Titulinis » Naujienos » Pirmasis Elektrėnų derbis Lietuvos čempionate baigėsi "Energijos - Geležinio Vilko" triumfu (VIDEO)

Pirmasis Elektrėnų derbis Lietuvos čempionate baigėsi "Energijos - Geležinio Vilko" triumfu (VIDEO)

2020-10-04
hockey.lt informacija
Lietuvos ledo ritulio čempionate įvyko pirmasis šio sezono Elektrėnų derbis.
 
Daugkartinė Lietuvos čempionė Elektrėnų „Energija – Geležinis Vilkas“ šį kartą formaliai Elektrėnuose žaidė rungtynių svečių statusu, tačiau tai jiems nesutrukdė 4:2 nugalėti „Energijos Hockey – HC Klaipėdos“ komandą ir taip neleido oponentams Lietuvos čempionate debiutuoti pergalingai.
Susitikimą gerokai aktyviau pradėjo „Energija – Geležinis Vilkas“, tačiau patikimai jų varžovų vartus gynė Maksimas Ponomarenko. Tuo tarpu „Energija Hockey – HC Klaipėda“ jau pirmo savo išpuolio metu sugebėjo surasti spragą oponentų gynyboje ir metimu sukdamasis savo debiutą Lietuvoje įvarčiu paženklino Timuras Muginovas (03:04, rez. perd. Ilja Kuznecovas).
 
Taikstytis su neigiamu rezultatu daugkartiniai Lietuvos čempionai nebuvo nusiteikę: netrukus jie surengė savo ataką, o ritulį į vartus pasiuntė Karolis Fedorovičius (05:00, rez. perd. Oskaras Oleinikas, Ernestas Tunkevičius). Po išlyginamojo įvarčio abi komandos pradėjo atvirą žaidimą: iš pradžių Donatas Kumeliauskas turėjo galimybę išvesti „Energiją – Geležinį Vilką“ į priekį, bet po sėkmingo vartininko žaidimo savo progą gavo T. Muginovas, pabėgęs vienas prieš Martiną Petiulį. Tiesa, ir kitoje aikštės pusėje epizodas baigėsi vartininkui atrėmus metimą į vartus.
 
Kėliniui artėjant prie pusiaujo savo atakos arsenalą pademonstravo Rojus Plepys, preciziškai tiksliu metimu išvedęs „Energiją – Geležinį Vilką“ į priekį (09:14, rez. perd. Justas Fedorovičius, K. Fedorovičius). Veiksmo ant ledo netrūko ir po šio metimo, o kitoje aikštės pusėje milimetrų iki atsakomojo įvarčio pritrūko „Energijos – HC Klaipėdos“ puolėjui, sudrebinusiam vartų skersinį.
 
Antrąjį kėlinį „Energija – Geležinis Vilkas“ pradėjo turėdami daugumą, bet rungtynių šeimininkai apsigynė ir patys surengė keletą pavojingų išpuolių. Iš pradžių Denisas Kuzminovas atliko pavojingą metimą į vartus, o vėliau gražiu perdavimu išvedė T. Muginovą vieną prieš vartininką. Šį kartą rusas M. Petiuliui nepaliko jokių vilčių ir išlygino rezultatą (23:11, rez. perd. D. Kuzminovas).
 
Nesėkmingas svečiams buvo ir antras bandymas realizuoti kiekybinę daugumą, o įpusėjus kėliniui problemų laikantis drausmės turėjo jau būtent jie. Tiesa, galimybę ilgai dvigubai kiekybinei persvarai išvaistė patys „Energijos Hockey – HC Klaipėdos“ atstovai, netrukus užsidirbę nuobaudą už grubumą ir palengvinę savo varžovų užduotis gynyboje.
 
Nė vienai komandai nesugebant įgyti persvaros, ant ledo buvo galima vis dažniau pamatyti kietą kovą: visi Elektrėnų derbio dalyviai nesaugojo nei savęs, nei varžovų ir oponentus apdovanojo ne vienu jėgos veiksmu. Visgi, ne kartą komandos persistengdavo ir užsidirbdavo pražangas: iš pradžių dvi nuobaudas gavo „Energijos – Geležinio Vilko“ nariai, o vėliau savo pražanga atsakė ir oponentai. Nepaisant to, nė vieniems išnaudoti šių situacijų nepavyko, tad į paskutinį kėlinį komandos žengė esant lygiam rezultatui.
 
Įvarčio trečiajame kėlinyje ilgai laukti nereikėjo: „Energijai – Geležiniam Vilkui“ įsitvirtinus oponentų aikštės pusėje, Edvinas Boroška pataisydamas savo metimą antruoju bandymu pasiuntė ritulį į vartus (41:00). Kiek vėliau galimybę padvigubinti savo pranašumą turėję svečiai pataikė į vartų konstrukciją, o dvi patyrusių žaidėjų pražangos leido jungtinei Elektrėnų ir Klaipėdos komandai dar kartą pabandyti išnaudoti dvigubą kiekybinį pranašumą. Sudėtingoje situacijoje atsidūrę jų varžovai pademonstravo šaltakraujiškumą bei taip ir neleido šeimininkams įsikurti jų aikštės pusėje bei išlaikė minimalų pranašumą.
 
Savo darbą gynyboje atlikę „Energijos – Geležinio Vilko“ žaidėjai netrukus suspindėjo ir puolime. Ilgą reidą atlikęs D. Kumeliauskas sukaustė visos oponentų gynybos dėmesį ir bandė surasti prieš laisvus vartus atsidūrusį komandos draugą, tačiau ritulys į vartus įskriejo ir be jo pagalbos leidžiant puolėjui įsirašyti jau penktąjį įvartį šiame sezone (52:23, rez. perd. Patrikas Misiukas).
 
Per likusį mačo laiką rezultatas nepakito, tad „Energija – Geležinis Vilkas“ iškovojo trečiąją pergalę iš tiek pat galimų.
 
 
 
Po susitikimo „Energijos Hockey – HC Klaipėdos“ atstovai pripažino, jog pralaimėjimą lėmė didesnis oponentų meistriškumas.
 
„Mano komanda paliko neblogą įspūdį, žaidėjai stengėsi ir kovojo. Visgi, bendra „Energijos“ ir „Geležinio Vilko“ komanda yra iš žaidėjų turinčių daugiau meistriškumo. Dėl to toks ir rezultatas. Buvo labai nebloga fizinė kova, manau, kad mūsų jaunimas atlaikė varžovų pasiūlytą tempą.
 
Komandai rūbinėje labiausiai akcentavome tai, kad žaidimas turėtų būti labiau pozicinis ir turėtų mažiau būti lakstoma paskui ritulį. Bet varžovai susikūrė progas ir jas išnaudojo – tai lėmė jų didesnis meistriškumas. Mūsų greitus įvarčius lėmė tai, kad ar tik pati sezono pradžia, turime daug jėgų ir mums pavyko išnaudoti susikurtas progas,“ – po rungtynių kalbėjo „Energijos Hockey – HC Klaipėdos“ treneris Sergejus Krumkačius.
 
Tuo tarpu „Energijos – Geležinio Vilko“ treneris Dovydas Kulevičius neslėpė, jog šiandien jo ekipa veikiausiai per daug nuvertino varžovus bei negailėjo pagyrų oponentų vartininkui.
 
„Manau, kad mūsų jaunimas neįvertino šiandienos varžovų. Jie pagalvojo, jog tai naujai surinkta komanda, kurioje tik niekur negalėję įsitvirtinti žaidėjai. Šiandien pamatėme, jog tai tikrai gera komanda, o Klaipėdos jaunimas visada savo amžiaus grupėse kaudavosi dėl medalių. Dabar jie visi yra paaugę ir visi gali žaisti. Jų įvarčiai krito iš identiškų situacijų – žaidėjai pabėgdavo, mūsų trečias puolėjas nepadėdavo gynėjams ir krisdavo įvarčiai. Dar tik sezono startas, laukia daug darbo treniruotėse siekiant pagerinti žaidimą prieš kitus susitikimus.
 
Rungtynėse buvo tikrai per daug baudos minučių, iš kurių daug buvo nereikalingose situacijose. Pražangos po švilpuko, bereikalingai išreiškiant emocijas – dėl to žaidimas ir gavosi klampus, o nugalėtojas paaiškėjo tik mačo pabaigoje. Daug žaidėme mažumoje ir nors nepraleidome įvarčių jos metu, klaidų tikrai buvo. Labai svarbu sumažinti mažumos laiką, nes netolygiai pasiskirsto žaidėjų jėgos ir kai kuriems jų rungtynių pabaigoje pritrūksta.  Šiandien jautėsi ir lyderių trūkumas: turime ir žaidėjų, kurie negali padėti. Todėl šiandien tada kai varžovų jaunimas bėgo, mūsų vyrams buvo ganėtinai sunku juos stabdyti.
 
Visada sakoma, jog vartininkas yra pusė komandos, o šiuo atveju galiu tik pritarti, kad Maksimas Ponomaranko yra didelis pliusas „Energijos Hockey – HC Klaipėdos“ komandoje. Patys matėte, kiek atliko metimų ir kaip sunkiai mušėme įvarčius – jis ištraukė didžiąją dalį bandymų. Sakyčiau, jog jie atliko didžiulį darbą prisiviliodami jį į komandą“, - po mačo kalbėjo D. Kulevičius.
 
Vienas iš geriausių savo karjeros rungtynių sužaidęs Karolis Fedorovičius po mačo pasidžiaugė pirmuoju įvarčiu šiame lygyje ir neslėpė, jog oponentai jį šiandien nustebino.
 
„Pirmasis kėlinys man asmeniškai buvo vienas iš geriausių – gerai žaidė mūsų penketukas, puikiai ant ledo jaučiausi ir aš pats. Vėliau rungtynėse gavome labai daug baudos minučių, todėl buvo daug nervų, tačiau galiausiai pergalė yra pergalė. Didelių pasekmių dėl kietos kovos nejaučiau – kažkiek labiau pavargęs buvau tik po pirmo kėlinio, o vėliau viskas buvo normalu.
 
Rungtynės buvo gerokai sunkesnės nei tikėjausi. Tikrai padarėme klaidą, kad nuvertinome šiandienos oponentus. Bet svarbiausia, kad vis tiek iškovojome pergalę. Iš šių rungtynių galime pasisemti to, kad reikia gerokai mažiau prasižengti. Tiek daug pražangų gauti negalime. Taip pat reiktų gerinti žaidimą daugumoje ir apskritai visą mūsų pasirodymą.
 
Po įvarčio susilaukiau daug palaikymo iš komandos draugų ir trenerio. Tai vienas iš geriausių momentų mano karjeroje“, - po mačo kalbėjo netrukus 17-ąjį gimtadienį švęsiantis puolėjas.