Titulinis » Naujienos » Įsimintiną „Energijos“ pergalę prieš vienus iš Baltarusijos lygos lyderių nukalė jaunieji žaidėjai (4 VIDEO)

Įsimintiną „Energijos“ pergalę prieš vienus iš Baltarusijos lygos lyderių nukalė jaunieji žaidėjai (4 VIDEO)

2017-02-15
LRK "Energija" informacija
 Antradienį Baltarusijos aukščiausioje ledo ritulio lygoje Elektrėnų „Energija“ įspūdingai užbaigė reguliarųjį sezoną. Namuose rungtyniavę elektrėniečiai po dramatiškos kovos 3:2 nugalėjo vienus iš lygos lyderių Minsko „Junior“ ledo ritulininkus ir atėmė iš jų galimybę užsitikrinti pirmą vietą turnyrinėje lentelėje.
 
Kaip svarbu „Junior“ komandai buvo pirmoji vieta, matėsi tiek iš žaidėjų, tiek iš personalo, kurie po netikėtu pralaimėjimu pasibaigusių rungtynių buvo labai prastos nuotaikos. Jie visą sezoną žaidė pakankamai užtikrintai ir iki šių rungtynių buvo patyrę vos devynis pralaimėjimus, iš kurių trys - prieš reguliariojo sezono nugalėtojus ir būsimus „Energijos“ varžovus atkrintamosiose Soligorsko „Šachtior“ ledo ritulininkus. Užimta antra vieta „Junior“ ekipai reiškė tai, kad jeigu dvi stipriausios reguliariojo sezono komandos susitiks finale, jie neturės namų aikštės pranašumo prieš „Šachtior“ komandą.
 
„Energija“ tiek pirmose rungtynėse, kuriose patyrė pralaimėjimą 5:10, tiek ir antrose, žaidė užtikrintai, o Elektrėnų klubą į priekį vedė jaunasis ledo ritulininkų duetas - 19-mečiai Ilja Četvertakas ir Edvinas Boroška.
 
E.Boroška net keletą kartų atliko idealius perdavimus per visą aikštę I.Četvertakui, kuris kaip niekad ankščiau užtikrintai išnaudojo visus jam suteiktus šansus ir nepalikdavo vilčių vartininkui, kuris reguliariame sezone dažniausiai praleisdavo tik po 2-3 varžovų įvarčius.
 
Tiek sezono pradžioje, tiek ir įpusėjus jam, I.Četvertakas dažniausiai pats sukurdavo komandos draugams progas rezultatyviais perdavimais, kurių per 37 rungtynes atliko net 41. Už lietuvį daugiau perdavimų yra atlikę tik du ledo ritulininkai - Jerevato „Ararat“ (45 rez. perd.) ir „Junior“ (46 rez. perd.) komandų atstovai.
 
Per trejas pastarąsias „Energijos“ rungtynes (dvi Baltarusijos čempionate ir vienas Lietuvos čempionate) I.Četvertakas pasiekė du „hat-trickus“ ir viso įmušė net aštuonis įvarčius. Tačiau lemiamomis akimirkomis I.Četvertakas nepamiršo ir to, už ką buvo geriausiai žinomas visą sezoną - jis trečiame kėlinyje suklaidino varžovų gynėjus ir atidavė idealų perdavimą E.Boroškai, kuriam teliko pasiųsti ritulį į neapsaugotą vartų plotą.
 
Šis E.Boroškos įvartis buvo paskutinis antrose rungtynėse su „Junior“, kuris ir nulėmė Elektrėnų klubo pergalę.
 
E.Boroška mano, kad toks vienas kito supratimas su I.Četvertaku yra atėjęs dar iš vaikystės.
 
„Aš su juo visą vaikystę žaidžiau viename penkete ir per treniruotes mes visada kartu poroje darome pratimus. Šiais metais treneris mus pastatė į vieną penketą ir tai duoda rezultatų“, - sakė E.Boroška.
 
Tačiau pergalingo įvarčio autoriui sėkmingą mačą apkartino vieno iš „Junior“ žaidėjo smūgis į galvą. Sunku patikėti, tačiau už šį veiksmą teisėjai skyrė vos 2 baudos minutes. Nors po šio smūgio E.Boroška kurį laiką sėdėjo susiėmęs už akies, tačiau vėliau pasirodė aikštelėje. Smūgio pasekmės geriausiai pasijautė trečiadienį, kai ledo ritulininkas sunkiai galėjo atmerkti kairę akį.
 
 
 
Šį epizodą pažymėjo ir Lietuvos rinktinės treneris Berndas Haakė, kuris teigė, kad už tokį veiksmą mažų mažiausiai „Junior“ ekipos žaidėjas turėjo susilaukti 2+5 baudos minutes.
 
Kalbėdamas apie rungtynes B.Haakė teigė, kad tai buvo nuostabios rungtynės, kuriose „Energija“ parodė tokį žaidimą, kurį turėtų demonstruoti ir atkrintamosiose varžybose.
 
„Tai buvo labai gero lygio rungtynės. „Energija“ sužaidė puikų susitikimą, gerai saugojo plotą šalia vartų ir gerai atakavo iš artimų distancijų. Didžiausia problema „Energija“ yra baudos minutės“, - sakė B.Haakė.
 
Treneris mano, kad dabar „Energija“ čiuožia gerokai greičiau nei tai darė sezono pradžioje ar viduryje ir daug geriau užsiima pozicijas gynyboje.
 
B.Haakė negailėjo gerų žodžių jauniesiems „Energijos“ žaidėjams ir džiaugėsi, kad „Energijos“ treneris Vladimiras Dejevas gali naudoti visus keturis penketus, kas leidžia palaikyti aukštesnį tempą rungtynėse.
 
Vokietis pažymėjo, kad norint laimėti prieš „Šachtior“ ekipą reikėtų vengti kvailų baudos minučių ir užtikrintai išmesdinėti ritulį iš savo zonos, nes Soligorsko ekipa moka puikiai užspausti varžovus ir daugumoje rungtyniauja labai gerai.
 
Nors įvarčių grafoje matyti tik žaidėjų nuopelnas, tačiau ne ką mažiau svarbus, o gal net ir svarbesnis, yra vartininko žaidimas. B.Haakė mano, kad 17-metis Elvinas Karla padarė puikų sprendimą prisijungdamas prie „Energijos“, nes dabar jis gauna daug daugiau žaidybinės praktikos, nei tai buvo Švedijoje.
 
Pats E.Karla sakė, kad po pirmųjų rungtynių su „Junior“ jis buvo gerokai supykęs ant savęs, todėl antrose žaidė kur kas užtikrinčiau.
 
E.Karlai netrūko darbo, ypatingai rungtynių pabaigoje, kuomet „Energija“ pirmavo 3:2, o likus žaisti trims minutėms „Junior“ ekipos treneriai vartininką pakeitė šeštuoju aikštės žaidėju. Negana to, likus žaisti pusantros minutės prasižengė Rolandas Aliukonis ir „Energija“ liko rungtyniauti keturi prieš šešis.
 
„Buvo labai sunku. Kai būna penki prieš šešis, tai jau tada būna labai daug makalynės ir ritulys taip dažnai neprieina prie vartų, tačiau žaidžiant keturi prieš šešis, beveik visi metimai pasiekia vartus, todėl būna labai daug darbo“, - sakė E.Karla.
 
Vartininkas pažymėjo, kad jeigu „Energija“ atkrintamosiose žais taip, kaip tai darė antrose rungtynėse su „Junior“, tai galime tikėtis pergalės ir prieš „Šachtior“ komandą.
 
E.Karla džiaugėsi, kad šiose rungtynėse žiūrovai aktyviai palaikė žaidėjus ir kvietė dar gausiau palaikyti komandą Elektrėnų ledo rūmuose.
 
„Tikrai žymiai smagiau žaisti, kaip kad šiandien. Buvo smagi atmosfera. Žiūrovai komandai yra tarsi papildomas žaidėjas, todėl būtų labai smagu, jeigu jų ateitų dar daugiau“, - sakė E.Karla.
 
Nors „Energija“ dar nėra sužaidusi dviejų rungtynių su Baltarusijos septyniolikmečių rinktine, tačiau dėl turnyro užsienyje ši komanda neatvyks į Elektrėnus ir „Energijai“ bus užskaičiuotos techninės pergalės. Visgi tai nieko nepakeis turnyrinėje lentelėje.
 
Ketvirtfinalio seriją iki trijų pergalių „Energija“ pradės jau vasario 17 ir 18 dienomis rungtynėse išvykoje, o namuose žais vasario 20-ą dieną. Jeigu prireiks ketvirtųjų rungtynių, jos bus žaidžiamos vasario 21-ą dieną. Po keturių mačų, esant lygiam rezultatui, komandos rungtyniautų Soligorske vasario 23-ią dieną.
 
„Energija“ su „Šachtior“ šiame sezone žaidė keturis kartus ir neiškovojo nei vienos pergalės - lapkričio 13 ir 14 dienomis namuose patirti pralaimėjimai 2:5 ir 1:6, o gruodžio 4 ir 5 dienomis išvykoje nusileista 0:5 ir 2:7.
 
Tačiau kiekienos rungtynės prasideda rezultatui esant 0:0, todėl nuvertinti „Energiją“ dar anksti. Ypač, jeigu ji rungtyniaus taip, kaip tai darė su „Junior“ ekipa.