Titulinis » Naujienos » Po sunkaus D. Čypo sezono - naujos galimybės ir dar daugiau laukiančios atsakomybės

Po sunkaus D. Čypo sezono - naujos galimybės ir dar daugiau laukiančios atsakomybės

2018-05-22
Aukso medalius Kaune vykusiame pasaulio ledo ritulio čempionato IB divizione iškovojusios Lietuvos ledo ritulio rinktinės kitais metais laukia dar didesni iššūkiai, kuriuos jiems teks priimti su priverstiniais pokyčiais komandoje. Po auksinio pasirodymo „Žalgirio“ arenoje iš rinktinės pasitraukė trys patyrę gynėjai, kuriuos pakeisti teks rinktinės jaunimui, tarp kurių bus ir jau du metus nacionalinėje ekipoje žaidžiantis 22-ejų Domantas Čypas, kuris sutiko su hockey.lt pasidalinti savo mintimis apie karjeros startą, praėjusį sezoną ir žaidimą Lietuvos rinktinėje.
 
 
Kaip ir ne vieną kitą Lietuvos rinktinės narį, D. Čypą ant ledo pastūmėjo tėtis. Kaip atsimena dabartinis nacionalinės rinktinės narys, būtent jis 7-erių metų vaikui pasiūlė išbandyti šią sporto šaką, o jaunuoliui ledo ritulys patiko, tad išbandęs šią sporto šaką Rokiškyje jis tęsė treniruotes bei netruko į save atkreipti ir jaunimo rinktinių trenerių dėmesio: būdamas 16 metų gynėjas debiutavo tiek U-18, tiek U-20 rinktinėse.
 
 
Neilgai trukus lietuvis išvyko į užsienį: iš pradžių rungtyniavo Švedijos „Arboga“ jaunimo ekipoje, o 2014-2015 metų sezoną jis pradėjo kaimyninės Latvijos „HK Riga“ komandoje, kuri rungtyniauja stipriausioje Rusijos jaunimo lygoje – MHL. Visgi, sužaidęs 14 mačų jis išvyko už Atlanto, kur prisijungė prie „Missoula Maulers“ klubo, kuris varžėsi WSHL lygoje.
 
 
Pasirodymas šioje ekipoje bei žaidėjų stovykloje atvėrė D. Čypui kelią ir į aukštesnio lygio Amerikos jaunimo pirmenybes. Į savo gretas 195 cm ūgio gynėją pasikvietė „Wildcats“ komanda, rungtyniaujanti antroje pagal pajėgumą Amerikos jaunimo lygoje – NAHL.
 
 
Greitai įsitvirtinęs šiame klube, iš viso „Wildcats“ sudėtyje Lietuvos rinktinės narys praleido du metus, per kuriuos jis sužaidė daugiau nei šimtą mačų (103) ir surinko 19 taškų (5 įvarčiai, 14 rezultatyvių perdavimų). Visgi, išaugęs jaunimo ekipos marškinėlius D. Čypas buvo priverstas ieškoti klubo, kuriame galėtų pradėti savo profesionalo karjerą, o prieš tai jis turėjo puikų apšilimą vyrų ledo ritulyje – 2017 metais jis pirmą kartą buvo pakviestas į Lietuvos rinktinę.
 
 
Tiesa, debiutas ledo ritulininkui nebuvo lengvas vien dėl susiklosčiusių aplinkybių: sezonas NAHL pirmenybėse baigėsi prieš pat planetos pirmenybių startą ir lietuvis vos spėjo į čempionato startą, pirmose rungtynėse su estais į aikštę išbėgdamas antrajame kėlinyje tik nusileidęs Belfaste. Kaip pripažįsta pats D. Čypas, savaitė pasaulio čempionate buvo nelengva ir dėl adaptacijos prie laiko skirtumų, tačiau jis pabrėžia, jog iš debiuto rinktinėje liko tik malonūs prisiminimai.
 
 
„Dėl laiko skirtumo savaitėlė buvo tikrai sunkoka. Visgi, įspūdžiai iš pirmenybių tikrai geri: geri treneriai, puikus kolektyvas, gera arena ir daug lietuvių sirgalių!“, - prisiminimais apie buvusias pirmenybes su hockey.lt dalijosi gynėjas.
 
 
Nepaisant sudėtingos kelionės ir dėl laiko zonų skirtumo atsiradusių problemų, rokiškėnas aikštėje nepasimetė ir ne tik pelnė savo debiutinį įvartį, tačiau ir pridėjęs rezultatyvų perdavimą jis pirmenybes baigė su 2 taškais. Kartu su rinktine jis iškovojo bronzos medalį, tad jau pirmose pirmenybėse gynėjas pasipuošė ir pirmuoju medaliu atstovaujant Lietuvos vyrų rinktinei.
 
 
Po sėkmingo debiuto rinktinėje, ilgai ilsėtis lietuvis negalėjo ir pirmojo profesionalaus kontrakto jaunas gynėjas medžioti išvyko į Kazachstaną, kur jis tris savaites dalyvavo Rudnio „Gorniak“ peržiūroje. Po peržiūros ekipa nusprendė, kad ledo ritulininkas tinkamas jų komandai ir su žaidėju buvo pasirašyta dviejų metų sutartis.
 
 
„Pirma sutartis su vyrų komanda, tad sunku su kažkuo lyginti. Sąlygos geros, viskuo esu patenkintas. Komandoje rusai ir kazachai, kol kas aš vienintelis legionierius, tačiau komandos komplektacija dar nebaigta“, - pasirašęs sutartį apie klubą kalbėjo D. Čypas.
 
 
Visgi, prasidėjus sezonui situacija pasikeitė, o kaip juokavo pats D. Čypas, šis sezonas jam tikrai galėjo būti geresnis. Nepaisant ambicingų tikslų, ledo ritulininko karjera „Gorniak“ klube susiklostė nesėkmingai. Sužaidęs devynis mačus ir atlikęs vieną rezultatyvų perdavimą jis sezono viduryje paliko šią ekipą. Lietuvis pripažįsta, kad jo išsiskyrimą su komanda inicijavo klubo treneris Aleksejus Fetisovas.
 
 
„Tiesiog treneriui nepatiko tai, kaip aš žaidžiu“, - apie išsiskyrimą su komanda nedaugžodžiavo žaidėjas.
 
 
Be klubo sezono viduryje atsidūręs ledo ritulininkas atskleidė, jog didelių pasirinkimų tuo metu neturėjo ir jo karjera pasuko į Vokietiją. Žaidėjas prisijungė prie penktoje šalies lygoje rungtyniaujančios „Bad Kissingen“ ekipos, kurioje šiemet rungtyniavo ir vartininkas Donatas Žukovas.
 
 
Prie ekipos prisijungus lietuviui „vilkai“ nustelbė visas šios lygos komandas ir kovo pabaigoje dramatiškai laimėję lygos finalą džiaugėsi nugalėtojų titulu. Pats Lietuvos rinktinės gynėjas buvo vienas iš pagrindinių pergalės kalvių – jis ne tik patikimai darbavosi gynyboje, tačiau ir pats surinko 16 taškų (4 įvarčiai ir 12 rezultatyvių perdavimų) bei pakilia nuotaika atvyko į nacionalinės ekipos stovyklą.
 
 
Šiemet „mūsų svajonių komandoje“ buvo visi garsiausi šalies gynėjai, tad konkurenciją įveikęs D. Čypas turėjo galimybę rungtyniauti ir mokytis iš geriausių savo pozicijos atstovų šalyje. 22-erių metų ledo ritulininkas pripažįsta, jog buvimas rinktinėje su tokiais ledo ritulininkais – didžiulė garbė.
 
 
„Buvimas rinktinėje ir galimybė žaisti už Lietuvą su tokiais patyrusiais vyrais komandoje man reiškia didžiulę garbę“, - atskleidė žaidėjas.
 
 
Pačiame čempionate, D. Čypas iš pradžių sudarė trečiąjį gynybos duetą su Jauniumi Jasinevičiumi, o po pirmosios poilsio dienos jam buvo patikėta septintojo gynėjo rolė. Nors tai kiek sumažino jo pasirodymų ant ledo skaičių, Berndo Haakės treniruojamoje rinktinėje šiemet buvo išnaudojami visi aikštės žaidėjai, tad savo progų ant ledo nuolatos sulaukdavo ir septintuoju gynėju pažymėtas ledo ritulininkas.
 
 
Aukštaūgis gynėjas atliko du rezultatyvius perdavimus, o rinktinės treneris galėdavo nebijodamas jį leisti ant ledo tiek žaidžiant lygioms sudėtims, tiek ir neutralizuojant mažumą – baudos minutėmis čempionate jis buvo nubaustas vos kartą, kai bandant išmesti ritulį iš savo zonos jis atsidūrė už borto ir gynėjas buvo nubaustas už žaidimo vilkinimą.
 
 
Lietuvos rinktinė čempionate iki pat jo finišo nužygiavo be pralaimėjimų, o tai atnešė auksą bei kelialapį į aukštesnį divizioną, kuriame lietuvių lauks kur kas galingesnės varžovės. Negana to, po pirmenybių Kaune su rinktine atsisveikino Darius Kasparaitis, Mindaugas Kieras ir Rolandas Aliukonis, o tai reiškia, jog kitais metais jauniesiems rinktinės gynėjams, tarp kurių turėtų būti ir D. Čypas, teks gerokai daugiau atsakomybės.
 
 
Prieš būsimas 2019 metų pasaulio čempionato IA diviziono batalijas Kazachstane rokiškėno dar laukia nelengvi vasaros sprendimai: surasti klubą, kuriame jam pavyktų atsiskleisti gražiausiomis spalvomis ir jis galėtų užmiršti nepasisekusį praėjusį sezoną Kazachstane. 22-ejų metų ledo ritulininkas yra vienas iš tų žaidėjų, kuriems auksinis rinktinės pasirodymas suteikė galimybę pasirodyti platesniam skautų akiračiui ir naujų galimybių tolimesnėje karjeroje, o kaip jam pavyks jas išnaudoti bei pademonstruoti rinktinėje įgytą patirtį, pamatysime intriguojančio naujo sezono metu.