Titulinis » Naujienos » Lietuvos čempionato pusfinalis: kas laimės nenuspėjamą kovą?

Lietuvos čempionato pusfinalis: kas laimės nenuspėjamą kovą?

2021-02-28
hockey.lt informacija, Igno Jakučio nuotr.
 Lietuvos ledo ritulio čempionate sekmadienį startuos kovos antroje pusfinalio poroje. Dėl vietos finale susikaus Vilniaus „Hockey Punks“ ir Elektrėnų „Energija – Geležinis Vilkas“. Prieš pirmąsias šių komandų rungtynes pristatome šios serijos apžvalgą.
 
Po metų pertraukos į Lietuvos čempionato kovas sugrįžusiai ir su „Geležinio Vilko“ mokykla susijungusiai „Energijai“ šis sezonas suteikė naujų patirčių. Iki tol vien prie pergalių pripratę elektrėniškių gerbėjai turėjo susitaikyti su ne vienu pralaimėjimu, o didžiąją komandos dalį sudaręs jaunimas nebuvo toks stabilus, kaip visko matę veteranai. Galiausiai „Energija – Geležinis Vilkas“ į priekį užleido tiek ir „Kaunas Hockey“ komandą, tiek ir „Hockey Punks“, likdami trečioje reguliaraus sezono pozicijoje.
 
„Hockey Punks“ sezono startas tikrai nebuvo toks, kokio jie įsivaizdavo: dar prieš pirmąsias rungtynes dėl komandą užpuolusio COVID-19 viruso jiems lygoje startuojančias komandas teko stebėti kuriam laikui pamiršus ledą. Visgi, sugrįžę „pankai“ pamažu įsibėgėjo, o sezono eigoje vis stiprinę savo sudėtį jie galiausiai reguliariajame sezone tenkinosi antrąją pozicija.
 
Reguliariajame sezone šių komandų dvikovos buvo itin atkaklios, o galiausiai per penkias akistatas triskart triumfavusi „Hockey Punks“ komanda tarpusavio akistatose prieš varžovus iškovojo vos tašku daugiau nei šie. Pirmajame susitikime po baudinių serijos 5:4 triumfavo būtent „pankai“, bet vėliau „Energija – Geležinis Vilkas“ pasiekė revanšą laimėdami antrąsias rungtynes 4:3. Vėliau sekė dar viena „Hockey Punks“ pergalė 3:2, o po jos vėl triumfavo elektrėniškiai, šį kartą 7:3. Galiausiai sezoną užbaigė trečioji „Hockey Punks“ pergalė 5:3.
 
 
„Hockey Punks“ kelias į finalą
 
Nuo pat šio sezono pradžios „Hockey Punks“ lyderiai įrodinėjo, kad sustabdyti juos varžovams bus labai sunku. Povilas Verenis, Aivaras Bendžius ir Aliaksejus Kukeva rinko vieną po kito rezultatyvumo balus, o pagal įvarčius per rungtynes jiems neprilygo jokios kitos lygos komandos lyderių trijulė. Būtent į juos pirmiausia turėtų krypti tiek ir „pankų“ gerbėjų, tiek ir jų varžovų žvilgsniai: nesustabdžius šio trejeto uždaryti „pankams“ kelius į finalą bus labai sunku.
 
Mindaugo Kiero auklėtiniai šiame sezone demonstravo ir pavydėtiną žaidimą neutralizuojant kiekybines persvaras. Meistrišką sustabdytų oponentų bandymų pasižymėti daugumoje procentą (91,67%) fiksavę vilniečiai iš varžovų neretai atimdavo vieną iš didžiausių jų ginklų. Pratęsus tokį žaidimą pusfinalio serijoje „Hockey Punks“ gerokai sumažintų oponentų galimybes pasižymėti.
 
Dar vienas išskirtis šio sezono „Hockey Punks“ bruožas – demonstruojamas charakteris. Ne kartą atsidūrę besivejančių vaidmenyje jie sugebėdavo perlaužti rungtynes ir iškovoti pergalę, o patys įsiveržę į priekį „pankai“ pergalę iš rankų išleido vos kartą. Tiesa, persverti rezultatą vilniečiams nepalankia linkme tuomet pavyko būtent „Energijai – Geležiniam Vilkui“, tačiau tenka pastebėti, jog tą kartą savo persvara „Hockey Punks“ džiaugėsi mažiau nei dvi minutes.
 
Daugiausiai klausimų po „Hockey Punks“ reguliaraus sezono kėlė jų gebėjimas išprovokuoti varžovų pražangas. Sostinės klubo žaidėjai turėjo gerokai mažiau galimybių žaisti daugumose nei likusios lygos komandos, o padidinti kiekybinio pranašumo laiką tikrai vertėtų: „Hockey Punks“ reguliariajame sezone realizuodavo kas penktą galimybę ir pagal šį rodiklį lygoje buvo antra.
 
 
„Energijos – Geležinio Vilko“ kelias į finalą
 
Viso šio sezono metu „Energija – Geležinis Vilkas“ turėjo priežasčių kalbėti, jog jie turi geriausią gynybos liniją visoje lygoje. Elektrėniškių gynėjai yra itin aktyvūs puolime, o pagal jų indėlį į komandos įvarčius lygoje nebuvo lygių. Net trys šios pozicijos žaidėjai pateko ir tarp keturių rezultatyviausių savo pozicijos žaidėjų lygoje.
 
Negana to, atakose pastebimi gynėjai nesnausdavo ir savo aikštės pusėje. „Energija – Geležinis Vilkas“ pasižymėjo tuo, kad varžovams rečiausiai suteikdavo progas metimams į jų vartus. Prie to prisidėjo ir puikus žaidimas kovoje dėl ritulio įmetimo, kuriame jie ir vėl neturėjo lygių.
 
Po reguliaraus sezono Elektrėnų klubo žaidėjus galima pagirti ir už jų išprovokuotas pražangas: reguliariajame sezone „Energija – Geležinis Vilkas“ turėjo daugiausiai galimybių oponentus nubausti daugumoje. Be to, patys elektrėniškiai vengdavo nuobaudų ir rečiausiai iš visų turėjo ant ledo laiką leisti be vieno iš savo žaidėjų.
 
Besibaigiant transferų langui „Energiją – Geležinį Vilką“ sustiprino trys legionieriai iš Rusijos: Konstantinas Isaevas, Dmitrijus Beliakovas ir Mikhailas Evstigneevas. Tiesa, skirtingai nuo kitų lygos komandų papildymo, elektrėniškiams savųjų legionierių teko laukti iki pat atkrintamųjų varžybų starto, tad daug laiko susižaidimui su savo komandos draugais jie neturės. Reguliarusis sezonas parodė, jog šių žaidėjų indėlis bus labai svarbus, tad žaidėjams iš Rusijos teks nuo pat pirmųjų rungtynių demonstruoti viską ką jie gali.
 
Visgi, visi šie trys legionieriai yra puikiai pažįstami Lietuvos ledo ritulio publikai, o ne vienas „Energijos – Geležinio Vilko“ žaidėjas bei treneris Dovydas Kulevičius yra žaidę su jais vienoje komandoje. Tai turėtų palengvinti šių žaidėjų adaptaciją ir suteikti vilčių, kad tarpusavio pažintis padės išvengti nesusižaidimo atnešamų klaidų.
 
 
Šios poros pusfinalio serijos startas sekmadienį, 15:00 val. Tiesiogines visų atkrintamųjų varžybų transliacijas galėsite stebėti asociacijos „Hockey Lietuva“ socialinių tinklų Facebook ir Youtube paskyrose.