Titulinis » Naujienos » Pirmasis varžovas pasaulio čempionate – Estija (VIDEO, LIVE)

Pirmasis varžovas pasaulio čempionate – Estija (VIDEO, LIVE)

2017-04-23
Tautvydas Sakalauskas, hockey.lt informacija
Lietuvoje su muzika išlydėta Lietuvos ledo ritulio rinktinė pasaulio čempionate Belfaste pasitikta ... su muzika.
 
Elektrėnuose paskutinę naktį viešbutyje garbaus jubiliato iškilmių muziką klausę ledo ritulininkai Vos atvykę į Belfastą, centre stovinčiame viešbutyje pateko į airiškų vestuvių šurmulį ir lyriškų melodijų apie meilę garsus.
 
Vakarienės metu išklausę nesenstančius, visame pasaulyje žinomus šlagerius, ledo ritulininkai miegojo ramiai – muzika grojo tik pirmame aukšte esančiame bare.
 
Į treniruotę pėstute 1,2 kilomtero atstumą nuo viešbučio iki SSE arenos įveikusi rinktinė po 30 minučių trumpos pažinties su 7.200 žiūrovų talpinančia, tačiau čempionate įrengtomis 6.200 vietų ledo rituliui arena iškeliavo atgal.
 
Po rytinės treniruotės lietuvių vyriausiasis treneris pripažino, kad pirmose rungtynėse estai privalo būti  įveikti, nepaisant nesenos nesėkmės Baltijos taurės turnyre.
 
„Visuose čempionatuose pirmos rungtynės labai svarbios. Nepaisant mūsų paskutinės nesėkmės su estais, šiandien mes juos privalome įveikti ir aš esu įsitikinę, mes lamėsime“,- sakė vyriausiasis treneris Berndas Haakė.
 
 
 
Vakare rungtynėse jau turėtų pasirodyti gynėjas Domantas Čypas, kurio kelionė buvo ilga. Šiek tiek vėliau nusileidęs Londone po skrydžio iš Dalaso (JAV), lietuvis tik akimis palydėjo kylantį lėktuvą į Belfastą, tad prie komandos jis prisidės vėliau nei planuota.
 
 Tad, ilgai lauktas pasaulio ledo ritulio IB diviziono čempionatas prasidės jau šį sekmadienį. Lietuviai pirmenybes pradės paskutinėse dienos rungtynėse 21:30 val. Lietuvos laiku susitikdami su Estijos rinktine. Artėjant pirmąjai dvikovai, kurią tiesiogiai transliuos TV6 kanalas ir tv3.lt portalas, siūlome iš arčiau susipažinti su pirmojo turo varžovais.
 
Estijos pasiekimai pasaulio čempionatuose:
 
Estijos rinktinė negali pasigirti dideliomis pergalėmis suaugusiųjų ledo ritulyje – jų pasiekimai iš visų šešių IB diviziono rinktinių yra patys menkiausi. Vos kartą, 2003 metais, rungtyniaujant pirmąjame divizione, estams pavyko iškovoti bronzos medalius, o nuo 2008 metų prasidėjo iki šiol besitęsiantis nuopuolis.
 
Per pastaruosius 9 metus estai keturis sezonus praleido žemesniame divizione, o IB pirmenybėse jie tris kartus liko paskutiniai ir tik du kartus išsaugojo savo vietą šiame turnyre, kai užėmė penktąją vietą. Būtent penkti estai liko paskutiniuose dvejuose pasaulio čempionatuose.
 
Paskutinių 3 pirmenybių rezultatai:
2014 metai: 15 taškų – 1 vieta IIA divizione;
2015 metai: 3 taškai – 5 vieta IB divizione;
2016 metai: 4 taškai – 5 vieta IB divizione.
 
Ką sako tarpusavio dvikovų istorija?
 
Po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo, Lietuvos ledo ritulio rinktinė pirmąjį oficialų mačą 1992 metų lapkričio mėnesį sužaidė būtent su Estijos rinktine. Rygoje vykusioje atrankoje į Pasaulio čempionato C grupę, lietuviai 1-6 neprilygo estams. Jau po metų šios rinktinės atrankoje susidūrė dar kartą: tąkart dviejų rungtynių serijoje Estijos rinktinė namuose laimėjo 8-3, o Lietuvoje džiaugėsi pergale 8-1. Nesėkmes lietuviai patyrė ir kituose trijuose susidūrimuose – 1996 metais Olimpinių žaidynių atrankoje (3-9), 1997 pasaulio čempionato C divizione (5-11) ir 2000 metais dar vienoje Olimpinių žaidynių atrankoje (2-9).
 
Nesėkmių seriją lietuviams pavyko nutraukti tik 2005 metais. Pasaulio čempionato I divizione Lietuvos ir Estijos rinktinės užfiksavo tokį rezultatą, kurio sekmadienį tikrai nebus – lygiąsias 4-4. Galiausiai po metų estus pavyko ir nugalėti, o prie to labiausiai prisidėjo ir dabar rinktinėje esantis Darius Pliskauskas: du šio žaidėjo įvarčiai ir du rezultatyvūs perdavimai Taline vykusiame pasaulio čempionato I diviziono mače leido lietuviams džiaugtis užtikrinta pergale 7-2. Nuo to susitikimo lietuviai perėmė iniciatyvą tarpusavio akistatose ir džiaugėsi keturiomis pergalėmis iš eilės (2008 metais - 4-1, 2011 metais - 5-2, 2013 metais 11-3, o 2015 metais - 6-1).
 
Nesėkmių seriją estams pavyko nutraukti pernai atrankoje į Olimpines žaidynes, kai Baltijos šalių mūšį 4-1 laimėjo būtent Estijos rinktinė. Nepaisant to, tų pačių metų pasaulio čempionato IB diviziono tarpusavio mače lietuviai varžovams nepaliko jokių vilčių laimėdami 7-2.
 
Iš visos šios rinktinės sužaidė 14 oficialių susitikimų. 7 kartus laimėjo estai, viena dvikova baigėsi lygiosiomis, o 6 pergales iškovojo mūsų šalies atstovai. Bendras tarpusavio įvarčių santykis: 60-70 varžovų naudai.
 
Paskutinių 3 dvikovų rezultatai:
2015 metai: Lietuva 6 – 1 Estija (Pasaulio čempionato IB divizionas);
2016 metai: Lietuva 1 – 4 Estija (Olimpinių žaidynių atranka);
2016 metai: Lietuva 7 – 2 Estija (Pasaulio čempionato IB divizionas).
 
Varžovų sudėties analizė:
 
Vidutinis varžovų amžius: 26 metai (Lietuvos rinktinės – 24,23 metai);
Vidutinis varžovų ūgis: 183 cm (Lietuvos rinktinės – 185,5 cm);
Vidutinis varžovų svoris: 84,7 kg (Lietuvos rinktinės – 83,5 kg).
 
Septyni Estijos rinktinės nariai rungtyniauja gimtinėje, šeši Suomijoje, trys Švedijoje, du JAV, o po vieną žaidėją atstovauja Vengrijos, Lenkijos ir Italijos klubams. Vienas estas (L. Lahesalu) visą sezoną praleido be klubo.
 
Rinktinėje yra penki debiutantai. Taip pat penki žaidėjai jau yra sudalyvavę dešimtyje arba daugiau pasaulio čempionatų.
 
Penki Estijos rinktinės žaidėjai yra 20 metų amžiaus arba jaunesni. Septyni estų ledo ritulininkai jau atšventė savo 30-ąjį gimtadienį.
 
Daugiausiai atstovų į Estijos rinktinę delegavo „HC Viking“ – iš šio klubo į Estijos rinktinę pateko keturi žaidėjai.
 
Iš viso 22 estų sudėtyje esantys žaidėjai kartu dalyvavo 109 čempionatuose, sužaidė 542 rungtynes, pelnė 195 įvarčius, atliko 230 rezultatyvių perdavimų ir surinko 425 taškus.
 
Stipriosios ir silpnosios varžovų pusės:
 
Jei Lietuvos rinktinė prieš šį čempionatą negalėjo pasigirti dideliu gynėjų pasirinkimu ir šioje pozicijoje žaidėjų konkurencija buvo pati mažiausia, tai Estijos rinktinėje ši problema buvo dar opesnė. Porai gynėjų patyrus traumas, estams gynybos grandyje ne tik neliko jokios konkurencijos, tačiau jiems teko imtis ir gana drastiškų veiksmų vien bandant surinkti reikiamą į čempionatą važiuojančių žaidėjų kiekį.
 
Švedijos trečioje lygoje rungtyniaujantis Aleksandras Osipovas ir gimtinėje karjerą tęsiantis Filippas Švaroginas yra vieninteliai gynėjai, dėl kurių Estijos rinktinės treneriams nekilo jokių klausimų. Tuo tarpu dėl kitų šios grandies žaidėjų kyla nemažai klausimų. Nors 38 metų Lauri Lahesalu ir yra labiausiai patyręs rinktinės žaidėjas, tačiau gynėjas į rinktinę atvyko visą sezoną praleidęs be klubo ir tikrai nebus optimalios formos. Į rinktinę pirmą kartą pakviesti ir tarptautinių rungtynių patirties trūkumą gali jausti trys vietinėse pirmenybėse žaidę ledo ritulininkai: 30-metis Marko Kettunenas, 19-metis Jegoras Petrovas ir 17-metis Seveli Novikovas, kuris dar prieš porą savaičių rungtyniavo U-18 pirmenybėse Korėjoje. Į gynybos grandį yra bandomas perstumti ir 31-erių metų Jaanusas Sorokinas, kuris iki tol rungtyniavo puolime.
 
Akivaizdu, kad su trimis debiutantais, metus nežaidusiu veteranu ir puolime rungtyniavusiu žaidėju sudarytoje Estijos rinktinės gynybos grandyje spragų atrasti bus tikrai įmanoma, o bent jau pirmosiose pirmenybių rungtynėse jiems tikrai trūks ir tarpusavio supratimo bei susižaidimo. Atakuoti ir agresyviai spausti gynėjus bandant išprovokuoti klaidas, tikriausiai bandys visos šio čempionato estų varžovės, o sėkmingai atliekant šiuos veiksmus, pergalę prieš varžovus iškovoti turėtų būti daug paprasčiau.
 
Tuo tarpu puolimo grandimi estai skųstis tikrai negali. Estijos rinktinė puolime turės ir aiškų išreikštą lyderį, ir jam padėti galinčius veteranus, ir jaunus, tačiau labai ambicingus bei jau nemažai pasiekusius žaidėjus. Puolime estai turėtų būti greiti ir pavojingi, o puikiai subalansuota puolimo grandis turėtų tapti pagrindiniu šių metų rinktinės ginklu.
 
Priešininkų žaidėjai į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį:
 
Pagrindinį žaidėją Estijos rinktinės gretose, į kurį dažniausiai kryps tiek pačių estų, tiek varžovų dėmesys, nuspėti labai paprastai – tai Robertas Rooba (žaisiantis 8 numeriu pažymėtais marškinėliais). Suomijos aukščiausioje lygoje rungtyniaujantis puolėjas šiai rolei buvo ruošiamas jau seniai – dar prieš keturis metus, kai jam buvo vos 19, puolėjui buvo patikėtos kapitono padėjėjo pareigos, taip tuo pačiu parodant, jog būtent jam priklauso Estijos ledo ritulio ateitis. Aukštas ir puikiai sudėtas puolėjas estų nenuvylė – per savo karjerą ginant Estijos garbę pasaulio čempionatuose, jis vidutiniškai renka po daugiau nei tašką (43 taškai per 35 rungtynes), o pernai su 4 įvarčiais ir 4 rezultatyviais perdavimais jis buvo rezultatyviausias visų pirmenybių žaidėjas. Daugiau nei 100 rungtynių Suomijos aukščiausioje lygoje sužaidęs 23-ejų metų puolėjas, kuris dar penktadienį kartu su komandos draugais iškovojo Suomijos čempionato bronzą, neabejotinai ir šiose pirmenybėse bus vienas iš pavojingiausių žaidėjų.
 
Kaip visada pavojingi bus ir nenuilstantys veteranai – 37-metis Andrejus Makrovas (žaisiantis 22 numeriu pažymėtais marškinėliais) ir 33-jų metų amžiaus Aleksandras Petrovas (žaisiantis 24 numeriu pažymėtais marškinėliais). Petrovas turėjo neblogą sezoną Italijoje, kur jis rungtyniauja jau devintą sezoną, o trijuose klubuose sezono metu pažaidęs Makrovas galiausiai savo gebėjimus pademonstravo Lenkijos pirmenybėse, padėdamas savo klubui nukeliauti iki pat finalo, kuriame varžovams nusileido tik po dramatiškos serijos 3-4. Abu šie puolėjai vis dar bus itin pavojingi, o savo įprastus rezultatyvumo taškus jie turėtų susirinkti ir šio čempionato metu.
 
Taip pat reikia nepamiršti ir dviejų talentingų jaunuolių – Roberto Arrako (žaisiančio 15 numeriu pažymėtais marškinėliais) ir Daniilo Fursa (žaisiančio 26 numeriu pažymėtais marškinėliais). Pirmąjam vos 18-ka metų, tačiau jis jau rungtyniauja stipriausioje JAV jaunimo lygoje USHL, o jam jau dabar yra piešiama puiki ateitis. Tuo tarpu Fursa rungtyniauja Suomijoje, kur po truputį kyla karjeros laiptais. Šį sezoną 20 metų puolėjas jau debiutavo antroje pagal pajėgumą Suomijos lygoje, o kitą sezoną jam ten yra numatomas dar svarbesnis vaidmuo ir dar didesnė rolė.
 
Ką lems ši akistata:
 
Nepaisant to, jog šios rungtynės tik pradės pirmenybes, jų galutinis rezultatas veikiausiai turės didžiulės įtakos tolimesnei pirmenybių eigai. Pergalė ne tik suteiktų teigiamų emocijų žaidėjams tolimesnioms dvikovoms, tačiau ir padėtų rinktinei būtinus pamatus norint dar kartą iškovoti šių pirmenybių medalius. Nors laimėjus šį mačą rinktinė dar nebūtų garantuota net ir dėl savo išlikimo šiame divizione, tačiau be pergalės prieš estus, žinant, jog dar laukia trys, iš pirmo žvilgsnio už estus gerokai stipresnės rinktinės, tikėtis užimti aukštą vietą būtų labai sunku.
 
Nesėkmė mače su estais ne tik sumenkintų mūsų galimybes iškovoti medalius, tačiau ir įspraustų į itin nemalonią situaciją. Jau antrąjame ture su Nyderlandų rinktine mūsų šalies atstovų lauktų, ko gero, mačas dėl išlikimo šiame divizione, kurio pralaimėti būtų tiesiog nebegalima.
 
Įdomiausi faktai ir pastebėjimai prieš būsimą dvikovą:
 
Lietuvos rinktinei sunkiausiai prieš estus sekasi žaisti Olimpinių žaidynių atrankoje – visas tris akistatas jų metu laimėjo Estijos rinktinė. Tuo tarpu pasaulio čempionatuose rezultatai daug geresni – lietuviai laimėjo paskutinius 6 susitikimus, o visos šios pergalės buvo pasiektos mažiausiai 3 įvarčių skirtumu;
 
Estijos rinktinės vartininkui Villemui-Henrikui Koitmaai dvikovų su Lietuva istorija turėtų palikti dvejopus jausmus. 2013 metų akistatoje jis į aikštę žengė tik 50 minutę, tačiau jau po šešių minučių jam teko užleisti vietą aikštėje ir sugrįžti ant atsarginių žaidėjų suolelio. To priežastis paprasta – per šešias minutes į jo vartus buvo pasiųsti net penki įvarčiai. Neguosti jo turėtų ir bendra statistika per tris pasirodymus žaidžiant su Lietuva – 15 praleistų įvarčių ir vos 76,19% atremtų smūgių. Tiesa, pernai būtent su Lietuvos rinktine Olimpinių žaidynių atrankos mače jis sužaidė ir geriausią savo karjeros mačą Estijos rinktinės gretose – atrėmęs 55 iš 56 lietuvių metimų jis padėjo savo rinktinei džiaugtis netikėta pergale 4-1;
 
Estijos rinktinės puolėjas Riho Embrichas dalį 2011-2012 metų sezono praleido Lietuvoje – jis sužaidė 12 rungtynių atstovaujamas dabar jau nebeegzistuojančios Vilniaus „Baltica“ komandos gretose;
 
Estijos rinktinės gynėjas Seveli Novikovas per šiuos metus vyksta jau į trečią čempionatą – gynėjas prieš tai dalyvavo U-20 ir U-18 pirmenybėse;
 
Jei tarp gynėjų estai turi tik vieną legionierių, tai tarp puolėjų situacija skiriasi kardinaliai – gimtinėje rungtyniauja vienintelis Vasillis Titarenko;
 
Šioje Estijos rinktinėje rungtyniauja visų statistinių kategorijų lyderiai per estų istoriją pasaulio čempionatuose. Lauris Lahesalu yra sužaidęs daugiausiai rungtynių, Aleksandras Petrovas atlikęs daugiausiai rezultatyvių perdavimų, o Andrejus Makrovas įmušęs daugiausiai įvarčių bei surinkęs daugiausiai taškų;
 
2013 metų tarpusavio akistatoje su estais įspūdingus pasirodymus surengė du Lietuvos rinktinės nariai – Aimas Fiščevas ir Danielius Bogdziulis. Pirmasis pelnė šešis įvarčius ir atliko du rezultatyvius perdavimus, o antrasis pasižymėjo vienu įvarčiu ir net septyniais rezultatyviais perdavimais;
 
Geriausią savo mačą Lietuvos rinktinėje prieš estus sužaidė ir Paulius Gintautas, kuris pernai šių rinktinių tarpusavio akistatoje pelnė du įvarčius ir atliko vieną rezultatyvų perdavimą;
 
Tarp visų penkių čempionato dalyvių, Estijos rinktinė yra vienintelė, prieš kurią Aivarui Bendžiui pavyko pasižymėti. Žaisti prieš šią rinktinę jam sekasi puikiai – be taško jis nepaliko nė vieno iš trijų sužaistų mačų, o iš viso pelnė tris įvarčius ir atliko keturis rezultatyvius perdavimus;
 
Maču su Estija lietuviai startavo ir praėjusiose pasaulio pirmenybėse. Tąkart pergalę 7-2 šventę lietuviai vėliau pasidabino čempionato bronzos medaliais, o Estijos rinktinė liko priešpaskutinė.