Titulinis » Naujienos » Užsienyje žaidžiančių lietuvių sausis: pakeistos ekipos, galingas jaunimo sugrįžimas į klubus ir prasidėjusios svarbiausios sezono kovos

Užsienyje žaidžiančių lietuvių sausis: pakeistos ekipos, galingas jaunimo sugrįžimas į klubus ir prasidėjusios svarbiausios sezono kovos

2019-02-02
hockey.lt informacija
Pasibaigė pirmasis 2019-ųjų metų mėnuo, kurio metu užsienyje rungtyniaujantys Lietuvos ledo ritulininkai ir toliau varžėsi po visą pasaulį išsibarsčiusiuose čempionatuose. Hockey.lt portalas tęsia kas mėnesines lietuvių pasirodymų užsienio pirmenybėse apžvalgas, o šį kartą jums pristatome mūsų šalies atstovų sausio mėnesio pasiekimus.
 
Mėnesio pasirodymas:
 
Pijus Rulevičius („Rivermen“, JAV)
SPHL: 11 rungtynių – 3 įvarčiai, 4 rezultatyvūs perdavimai, 34 metimai į vartus, 26 baudos minutės, +/- rodiklis +3
 
Prieš naujuosius metus pergalės jausmą klube jau beveik pamiršęs P. Rulevičius sausio pradžioje išgirdo naujienas, kurios apvertė jo sezoną aukštyn kojomis: iš absoliučios lygos autsaiderės „Thunderbolts“ komandos mainų būdu lietuvis buvo išsiųstas į „Rivermen“ klubą, kurio statusas SPHL lygoje visiškai kitoks. Jau prieš atvykstant lietuviui ši ekipa pirmavo lygoje, o prie jo prisijungus mūsų šalies atstovui, jos rezultatai tapo dar geresniais.
 
Nuo P. Rulevičiaus prisijungimo prie komandos „Rivermen“ sausį laimėjo dešimt mačų, o savo vienintelį pralaimėjimą jie patyrė po pratęsimo. Visa tai leido pratęsti dominavimą lygoje ir įsitvirtinti pirmoje pozicijoje, artimiausius varžovus lenkiant jau 12 taškų.
 
Naujoje ekipoje mūsų šalies atstovas tikrai nepasimetė ir užfiksavo savo geriausią karjeros SPHL lygoje mėnesį: pelnęs tris įvarčius ir atlikęs keturis rezultatyvius perdavimus jis žiūrovams priminė, jog ant ledo  gali ne tik muštis. Beje, šio elemento mūsų šalies atstovas taip pat nepamiršo per mėnesį dukart susimušęs su savo varžovais, o vienos iš jų susilaukė įspūdingo dalyvių skaičiaus ir JAV spaudos susidomėjimo.
 
Nepaisant to, jog iki SPHL reguliaraus sezono pabaigos dar liko daugiau nei du mėnesiai, „Rivermen“ jau dabar gali ramiai ruoštis atkrintamosioms varžyboms, prieš kurias jie gali užsitikrinti ir namų pranašumą visų atkrintamųjų varžybų metu. Visgi, jei „Rivermen“ sezonas atkrintamosiose varžybose užsitęs, realu, kad P. Rulevičius nespės laiku pabaigti savo kovų klube ir jam gali tekti praleisti pasaulio čempionatą Kazachstane.
 
Kiti žaidėjai:
 
Nerijus Ališauskas („Dinamo“, Latvija)
KHL: 11 rungtynių – 1 rezultatyvus perdavimas, 9 metimai į vartus, 19 blokuotų metimų, 10 jėgos veiksmų, 1 išprovokuota pražanga, 8 baudos minutės, +/- rodiklis 0
 
Sausis „Dinamo“ klubui galėjo būti daug sėkmingesnis, nei buvo dabar. Per dvyliką sužaistų mačų rygiečiai pergale džiaugėsi tik keturis kartus, nepaisant to, jog progą pakovoti dėl pergalės jie turėjo beveik visuose mačuose. Net keturis kartus šio mėnesio metu „Dinamo“ pralaimėjo po pratęsimo, o dar trys pralaimėjimai buvo patirti nepaisant to, jog po dviejų kėlinių Latvijos klubas pirmaudavo arba rezultatas būdavo lygus.
 
N. Ališauskas, kaip jau įprasta pastaraisiais mėnesiais, turėjo tvirtą vietą komandos sudėtyje, o „Dinamo“ treneris G. Ankipanas, panašu, kad surado ir porininką, su kuriuo lietuvis veikiausiai ir užbaigs sezoną: visą sausį gynėjas iš Lietuvos sudarydavo gynybos duetą su Kristapu Zile. Įdomu, kad vienintelį kartą „Dinamo“ rungtynėse šansų neturėjo būtent tada, kai šiam duetui buvo suteikta poilsio ir jų vietą ant ledo užėmė kiti žaidėjai.
 
Vasarį „Dinamo“ stos į svarbiausias kovas šiame sezone. Iki pirmenybių pabaigos likus sužaisti septynis mačus Latvijos klubas nuo aštuntoje KHL Vakarų konferencijos vietoje žengiančios „Sochi“ komandos atsilieka vos dviem taškais, tad kovoje dėl vietos atkrintamosiose varžybose tarp šių klubų virs nuožmi kova.
 
Iš viso šiame sezone N. Ališauskas jau sužaidė 41 mačą per kurį jis pelnė du įvarčius bei atliko keturis rezultatyvius perdavimus.
 
Mantas Armalis („Skelleftea AIK“, Švedija)
SHL: 7 rungtynės – 14 praleistų įvarčių, 182 atremti metimai (92,9%)
 
Svarbiausiu šio sezono momentu, kai „Skelleftea“ klubas buvo arti iškritimo iš į atkrintamąsias varžybas pateksiančio pirmojo lygos dešimtuko, šio klubo gerbėjai turėjo progą įsitikinti, kodėl į šį klubą buvo pasikviestas M. Armalis. Lietuvis šį mėnesį būdamas aikštėje padėjo savo ekipai iškovoti šešias pergales iš septynių, o po vienintelio pralaimėjimo po pratęsimo kaltinti Lietuvos rinktinės vartininko negalėjo niekas: 37 metimus šiame mače atrėmęs mūsų šalies atstovas ne kartą gelbėjo komandą bei buvo viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl jo komanda apskritai šiame mače neliko be taškų.
 
Po pergalių serijos „Skelleftea“ pakilo į šeštąją Švedijos čempionato (SHL) poziciją, tačiau šioje lygoje situacija tokia, kad viskas spręsis per likusią sezono dalį. Šiuo metu M. Armalio atstovaujamą komandą nuo pirmosios pirmenybių vietos skiria penki taškai, tačiau vienuoliktoje pozicijoje žengiantis klubas, kuris užbaigs sezoną po reguliaraus sezono, taip pat atsilieka vos penkiais taškais, tad ramus šiuo metu negali būti nė vienas šioje lygoje rungtyniaujantis klubas.
 
Sėkmingas mėnesis M. Armaliui padėjo pakilti į penktąją poziciją pagal per 60 minučių vidutiniškai praleidžiamus įvarčius (2,02), o pagal atremtų metimų procentą (92,09%) tarp visų SHL vartininkų lietuvis žengia septintas.
 
Tadas Kumeliauskas („ECDC Memmingen“, Vokietija)
„Oberliga“: 3 rungtynės – 4 įvarčiai, 2 rezultatyvūs perdavimai, 4 baudos minutės
 
Sausį Rusijos aukščiausioje lygoje (VHL) rungtyniaujančią „Saryarka“ komandą palikęs T. Kumeliauskas sugrįžo į Vokietiją, kur jis prisijungė prie trečioje šalies lygoje rungtyniaujančios „ECDC Memmingen“ komandos.
 
Praėjusį sezoną antroje pagal pajėgumą šios šalies lygoje žaidęs puolėjas į Vokietiją sugrįžo įspūdingai: jau pirmajame mače pelnęs visus tris savo komandos įvarčius jis atvedė savo ekipą į pergalę, o be taškų jis neliko ir kituose dvejuose mėnesio mačuose.
 
Sėkmingas lietuvio žaidimas leido jo klubui iškovoti septynis taškus bei pagerinti savo pozicijas „Oberliga“ pirmenybėse: „ECDC Memmingen“ pakilo į penktąją turnyrinės lentelės poziciją.
 
Arnoldas Bosas („Indians“, Vokietija)
„Oberliga“: 4 rungtynės – 3 įvarčiai, 3 rezultatyvūs perdavimai, 4 baudos minutės, +/- rodiklis +2
 
Sausį pokyčiai palietė ir A. Boso karjerą: po daugiau nei mėnesio be žaidybinio laiko „Bayreuth Tigers“ klube, lietuvis galiausiai išsiskyrė su šiuo klubu ir pasuko ten, kur jis jau buvo įrodęs savo sugebėjimus – Vokietijos trečiąją lygą.
 
Jau nuo pirmojo mačo naujame klube puolėjas darė tai, ką moka geriausiai – per visus keturis sužaistus mačus jis nė karto nepaliko ledo tiesiogiai neprisidėjęs bent prie vieno įvarčio, o įsibėgėjęs mėnesį jis užbaigė su dviem įvarčiais ir vienu rezultatyviu perdavimu. Visa tai leido „Indians“ iškovoti keturias pergales iš tiek pat galimų ir įtvirtinti savo pozicijas trečioje „Oberliga“ pozicijoje.
 
 Emilijus Krakauskas („EHC Kloten“, Šveicarija)
„Swiss League“: 11 rungtynių – 1 įvartis, 1 rezultatyvus perdavimas, 8 metimai į vartus, 3 blokuoti metimai, 2 baudos minutės, +/- rodiklis +2
 
Trimis pralaimėjimais naujuosius metus pradėjusi „EHC Kloten“ komanda, kuriai atstovauja E. Krakauskas, vėliau įsivažiavo ir per likusius aštuonis mėnesio mačus suklupo vos kartą. Sėkminga mėnesio pabaiga leido šiai ekipai išsilaikyti kovoje dėl aukščiausių reguliaraus sezono pozicijų: šiuo metu „EHC Kloten“ užima trečiąją vietą, tačiau ji yra sužaidusi vieneriomis rungtynėmis mažiau nei jų varžovai, o pergalės atveju nuo pirmosios vietos jie atsiliktų vos tašku.
 
Per jį mėnesį prie įvarčių E. Krakauskas prisidėjo tik viename mače, kai prieš „EHC Visp“ jis pelnė įvartį ir atliko rezultatyvų perdavimą. Iš viso per 39 šiame sezone sužaistus mačus lietuvis pelnė keturis įvarčius bei atliko šešis rezultatyvius perdavimus.
 
Markas Kaleinikovas („EC Kitzbuhel“, Austrija)
„Alps HL“: 3 rungtynės – 2 rezultatyvūs perdavimai, +/- rodiklis -6
 
Traumą išsigydęs M. Kaleinikovas sausį surado naują karjeros stotelę: „HK Riga“ sezono pradžioje palikęs puolėjas persikėlė į Austriją, kur jis gins jungtinėje Alpių ledo ritulio lygoje, kurioje rungtyniauja Austrijos, Italijos bei Slovėnijos ekipos, žaidžiančios „EC Kitzbuhel“ komandos garbę.
 
Sugrįžęs ant ledo lietuvis netruko įrodyti, kad puolime vis dar yra pavojingas: jau pirmajame mače jis atliko rezultatyvų perdavimą, o trečiose rungtynėse jis asistavo ir pergalingam komandos įvarčiui pratęsime, prieš šios lygos lyderius.
 
Po 33-ejų sužaistų rungtynių M. Kaleinikovo atstovaujama „EC Kitzbuhel“ komanda Alpių ledo ritulio lygoje užima dvyliktą poziciją.
 
Paulius Gintautas („Comet“, Norvegija)
„1. Divisjon“: 9 rungtynės – 6 įvarčiai, 7 rezultatyvūs perdavimai, 45 metimai į vartus, 20 baudos minučių, +/- rodiklis +9
 
Ilja Četvertakas („Comet“, Norvegija)
 „1. Divisjon“: 9 rungtynės – 3 įvarčiai, 5 rezultatyvūs perdavimai, 20 metimų į vartus, +/- rodiklis +8
 
Ugnius Čižas („Comet“, Norvegija)
 „1. Divisjon“: 9 rungtynės – 4 įvarčiai, 10 rezultatyvių perdavimų, 12 metimų į vartus, 6 baudos minutės +/- rodiklis +10
 
Visą sezoną užtikrintai rungtyniavusi „Comet“ komandą sausį patyrė tris pralaimėjimus: jei netikėta nesėkmė prieš A. Fiščevo atstovaujamą „Furuset“ ekipą buvo netikėtumas, kurį buvo galima lengvai ištaisyti, tai dvi nesėkmės prieš vienus iš pagrindinių konkurentų lygoje „Narvik“ ledo ritulininkus, gerokai sukomplikavo jų situaciją lygoje. Šiuo metu skaičiuojant prarastus taškus „Comet“ jau tik trečia, o šioje pozicijoje likusi komanda bus eliminuota iš kovos dėl vietos aukščiausioje Norvegijos lygoje.
 
Visgi, kelti baltos vėliavos „Comet“ dar tikrai nereikia, nes viskas yra jų pačių rankose. Per likusius keturis sezono mačus jų laukia dvi akistatos su kita tiesiogine konkurente „Gruner“ komanda, o pergalių abejuose mačuose atveju, situaciją savo rankose jau valdytų būtent „Comet“ klubas. Ateinanti šių klubų akistata jau šiandien, o norėdami išpildyti savo svajonę patekti į aukščiausiąją lygą, „lietuviškoji“ ekipa privalo laimėti laukiančią akistatą.
 
Nepaisant komandos trijų pralaimėjimų, „Comet“ komandos trys lietuviai: P. Gintautas, I. Četvertakas bei U. Čižas ir toliau buvo vieni iš savo komandos lyderių. Neabejojama, kad nuo jų daug priklausys ir svarbiausių sezono mačų baigtis, o prieš lemiamus mačus mūsų šalies atstovai ir toliau užima aukštas pozicijas ir geriausių lygos snaiperių rikiuotėje: P. Gintautas pagal rezultatyvumą lygoje žengia trečias, o U. Čižas – šeštas.
 
Aimas Fiščevas („Furuset“, Norvegija)
„1. Divisjon“: 5 rungtynės – 4 metimai į vartus, 14 baudos minučių, +/- rodiklis -5
 
Norvegijos pirmajame divizione „Furuset“ klubas per septynis mačus iškovojo dvi pergales, tačiau pakilo viena poziciją aukštyn. To priežastis – „Kongsvinger“ ekipos pasitraukimas iš pirmenybių, leidęs visiems klubams užsitikrinti savo vietą šiame turnyre ir kitiems metams.
 
A. Fiščevas šį mėnesį sužaidė penkis mačus, per kuriuos jis savo rezultatyvumo balų kraičio nepapildė.
 
Aivaras Bendžius („Golden Sharks“, Belgija)
„BeNeLiga“: 4 rungtynės – 2 įvarčiai, 1 rezultatyvus perdavimas, 6 baudos minutės
 
Jungtinėse Olandijos bei Belgijos „BeNeLiga“ pirmenybėse rungtyniaujantis A. Bendžius ir sausį pasižymėjo beveik kiekviename susitikime, tačiau savo klubo išgelbėti nuo pralaimėjimų jis nesugebėjo. „Golden Sharks“ metus pradėjo keturiais pralaimėjimais per tiek pat sužaistų mačų.
 
Po keturių patirtų nesėkmių „Golden Sharks“ nukrito į dešimtąją turnyrinės lentelės poziciją, o šešis įvarčius per dešimt mačų pelnęs ir du rezultatyvius perdavimus šiame klube atlikęs A. Bendžius yra vienas iš rezultatyviausių ekipos žaidėjų.
 
Povilas Verenis („EHC Waldkraiburg“, Vokietija)
„Oberliga/Bayernliga“: 6 rungtynės – 3 įvarčiai, 2 rezultatyvūs perdavimai, 4 baudos minutės
 
Naujuosius metus P. Verenis pradėjo pagaliau sulaukęs progos parodyti savo sugebėjimus aukštesniame lygyje: sezoną ketvirtoje Vokietijos lygoje pradėjęs žaidėjas persikėlė į aukštesnio diviziono „EHC Waldkraiburg“ klubą. Tiesa, šios komandos sezono startas susiklostė nesėkmingai, tad dabar ši ekipa kaunasi dėl išlikimo trečioje Vokietijos lygoje.
 
Ilgo prisitaikymo prie kito klubo Lietuvos rinktinės puolėjui nereikėjo: nuo pat atvykimo į „EHC Waldkraiburg“ P. Verenis tapo vienu iš komandos puolimo lyderių ir per šešis mačus surinko penkis rezultatyvumo balus. Tiesa, kad išlaikytų savo komandą trečioje lygoje lietuvis ir jo komandos draugai turės gerokai pasistengti: tris kartus jau suklupusi „EHC Waldkraiburg“ komanda šiuo metu užima tik šeštąją poziciją, kai kitame sezone trečioje Vokietijos lygoje varžysis dvi stipriausios šio pogrupio ekipos.
 
Donatas Žukovas („EHC Konigsbrunn“, Vokietija)
„Oberliga/Bayernliga“: 3 rungtynės – 14 praleistų įvarčių
 
Dėl vietos aukštesniame divizione pakovos ir sezoną ketvirtoje lygoje pradėjusi „EHC Konigsbrunn“ komanda, kurios vartus gina D. Žukovas. Tiesa, jų startas nebuvo sėkmingas – vos keturis taškus per šešis mačus surinkusi ekipa tarp dešimties komandų rikiuojasi devinta.
 
Ne itin sėkmingas mėnuo buvo ir pačiam D. Žukovui: jis per tris mačus praleido 14 įvarčių, iš kurių pusė – paskutiniame mėnesio mače, kurį jo klubas pralaimėjo 0:7.
 
Domantas Čypas („Bad Kissingen“, Vokietija)
„Oberliga/Bayernliga“: 6 rungtynės – 1 įvartis, 4 rezultatyvūs perdavimai, 4 baudos minutės
 
D. Čypas antrus metus iš eilės gali tapti „Bad Kissingen“ herojumi. Pernai sezono gale prisijungęs prie ekipos jis sėkmingu žaidimu padėjo klubui triumfuoti penktoje pagal pajėgumą Vokietijos lygoje, o šiemet sezono viduryje į ekipą sugrįžęs lietuvis siekia komandai vietos jau trečiajame pagal pajėgumą Vokietijos divizione.
 
Keturios pergalės ir 12 taškų leidžia „Bad Kissingen“ šiuo metu užimti trečiąją vietą ir būti arti dviejų į aukštesnį divizioną kilsiančių komandų, o norint pasistūmėti aukštyn, „vilkams“ reikės, kad D. Čypas pratęstų savo sėkmingą žaidimą šioje ekipoje. Lietuvio klubas šiuo metu remiasi vos keturiais gynėjais, tad Lietuvos rinktinės nariui tenka didžiulis laikas ant ledo, o be jo solidaus žaidimo tiek ginantis, tiek ir padedant organizuoti komandos atakas, kovoti dėl vietos aukštesniame divizione „Bad Kissingen“ klubui būtų beprotiškai sunku.
 
Danielius Bogdziulis („EC Nordhorn“, Vokietija)
„Regionalliga“: 3 rungtynės – 3 įvarčiai, 1 rezultatyvus perdavimas
 
Danielius Nomanovas(„EC Nordhorn“, Vokietija)
„Regionalliga“: 2 rungtynės – 3 įvarčiai, 2 baudos minutės
 
Vienas iš rezultatyviausių Vokietijos ketvirtos lygos žaidėjų – D. Bogdziulis sausį sulaukė rimtos pagalbos savo komandos puolime. Į jo klubą persikėlė sezoną Anglijoje pradėjęs D. Nomanovas, kuris netruko pradėti mušti įvarčius, pasižymėjęs abejuose savo sužaistuose susitikimuose.
 
Iki reguliaraus sezono pabaigos „Regionalliga“ pirmenybėse liko vos trys turai, o „EC Nordhorn“ šiuo metu rikiuojasi ketvirta. Visgi, nuo trečiosios pozicijos juos skiria vos taškas, tad per likusią sezono dalį dviejų lietuvių į priekį vedama komanda dar gali pagerinti savo poziciją lygoje.
 
Kostas Gusevas („HK Riga“, Latvija)
MHL: 6 rungtynės – 11 metimų į vartus, 8 blokuoti metimai, 2 jėgos veiksmai, 2 baudos minutės, +/- rodiklis -1
 
Sausį K. Gusevas pirmą kartą šį sezoną praleido „HK Riga“ rungtynes stipriausioje Rusijos jaunimo lygoje (MHL). Tiesa, to priežastis ne trauma ar trenerio nepasitikėjimas: gynėjas kartu su komandos draugais vyko į Taliną ginti Lietuvos jaunimo rinktinės garbę ir parsivežė pasaulio čempionato IIA diviziono sidabro medalį.
 
Po pasirodymo rinktinėje K. Gusevas į klubą sugrįžo žaisdamas gerokai aktyviau, o komandos treneriai jam patikėjo pirmąjį penketą ir daugiau nei 20 minučių kiekviename mače. Tiesa, pati „HK Riga“ komanda per šiuos susitikimus iškovojo tris taškus, kurie jiems nepadėjo pakilti iš 14 MHL Vakarų konferencijos pozicijos.
 
Iki sezono pabaigos K. Gusevas su komandos draugias sužais dar 16 mačų ir tuomet jų sezonas baigsis, nes rygiečiai jau per toli paleido pirmąsias aštuonias komandas, kurios pateks į pirmenybių atkrintamąsias varžybas.
 
Paulius Rumševičius („Liepaja“, Latvija)
OHL: 3 rungtynės – 2 metimai į vartus, 2 baudos minutės
JAHL: 3 rungtynės – 1 rezultatyvus perdavimas, 4 baudos minutės
 
Egidijus Binkulis („Liepaja“, Latvija)
OHL: 3 rungtynės – 1 įvartis, 3 rezultatyvūs perdavimai, 5 metimai į vartus, 4 baudos minutės, 33% laimėtų ritulio įmetimų
JAHL: 3 rungtynės – 4 įvarčiai, 2 rezultatyvūs perdavimai, 2 baudos minutės
 
Dalyvavimas pasaulio jaunimo čempionate apkarpė ir P. Rumševičiaus bei E. Binkulio pasirodymus klube, tačiau po planetos pirmenybių jie į klubą sugrįžo tiesiog fantastiškai. Su „Liepaja“ jie nepatyrė pralaimėjimų nei aukščiausioje, nei antroje pagal pajėgumą Latvijos lygoje, o E. Binkulis dar ir nepaliko nė vieno mačo tiesiogiai neprisidėjęs bent prie vieno savo komandos įvarčio.
 
Įspūdingiausias jam ir jo ekipai buvo mačas su Latvijos čempione „Kurbads“ komanda, kuriame jis pelnė įvartį, o jo klubas šventė netikėtą, bet labai malonią pergalę.
 
Nepaisant penkių iš eilės pergalių serijos, „Liepaja“ Latvijos čempionate išlieka priešpaskutinė ir tarp keturių stipriausių lygos komandų, kurios sezoną tęs atkrintamosiose varžybose jie jau nebepateks. Tuo tarpu antroje pagal pajėgumą šalies lygoje „Liepaja SSS“ sekasi gerokai geriau – jie užima trečiąją poziciją.
 
Artiomas Starovoitovas („Dinaburg“, Latvija)
JAHL: 5 rungtynės – 1 rezultatyvus perdavimas, 2 baudos minutės
 
Antroje pagal pajėgumą Latvijos lygoje (JAHL) ir toliau link pirmos vietos reguliariajame sezone užtikrintai žengia „Dinaburg“, kuriai atstovauja Lietuvos jaunių rinktinės kandidatas A. Starovoitovas. Gynėjas su komandos draugais sausį džiaugėsi dar penkiomis pergalėmis iš tiek pat galimų, o lietuvis prie šių pergalių prisidėjo vienu rezultatyviu perdavimu.
 
JAHL pirmenybėse „Dinaburg“ ir toliau pirma, artimiausiu varžovus lenkdama jau septyniais taškais.
 
Edgaras Protčenko („Billingham Stars“, Anglija)
NIHL: 6 rungtynės – 2 įvarčiai, 2 rezultatyvūs perdavimai
 
Sausį Lietuvos rinktinės gynėjas Edgaras Protčenko savo klube tiek sėkmingai padėjo komandos draugams puolime, tiek ir vengė baudos minučių, tačiau ypatingos sėkmės jo klubui tai neatnešė. Dvi pergalės iš šešių galimų ir toliau paliko juos priešpaskutinėje NIHL pirmenybių pozicijoje.
 
Iš viso šį sezoną per 22 sužaistus mačus E. Protčenko jau pelnė šešis įvarčius bei atliko tiek pat rezultatyvių perdavimų. Dar du įvarčius ir septynis rezultatyvius perdavimus per 11 mačų jis surinko Anglijos taurėje.
 
Ruslanas Černychas („Nottingham Lions“, Anglija)
NIHL: 2 rungtynės
 
R. Černycho atstovaujama „Nottingham Lions“ komanda pergalių nematė ir sausį, tad išvis jų sąskaitoje dabar yra 27 pralaimėjimai ir nė vieno surinkto taško. Po naujų metų gynėjas iš Lietuvos pasirodė lygiai pusėje savo klubo rungtynių, per kuriuos jis nepasižymėjo.
 
 
Artūras Laukaitis („Blue Devils“, JAV)
NCAA III: 7 rungtynės – 2 įvarčiai, 2 rezultatyvūs perdavimas, 22 metimai į vartus, 51,2% laimėtų ritulio įmetimų
 
Sėkmingą sezoną antrajame pagal pajėgumą JAV universitetų divizione (NCAA III) tęsią A. Laukaitis. Per sausį jis tiesiogiai prisidėjo prie keturių „Blue Devils“ įvarčių, padėdamas jiems iškovoti keturias pergales per septynias rungtynes.
 
Iš viso šiame sezone A. Laukaitis per 21 mačą jau pelnė devynis įvarčius ir atliko šešis rezultatyvius perdavimus, o jo komanda per šiuos susitikimus iškovojo 13 pergalių.
 
Martynas Grinius („Sport“, Suomija)
B-Nuorten SM-sarja“: 2 rungtynės – 1 įvartis
 
M. Griniaus atstovaujama „Sport“ kovas dėl išlikimo Suomijos aukščiausioje jaunių lygoje pradėjo dviem pralaimėjimais, tačiau vėliau po penkių pergalių gerokai sustiprino savo pozicijas. Po aštuonių sužaistų mačų ši ekipa užima ketvirtąją lygos poziciją, kurios užtektų išsilaikyti šioje lygoje.
 
Lietuvos jaunimo rinktinėje sausį rungtyniavęs M. Grinius šį mėnesį Suomijoje iš viso sužaidė du mačus, per kuriuos jis pelnė vieną įvartį.
 
Faustas Nausėda („Kiekko-Vantaa“, Suomija)
B-Nuorten SM-sarja“: 1 rungtynės – 1 praleistas įvartis, 30 atremtų metimų (96,8%)
 
 
Sezoną antroje Suomijos jaunių lygoje pradėjusi F. Nausėdos atstovaujama komanda ir toliau sėkmingai skinasi kelią į aukščiausiąją šios šalies lygą. Iš pradžių laimėjusi žemesnio diviziono turnyrą, dabar ji sėkmingai pradėjo kovas ir su stipriausio diviziono komandomis ir po aštuonių turų užima trečiąją poziciją.
 
Savo šansą gavęs F. Nausėda sužaidė puikias rungtynes prieš „Hermes“, atremdamas 30 iš 31 varžovų metimų, tačiau kitos galimybės jis turės laukti jau vasarį – nepaisant puikaus pasirodymo, per visą mėnesį lietuvis sužaidė vos mačą.
 
Herkus Marcinkevičius („HC Lugano“, Šveicarija)
„Elite Jr. A“: 4 rungtynės – 25 baudos minutės
 
Sausį H. Marcinkevičius Šveicarijos aukščiausioje jaunimo lygoje sužaidė keturis mačus, kuriuose į protokolą įsirašė kartą, tačiau ne pačiu maloniausiu būdu. Rungtynėse su „Geneve Futur Hockey“ lietuviui buvo skirta 5+20 nuobauda, eliminuojanti jį iš dvikovos.
 
„HC Lugano“ šį mėnesį laimėjo daugiau nei pusę savo rungtynių, tačiau norėdami patekti į atkrintamąsias varžybas jie turės pasistengti aplenkti tašku daugiau šiuo metu turintį „GCK Lions“ jaunimą.
 
Rojus Plepys („EHC Biel-Bienne Spirit“, Šveicarija)
„Elite Novizen“: 3 rungtynės – 1 įvartis, 1 rezultatyvus perdavimas
 
Panašu, kad sėkmingas pasirodymas gruodžio pabaigoje vykusioje Lietuvos jaunių rinktinės stovykloje, įkvėpė R. Plepį rezultatyvesniam pasirodymui ir klube. Iki tol vos tašką sezone surinkęs 15-metis sausį patrigubino savo rezultatyvumo balų skaičių, pelnydamas ir savo pirmąjį įvartį aukščiausiame Šveicarijos jaunių divizione.
 
„EHC Biel-Bienne Spirit“ ir toliau išsilaiko tarp „Elite Novizen“ lygos lyderių ir užima ketvirtąją poziciją.
 
Nikita Kuzminovas („Okanagan HC Europe White“, Austrija)
EBJL: 2 rungtynės – 4 praleisti įvarčiai, 45 atremti metimai (91,8%)
 
Gana sėkmingas sausis buvo „Okanagan HC Europe White“ klubui, kuriam atstovauja N. Kuzminovas. Ši ekipa iškovojo pergales trijuose mačuose iš keturių, o dviejuose iš jų vartus gynė vartininkas iš Lietuvos.
 
Savo statistiką sausį gerinęs ir dabar iš viso per 16 sužaistų mačų 89,8% metimų atrėmęs N. Kuzminovas pagal šį rodiklį lygoje žengia tryliktas.
 
Mantas Stankius („EV Fussen“, Vokietija)
DNL II: 2 rungtynės – 1 įvartis, 1 rezultatyvus perdavimas, +/- rodiklis -3
 
Dėl žaidimo jaunimo rinktinėje M. Stankius praleido didžiąją daugumą savo klubo rungtynių šį mėnesį, tačiau, kaip ir dauguma komandos draugų rinktinėje, jis į klubą taip pat sugrįžo galingai. Per du sužaistus mačus puikiai pasirodęs tiek puolime, tiek ir gynyboje, lietuvis padėjo savo ekipai iškovoti dvi svarbias pergales.
 
Šios pergalės leido „EV Fussen“ pakilti į šeštąją turnyrinės lentelės poziciją, o ketvirtoje „DNL II“ vietoje žengiantys varžovai juos lenkia vos dviem taškais.
 
Nikita Piazenko („Herning“, Danija)
Danijos U-20 čempionatas: 3 rungtynės – 3 metimai į vartus
„Division 1“: 4 rungtynės – 1 rezultatyvus perdavimas, 5 metimai į vartus
 
Martynas Radzevičius („Herning“, Danija)
Danijos U-20 čempionatas: 4 rungtynės
 
Sausis nebuvo itin produktyvus dviem „Herning“ klube rungtyniaujantiems lietuviams: N. Piazenko per visą mėnesį atliko vienintelį rezultatyvų perdavimą antroje Danijos lygoje, o po traumos sugrįžęs jo komandos draugas M. Radzevičius per šį mėnesį puolime taip ir nepasižymėjo.
 
Nepaisant kuklaus lietuvių indėlio į įvarčius, „Herning“ ir toliau sėkmingai rungtyniauja savo pirmenybėse, užimdami pirmąją vietą tiek „Division 1“ turnyre, tiek ir jaunimo čempionate.
 
Tadas Ramanauskas („Herlev IK“, Danija)
Danijos U-20 čempionatas: 1 rungtynės – 1 praleistas įvartis, 13 atremtų metimų (92,9%)
„Division 1“: 1 rungtynės – 1 praleistas įvartis, 6 atremti metimai (85,7%)
 
Danijoje rungtyniaujantis T. Ramanauskas sausį daug progų stoti į vartus „Herlev“ klube negavo. Jis kartą pasirodė Danijos U-20 čempionate, o antrajame pagal pajėgumą šios šalies divizione sužaidė du kėlinius. Įdomu, kad su mūsų šalies atstovu vartuose „Herlev“ nepralaimėjo, o be jo sugebėjo triumfuoti vos kartą U-20 pirmenybėse, o „Division 1“ turnyre apskritai liko be pergalių.
„Division 1“ pirmenybėse „Herlev“ klubas tarp šešių komandų grupėje rikiuojasi penktas, o U-20 pirmenybėse jie tenkinasi trečiąją pozicija.
 
Christianas Volodinas („Titaanit“, Suomija)
„Nuorten Suomi-Sarja“: 3 rungtynės
 
Atranką į trečiąją Suomijos jaunimo lygą sėkmingai praėjusiai „Titaanit“ komandai, kurios gretose rungtyniauja Lietuvos jaunimo rinktinės gynėjas C. Volodinas, antroji sezono pusė prasidėjo ne itin sėkmingai. Per pirmuosius keturis mačus jie pergalių neiškovojo, o paskutinėse mėnesio rungtynėse jiems pagaliau pavyko su varžovais sužaisti lygiosiomis.
 
Paskutinėje turnyrinės lentelės pozicijoje po penkių turų žengiančioje komandoje C. Volodinas ant ledo pasirodė tris kartus, per kuriuos jis nepasižymėjo, o kitus du mačus jis praleido dėl atstovavimo Lietuvos rinktinei.
 
Matas Bajorūnas („Guildford“, Anglija)
„U18 South“: 2 rungtynės – 1 įvartis, 2 baudos minutės
 
Lietuvos jaunių rinktinės kandidato M. Bajorūno atstovaujama „Guildford“ komanda sausį Anglijoje patyrė dvi nesėkmes per tiek pat susitikimų. Po šių pralaimėjimų tarp šešių savo grupės ekipų ji rikiuojasi ketvirta.
 
Vieną įvartį per du mačus pelnęs M. Bajorūnas šį sezoną iš viso per aštuonis sužaistus mačus pelnė devynis įvarčius bei atliko tris rezultatyvius perdavimus.
 
Danilas Drozdovas („Stavanger 2“, Norvegija)
„U18 div.1“: 2 rungtynės – 1 įvartis, 1 rezultatyvus perdavimas, 10 metimų į vartus, 12 baudos minučių, +/- rodiklis +1
 
Antrajame Norvegijos jaunių divizione rungtyniaujantis D. Drozdovas buvo aktyvus abejuose savo sužaistuose mačuose, o jo ekipa iškovojo dvi pergales. Po jų „Stevanger 2“ klubas įsitvirtino antroje turnyrinės lentelės pozicijoje.
 
D. Drozdovas šį sezoną yra rezultatyviausias savo komandos žaidėjas: jis per dvyliką sužaistų mačų pelnė septynis įvarčius bei atliko dešimt rezultatyvių perdavimų.
 
Nikita Volochas („Viking HC“, Švedija)
„J18 Division 1“: 2 rungtynės – 3 įvarčiai
 
Iki tol sėkmingai dėl pirmosios vietos trečioje Švedijos jaunių lygoje kovojusi „Viking“ komanda, kurios gretose rungtyniauja N. Volochas, sausį patyrė tris pralaimėjimus per keturis mačus ir eliminavo save iš kovos dėl pirmosios pozicijos. Visgi, nepaisant nesėkmių, jie ir toliau išlaikė antrąją poziciją lygoje.
 
N. Volochas sausį praleido du nesėkmėmis pasibaigusius mačus, o į vienintelę pergalę jo indėlis buvo svarus: puolėjas įmušė „hat-tricką“.
 
Arkadijus Reizinas („Kalix“, Švedija)
„J18 Division 1“: 2 rungtynės – 8 praleisti įvarčiai, 78 atremti metimai (90,7%)
 
Nelengvai sezoną Švedijoje tęsia A. Reizinas bei jo „Kalix“ klubas. Vartininkui ir vėl teko daugybė darbo per du sužaistus mačus, o pergalių su savo ekipa lietuviui iškovoti nepavyko.
 
Tiesa, kartą „Kalix“ triumfavo lietuviui esant ant suolo, o ši pergalė leido jiems pakilti į priešpaskutinę savo pogrupio Švedijos trečioje jaunių lygoje poziciją.
 
Lukas Žukauskas („Junior Blues“, JAV)
NAHL: 1 rungtynės – 1 rezultatyvus perdavimas, +/- rodiklis +1
 
Sausį L. Žukauskas sužaidė vieninteles rungtynes NAHL lygoje, per kurias jis atliko savo antrąjį sezono rezultatyvų perdavimą. Iš viso šį sezoną puolėjas „Junior Blues“ ekipoje sužaidė devynias rungtynes ir vis dar neturi nė vieno įvarčio.
 
Savo divizione „Junior Blues“ užima ketvirtąją poziciją, o visoje lygoje tarp 24 komandų jie žengia 15-kti.
 
Patrikas Misiukas („South Shore Kings“, JAV)
NCDC: 5 rungtynės – 2 rezultatyvūs perdavimai
 
P. Misiukui dėl žaidimo Lietuvos jaunimo rinktinėje sausį teko praleisti tris rungtynes NCDC lygoje, tačiau sugrįžęs į JAV jis demonstravo gerą formą ir per paskutinius tris mėnesio mačus surinko abu savo rezultatyvius perdavimus. Deja, bet net ir su sidabrą Taline laimėjusio puolėjo pagalba savo mėnesio „South Shore Kings“ neišgelbėjo – ji per aštuonis mačus iškovojo vos vieną pergalę.
 
Iš viso šį sezoną per 32 sužaistus mačus P. Misiukas pelnė keturis įvarčius ir atliko šešis rezultatyvius perdavimus. Iki sezono pabaigos likus žaisti 13 rungtynių „South Shore Kings“ užima priešpaskutinę NCDC poziciją.
 
Dominykas Bogdziulis („Syracuse Stars“, JAV)
NCDC: 6 rungtynės – 1 įvartis, 3 rezultatyvūs perdavimai, 17 baudos minučių
 
D. Bogdziulio atstovaujama „Syracuse Stars“ komanda ir toliau atkakliai kaunasi dėl vietos NCDC atkrintamosiose varžybose. Sausį šis klubas triumfavo keturis kartus per šešis sužaistus mačus ir turnyro lentelėje pagaliau pakilo į atkrintamųjų varžybų zoną bei užima aštuntąją poziciją.
 
Keturi per mėnesį surinkti rezultatyvumo balai kiek pablogino D. Bogdziulio poziciją rezultatyviausiųjų žaidėjų rikiuotėje. Dabar 10 įvarčių pelnęs ir 18 rezultatyvių perdavimų atlikęs puolėjas užima 28-ąją poziciją.
 
Arvidas Domeika („Dallas Snipers“, JAV)
WSHL: 5 rungtynės – 2 įvarčiai, 1 rezultatyvus perdavimas, 11 baudos minučių
 
Karolis Krasilnikovas („Dallas Snipers“, JAV)
WSHL: 6 rungtynės – 2 įvarčiai, 5 rezultatyvūs perdavimai
 
Sausis buvo labai įtemptas A. Domeikos ir K. Krasilnikovo atstovaujamai „Dallas Snipers“ komandai, kuri per jį sužaidė 12 rungtynių. Tiesa, dėl žaidimo pasaulio jaunių čempionate lietuviai savo komandai galėjo padėti tik pusėje visų mačų. Tikriausiai nieko nestebina, kad be vienų iš komandos lyderių tapusių mūsų šalies atstovų šiai komandai WSHL lygoje sekėsi kiek prasčiau: be jų iškovota trys pergalės ir patirti trys pralaimėjimai, o su Lietuvos jaunimo rinktinės nariais per tiek pat mačų buvo iškovota viena pergale daugiau.
 
30 mačų šį sezoną jau sužaidęs K. Krasilnikovas vidutiniškai renka po kiek daugiau nei vieną rezultatyvumo balą ir yra pelnęs 10 įvarčių bei atlikęs 21 rezultatyvų perdavimą. 24 susitikimus sužaidusio A. Domeikos sąskaitoje – 7 įvarčiai ir 8 rezultatyvūs perdavimai.
 
Matas Mikalauskas („Valencia Flyers“, JAV)
WSHL: 3 rungtynės – 6 baudos minutės
 
Eimantas Noreika („Valencia Flyers“, JAV)
WSHL: 3 rungtynės – 2 rezultatyvūs perdavimai, 2 baudos minutės
 
Lietuvos jaunimo rinktinės stovykloje dalyvavę M. Mikalauskas ir E. Noreika sausį taip pat praleido daugiau nei pusę savo ekipos dvikovų. Be jų „Valencia Flyers“ pergalių neiškovojo, o net ir sugrįžus lietuviams į pergalių kelią ekipa nesugrįžo ir ji iš viso patyrė septynis pralaimėjimus per tiek pat susitikimų.
 
Po dar vieno nesėkmingo mėnesio WSHL pirmenybėse ši komanda savo divizione ir toliau rikiuojasi paskutinė.
 
Lukas Washco („Valley Forge Minutemen“, JAV)
AYHL U-18: 2 rungtynės – 1 rezultatyvus perdavimas
NAPHL: 4 rungtynės
 
Sausį klube L. Washco nebuvo toks rezultatyvus, koks jis buvo Lietuvos jaunimo rinktinėje, bet puolėją puikiai galima suprasti. Išskubėjęs iš rinktinės keturis savo mačus NAPHL lygoje jis sužaidė vos sugrįžęs į JAV, o po sunkios savaitės rinktinėje ir netrumpo skrydžio, sužibėti lietuviui buvo tikrai nelengva.
 
Vienintelį savo rezultatyvumo balą L. Washco surinko paskutiniame mėnesio mače, tačiau pergalės savo klubui jam atnešti nepavyko. Po 21 sužaisto mačo „AYHL U-18“ lygoje lietuvio klubas tarp devynių klubų žengia septintas.
 
Kristupas Blažys („DME Swamp Rabbits“, JAV)
„USPHL Premier“: 4 rungtynės
„USPHL Elite“: 1 rungtynės
 
Jauniausiam „DME Swamp Rabbits“ nariui sausį „USPHL Premier“ lygoje teko pakovoti dėl savo minučių ant ledo. K. Blažys šioje lygoje sužaidė kiek daugiau nei pusę mačų, per kuriuos jis pasižymėti nesugebėjo, o dar vienas rungtynės jis sužaidė žemesnio diviziono komandoje.
 
Antroje savo diviziono vietoje „USPHL Premier“ lygoje žengianti K. Blažio atstovaujama komanda jau užsitikrino savo vietą atkrintamosiose varžybose.
 
Ignotas Ragas („Richmond Generals“, JAV)
„USPHL Premier“: 2 rungtynės – 2 baudos minutės
 
„Richmond Generals“, kurios marškinėlius jau ne pirmą sezoną vilki I. Ragas, sausį sužaidė dešimt mačų „USPHL Premier“ lygoje, iš kurių lietuvis dėl žaidimo Lietuvos jaunimo rinktinėje galėjo sužaisti vos du. Mūsų šalies atstovui sugrįžus į JAV pasižymėti nepavyko, o jo klubas per mėnesį iškovojo keturias pergales.
 
Po ne paties sėkmingiausio mėnesio „Richmond Generals“ savo divizione išlaikė trečiąją poziciją, o visoje lygoje nukrito į tryliktąją vietą.
 
Elvinas Karla („Potomac Patriots“, JAV)
„USPHL Premier“: 7 rungtynės – 16 praleistų įvarčių, 260 atremtų metimų (94,2%)
 
Martynas Miliūnas („Potomac Patriots“, JAV)
„USPHL Premier“: 6 rungtynės – 2 baudos minutės
 
Dominykas Motiejūnas („Potomac Patriots“, JAV)
„USPHL Premier“: 4 rungtynės – 1 rezultatyvus perdavimas
 
Skirtingai nei jo komandos draugai M. Miliūnas ir D. Motiejūnas, E. Karla praleido Lietuvos jaunimo rinktinės stovyklą, tačiau klube jis sužaidė geriausią savo karjeros mėnesį „USPHL Premier“ lygoje. Per septynis sužaistus mačus lietuvis atrėmė net 260 metimų, neutralizuodamas 94,2% visų varžovų bandymų pelnyti įvarčius.
 
Tiesa, per dešimt sužaistų mačų „Patomac Patriots“ laimėjo vos du mačus, o tai nepagerino situacijos turnyrinėje lentelėje, kur jie ir toliau savo divizione žengia paskutiniai.
 
Po sėkmingo mėnesio E. Karla pagal atremtų metimų procentą (92,6%) pakilo į septynioliktą poziciją visoje „USPHL Premier“ lygoje.
 
Denisas Kuzminovas („Connecticut Nighthawks“, JAV)
„USPHL Premier“: 2 rungtynės – 3 įvarčiai, 2 rezultatyvūs perdavimai
Sausį be savo lyderio D. Kuzminovo pradėjusi „Connecticut Nighthawks“ komanda pirmą kartą šiame sezone patyrė tris pralaimėjimus iš eilės, bet mėnesio pabaigoje jos rezultatai pasitaisė, o prie to prisidėjo ir galingas lietuvio sugrįžimas. Jau pirmajame mače pelnęs „hat-tricką“ iš viso vos per du sužaistus susitikimus D. Kuzminovas surinko penkis rezultatyvumo balus.
 
Nepaisant patirtų pralaimėjimų „Connecticut Nighthawks“ ir toliau pirmauja savo divizione ir jau yra užsitikrinusi vietą atkrintamosiose varžybose.
 
Dino Mukovozas („Long Beach Sharks“, JAV)
NA3HL: 3 rungtynės – 4 rezultatyvūs perdavimai, 2 baudos minutės
 
Sausį D. Mukovozas sužaidė tris mačus NA3HL lygoje, o viename iš jų jis labai stipriai prisidėjo prie vienos iš dviejų „Long Beach Sharks“ pergalių šį mėnesį. Puolėjas atliko tris rezultatyvius perdavimus, o prieš tai pridėjęs dar vieną, iš viso šiame sezone jis jau surinko 34 rezultatyvumo balus (8 įvarčiai ir 26 rezultatyvūs perdavimai).
 
„Long Beach Sharks“ klubas savo divizione ir toliau žengia ketvirtas bei jau nebeturi galimybių per likusią sezono dalį pagerinti šią poziciją.
 
Paulius Macijauskas („Rice Memorial Prep“, JAV)
MPHL: 8 rungtynės – 1 įvartis, 2 rezultatyvūs perdavimai, 12 baudos minučių
 
Sausį P. Macijauskas į rungtynių protokolą pateko visuose aštuoniuose savo sužaistuose mačuose. Tiesa, jei pirmuose dvejuose ir paskutinėse mėnesio rungtynėse jis prisidėdavo prie pelnytų įvarčių, tai kituose susitikimuose lietuvis gaudavo po dvi baudos minutes.
 
Pasibaigusiame MPHL žiemos etape tarp devynių komandų „Rice Memorial Prep“ užėmė šeštąją poziciją.
 
Dovydas Laimutis („West Coast Renegades“, JAV)
 „UCEL U-16“: 7 rungtynės – 2 įvarčiai, 3 rezultatyvūs perdavimai
 
Sausį D. Laimutis sudalyvavo „ECEL U-16“ lygos visų žvaigždžių mače, kuriame jis rungtyniavo su geriausiais visos lygos žaidėjais rungtynėse, o mačas įvyko legendinėje Bostono „Matthews“ arenoje. Nors lietuviui ten pelnyti įvarčių nepavyko, mūsų šalies atstovas sužibėjo savo klube, kai vienintelėse pergalingose mėnesio rungtynėse jis tiesiogiai prisidėjo prie visų trijų savo komandos įvarčių.