Titulinis » Naujienos » Trečio turo apžvalga

Trečio turo apžvalga

2017-04-27
Tautvydas Sakalauskas, hockey.lt informacija
 Trečiadienį Belfaste buvo sužaistos dar trys pasaulio ledo ritulio čempionato IB diviziono rungtynės. Nesėkmingai jis susiklostė Lietuvos rinktinei, kuri pirmą kartą šių pirmenybių metu buvo priversta pripažinti varžovų pranašumą. Po šių rungtynių ketvirtadienį čempionate dar viena ir jau paskutinė dienos pertrauka, o jos metu siūlome prisiminti kas įvyko trečiąjame pasaulio čempionato IB diviziono ture.
 
III turas
Japonija – Estija 6:2;
Nyderlandai – Kroatija 2:6;
Didžioji Britanija – Lietuva 5:2.
 
Pirmosiose šio turo rungtynėse Estijos rinktinei prieš japonus pavyko atsilaikyti tik 19 minučių. Įvarčiais paskutinę pirmojo kėlinio minutę ir pirmąją antrojo kėlinio minutę, Japonijos rinktinė įgijo persvarą, kuri leido jiems pratęsti pergalių seriją ir turėti maksimalų taškų skaičių prieš paskutinę poilsio dieną bei svarbiausias kovas dėl čempionų titulo. Tuo tarpu pralaimėję estai jau gali koncentruotis į mačą su Nyderlandų rinktine – jau dabar aišku, jog tai bus svarbiausia dvikova dėl išlikimo šiose pirmenybėse.
 
Į antrąją dienos dvikovą kilo dvi taškų dar neturėjusios rinktinės. Jei iš Nyderlandų rinktinės kažko kito tikėtis buvo sunku, tai kroatams pirmos dvi nesėkmės kaip reikiant užgavo jų ambicijas. Nenuostabu, kad jau nuo pat pirmųjų minučių Kroatijos rinktinė atrodė nenusiteikusi juokauti ir jau per pirmąjį kėlinį išsprendė visus šios akistatos klausimus. Per likusius du kėlinius kroatai rungtyniavo atsipalaidavę ir per daug nepersistengdami, tačiau Nyderlandų rinktinei net ir gavus savų progų, sugrįžti į rungtynes nepavyko. Po pirmosios pergalės kroatai atgaivino savo viltis iškovoti pirmenybių medalius, o olandams belieka koncentruotis į paskutines turnyro rungtynes su estais, kuriose spręsis tai, kuri rinktinė paliks IB divizioną.
 
Centrinėje turo akistatoje susitiko dvi pralaimėjimo kartėlio per pirmus du turus nepatyrusios Didžiosios Britanijos ir Lietuvos rinktinės. Galingai rungtynes pradėję britai jau pirmąjame kėlinyje pasinaudoję neužtikrintu lietuvių žaidimu įgijo trijų įvarčių pranašumą, kurio panaikinti mūsų šalies atstovams taip ir nebepavyko. Tiesa, verta paminėti, jog žaidimas antrąjame ir trečiąjame kėlinyje išsilygino, tačiau to panaikinti varžovų persvarai nepakako. Pirmą nesėkmę patyrusiems lietuviams ne ką mažesni iššūkiai laukia ir per paskutinius du pirmenybių turus, o medalius jau užsitikrinę britai žengė dar vieną žingsnį link išsvajotų aukso medalių.
 
Įdomūs pastebėjimai po trečiojo čempionato turo:
 
Muštynės. Pirmosiose trečiojo turo rungtynėse Estijos ir Japonijos rinktinės nariai sukėlė pirmąsias šio čempionato muštynes. Įtampos neatlaikė du jauni šių rinktinių nariai, debiutuojantys pasaulio čempionatuose: 19-mečiai Yushi Nakayashiki ir Jegoras Petrovas. Beje, kliuvo ir jaunuolius išskirti bandžiusiam arbitrui, kurio veido tvirtumą nesąmoningai patikrino įsiaudrinęs Japonijos rinktinės puolėjas.
 
Jei pasižymėti, tai bent trimis taškais. Japonijos rinktinės lyderiai – Daisuke Obara ir Hiroki Ueno, šiose pirmenybėse taškais pasižymėjo dvejose iš trijų dvikovų, tačiau, kai jiems pavykdavo tą padaryti, savo taškų kraitį jie papildydavo stipriai. Abu šie žaidėjai per abi savo rezultatyvias dvikovas surinko po mažiausiai tris  taškus.
 
Galimybė visiems vartininkams. Rungtynėse tarp Estijos ir Japonijos rinktinių, aikštėje pasirodė paskutiniai du savo šanso iki tol dar nesulaukę vartininkai, tad visiem 12 į pirmenybes atvykusių šios pozicijos žaidėjų jau teko pajusti žaidimo skonį. Labiau savo pasirodymu trečiąjame ture galėjo džiaugtis japonas Takuto Onada, kuris ne tik džiaugėsi pergale bei ir per savo 15 minučių aikštėje įvarčių nepraleido.
 
Nepasiteisinusi rizika. Estijos rinktinės treneris Jussi Tupamaki prieš mačą su Japonija nusprendė imtis permainų ir nuo pat mačo pradžios įleido iki tol dar nežaidusį Romaną Shumikhiną. Visgi atsarginiam estų vartininkui šios rungtynės nepavyko – atrėmęs vos 80,65% metimų jis iš savo vartų ritulį traukė šešis kartus.
 
„Vagystė“. Rungtynėse tarp Kroatijos ir Nyderlandų rinktinės antrojo kėlinio pabaigoje, du pastariosios rinktinės žaidėjai pabėgo į greitą ataką, o po puikaus Steve`o Masono perdavimo Ronaldui Wurmui beliko pasiųsti ritulį į tuščius varžovų vartus. Visgi, olandų puolėjas taikydamasis sekundę uždelsė, o tą laiką puikiai išnaudojo kroatų vartininkas Mate Tomljenovičius, kuris spėjo apsisukti ir padaryti įspūdingą šuolį, jo metu su gaudykle pagaunant į tuščius vartus skriejusį ritulį.
 
21 sekundė. Tiek laiko pirmojo kėlinio viduryje prireikė Kroatijos rinktinei, kad į Nyderlandų vartus pasiųstų tris įvarčius. Trys iš eilės praleisti smūgiai užbaigė ir olando Fabiano Schotelio pasirodymą, kuriam vietą vartuose kolegai teko užleisti rungtynėse nesužaidus nė 14 minučių.
 
Pirmas. Kroatijos rinktinės žvaigždė Borna Renduličius tapo pirmuoju, kuriam šiame čempionate pavyko pasižymėti tada, kai jo komanda aikštėje turėjo vienu žaidėju mažiau. Beje, tose pačiose rungtynėse ne kartą įvarčiu daugumoje žaidusius kroatus galėjo nubausti ir jų varžovai iš Nyderlandų, tačiau jiems išnaudoti puikių progų nepavyko, o kartą po tokios neišnaudotos galimybės Kevinas Bruistenas savo pyktį išliejo smūgiu į bortą sulaužydamas savo lazdą.
 
Antras. Du įvarčius pelnęs ir vieną rezultatyvų perdavimą atlikęs B. Renduličius šiose rungtynėse aplenkė dar du žaidėjus ir rezultatyvausių visų laikų Kroatijos ledo ritulininkų sąraše pakilo į antrąją vietą. Nuo šiol už jį daugiau įvarčių pasaulio čempionatuose pelnė tik Marko Lovrenčičius, kuris dabartinę Kroatijos rinktinės žvaigždę vis dar lenkia 12 taškų.
 
Karjeros rungtynės. Nepaisant pralaimėjimo, mačas su Kroatijos rinktine tikrai įsimins 22-ejų metų puolėjui Raymondui van der Schuitui. Nyderlandų rinktinės debiutantas pelnė du įvarčius ir sužaidė iki šiol geriausias rungtynes savo karjeroje.
 
Be vartų. Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rungtynėse po švilpuko iš savo vietos buvo išstumti lietuvių vartai, tačiau apie tai pamiršę arbitrai nusprendė pratęsti susitikimą įmetimu Didžiosios Britanijos aikštės pusėje. Po kelių sekundžių žaidimo ir varžovams perėjus į Lietuvos rinktinės zoną, arbitrams beliko tik stabdyti žaidimą ir bandyti išsiaiškinti, kaip jie nesugebėjo pamatyt to prieš grąžinant ritulį į žaidimą.
 
Be pralaimėjimų. Po trijų turų taškų vis dar neprarado abi šio čempionato favoritės – Japonija ir Didžioji Britanija. Negana to, per pirmus tris susitikimus joms dar nė karto neteko vytis savo varžovų – rezultatas buvo arba lygus, arba rodė jų pranašumą.
 
Rezultatyviausi. Po trečiojo turo į rezultatyviausių žaidėjų viršūnę užkopė Japonijos rinktinės atstovai. Septynis taškus surinkęs Daisuke Obara yra pirmas, o tašku mažiau turintis jo komandos draugas Hiroki Ueno rikiuojasi antras. Arčiausiai jų - su penkiais taškais žengiantys kroatas Borna Renduličius ir dar vienas japonas Hirano Yushiroh.
 
Geriausi vartininkai. Po trečiojo turo pasikeitė lyderiai geriausių čempionato vartininkų rikiuotėje. Iš visų bent 40% rungtynių laiko vartus gyniusių vartininkų pagal atremtus metimus į pirmą vietą pakilo britas Benas Bownsas (93,55%). Iki tol pirmavęs ir pirmus įvarčius į savo vartus praleidęs lietuvis Artūras Pavliukovas šioje kategorijoje nukrito į trečią poziciją (92,65% atremtų metimų).
 
Pasaulio ledo ritulio čempionato IB diviziono lentelė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, pergalės po baudinių serijos, pralaimėjimai po baudinių serijos, pralaimėjimai, įvarčiai, taškai):
 
1. Japonija                3   3   0   0    0   16:5    9
2. Didžioji Britanija      3   3   0   0    0   14:5    9
3. Lietuva                 3   2   0   0    1   13:5    6
4. Kroatija                3   1   0   0    2   10:10   3
5. Estija                  3   0   0   0    3    3:14   0
6. Nyderlandai             3   0   0   0    3    3:20   0