Titulinis » Naujienos » Žurnale "Olimpinė panorama" - D. Katulienės mintys apie lyčių lygybę sporte

Žurnale "Olimpinė panorama" - D. Katulienės mintys apie lyčių lygybę sporte

2021-03-31
Olimpinė panorama
Lietuvos tautinio olimpinio kometeto žurnale Olimpinė panorama šį mėnesį savo mintis apie lyčių lygybę sporte išsakė ir Sostinės ledo ritulio akademijos vadovė Dalia Katulienė. Siūlome pasiskaityti jos mintis, o visą žurnalo numerį galite rasti paspaudę šią nuorodą. 
 
Ne tik sekretorės ir buhalterės
 
Kitai tradiciškai vyriška laikomai sporto šakai atstovaujanti Sostinės ledo ritulio akademijos vadovė Dalia Katulienė sako, kad Lietuvoje visuomenės požiūris į moterį kaip sporto vadovę keičiasi, bet ne itin greitai.
 
„Dar gaji nuomonė, jog moteris – puiki pagalbininkė, vadybininkė, tačiau suvaldyti organizaciją gali tik vyras. Turime užauginti naują mergaičių kartą, kuri nuo vaikystės nebūtų modeliuojama tam tikra kryptimi. Kai vaiką auklėji kaip asmenybę, o ne kaip mergaitę ar berniuką, jis auga pasitikėdamas savimi ir tikėdamas, kad viskas yra įmanoma. Dabar, jeigu moteris tampa vadove, jai kažkodėl norima priskirti moteriška laikomą sritį. Kodėl? Jei turi pakankamai kompetencijos, ar ji negali vadovauti vyrų lygai?“ – svarsto D.Katulienė. Ji pasveikina kiekvieną į ledo ritulį atėjusią mergaitę ir jos tėvus, nes stereotipas, jog šis sportas tinkamas tik berniukams, yra labai stiprus. Kovojant su šia nuomone padėti gali žinios: „Daug kas ledo ritulį mato kaip kietą vyrišką žaidimą ir net veda į jį sūnus, kad taptų tikrais vyrais. Tačiau yra ir vaikų, ir moterų ledo ritulys, o jis – smagus žaidimas, kuriame iš principo net nėra kontakto!“
 
Moterims įžengti į organizacijas ne tik kaip sekretorėms ar buhalterėms trukdo jų uždarumas – dažnoje įstaigoje darbas vyksta siaurame rate, savose sultyse. „Taip pat labai priklauso nuo moterų, kurios yra toje sporto šakoje. Jei aukštų rezultatų pasiekusi moteris mokės išnaudoti savo platformą siekdama karjeros ir populiarindama savo šaką, jai labai padės“, – įsitikinusi D.Katulienė.
 
Šią mintį ji iliustruoja konkrečiais pavyzdžiais: Kanados žurnalas „Sportsnet“ antrus metus renka įtakingiausių pasaulyje ledo ritulio moterų 25-uką. Tarp jų gal tik penkios yra žaidėjos, kitos – klubų vadovės, skautės, trenerės, komunikacijos atstovės. Toks moterų išryškinimas padeda joms ateiti į sporto vadybą, aukščiausią jos kategoriją. Juk skautės, trenerės, klubų vadovės puikiausiai dirba su milijonus gaunančiomis NHL žvaigždėmis, yra žinomos ir pastebimos.
 
„Žaviuosi JAV megažvaigžde futbolininke Megan Rapinoe – ji puikiai išnaudoja savo pergalių platformą kalbėdama apie lyčių nelygybę sporte, nevienodus atlyginimus. Galima sakyti, kad moterų sportas duoda mažiau pajamų, vyrų – daugiau, dėl to jie gauna didesnį atlygį, tačiau tos žirklės labai didelės ir kelia įtarimą, ar lėšų generavimas yra vienintelė to priežastis“, – sako D.Katulienė. 
 
Ji džiaugiasi, jog tarptautinės organizacijos vis labiau atkreipia dėmesį į moterų sportą, supranta, jog taip irgi gali pelnyti daugiau dėmesio, populiarumo. Pavyzdžiui, pajėgiausia pasaulio ledo ritulio lyga NHL jau kviečia moteris varžytis savo „Žvaigždžių dienose“
 
Kasmet Vilniuje atsirasdavo bent po kelias žaisti ledo ritulį norinčias mergaites. Sostinės ledo ritulio akademija prieš penkerius metus išsikėlė tikslą suburti mergaičių komandą. Ir pernai tai pavyko. „Kai mergaitės kartu varžosi ir treniruojasi, jos ilgiau išlieka sporte, tad reikia skatinti ir suteikti joms galimybę. Šįmet mergaičių atėjo dvigubai daugiau nei anksčiau, nes tėvai vedė jas jau būtent į komandą. Kitas svarbus Ledo ritulio federacijos žingsnis – suburta moterų rinktinė, kuri jau sudalyvavo oficialiose varžybose. Jos eina į priekį kaip flagmanai ir stengiasi įkvėpti sportuojančias mergaites. Tai – impulsas, skatinantis šio sporto masiškumą“, – džiaugiasi pamainą pirmajai rinktinei auginančios akademijos vadovė.