Titulinis » Naujienos » Ko tikėtis „Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ B grupės kovose? (varžovų apžvalga)

Ko tikėtis „Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ B grupės kovose? (varžovų apžvalga)

2018-11-05
hockey.lt informacija
Jau lapkričio 8 dieną – ketvirtadienį, Vilniaus „Pramogų“ arenoje startuoja „Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ turnyras. Nenumaldomai artėjant kovų startui, pristatome B grupės, kurioje varžysis Latvijos klubų rinktinė ir Estijos bei Rumunijos nacionalinės ekipos, dalyvių apžvalgą.
 
Latviai atvyksta su mintimis pratęsti dominavimą
 
Latvijos federacija į „Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ turnyrą, kaip jau įprasta, siųs savo klubų rinktinę. Nors dėl dalyvavimo Kontinentinėje taurėje rinktinėje nebus šalies čempionės „Kurbads“ komandos atstovų, šios komandos treneris paskelbus apie žaidėjų sąrašą džiaugėsi pakilusiu šalies čempionato lygiu ir plačiomis galimybėmis formuoti šią rinktinę.
 
„Pasižiūrėkite kokį platų pasirinkimą šiemet mes turime iš savo šalies čempionate rungtyniaujančių žaidėjų. Šiemet Latvijos lygos (OHL) lygis gerokai išaugo – kiekvienose rungtynėse matome tikrą kovą ir tai palengvina mano darbą renkantis žaidėjus. Labai džiaugiuosi savo sudėtimi laukiančiam turnyrui“, - kalbėjo Valerijus Kulibaba.
 
Turnyrui Vilniuje V. Kulibaba pasirinko visapusišką komandos sudėtį, kurioje yra ir talentingo jaunimo ir keletas patyrusių veteranų, kurie galėtų vesti savo komandą į priekį. Garsiausi šios rinktinės žaidėjai – šilto ir šalto per savo karjerą matę broliai Maksimas ir Aleksejus Širokovai. Gynyboje žaidžiantis M. Širokovas dar 2015 ir 2016 metais gynė Latvijos rinktinės garbę pasaulio čempionate, o A. Širokovo patirties bagažas dar įspūdingesnis. Puolėjas vyko į dešimtį pasaulio pirmenybių bei vienas olimpines žaidynes, o klubiniame lygmenyje sužaidė daugiau nei šimtą mačų KHL lygoje. Kad amžius jiems netrukdo būti produktyviems jau įrodė ir Latvijos pirmenybių startas – šie žaidėjai patenka tarp rezultatyviausių čempionato žaidėjų.
 
Daugybę problemų be minėtų žaidėjų varžovams turėtų pridaryti ir kiti puikiai sezoną pradėję Latvijos klubų rinktinės nariai. Karlis Ozolinšas, Julianas Misjusas ir Sandis Grinbergas, kurie kartu su broliais Širokovais patenka tarp 11 rezultatyviausių Latvijos pirmenybių žaidėjų ir bet kuriuo mačo momentu gali prapliupti įvarčiais.
 
Nors šį kartą Latvijos klubų rinktinė nesulauks Rygos „Dinamo“ ar „Kurbans“ žaidėjų pagalbos, į Vilnių atvykstantys jų komandos nariai turės vienintelį tikslą – pratęsti savo dominavimą „Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ turnyre ir namo parsivežti dar vieną trofėjų. Rimtą jų nusiteikimą rodo ir tai, kad komanda į treniruotes Latvijoje susirinko jau šiandien ir per artimiausias tris dienas sieks pagerinti tarpusavio supratimą bei atsakingai ruošis laukiančioms kovoms.
 
Estai atsiveža visas savo ledo ritulio žvaigždes
 
Didžiausia praėjusio pasaulio čempionato IB diviziono Kaune staigmena – Estija, į Vilnių atvyks su visais pajėgiausiais šalies ledo ritulininkais. Negana to, rinktinę ir toliau į priekį ves puikius rezultatus demonstruojantis treneris iš Suomijos Jussi Tupamaki.
 
Itin galingai atrodo smogiamoji estų puolimo grandis: į Lietuvą atvyksta ne tik pajėgiausias šalies ledo ritulininkas Robertas Rooba, rungtyniaujantis aukščiausioje Suomijos lygoje („Liiga“), tačiau ir kitas šios lygos duris jau pravėręs ledo ritulininkas Robertas Arrakas. 19-metis neabejotinai yra talentingiausias Estijos ledo ritulininkas, o kas kartą rinktinėje jis tampa vis galingesniu ginklu. Žaisdamas su R. Rooba jis dažniausiai puldamas gauna daugiau erdvės nei įprastai, o suteikti laisvės šiam žaidėjui tikrai nevalia ir tai jis žada patvirtinti turnyre Vilniuje.
 
Puolimo grandyje išvysime ir puikiai pažįstamus ilgamečius rinktinės lyderius Andrejų Makrovą ir Aleksandrą Petrovą, o gynyboje ir vėl estus į priekį ves Lauris Lahesalu. Būtent gynyba iš pažiūros atrodo kaip silpniausia estų grandis, tačiau panašia sudėtimi Kaune rungtyniavę estai demonstravo fantastišką žaidimą ginantis, o karjeros čempionatą sužaidęs ir geriausiu pirmenybių vartininku pripažintas Villemas-Henrikas Koitmaa bus pasiryžęs ir vėl Lietuvoje demonstruoti solidų bei nepriekaištingą žaidimą.
 
Prognozuoti estų galimybes prieš šį čempionatą – itin sunku. Šios šalies rinktinei tikėtis lengvų pergalių „Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ turnyre nereikėtų, tačiau balandžio mėnesį Kaune iki paskutinės dienos kovodami dėl aukso jie jau įrodė, kad ši Estijos rinktinė gali kautis ir dėl pačių aukščiausių tikslų.
 
Paslaptingieji rumunai
 
Trečioji B grupės komanda – Rumunijos nacionalinė ekipa, kuri tapo ir paskutiniąją šio turnyro dalyve. Pasaulio čempionate Kaune nemalonumų ji pridarė visoms varžovėms, nepaisant to, jog čempionato pradžioje turėjo verstis ne pilna sudėtimi, dėl netikslingai atliko natūralizacijos proceso keturiems ukrainiečių kilmės žaidėjams. Susistiprinusi papildomais žaidėjais rumunų ekipa parodė esanti ne tokia silpna, kokią ją visi laikė – tik po pratęsimo pralaimėjo prieš Japoniją, o lemiamose rungtynėse dėl išlikimo Rumunijos ekipa pamokė kroatus ir išsiuntė juos į žemesnį divizioną.
 
Į Lietuvą rumunai atvyks atsiveždami visus pajėgiausius savo ledo ritulininkus, o jų stiprybė ir vėl turėtų būti susižaidimas. Beveik visi Rumunijos rinktinės atstovai rungtyniauja „Csikszereda“ ir „Corona Brasov“ klubuose, kurie sėkmingai varžosi atvirose Vengrijos pirmenybėse.
 
Išskirti šios komandos lyderius sunku, tačiau jų varžovams patartina prisisaugoti mažojo ir staigiojo Csanado Fodoro bei šiemet itin rezultatyviai Vengrijoje žaidžiančio Tamaso Reszegho. Solidžiai gindamas Rumunijos vartus atrodo ir Patrikas Polcas, kuris ir „Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ turnyre turėtų būti pagrindiniu rumunų vartininku.
 
Nors prieš turnyrą rumunams yra piešiama autsaiderių etiketė, balandį Kaune jie jau įrodė, kad tai neatima iš jų noro kautis, o pastaraisiais metais į viršų kylančią Rumunijos rinktinę ir „Pramogų“ arenoje turėtume pamatyti iš paskutinių jėgų bandančią paneigti išankstines prognozes.
 
 
Turnyro tvarkaraštis:
Savaitės diena
Data
Laikas
Grupė
Rungtynės
Ketvirtadienis
Lapkričio   8
15:30
B
Latvija – Estija
Ketvirtadienis
Lapkričio   8
19:00
A
Lietuva – Japonija
Penktadienis
Lapkričio   9
15:30
B
Estija – Rumunija
Penktadienis
Lapkričio   9
19:00
A
Baltarusija – Japonija
Šeštadienis
Lapkričio   10
15:30
B
Rumunija – Latvija
Šeštadienis
Lapkričio   10
19:00
A
Lietuva – Baltarusija
Sekmadienis
Lapkričio   11
12:00
 
Rungtynės dėl 5-os vietos
Sekmadienis
Lapkričio   11
15:30
 
Rungtynės dėl 3-ios vietos
Sekmadienis
Lapkričio   11
19:00
 
Rungtynės dėl 1-os vietos (finalas)*
*nepriklausomai nuo rezultatų, paskutines turnyro rungtynes lapkričio 11 dieną žais Lietuvos ledo ritulio rinktinė