Titulinis » Naujienos » Pasaulio čempionato pirmo turo apžvalga

Pasaulio čempionato pirmo turo apžvalga

2017-04-24
Tautvydas Sakalauskas
 Sekmadienį startavusiame pasaulio pirmenybių IB divizione buvo sužaistos pirmojo turo rungtynės, po kurių pergalėmis džiaugėsi visi pirmojo turo favoritai. Komandoms laiko ilsėtis nebus, kadangi jau rytoj laukia antrasis turas ir dar trys intriguojančios akistatos. Pasibaigus pirmąjai čempionato dienai siūlome pasižvalgyti į tai kas įvyko per pirmąjį turą ir ko galime tikėtis per antrąją pirmenybių dieną.
 
I turo rezultatai:
Nyderlandai – Japonija 1:6
Kroatija – Didžioji Britanija 2:4
Estija – Lietuva 0:3
 
Pirmosiose čempionato rungtynėse netikėtumų neužfiksuota – japonai be didesnio vargo nugalėjo Nyderlandų rinktinę. Stabiliai po du įvarčius per kėlinį mušusi Japonijos rinktinė turėjo galimybę suteikti žaidybinio laiko visiems aikštės žaidėjams. Tuo tarpu Nyderlandų rinktinei pozityvų suteikti gali nebent tik įvartis daugumoje ir mažas baudos minučių kiekis (4).
 
Tuo tarpu antrojoje dvikovoje tarp Kroatijos ir Didžiosios Britanijos rinktinių, kaip ir buvo galima tikėtis, atkakli kova virė iki pat paskutinės rungtynių minutės. Po dviejų kėlinių rezultatas dar buvo lygus, tačiau trečiojo kėlinio pradžioje du staigūs britų įvarčiai tapo kertiniu įvykiu šiame mače. Nors Kroatijos rinktinei vėliau pavyko sušvelninti rezultatą, Rusello Cowley įvartis likus 64 sekundėms iki mačo pabaigos nužudė visas kroatų viltis šiose rungtynėse iškovoti bent tašką.
 
Paskutinėse dienos rungtynėse įvykusiame Baltijos mūšyje geležinę gynybą pademonstravę lietuviai „sausu“ rezultatu nugalėjo Estijos rinktinę. Rezultatas galėjo būti ir didesnis, tačiau dar keletą kartų varžovus gelbėjo vartų konstrukcija. Vos 13 smūgių priešininkams leidę atlikti lietuviai nerimo kelti galėtų tik pora dalykų. Visų pirma tai daugumos realizacija – per 13 minučių ir 3 sekundes  daugumos, nuginkluoti estų vartininko taip ir nepavyko. Taip pat nepavyko ir sėkmingiau sužaisti rungtynių pabaigos: estai iš viso net 5 minutes ir 36 sekundes žaidė pakeitę vartininką aikštės žaidėju, tačiau mūsų šalies atstovams per tą laikotarpį taip ir nepavyko pasiųsti įvarčio į tuščius vartus. Tuo tarpu Estijos rinktinė galėtų džiaugtis nebent sėkmingu vartininko žaidimu ir didele persvara laimėta įmetimų statistika.
 
 
Balandžio 24 diena: II turas
14:30 Japonija – Kroatija
18:00 Lietuva – Nyderlandai (tiesiogiai per tv6 ir tv3.lt)
21:30 Didžioji Britanija – Estija
 
Antrasis pirmenybių turas startuos labai intriguojančiomis rungtynėmis. Pirmąjame ture pergalę iškovojusi Japonijos rinktinė susidurs su kur kas rimtesniu iššūkiu ir kovos prieš Kroatijos rinktinę. Po pralaimėjimo britams karčią piliulę nuriję kroatai galės dar kartą pasitikrinti savo ambicijas. Du pralaimėjimai iš eilės ne tik eliminuotų juos iš kovos dėl čempionato aukso, tačiau ir nebepaliktų teisės klysti, norint pakovoti dėl pirmenybių apdovanojimų.
 
Toliau į aikštę žengs estus nugalėję lietuviai ir nesėkmę prieš japonus patyrusi Nyderlandų rinktinė. Šių rungtynių favoritais laikoma Lietuvos rinktinė, o jų varžovai nieko neslėpdami koncentruojasi į paskutinę čempionato akistatą su estais. Visgi, pasiduoti Nyderlandų rinktinė tikrai neplanuoja ir dėl pergalės lietuviams teks paplušėti. Jau pirmająme ture sėkmingai naudojusi visus aikštės žaidėjus, Lietuvos rinktinė šį kartą šiuo ginklu galės naudotis dar labiau. Priešininkai nėra pratę rungtyniauti dvi dienas iš eilės, o vos 17 aikštės žaidėjų turinčiai komandai ir taip tenka didesnis krūvis, nei visus savo ledo ritulininkus į aikštę metančiai Lietuvos rinktinei.
 
Paskutinėje dienos akistatoje susitiks šeimininkai britai ir Estijos ledo ritulininkai. Beje, abi rinktinės yra lygiai tokioje pačioje situacijoje, kokioje po pirmojo turo buvo ir pernai. Didžiosios Britanijos rinktinė ir vėl su estais žais po pergalės prieš Kroatiją, o Estijos rinktinė ir vėl su varžovais kovos po pralaimėjimo lietuviams. Pernai estams pavyko nustebinti priešininkus ir atimti iš jų aukso vertės tašką, tad šiemet galima net neabejoti, jog į šią akistatą Didžiosios Britanijos rinktinė žiūrės be jokio atsipalaidavimo ir su šimtaprocentine koncentracija.
 
Įdomūs pastebėjimai po pirmos čempionato dienos:
 
5 minutės ir 29 sekundės. Tiek laiko, nuo tos akimirkos, kai pasiuntė ritulį į varžovų vartus, turėjo laukti kroatas Davidas Brine`as, kad sužinotų, jog jo įvartis yra įskaitomas. Rungtynių teisėjas Gergely Kincsesas prieš priimdamas sprendimą gerokai paprakaitavo – jis įvarčio pakartojimą stebėjo beveik penkias minutes. Tokia ilgai trukusi pauzė papiktino „SSE“ arenoje susirinkusius žiūrovus, kurie neapsikentę laukimo švilpimu ir nepasitenkinimo frazėmis ragino teisėją greičiau priimti sprendimą ir pratęsti rungtynes.
 
Patirtis dar negarantuoja gerų sprendimų. Vyriausia ir labiausiai patyrusi čempionato ekipa – Didžioji Britanija, pirmąjame ture ne visada tai patvirtindavo savo sprendimais aikštėje. Du kartus aikštėje turėdami vienu žaidėju mažiau, britų žaidėjai padarė dar vieną visiškai nereikalingą pražangą, taip likdami rungtyniauti trys prieš penkis. Už tai britai buvo nubausti – abu kroatų įvarčiai krito būtent realizuojant šias kiekybines persvaras.
 
Nuvylęs lankomumas. Po 25 metų pertraukos pirmą kartą gavę teisę rengti pasaulio ledo ritulio pirmenybes, britai tikėjosi, jog savo šalies rinktinę palaikys pilnos tribūnos. Visgi, jau pirmąjame ture šeimininkams teko susitaikyti su skaudžia realybe – jų rungtynėse su kroatais nebuvo užpildyta net pusė arenos ir rungtynes stebėjo tik 1830 žiūrovų.
 
Padalintas rezultatyvumas. Į pirmenybes be aiškaus lyderio atvykę japonai jau pirmąjame ture įrodė, kad jų ekipoje yra daug lygiaverčių ir pavojingų žaidėjų. Rungtynėse su Nyderlandais net keturi Japonijos rinktinės žaidėjai surinko po tris taškus, o toks jų žaidimas leido pasiekti nesunkią pergalę.
 
Pavyzdinga gynyba ir „sausi“ vartai. Lietuvos rinktinės vartininkas Artūras Pavliukovas jau pirmąjame ture nepraleido nė vieno įvarčio ir pasiekė pirmąjį tokį pasiekimą šiemet tarp visų šio čempionato vartininkų. Jam puikiai talkino ir aikštės žaidėjai, kurie leido atlikti vos 13 metimų į savo vartus. Įvarčių pirmąjame ture nepraleidęs lietuvis po pirmosios čempionato dienos įsitaisė ir geriausių pirmenybių vartininkų statistikos viršūnėje.
 
Sudėtingi skrydžiai. Lietuvos ir Estijos rungtynėse dviems žaidėjams rungtynės prasidėjo kiek vėliau ir gana sudėtingomis sąlygomis. Iš Amerikos beveik tiesiai į rungtynes atskridęs Domantas Čypas į aikštę išbėgo antrąjame kėlinyje, kai tuo tarpu Estijos rinktinės lyderio Roberto Roobos situacija buvo dar keblesnė. Iš Suomijos, kur penktadienį jis iškovojo bronzos medalius, vykstant į Belfastą pasimetė puolėjo bagažas, o galiausiai progą pasirodyti aikštėje ir padėti savo rinktinei jis gavo jau įpusėjus trečiąjam kėliniui.  Nepaisant to, jog aikštėje buvo vos kelias minutes R. Rooba aikštėje buvo itin pastebimas ir galingu metimu spėjo pamatuoti lietuvių vartų konstrukcijos tvirtumą.
 
Komandinių pastangų pergalės. Pirmąjame ture pergales iškovojusios rinktinės galėjo pasigirti puikiui komandiniu darbu, kuris puikiai atsispindi statistikoje. Visų trijų laimėjusių rinktinių gretose nebuvo nė vieno žaidėjo, kuris turėtų neigiamą „plius-minus“ rodiklį. Tuo tarpu visose pralaimėjusiose rinktinėse nė vienas ledo ritulininkas negalėjo pasigirti teigiamu rezultatu šioje statistikos kategorijoje.
 
Nugalėtojai prieš pralaimėjusius. Antrąjame čempionato ture visos trys pergales iškovojusios ekipos varžysis su trimis nesėkmes patyrusiomis rinktinėmis. Toks pirmenybių tvarkaraštis sudaro galimybę pirmoms trims rinktinėms jau po dviejų turų turėti šešių taškų persvarą prieš likusias tris ekipas.
 
Įprasti startai. Keturios praėjusį sezoną šiame divizione žaidusios rinktinės ir pernai startavo lygiai taip pat kaip šiemet – Didžiosios Britanijos rinktinė laimėdama prieš Kroatiją, o Lietuvos rinktinė nugalėdama Estijos ledo ritulininkus.
 
Rezultatyviausi žaidėjai. Po pirmojo turo penki žaidėjai savo sąskaitoje turi po tris rezultatyvumo taškus. Tai jau minėti japonai (Daisuke Obara, Makuru Furuhashi, Kenta Tanagi ir Hiroki Ueno) bei britas Robertas Dowdas.