Titulinis » Naujienos » Lietuvos čempionato apžvalga: nauji rekordai, intrigos bei įtemptas sezono finišas

Lietuvos čempionato apžvalga: nauji rekordai, intrigos bei įtemptas sezono finišas

2019-02-06
hockey.lt informacija
Lietuvos ledo ritulio čempionate artėja paskutinės reguliaraus sezono rungtynės, po kurių paaiškės pusfinalių poros kovoje dėl vietos Lietuvos pirmenybių finale. Pastaruoju metu čempionatas vyksta įtemptu grafiku, tad jums pristatome pastarojo mėnesio čempionato apžvalgą ir būsimų dvikovų anonsą.
 
Jau pirmoji šių metų akistata pateikė dar vieną netikėtumą. Sausio 10 dieną „Hockey Punks“ komanda antrą kartą šį sezoną įveikė „Energiją“ jų pačių namų arenoje, šį kartą varžovus nugalėdami trijų įvarčių skirtumu – 5:2.
 
Po šio pralaimėjimo „Energijos“ komanda nusprendė nebejuokauti, o ypač tai atsispindėjo jų žaidime gynyboje. Per likusius tris mačus jie praleido vos vieną įvartį, dukart nugalėdami „Geležinį Vilką“ (6:0 ir 4:1) bei solidžiai 5:0 įveikdami „Hockey Punks“ jų pačių aikštėje.
 
Savo pozicijų pastaruoju metu neblogino ir dėl pirmos vietos pakovoti neatsisakanti „Kaunas Hockey“ komanda. Kauniečiai iš pradžių 3:1 susitvarkė su „Hockey Punks“, o vėliau 6:3 įveikė ir „Geležinį Vilką“.
 
Daugiausiai intrigos šiuo tarpsniu išvydome vasario antrosios dienos Vilniaus derbyje. „Geležinio Vilko“ komanda likus žaisti vos minutei pirmavo vienu įvarčiu, o neturėdama kitos išeities „Hockey Punks“ jau buvo pakeitusi vartininką šeštuoju aikštės žaidėju. Galiausiai, mačo kulminacija džiugino „pankų“ gerbėjus: paskutinę minutę savo ekipos gelbėtoju tapo iš toli pasižymėjęs Šarūnas Kuliešius, o pratęsime pergalę 5:4 iškovojo būtent „Hockey Punks“ klubas.
 
 
Su savimi besivaržantis „Energijos“ vartininkas. Iki praėjusio mėnesio „Energijos“ legionierius iš Rusijos Maksimas Ponomarenko ne tik pirmavo lygoje pagal atremtų metimų procentą, bet ir buvo vienintelis vartininkas, kuris Lietuvos čempionate baigė mačą nepraleidęs nė vieno įvarčio. Pasibaigus dar vienam mėnesiui legionierius ir toliau išlieka vienintelis tokį pasiekimą užfiksavęs žaidėjas, tačiau tai nesutrukdė jam dar du kartus užfiksuoti tobulą pasirodymą atremiant visus varžovų smūgius, dar labiau pagerinant ir savo pozicijas geriausių vartininkų rikiuotėje: pagal atremtų metimų procentą (95,14%) rusas artimiausius konkurentus jau lenkia beveik penkiais procentais.
 
„Hat-trickų“ klubas. Per pastarąjį mėnesį po tris įvarčius vieneriose rungtynėse pelnė „Energijos“ puolėjai Konstantinas Isaevas ir Andrius Židkovas bei „Kaunas Hockey“ narys Donatas Kumeliauskas, kurie prisijungė prie iki šiol šią žymą pasiekusių Edgaro Rybakovo („Hockey Punks“), Remigijaus Guogos, Aleksandro Mikheyonoko, Vytauto Jagelavičiaus (visi „Kaunas Hockey“), Artūro Katulio ir Deivido Kazlausko (abu „Energija“). Visgi, E. Rybakovas išlieka vienintelis surinkęs „pokerį“ (pelnęs keturis įvarčius vieno mačo metu), R. Guoga vis dar yra vienintelis šią žymą pasiekęs dukart, o A. Katulis yra vienintelis trys įvarčius per susitikimą pelnęs gynėjas.
 
Sidabro medalių laimėtojai. Lietuvos čempionate sausį aštuoni ledo ritulininkai papildė savo medalių kolekciją. „Geležinio Vilko“ atstovai Tomašas Krukovskis, Nikodemas Numavičius, Justas Fedorovičius, Avgustinas Silinas ir Martinas Petiulis, „Energijos“ žaidėjai Vainius Jankauskas ir Eimantas Steponavičius bei „Hockey Punks“ garbę ginantis Laisvydas Kudrevičius su Lietuvos U-20 rinktine iškovojo pasaulio jaunimo čempionato IIA diviziono sidabro medalius.
 
Sunkiai pagerinamas rekordas. Nervingose rungtynėse su „Geležiniu Vilku“, „Kaunas Hockey“ legionierius Jonas Stephanssonas pasiekę naują rekordą, kurį pagerinti kitiems ledo ritulininkams bus itin sunku: kanadietis užsidirbo net 43 baudos minutes vieno mačo metu. Jau pirmąją minutę gavęs 2+2 nuobaudą, vėliau gynėjas buvo baudžiamas dar viena 2+2 nuobauda, prie kurios teisėjai pridėjo ir 10 minučių drausminę nuobaudą, o galiausiai mačas jam baigėsi įsivėlus į konfliktą su varžovu ir už muštynes susilaukus 5+20 nuobaudos ir pašalinimo iš aikštės. Nenuostabu, jog toks pasirodymas leido jam pakilti ir į pirmąją poziciją pirmenybėse pagal sezone surinktas baudos minutes, aplenkiant komandos draugą Alexą Martelį.
 
Rezultatyviausių žaidėjų rikiuotės viršūnėje – kauniečiai. Po pastarojo mėnesio kovų rezultatyviausių žaidėjų sąraše pirmąją poziciją su 22 rezultatyvumo balais dalijasi „Kaunas Hockey“ atstovai Remigijus Guoga bei Dovydas Streckis. Tiesa, dėl rezultatyviausio lygos žaidėjo titulo nusimato atkakli kova: „Geležinio Vilko“ lyderis Dominykas Bisturys atsilieka vos vienu, o „Hockey Punks“ atstovas Edgaras Rybakovas – dviem rezultatyvumo balais. Nurašyti negalima ir kitų ledo ritulininkų, kadangi dar penki Lietuvos čempionate žaidžiantys ledo ritulininkai atsilieka penkiais arba mažiau rezultatyvumo balais, tad džiaugtis rezultatyviausių žaidėjų trofėjumi kauniečiams dar gerokai per anksti.
 
Dvi turnyrinės lentelės intrigos. Iki čempionato pabaigos likus kiek mažiau nei mėnesiui čempionato reguliaraus sezono turnyrinėje lentelėje liko du nežinomieji. Svarbiausia ir didžiausią intrigą kelianti intriga: kas laimės pirmąją šalies čempionato poziciją. Šiuo metu kovoje dėl pirmosios pozicijos pirmauja „Energija“, tačiau dėl pozicijos viršūnėje neatsisako pakovoti ir „Kaunas Hockey“ komanda, kuri šiuo metu atsilieka penkiais taškais, tačiau yra sužaidusi vienu susitikimu mažiau nei jų varžovai. Kas taps reguliaraus sezono laimėtojais nulems šių klubų tarpusavio akistatos: per likusią sezono dalį šie klubai tarpusavyje dar susitiks keturis kartus, o po šių mačų ir paaiškės galutinė pirmosios pozicijos baigtis.
 
Taip pat, nepaisant to, kad „Hockey Punks“ prieš „Geležinį Vilką“ turi devynių taškų persvarą, trečiosios vietos likimas taip pat dar nėra nulemtas. Šių klubų dar laukia trys tarpusavio mačai, o pergalių juose visuose atveju „vilkai“ pavytų savo varžovus. Intrigos prieš šių klubų mačus galėjo būti gerokai daugiau: praėjusioje šių klubų akistatoje iki mačo pabaigos likus minutei „Geležinis Vilkas“ dar turėjo vieno įvarčio persvarą, o pergalės atveju jie būtų sumažinę deficitą nuo savo varžovų iki penkių taškų. Visgi, Šarūnas Kuliešius paskutinę minutę išlygino rezultatą, o Ilja Želtakovas tiksliu smūgiu pratęsime atnešė savo klubui pergalę taip padėdamas komandai žengti labai stiprų žingsnį link trečiosios pozicijos turnyrinėje lentelėje.
 
Užsikirtęs rinktinės nario taikiklis. Sezono pradžioje atrodė, jog „Hockey Punks“ ir Lietuvos rinktinės puolėjas E. Rybakovas rezultatyviausių turnyro žaidėjų rikiuotėje neturės sau lygių: per pirmuosius aštuonis mačus jis surinko 17 rezultatyvumo balų nė karto ledo nepalikęs bent be vieno taško, taip užtikrintai pirmaudamas lygoje. Visgi, pastaruoju metu jam pildyti savo balų kraitį sekasi gerokai sunkiau: per pastaruosius šešis mačus jis surinko tris rezultatyvumo balus ir lygos rezultatyviausių žaidėjų rikiuotėje į priekį jam teko praleisti tris žaidėjus.
 
Kas laukia artimiausiu metu?
 
Lietuvos pirmenybėse komandos ir toliau rungtyniaus įtemptu tvarkaraščiu, tad pirmenybių gerbėjams nebus kada ilsėtis. Per artimiausias keturias dienas bus sužaisti dar trys susitikimai, o iš viso šį mėnesį dar laukia dešimt Lietuvos čempionato mačų.
 
Jau šiandien „Kaunas Hockey“ sieks sumažinti „Energijos“ pranašumą ir stos į akistatą su „Geležiniu Vilku“. Nors šiame sezone šių komandos akistatose taškus renka tik kauniečiai, pastarojoje šių klubų dvikovoje jiems lengva nebuvo, o daug nervų ir baudos minučių pareikalavęs susitikimas sufleruoja, jog abu klubai į būsimą mačą atvyks turėdami ką įrodyti savo varžovams.
 
Jau rytoj „Energija“ bandys nutraukti pačią nemaloniausią seriją Lietuvos čempionate per pastaruosius keletą metų. Elektrėniškiai trečią kartą sezone savo arenoje priims „Hockey Punks“ ledo ritulininkus, o prisiminti pirmųjų dviejų akistatų savo tvirtovėje jiems tikrai nesinori. Prieš varžovus iš Vilniaus per visą sezoną namie neiškovoti nė taško Lietuvos čempionai tikrai nenori, o tai turėtų jiems suteikti papildomos motyvacijos ir nusiteikimo prieš laukiančią akistatą. Tuo tarpu „pankams“ tai yra istorinė galimybė pasiekti Lietuvos ledo ritulio pasaulyje prieš sezoną sunkiai įsivaizduotą pasiekimą: laimėti Elektrėnuose prieš „Energiją“ tris kartus per tiek susitikimų.
 
Po mačo su „Energija“ „Hockey Punks“ daug laiko poilsiui neturės – jau po dviejų dienų jų lauks Vilniaus derbis. Nors po apmaudaus pralaimėjimo paskutinėse rungtynėse „Geležinio Vilko“ galimybės pakilti į trečiąją poziciją dar labiau komplikavosi, šios komandos nariai tikrai neatsisakytų nutraukti dvylikos pralaimėjimų seriją ir prisiminti pergalių skonį Lietuvos pirmenybėse. Juolab, kad paskutinėse rungtynėse jiems iki triumfo pritrūko vos minutės.
 
„Kaunas Hockey“ – „Geležinis Vilkas“
Vasario 6 dieną 20:30 val. Kauno ledo arenoje
 
„Energija“ – „Hockey Punks“
Vasario 7 dieną 20:15 val. Elektrėnų ledo rūmuose
 
„Geležinis Vilkas“ – „Hockey Punks“
Vasario 9 dieną 13:30 val. Elektrėnų ledo rūmuose
 
Lietuvos ledo ritulio čempionato mačų tiesiogines transliacijas galėsite stebėti „Hockey Lietuva“ Facebook ir Youtube paskyrose.