Titulinis » Naujienos » Pirmasis lietuvių varžovas – galingą puolimą demonstruojanti Didžiosios Britanijos rinktinė (VIDEO)

Pirmasis lietuvių varžovas – galingą puolimą demonstruojanti Didžiosios Britanijos rinktinė (VIDEO)

2019-01-13
hockey.lt inf.
 Sekmadienį, sausio 13-ąją, Laisvės gynėjų dieną, Lietuvos jaunimo (U-20) ledo ritulio rinktinė pradės žygį pasaulio IIA diviziono čempionate Taline, kuriame dėl aukso medalių ir vietos aukštesnėje grupėje susitiks su Didžiosios Britanijos, Rumunijos, Estijos, Ispanijos ir Korėjos rinktinėmis.
 
Pirmąsias rungtynes lietuviai nuo 20:00 val. žais su britais, o tiesioginę rungtynių transliaciją galėsite stebėti hockey.lt portale.
 
Po antrosios treniruotės ant „Tondiraba Ice Hall“ rūmų ledo Lietuvos rinktinės treneris Aleksejus Nikiforovas pažymėjo, kad visi labai laukia pirmųjų rungtynių, kuriose bus būtina sustabdyti geriausius varžovų puolėjus.
 
„Visi negali sulaukti šiandienos vakaro, kada aikštės viduryje bus pirmą kartą numetamas ritulys“, - sakė A.Nikiforovas. „Tai mums bus labai svarbios rungtynės. Žinome, kad Didžioji Britanija turi 4-5 labai gerus žaidėjus puolime, ypač išskirti galima L.Kirką, kuris praėjusiais metais buvo pašauktas NHL naujokų biržoje. Labai svarbu žaisti atsakingai, kietai ir gerai gynyboje. Mes atrodome gana neblogai, visi yra pasiruošę ir labai laukia čempionato starto“.
 
Abi komandos pasiruošimo etape sužaidė po dvejas draugiškas rungtynes. Lietuviai Elektrėnuose 3:1 nugalėjo Baltarusijos aukščiausioje lygoje rungtyniaujančią Minsko „Dinamo“ komandą, tačiau kitose rungtynėse jiems po baudinių serijos pralaimėjo rezultatu 3:4. Tuo tarpu Didžiosios Britanijos ledo ritulininkai į Estiją atvyko jau antradienį, o per tą laiką spėjo net 8:1 nugalėti Korėją bei 6:3 palaužti po penkių metų pertraukos į pasaulio IIA divizioną sugrįžusią Ispanijos rinktinę.
 
Vienintelį kartą Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinktinės U-20 lygmenyje susitiko 2015 metų čempionate, kuriame lietuviai neišsaugojo pirmame kėlinyje susikrautos 2 įvarčių persvaros ir po itin atkaklios kovos pralaimėjo varžovams rezultatu 4:5.
 
Lietuviai nuo 2011-2012 metų sezono vos sykį IIA divizione liko be medalių, kai 2013 metų čempionate užėmė penktą vietą. 2012, 2014, 2015, 2016 metais lietuviai džiaugėsi sidabru, 2017-ais - iškovojo auksą ir kelialapį į aukštesnį divizioną, o 2018-ais IB divizione liko be pergalių, tačiau užsikabinti šiame lygmenyje pritrūko vos vieno įvarčio.
 
Didžiosios Britanijos U-20 rinktinė 2011-2012 metų sezone dar rungtyniavo IA divizione, tačiau jame pergalių neiškovojo ir smuko į IB grupę. Joje metus pavyko išsilaikyti dėka vienintelės pergalės, tačiau jau 2014 metais jie smuko dar laipteliu žemiau. Kaip jau minėjome anksčiau, 2015 metų čempionatas buvo vienintelis, kuriame britai ir lietuviai susitiko tarpusavyje, nes tais metais jie vėl iškovojo kelialapį į IB divizioną ir nors jame neužsibuvo, tačiau jau kitais metais IIA divizione triumfavo lietuviai, kurie 2018 metų čempionate susikeitė vietomis su britais ir žaidė IB grupėje.
 
Praėjusiais metais Didžiosios Britanijos rinktinė tikėjosi sugrįžti į pirmąjį divizioną. Nors čempionatą britai rengė namuose, tačiau tai negarantavo pirmosios vietos ir po pralaimėjimų Korėjai (4:5) bei Japonijai (2:5) jie iškovojo tik bronzos medalius.
 
Iš praėjusių metų Didžiosios Britanijos U-20 rinktinės sudėties dėl amžiaus cenzo nebeliko 12 žaidėjų, tačiau komanda pasipildė talentingais jaunesniais žaidėjais ir dabar turi vos 8 ledo ritulininkus, kuriems tai yra paskutinis čempionatas U-20 lygmenyje.
 
Iš esmės šios komandos yra labai panašios į tas, kurios rungtyniavo praėjusiais metais taip pat Taline vykusiame pasaulio U-18 IIA diviziono čempionate. Tą kartą britai tik po labai atkaklios kovos šventė pergalę 3:2, o tą dvikovą puikiai prisimena 15 mūsų rinktinės žaidėjų ir 12 Didžiosios Britanijos U-20 rinktinės ledo ritulininkų.
 
Prie favoritų priskiriama Didžiosios Britanijos rinktinė į čempionatą atsivežė ir didžiausią šio turnyro žvaigždę 19-metį Liamą Kirką, kuris balandį tapo pirmuoju Anglijoje gimusiu ir čia besitreniravusiu žaidėju, pašauktu NHL naujokų biržoje bei šiuo metu rungtyniaujančiu stipriausioje Kanados jaunimo lygoje OHL. Britai savo sudėtyje taip pat turi net dešimt žaidėjų, rungtyniaujančių stipriausioje Didžiosios Britanijos EIHL lygoje.
 
Praėjusiais metais naudingiausiam (7 įvarčiai, 7 rez. perd.) U-20 IIA diviziono žaidėjui L.Kirkui gerokai padeda ir kiti Didžiosios Britanijos rinktinės puolėjai: praėjusiais metais U-18 IB divizione 6 įvarčius įmušęs ir 3 rezultatyvius perdavimus atlikęs Masonas Aldersonas bei 4+4 statistiką rinkęs Kieranas Brownas, kuriems dar dabar yra vos po 17 metų.
 
Nors praėjusiais metais britai U-20 IIA divizione ir liko tik treti, tačiau sugebėjo demonstruoti čempionišką puolimą ir įmušę 23 įvarčius per penkerias rungtynes pasiekė tokį patį rezultatą puolime (23:15) kaip ir čempione tapusi Japonija (23:7). Panašią statistiką britai demonstravo ir U-18 čempionate, kuriame mušė 26 bei prasileido 15 įvarčių.
 
Tai bus puikus pirmasis testas čempionate, kuris sėkmės atveju suteiktų lietuviams dar daugiau pasitikėjimo savimi ateities kovose.
 
 
Visos pirmosios pasaulio U-20 IIA diviziono dienos rungtynės:
 
13:00 Korėja - Rumunija 1:2 (po pratęsimo)
 
 
16:30 Estija - Ispanija
 
 
20:00 Lietuva - Didžioji Britanija
 
 
 
Lietuvos rinktinės tvarkaraštis pasaulio IIA diviziono čempionate Taline:
 
2019-01-13 20:00 val. Lietuva - Didžioji Britanija
 
2019-01-14 20:00 val. Lietuva - Estija
 
2019-01-16 13:00 val. Lietuva - Rumunija
 
2019-01-17 13:00 val. Lietuva - Ispanija
 
2019-01-19 16:30 val. Lietuva - Korėja