- Išaugo norinčiųjų sportuoti skaičius. Šiuo metu ledo ritulio treniruotes lanko 160 vaikų. Šiemet net negalėjome pririmti visų norinčiųjų sportuoti, todėl darėme atranką. To anksčiau tikrai nebuvo. Pavyko užmegzti glaudžius ryšius su Skandinavijos ir kaimyninių šalių ledo ritulio klubais. „Geležinis vilkas“ nuolat kviečiamas į tarptautinius turnyrus, o kitų šalių komandos noriai atvyksta į Vilnių. Be to, treneriai, teisėjai nuolat dalyvauja tarptautiniuose seminaruose, kur kelia savo kvalifikaciją. 
 
- Dviejų amžiaus grupių komandos dalyvauja atvirajame Baltarusijos čempionate. Ar tai naudinga?
- Be jokios abejonės, varžybos su kaimyninės šalies komandomis jauniesiems žaidėjams duoda daug naudos. Juk niekam ne paslaptis, kad bendras Baltarusijos ledo ritulio lygis aukštesnis nei Lietuvos, o rungtyniaujant su stipresniais varžovais greičiau tobulėji. NVLRL rungtynių skaičius nėra itin gausus, todėl rungtynės su baltarusiais mums itin naudingos.
 
- Jeigu U-10 ar U-12 amžiaus grupėse su baltarusiais žaidžiate dar apylygiai, tai vyresnėse grupėse dažniausiai pralaimite. Kodėl taip nutinka?
- Baltarusijoje žymiai daugiau komandų, didesnė konkurencija, gilesnės ledo ritulio tradicijos. Dvi baltarusių komandos žaidžia stipriausioje Rusijos jaunimo ledo ritulio lygoje (MHL), o reprezentacinė komanda Minsko „Dinamo" rungtyniauja stipriausioje Europoje Kontinentinėje ledo ritulio lygoje.
 
- Jūsų vadovaujamoje molykloje vyriausia amžiaus grupė U-16. O kur rungtyniauti septyniolikmečiams ir vyresniems?
- Elektrėnų „Energijoje" bei Vilniaus „Žalgiryje" rungtyniauja kai kurie mūsų auklėtiniai, tačiau suprantame, kad visi norintys į šias dvi komandas nepateks. Jau kitų metų Lietuvos suaugusiujų čempionate dalyvaus „Geležinio vilko" komanda, kurioje žais vien tik mūsų mokyklos auklėtiniai ir tie, kurie šią mokyklą baigė.
 
- Ar nekyla minčių suburti stiprią komandą ir dalyvauti, tarkim, MHL „B", atvirajame Latvijos ar Baltarusijos čempionate?
- Norint žaisti aukštame lygyje reikalingi dideli pinigai. Tai būtų įmanoma tik suradus solidžius rėmėjus. Šiuo metu mums padeda privatūs rėmėjai, Vilniaus miestas, vaikų tėveliai.
 
- Kaip vertinate tai, kad kai kurie 12-ečiai ar 13-ečiai išvyksta rungtyniauti į užsienio šalis? 
- Kaip mokyklos vadovui šiek tiek apmaudu, kad geriausi žaidėjai išvyksta rungtyniauti svetur, nes mūsų komandos susilpnėja. Tačiau kaip Lietuvos jaunių rinktinės vyr. treneris džiaugiuosi, jeigu jauniesiems ledo ritulininkams svetur sekasi gerai. Juk žaidėjai išvyksta į kaimynines šalis, kur ledo ritulys aukštesnio lygio. Kai jaunieji žaidėjai sugrįžta pas mus, kur jie visuomet laukiami, akivaizdžiai matosi jų progresas. 
 
-    Kokių tikslų sieksite ateinančiais metais?
Mūsų siekiai visuomet būna aukšti. NVLRL pirmenybėse visose keturiose amžiaus grupėse tikslas – tapti nugalėtojais. Atvirajame Baltarusijos čempionate taip pat stengsimės užimti kuo aukštesnes vietas. Didelė dalis „Geležinio vilko“ mokyklos auktėninių gins Lietuvos U-18 rinktinės garbę Pasaulio čempionate. 2015-aisiais mūsų visų laukia atsakingas ir įdomus sezonas.