Titulinis » Naujienos » Moterų ledo ritulio sezonas vis dar apgaubtas nežinomybe

Moterų ledo ritulio sezonas vis dar apgaubtas nežinomybe

2020-10-28
Aistė LABINAITĖ, respublika.lt informacija
 Lietuvos moterų ledo ritulio atstovės sugrįžo į „karantininį režimą", kuomet klaustukų yra daugiau nei atsakymų, o dažniausiai girdimas iš pastarųjų - „nežinau". Du ir vieninteliai mūsų šalies klubai jau buvo pasiruošę pačiūžas Baltijos lygai, bet dėl toliau plintančios pandemijos „svečiavimasis" pas kaimynus tapo komplikuotas. Lietuvos rinktinė svajojo apie debiutą olimpinėje atrankoje ir šeimininkavimą pasaulio čempionate, bet ar tai, įvyks ir kada įvyks, vėlgi nežinia. „Belieka neprarasti vilties ir motyvacijos", - „Vakaro žinioms" sakė asociacijos „Hockey Lietuva" moterų programos bei Lietuvos moterų ledo ritulio rinktinės vadovė Eglė Zemlickienė.
 
Vienintelė galimybė
 
2020-2021 m. Baltijos moterų ledo ritulio lygos sezone, kaip jau rašėme, savo jėgas išbandys dvi mūsų šalies komandos - Elektrėnų „HC Amber" ir Vilniaus „Hockey Stars". Kaip ir debiutiniame sezone Lietuvos, Latvijos ir Estijos ekipos varžysis dviejuose divizionuose. Stipriausių komandų A divizione kovos penkios, o B divizione - šešios komandos. Pastarajame vienu dalyviu daugiau nei pernai. Elektrėnų ledo ritulininkės žais su trimis stipriausiomis Latvijos komandomis - „SHK Laima", „L&L Hope" ir „SHK Lion/Prism" bei Estijos rinktine. O mūsų sostinės atstovių lauks keturios Latvijos komandos: „SHK Laima 2", „SHK Lion/ Prism 2", „SHK L&L Gold" ir „SHK Tukums bei Estijos klubų rinktinė.
 
Šio sezono Baltijos moterų ledo ritulio lygos abejų divizionų kovos jau startavo paėjusį savaitgalį dvikovomis tarp Latvijos komandų. Kada ant Baltijos ledo iščiuoš mūsiškės, kol kas neaišku.
 
„Šiame sezone yra šiek tiek neaiškumo dėl viruso situacijos. Dvi Lietuvos komandos pateikė paraiškas dalyvauti, bet rungtynės yra nukeltos neribotam laikui. Tiesiog nėra galimybės išvykti į Latviją, taip pat ir kaimyninės šalies ledo ritulininkės negali atvykti pas mus. Tačiau turime viltį, kad čempionatas vis dėlto įvyks ir galėsime jame sudalyvauti. Juk sezonas dar ilgas, jis tęsis iki gegužės mėnesio", - kalbėjo E.Zemlickienė.
 
Tiesa, nors ir neaišku, kada mūsiškėms bus duotas startas, jos vis tiek toliau treniruojasi įprastu režimu: „Per sezoną rungtynių daug nebus, apie 12 rungtynių tenka vienai komandai. Taigi, manau, iki sezono pabaigos dar spėsime sužaisti."
 
Kad ir kada Baltijos lygos pirmenybės bestartuotų, pasak moterų programos vadovės, dalyvavimas šiame turnyre yra labai naudinga patirtis mūsų komandoms.
 
„Nauda didžiulė. Juk tai vienintelė galimybė mūsų ekipoms dalyvauti tarptautinio lygio varžybose. Ypač tai svarbu „HC Amber" klubui, kuris dalyvaus aukštesniame divizione. Yra galimybė kovoti su didelę patirtį turinčiomis latvėmis. Latvių klubuose žaidžia daug Latvijos rinktinės narių. Tai tikrai gera ir didelė patirtis", - pridūrė E.Zemlickienė.
 
Lygių skirtumai
 
Žinoma, be minusų, nebūna ir pliusų. Taigi paskui naudingą tarptautinę patirtį eina ir didesnės finansinės išlaidos.
 
„Be abejonės, tarptautinės rungtynės yra didesnė finansinė našta klubams. Tačiau asociacija „Hockey Lietuva" prie tos naštos šiek tiek prisideda, pavyzdžiui, apmoka teisėjavimo išlaidas Baltijos lygoje. Tačiau tiesioginė sportinė nauda yra didesnė nei kaštai ir klubai yra tai pasvėrę, o merginos pasiryžusios prisiimti kaštus", - sakė E.Zemlickienė.
 
Praėjusiais metais prieš pirmenybių nutraukimą „HC Amber" ir „Hockey Stars" savo divizionuose užėmė trečiąsias pozicijas. Žvelgiant į visas komandas Baltijos lygoje, asociacijos „Hockey Lietuva" atstovės teigimu, nieko nestebina, jog Latvijos ekipos yra žymiai pajėgesnės.
 
„Kalbu apie Latvijos komandas, kuriose yra rinktinės narių. Tačiau, mūsiškes lyginant su Estijos komandomis, lygis yra labai panašus. Galbūt netgi mūsų „HC Amber" yra šiek tiek pajėgesnė. Estai po ilgos pertraukos tik dabar atgaivina moterų ledo ritulį, planuoja grįžti į pasaulio čempionatus, subūrė ir rinktinę. Pas juos moterų ledo ritulys nėra stipriai išvystytas. Kovoti su estėmis mūsų atstovės turi puikias galimybes, o su latvėmis bus tiesiog gera patirtis", - pasakojo E.Zemlickienė.
 
Tik dvi komandos
 
Lietuvoje moterų ledo ritulio čempionato dar nėra. Tos dvi vienintelės Elektrėnų ir Vilniaus komandos, prieš pasaulį sukaustant pandemijai, dalyvaudavo tarptautiniuose turnyruose, kovodavo su Latvijos, Estijos, Ukrainos ledo ritulininkėmis. O mūsų šalyje joms belikdavo draugiškos rungtynės, pavyzdžiui, su vyrų mėgėjų ekipomis, tarpusavyje.
 
„Tačiau yra viltis, kad po poros metų galėsime Lietuvoje rengti moterų ledo ritulio čempionatą. Nes matome optimistines viltis, pavyzdžiui, nauja moterų ledo ritulio komanda buriasi Kaune. Tiesa, jos dar tik pradedančios, dar viskas prieš akis. Taip pat Šiauliuose yra merginų, kurios buriasi į komandą. Klaipėdoje merginos treniruojasi. Tiesa, pastarosioms galbūt dar neužtenka žaidėjų skaičiaus pilnai komandai, bet jos vis tiek kartu treniruojasi. Manau, po poros metų tikrai bus galimybė Lietuvoje turėti 3-4 moterų ledo ritulio komandas ir vykdyti šalies pirmenybes", - vylėsi E.Zemlickienė.
 
Jei viltis dėl žaidėjų ir naujų komandų šviečia bent kažkur netolimoje ateityje, ar horizonte matosi ir gerėjanti situacija su bazėmis?
 
„Pavyzdžiui, Šiauliuose yra „Akropolis", čiuožiama ten. Kol kas merginoms tokių sąlygų ir laiko ant ledo užtenka. Ant Klaipėdos „Akropolio" ledo užimtumas kiek didesnis, nes yra ir daug vaikų komandų. Ten merginoms, renkantis laiką ant ledo, sąlygos šiek tiek prastesnės. Jos turi treniruotis arba anksti ryte, arba vėlai vakare. Elektrėnuose ir Kaune tikrai nėra problemų. Vilniuje yra dvi arenos, nors kol kas ir sunkiai, bet merginos sutelpa, galimybės yra. Žinoma, yra didelis naujų arenų poreikis", - su situacija supažindino moterų programos vadovė.
 
Klaustukų netrūksta
 
Lietuvos moterų ledo ritulio rinktinei šie metai turėjo būti išskirtiniai. Primename, jog praėjusiais metais mūsų nacionalinė komanda debiutavo pasaulio čempionate, o šiame sezone turėjo pirmą kartą dalyvauti olimpinėje atrankoje bei tapti planetos pirmenybių šeimininkėmis. Tačiau, be abejonės, ir čia „nagus prikišo" koronavirusas.
 
„Olimpinė atranka oficialiai dar nėra atšaukta, kol kas ji atidėta neribotam laikui. Kaip minėjau, sezonas dar ilgas, tad ji galbūt įvyks kitų metų pavasarį. Galbūt pasikeis vieta, mat varžybos turėjo būti Islandijoje. Šį klausimą Tarptautinė ledo ritulio federacija (IIHF) dar sprendžia. Manau, tai gali paaiškėti ir paskutinę minutę, galbūt tik apie Naujuosius metus ar vėliau. Viskas priklausys nuo COVID-19 pandemijos situacijos. Tačiau vilčių dėl dalyvavimo olimpinėje atrankoje dar turime. O dėl pasaulio čempionato Kaune sprendimo dar irgi nėra. Kol kas jis vis dar vyks. Tačiau ir šiuo klausimu laukiame žinių. Galima sakyti, viskas kabo ant plauko", - teigė E.Zemlickienė.
 
Olimpinė atranka Reikjavike buvo numatyta šių metų gruodį, o pasaulio moterų čempionato III diviziono turnyras Kaune planuojamas 2021 m. kovo 15-21 d. Pasak asociacijos „Hockey Lietuva" moterų programos ir Lietuvos moterų ledo ritulio rinktinės vadovės, ta nežinomybė tiek pirmenybių laikinojoje sostinėje organizatoriams, tiek mūsų rinktinės žaidėjoms kiša koją.
 
„Organizatoriai įprastai pradeda ruoštis likus pusei metų iki pirmenybių. Dabar tas laikas ir būtų. Tačiau bent kol kas dideli žingsniai nėra daromi. Laukiame IIHF sprendimo. O žaidėjoms taip pat sunku ruoštis pilnu tempu, kai nežinai, ar iš tikrųjų varžybos įvyks", - sakė E.Zemlickienė.
 
Berndas Hakė (Bernd Haake) pažadėjo ir šiais metais treniruoti Lietuvos moterų ledo ritulio rinktinę, 74-erių vokietis buvo pasiryžęs atvykti spalio mėnesio pabaigoje. Tačiau šiuo metu iš jo dar irgi nėra galutinio sprendimo dėl atvykimo, šis klausimas vėlgi turbūt bus atsakytas paskutinę minutę.
 
„Visur daug neaiškumų. Ir pačioms merginoms dėl to galbūt motyvacija sušlubuoja. Tokia situacija nėra gera, nes ir klubų, ir rinktinės šio sezono ateitis yra neaiški. Nors mes kaip asociacija kol kas žvelgiame optimistiškai. Planuojame darbus kaip anksčiau, susidėliojame sezono treniruočių grafikus. Tikimės, jog didieji turnyrai įvyks. Planus dėliojame, tarsi viskas bus gerai, nors, žinoma, mintyse turime ir „planą B", jeigu viskas sugriūtų. Tokiu atveju būtų liūdna ir gaila, nes sezonas turėjo būti išskirtinis. Belieka tikėtis, jog blogiausiu atveju viskas nusikels į kitą sezoną. Tiesiog reikia neprarasti vilties ir motyvacijos, nesustoti", - kalbėjo vadovė.
 
Tačiau, pasak jos, jeigu viskas ir būtų nukelta į kitus metus, nereikia galvoti, jog tai tik teigiamas dalykas, pavyzdžiui, dėl papildomo laiko pasiruošimui: „Tas laikas būtų ištęstas. Geriau ruoštis koncentruotai, šiam sezonui, nei ištęsti pusantrų metų. Juk būna ir traumų, ir šeimos reikalų, tad tas ištęsimas nėra gerai. Mums, kaip ir kitų sporto šakų atstovams, belieka laukti."