Titulinis » Naujienos » Tyrimas: ne visi sportininkai žino kaip elgtis susidūrus su manipuliavimu sporto varžybomis

Tyrimas: ne visi sportininkai žino kaip elgtis susidūrus su manipuliavimu sporto varžybomis

2016-12-02
hockey.lt informacija
 Tik trys iš dešimties Lietuvos gyventojų mano, kad manipuliavimas sporto varžybomis yra problema Lietuvoje, parodė rinkos tyrimo bendrovės RAIT atliktas tyrimas. Tyrimas, atliktas Kūno kultūros ir sporto departamento prie LRV (KKSD) užsakymu, buvo vykdomas šių metų rugpjūčio – spalio mėnesiais.
 
Tyrimo metu buvo siekiama išsiaiškinti manipuliavimo sporto varžybomis paplitimą ir priežastis trijose sporto šakose: krepšinyje, tenise ir ledo ritulyje. Vykdydami tyrimą RAIT atstovai apklausė sportininkus, sporto organizacijų atstovus bei atsitiktinai atrinktus Lietuvos gyventojus.
 
Tyrimas parodė, jog 44 proc. apklaustų sportininkų ir net 58 proc. sporto organizacijų atstovų yra girdėję apie manipuliavimą sporto varžybomis jų atstovaujamose sporto šakose. Tiesa, pasiūlymų vienaip ar kitaip įsitraukti į manipuliavimą sporto varžybomis asmeniškai yra sulaukę tik 7 proc. apklausoje dalyvavusių sportininkų ir 11 proc. sporto organizacijų atstovų.
 
Dauguma apklausos dalyvių nurodė, kad siekis gauti papildomų pajamų yra pagrindinis manipuliavimo sporto varžybomis motyvas. Taip manė 63 proc. apklaustų sportininkų ir 79 proc. sporto organizacijų atstovų, o taip pat beveik pusė – 48 proc. – apklausoje dalyvavusių Lietuvos gyventojų.
 
„Sakyčiau, kad manipuliavimas sporto varžybomis, kitos panašios sportui žalingos veiklos, greta dopingo naudojimo, yra didžiausia šiuolaikinio sporto rykštė. Užsakėme šį tyrimą, nes norime žinoti, ką apie manipuliavimą sporto varžybomis mano ir kaip problemą suvokia Lietuvos gyventojai, o taip pat patys sportininkai ir sporto organizacijų atstovai. Mane šiek tiek nustebino, kad manipuliavimą, kaip problemą, mato ir suvokia tik  30 procentų Lietuvos gyventojų. Tai, matyt, reiškia, kad turime dar daug erdvės viešoms diskusijoms apie problemą ir visuomenės švietimui“, – sako KKSD generalinis direktorius Edis Urbanavičius.
 
22 proc. apklaustų sportininkų tyrimo metu prisipažino žinantys, jog jų kolegos lažybų punktuose stato už eigą ar rezultatus varžybų, kuriose patys dalyvauja, o 30 proc. žino, jog sportininkai stato už varžybas, kuriose dalyvauja kitos komandos.
 
59 proc. apklausoje dalyvavusių sportininkų teigė nežinantys, kaip elgtis susidūrus su manipuliavimu sporto varžybomis. Viena iš galimų prevencijos priemonių – sportininkams skirti mokymai manipuliavimo sporto varžybomis tema. Tokius mokymus teigiamai įvertino net 83 proc. juose dalyvavusių sportininkų. Tačiau tik 22 proc. apklausoje dalyvavusių sportininkų prisipažino juose dalyvavę, o dar tiek pat apie juos yra tiesiog girdėję.
 
„Mane labai neramina faktas, kad daugelis sportininkų nežino kaip elgtis susidūrus su manipuliavimo sporto varžybomis bandymais. Taip, tyrimo imtis nebuvo labai didelė ir galbūt reali situacija yra kiek kitokia. Tačiau visgi tai signalas, kad klubai, sporto federacijos, valstybės ir kitos sporto organizacijos kol kas kovoje prieš manipuliacijas yra palikusios sportininkus vienus. Ir jei situacija nesikeis, sportas gali pralaimėti šią kovą. Turime skatinti didesnį sporto asociacijų, sporto klubų įtraukimą į diskusijas apie tai bei skatinti asociacijas ir klubus dalintis informacija apie prevencines priemones su sportininkais“, – teigia E. Urbanavičius. 
 
Tyrimo rezultatai šiandien bus pristatyti Lietuvos sporto organizacijų atstovams.
 
„O po to kartu galvosime kokius konkrečius žingsnius turime ir galime žengti, kad sportas būtų apsaugotas nuo nešvarių bandymų įtakoti sporto varžybų eigą ir rezultatus“, – sako KKSD vadovas.
 
Iš viso tyrimo metu buvo apklausti 27 17-64 metų sportininkai, atstovaujantys krepšinį, tenisą̨, ledo ritulį̨ bei 19 23-64 metų amžiaus tų pačių sporto šakų organizacijų atstovai. Taip pat apklausti buvo ir 983 15-74 metų Lietuvos gyventojai. Gyventojų apklausa buvo vykdoma tiesioginio interviu būdu, naudojant iš anksto parengtą klausimyną̨, kuriame interviuotojai fiksuoja respondentų atsakymus. Internetinė (CAWI) sportininkų ir sporto organizacijose dirbančių̨ asmenų̨ apklausa taip pat vyko pagal iš anksto parengtą klausimyną̨.