Titulinis » Naujienos » Būsimų Lietuvos U-20 rinktinės varžovų apžvalga

Būsimų Lietuvos U-20 rinktinės varžovų apžvalga

2016-12-19
Tautvydas Sakalauskas, hockey.lt informacija
 Praėjusią savaitę svarbiausi Lietuvos ledo ritulio įvykiai vyko Estijoje, kur Lietuvos jaunimo iki 20 metų rinktinė gražiu žaidimu ne tik pradžiugino savo gerbėjus, tačiau ir iškovojo aukso medalius bei kelialapį į kitų metų IB diviziono turnyrą. Po rinktinės triumfo praėjus porai dienų, siūlome atidžiau pasižiūrėti į kitais metais laukiančius varžovus ir į tai, ko galima tikėtis kitų metų pirmenybėse.
Norvegija
Šio sezono pasiekimas: 6 vieta IA divizione (3 taškai)
Norvegijos jaunimo iki dvidešimties metų (U-20) rinktinė Vokietijoje vykusiose IA diviziono pirmenybėse užfiksavo prasčiausią rezultatą šalies jaunimo rinktinių istorijoje. Nepaisant to, jog jiems pavyko įveikti bronzos medalius iškovojusius Prancūzijos bendraamžius, paskutinėse rungtynėse prieš Kazachstaną norint išlikti IA divizione jiems buvo būtina pergalė. Nors trečiąjame kėlinyje atsilikdami trimis įvarčiais jie sugebėjo sugrąžinti intrigą pasižymėdami du kartus, tačiau išplėšti pratęsimo jiems nepavyko ir kitąmet, pirmą kartą šalies jaunimo rinktinių istorijoje, Norvegijos jaunimas bus priverstas rungtyniauti IB divizione.
Kas privalės palikti šiemetinę rinktinę: komandai nebegalės padėti 12 žaidėjų
2016 metų pirmenybės buvo paskutinės abiems vartininkams ir pusei Norvegijos jaunimo rinktinės aikštės žaidėjų – 12 šiemet nesėkmę patyrusios rinktinės ledo ritulininkų kitą sezoną jau nebegalės vilkėti U-20 ekipos marškinėlių. Didžiausia netektis turėtų jaustis vartininko pozicijoje - be keitimų šiose pirmenybėse žaidęs Jensas Kristianas Lillegrendas, ne tik buvo pripažintas geriausiu Norvegijos žaidėju šiose pirmenybėse, tačiau ir visame turnyre pirmavo pagal atremtų smūgių statistiką, nepraleisdamas 89,93% į jo vartus skriejusių varžovų metimų.
Su jaunimo pirmenybėmis taip pat jau atsisveikino ir pirmoji gynybos pora Simenas Lovhaugas Hansenas ir Johannesas Johannesenas bei rezultatyviausias šio čempionato norvegų žaidėjas, 5 taškus (3 įvarčiai ir 2 rezultatyvūs perdavimai) surinkęs Sebastianas Johansenas. Iš viso 10 rinktinei nebepadėsiančių žaidėjų per pastarąsias pirmenybes pelnė 4 įvarčius (40% visų rinktinės įvarčių) ir surinko 11 taškų (44% visų rinktinės taškų).
1998 metų kartos pasirodymas jaunių iki 18 metų (U-18) pirmenybėse: 5 vieta IA divizione (4 taškai)
Prieš metus Norvegijos jaunių iki 18 metų rinktinė taip pat kovėsi dėl išlikimo IA divizione, tačiau tą kartą, dėka pergalės prieš Austrijos bendraamžius, jiems pavyko išsaugoti vietą šiose pirmenybėse. Šiame turnyre norvegai buvo daugiausiai įvarčių praleidžianti rinktinė, tačiau ir patys į visų varžovų vartus siuntė bent po du tikslius smūgius.
Šiame čempionate norvegams atstovavo 10 žaidėjų, kurie jau šiemet gynė Norvegijos jaunimo iki 20 metų ekipos garbę. 17 rinktinės narių rungtyniavo gimtinėje, 4 žaidė Švedijoje, o vienas buvo išvykęs rungtyniauti į Jungtines Amerikos Valstijas.
Potencialūs komandos lyderiai:
Nepaisant to, jog buvo metais jaunesni už daugumą komandos draugų, Jacobas Alexanderis Noeris, Christofferis Karlsenas ir Martinas Ellingsenas jau šį sezoną sudarė pirmąjį Norvegijos puolimo trejetą. Pavojingiausias iš jų – aukščiausioje JAV lygoje USHL žaidžiantis C.Karlsenas, kuris praėjusiose U-18 pirmenybėse su 6 taškais (4 įvarčiai ir 2 rezultatyvūs perdavimai) buvo rezultatyviausias norvegų žaidėjas, o šį gruodį savo sąskaitoje turėjo 3 taškus (2 įvarčiai ir rezultatyvus perdavimas). Kitų dviejų šio trejeto narių J.A.Noerio ir M.Ellingseno privalumas – susižaidimas. Abu jie pastaruosius tris metus rungtyniavo „Lillehammer“ jaunimo ekipose, o nuo šio sezono kartu gina ir aukščiausioje šalies lygoje rungtyniaujančios pagrindinės ekipos garbę.
Į kitų metų pirmenybes turėtų vykti ir vienas iš perspektyviausių Norvegijos ledo ritulininkų Mathiasas Emilio Pettersenas. Nepaisant to, jog jam vos 16 metų, jis jau sėkmingai rungtyniauja aukščiausioje JAV jaunimo USHL lygoje, kur šį sezoną savo sąskaitoje turi 10 taškų (5 įvarčiai ir 5 rezultatyvūs perdavimai). Savo talentą jis įrodė ir praėjusių metų jaunių rinktinėje, kur būdamas pora metų jaunesnis už daugumą varžovų, jis surinko 5 taškus (3 įvarčiai ir 2 rezultatyvūs perdavimai) ir pateko į rezultatyviausių 1A diviziono žaidėjų dešimtuką. M.E.Pettersenui jau dabar yra prognozuojamas šaukimas 2018 metų NHL naujokų biržoje.
Tiek gynyboje, tiek vartininkų pozicijose Norvegijos rinktinėje išskirtinai talentingų žaidėjų nėra, o šiuo metu visi į kitų metų rinktinę pretenduojantys šių pozicijų ledo ritulininkai savo karjeras tęsia gimtinėje. Gynėjai Sanderis Ronnildas ir Marius Johansenas abu jau šiemet žaidė jaunimo rinktinėje ir šį sezoną sužaidė po daugiau nei 10 rungtynių Norvegijos aukščiausioje lygoje.
Lenkija
Šio sezono pasiekimas: 2 vieta IB divizione (11 taškų)
Lenkijos jaunimo rinktinė dėl nepatekimo į aukštesnį divizioną galėtų kaltinti tik save. Iškovojus keturias pergales iš eilės ir nugalėjus abu pagrindinius varžovus kovoje dėl aukso, jiems paskutiniame ture prieš Italijos rinktinę tereikėjo iškovoti bent tašką. Visgi, prieš italus buvo pralaimėta 4-5 ir antrus metus iš eilės buvo iškovotas sidabras, o Lenkijos jaunimui teks dar bent metus grumtis IB divizione.
Pirmąją vietą ir kelialapį aukštyn mūsų kaimynai galėjo užsitikrinti dar prieš paskutinį turą, tačiau rungtynėse su paskutinę vietą užėmusia Didžiosios Britanijos jaunimo rinktine lenkai nesugebėjo jų įveikti per pagrindinį laiką ir buvo priversti varžovams atiduoti tašką, kurio būtų užtekę norint patekti į aukštesnį divizioną.
Kas privalės palikti šiemetinę rinktinę: komandai nebegalės padėti 10 žaidėjų
Nepaisant to, jog kitų metų pirmenybėse Lenkijos rinktinėje nebegalės žaisti dešimt šiemet rungtyniavusių ledo ritulininkų, jų netektys mažiausiai turėtų jaustis puolant. Nors du su rinktine atsisveikinantys puolėjai Mateuszas Goscinskis ir Kamilis Wrobelis surinko po 5 taškus, tačiau iš viso devyni rinktinėje paskutinius metus buvę aikštės žaidėjai pelnė tik 8 įvarčius (38% visų rinktinės įvarčių) ir surinko 17 taškų (35% visų rinktinės taškų).
Komandai daug didesnis darbas bus iš naujo sudėliojant ekipos gynybą. Lenkijos rinktinei reikės surasti kuo pakeisti vartininką Mateuszą Studzinskį bei tris iš keturių pirmose dvejose gynybos grandyse žaidusių ledo ritulininkų.
1998 metų kartos pasirodymas jaunių iki 18 metų (U-18) pirmenybėse: 1 vieta IIA divizione (15 taškų)
IIA divizione žaidusi Lenkijos rinktinė nesulaukė jokio pasipriešinimo. Iš savo kelio nušlavusi visus penkis varžovus, ji užtikrintai prasibrovė į aukštesnį divizioną. Visus varžovus lenkai įveikė didžiuliais skirtumais, o mažiausią pergalę jie iškovojo pirmosiose rungtynėse kai Kroatijos rinktinę nugalėjo rezultatu 7-2.
Šiose pirmenybėse su lenkais susitiko ir lietuviai, tačiau įkąsti varžovams mūsiškiams nepavyko – jau pirmąjame kėlinyje Lenkijos rinktinė pelnė keturis įvarčius be atsako, o rungtynes laimėjo 7-1. 16 šios Lenkijos rinktinės narių žaidė gimtinės klubuose, 3 savo laimę bandė Čekijoje, o po vieną žaidėją savo gretose turėjo Kanados, JAV ir Baltarusijos ekipos.
Potencialūs komandos lyderiai:
Lenkijos rinktinę jau šiemet į priekį tempė du žaidėjai, kurie tokio pačio vaidmens turėtų imtis ir kitąmet – Alanas Lyszczarczykas ir Bartlomiejus Jeziorskis. Amerikoje gimęs A.Lyszczarczykas pastaruosius du metus rungtyniauja „Sudbury Wolves“ ekipoje, kuri varžosi vienoje iš trijų stipriausių Kanados jaunimo lygų – OHL. Lenkijos rinktinėje jau spėjęs debiutuoti 18-metis buvo rezultatyviausias šių metų IB diviziono žaidėjas, o 11 taškų (4 įvarčiai ir 7 rezultatyvūs perdavimai) surinkęs žaidėjas buvo pripažintas geriausiu pirmenybių puolėju. Rezultatyviausio žaidėjo titulą jis iškovojo ir praėjusiose jaunių pirmenybėse, per kurias lenkas surinko 12 taškų (2 įvarčiai ir 10 rezultatyvių perdavimų).
Skirtingai nei jo kolega, Jeziorskis visą savo karjerą leidžia gimtinėje. Nepaisant to, jog jam dar taip pat vos 18 metų, jis savo šalies aukščiausioje lygoje debiutavo dar prieš tris metus ir jau yra sužaidęs 65 rungtynes atstovaudamas „GKS Tychy“ klubui. Kaip ir Lyszczarczykas, Jeziorskis taip pat per pastarąsias jaunių ir jaunimo pirmenybės abu kartus peržengė 10 taškų ribą. U-18 pirmenybėse jis surinko 11 taškų (5 įvarčiai ir 6 rezultatyvūs perdavimai), o neseniai pasibaigusiame U-20 turnyre jo sąskaitoje buvo 10 taškų (6 įvarčiai ir 4 rezultatyvūs perdavimai).
Gynybos grandį į priekį turėtų vesti JAV rungtyniaujantis Tomaszas Skokanas, kuris jau šiemet buvo pirmoje gynybos grandyje. USP3HL lygoje žaidžiantis lenkas jaunimo pirmenybėse savo sąskaitoje turėjo keturis rezultatyvius perdavimus.
Slovėnija
Šio sezono pasiekimas: 3 vieta IB divizione (8 taškai)
Labiausiai patyrusią ir daug panašaus meistriškumo žaidėjų turinčią ekipą į pirmenybes Vengrijoje atsivežusi Slovėnija iškovojo bronzos medalius. Visgi, patirtis jiems nepadėjo tiek žaidžiant su šeimininkais, tiek varžantis su lenkais – pralaimėjimai abiems šioms rinktinėms užkirto galimybes pakovoti dėl patekimo į aukštesnį divizioną.
Kas privalės palikti šiemetinę rinktinę: komandai nebegalės padėti 18 žaidėjų
Kitais metais Slovėnijos rinktinė privalės pakeisti beveik visą savo rinktinę. Į kitų metų pirmenybes galės vykti vos vienas gynėjas ir trys puolėjai, o visi kiti 18 slovėnų jau sužaidė savo paskutines rungtynes atstovaujant jaunimo rinktinei. Vos vienas iš 16 rinktinę paliekančių aikštės žaidėjų per šias pirmenybes liko be taškų, o iš viso su rinktine atsisveikinusių žaidėjų indėlis į Slovėnijos žaidimą buvo labiau nei akivaizdus: jie kartu pelnė 19 įvarčių (91% visų rinktinės įvarčių) ir surinko 54 taškus (87% visų rinktinės taškų).
Paskutines pirmenybes jau sužaidė ir geriausiu turnyro vartininku pripažintas Markas Vlahovičius, kuris atrėmė 92,38% visų varžovų bandymų jį nuginkluoti.
1998 metų kartos pasirodymas jaunių iki 18 metų (U-18) pirmenybėse: 4 vieta IB divizione (6 taškai)
Praėjusiame jaunių čempionate, slovėnai įveikė dvi paskutines vietas užėmusias rinktines – Italiją ir Pietų Korėją, tačiau nesugebėjo rimčiau pasipriešinti medalius iškovojusioms rinktinėms ir galutinėje lentelėje liko ketvirti.
Didžioji dalis Slovėnijos rinktinės žaidėjų žaidė gimtinėje ir joje buvo vos trys legionieriai. Visi trys užsienyje žaidę ledo ritulininkai rungtyniavo Švedijos jaunimo lygose.
Potencialūs komandos lyderiai:
Slovėnijos rinktinės stiprybe kitais metais turėtų būti susižaidimas ir komandinis žaidimas. Didžioji dauguma žaidėjų rungtyniauja savo šalies klubuose, o užsienyje sėkmingiausiai sekasi Janui Drozgui, kuris buvo vienas iš keturių jau šiemet į jaunimo rinktinę patekusių jaunesnių žaidėjų. Švedijos jaunių pirmenybėse žaidžiantis 17-metis praėjusiame U-18 turnyre buvo rezultatyviausias savo ekipos žaidėjas ir iš viso surinko 7 taškus (3 įvarčiai ir 4 rezultatyvūs perdavimai). Nors šiemet žaidžiant su jaunimo rinktine jam per daug išsiskirti nepavyko ir pirmenybes J.Drozgas baigė su 3 taškais (1 įvartis ir 2 rezultatyvūs perdavimai), tačiau žaidimas su pora metų vyresniais varžovais turėjo suteikti jam reikalingos patirties, kuri gali padėti kitais metais tapti pagrindiniu Slovėnijos jaunimo rinktinės lyderiu.
Kiti trys į rinktinę jau šiemet patekę ledo ritulininkai, kurie galės atstovauti U-20 pirmenybėse ir kitą sezoną – gynėjas Jakobas Jugovičius bei puolėjai Matevzas Banas ir Nikas Petekas, savo jėgas išbando Slovėnijos pirmenybėse ir jungtinėje EBYSL lygoje, kur tarpusavyje varžosi Austrijos, Slovėnijos, Vengrijos, Kroatijos ir Čekijos jaunimo klubai.
Italija
Šio sezono pasiekimas: 4 vieta IB divizione (7 taškai)
Per pirmuosius keturis turus iškovoję vos vieną pergalę prieš iš diviziono iškritusius Didžiosios Britanijos ledo ritulininkus, Italijos atstovai pribloškė lenkus ir iškovoję pergalę 5-4, atėmė iš jų aukso medalius ir kelialapį į kitą divizioną. Italams ši pergalė padėjo aplenkti Ukrainos rinktinę ir užimti ketvirtą vietą galutinėje turnyro lentelėje.
Kas privalės palikti šiemetinę rinktinę: komandai nebegalės padėti 14 žaidėjų
Italijos rinktinėje didžiausios netektys turėtų pasijusti gynybos grandyje. Su žaidimu jaunimo pirmenybėse atsisveikino abu vartininkai bei visi keturi pirmose dvejose gynybos grandyse žaidę ledo ritulininkai. Puolime Italijos rinktinės atstovai per daug neišsiskyrė ir vos vienas žaidėjas savo sąskaitoje turėjo du įvarčius, o dar 11 savo pirmenybes baigė pasižymėję po kartą. Jaunimo rinktinei nebegalėsiantys padėti žaidėjai kartu pelnė 8 įvarčius (67% visų rinktinės įvarčių) ir iš viso surinko 19 taškų (65% visų rinktinės taškų).
1998 metų kartos pasirodymas jaunių iki 18 metų (U-18) pirmenybėse: 5 vieta IB divizione (3 taškai)
Italijos jaunių rinktinė praėjusiose pirmenybėse taip pat nežibėjo – pralaimėjusi pirmas ketverias rungtynes ji paskutiniame ture dėl išlikimo kovojo su taip pat be pergalių buvusia Pietų Korėjos rinktine. Įrodyti savo pranašumą prieš Azijos ekipą italams pavyko ir pergalė 5-2 išlaikė jų vietą IB divizione.
Šioje Italijos rinktinėje žaidėjų išsidėstymo geografija buvo ganėtinai plati: 10 žaidėjų atstovavo Italijos klubams, 6 žaidė Vokietijos jaunimo lygoje, po 2 žaidėjus buvo išvykę į JAV ir Šveicariją, o dar po vieną Italijos atstovą turėjo Suomijos ir Austrijos klubai.
Potencialūs komandos lyderiai:
Puolime Italijos rinktinėje pavojingiausi turėtų būti du Vokietijos jaunimo lygoje žaidžiantys puolėjai – Simonas Bergeras ir Alexas Gasseris. Abu šie žaidėjai jau šiemet buvo U-20 rinktinėje, o A.Gasseris netgi sugebėjo tapti rezultatyviausiu italų žaidėju, iš viso surinkęs 4 taškus (1 įvartis ir 3 rezultatyvūs perdavimai).  Tuo tarpu S.Bergeras labiausiai sužibėjo praėjusiose jaunimo iki 18 metų pirmenybėse, kuriose jis su 7 taškais (1 įvartis ir 6 rezultatyvūs perdavimai) buvo daugiausiai pavojaus varžovams kėlęs italų narys.
Dar pernai į jaunimo iki 20 metų rinktinę prasibrovė tuo metu dar vos 16 metų amžiaus Kevinas Finkas, kuris praėjusį sezoną sužaidė 15 rungtynių aukščiausioje Italijos lygoje. Tiesa, šiemet K.Finkas vis dar nėra sužaidęs nė vieno oficialaus mačo, o dėl to, šio žaidėjo nebuvo ir šių metų Italijos jaunimo rinktinėje. Visgi, šiam žaidėjui sugrįžus į rikiuotę, jis turėtų tapti papildomu italų ginklu, o jo talentą įrodo ne tik ankstyvas debiutas Italijos aukščiausioje lygoje, bet ir praėjusios jaunių pirmenybės, kuriose jis su 6 taškais (5 įvarčiai ir 1 rezultatyvus perdavimas) rezultatyvumu rinktinėje nusileido tik S.Bergerui.
Praėjusiose jaunių pirmenybėse nežibėjo nė vienas iš dviejų ten patekusių Italijos rinktinės vartininkų, tad kitąmet italų sėkmė priklausys ir nuo gynėjų žaidimo, kurių grandyje lyderiais turėtų būti Vokietijoje žaidžiantis Peteris Spornbergeris ir Suomijoje tobulėjantis Gregorio Giosas. Abu šie gynėjai jau turi žaidimo šiame lygyje patirties su jaunimo iki 20-metų rinktine, tad į šiuos žaidėjus veikiausiai bus dedamos didžiausios viltys sustabdyti varžovų išpuolius.
Ukraina
Šio sezono pasiekimas: 5 vieta IB divizione (5 taškai)
Ganėtinai jauną rinktinę į pirmenybes atsivežę ukrainiečiai iki paskutinių rungtynių nebuvo tikri dėl savo ateities IB divizione. Galiausiai, paskutiniame ture 3-1 pasiekta pergalė prieš Didžiąją Britaniją padėjo išlaikyti jų vietą šiose pirmenybėse ir kitiems metams.
Kas privalės palikti šiemetinę rinktinę: komandai nebegalės padėti 6 žaidėjai
Nors kitais metais į rinktinę galės atvykti didžioji dauguma Ukrainos rinktinėje šį gruodį žaidusių ledo ritulininkų, tačiau tarp komandą paliekančių žaidėjų yra ir tų, kurių nuostolis tikrai bus jaučiamas. Vienas iš jų, rezultatyviausias Ukrainos žaidėjas šiame turnyre – Yaroslavas Svishchevas, kuris per penkias rungtynes surinko 4 taškus (3 įvarčiai ir 1 rezultatyvus perdavimas).
Nuostolių bus ir gynybos grandyje, kurioje nebebus trijų iš šešių šiemet rinktinėje buvusių gynėjų, iš kurių du čiuožė pirmoje gynėjų grandyje. Rinktinę paliekančių žaidėjų indėlis puolime nebuvo pats didžiausias – kartu jie pelnė 3 įvarčius (33% visų rinktinės įvarčių) ir surinko 7 taškus (32% visų rinktinės taškų).
1998 metų kartos pasirodymas jaunių iki 18 metų (U-18) pirmenybėse: 3 vieta IB divizione (9 taškai)
Praėjusiame U-18 čempionate žaidė 12 šiemet į jaunimo pirmenybes patekusių žaidėjų ir jiems pavyko į namus parsivežti bronzos medalius. Ukrainiečiams nedaug trūko ir iki sidabro, tačiau iki pat rungtynių pabaigos vykusiame atkakliame mače jie 2-3 buvo priversti pripažinti Japonijos rinktinės pranašumą bei atiduoti jiems antrąją vietą turnyrinėje lentelėje.
Didžiąją dalį šioje rinktinėje buvusių žaidėjų sudarė Ukrainoje žaidę ledo ritulininkai – 16 iš jų rungtyniavo gimtinėje. Legionierių gretos pasiskirstė taip: 2 rungtyniavo JAV, o į Kanadą, Rusiją, Slovakiją ir Austriją buvo išvykę po vieną ukrainiečių atstovą.
Potencialūs komandos lyderiai:
Pačiu svarbiausiu Ukrainos rinktinės žaidėju turėtų būti Igoris Merezhko, kuris žaidžia vienoje iš trijų stipriausių Kanados jaunimo lygų - WHL. Tiesa, gynėjas jau du metus iš eilės neatvyko į jaunimo iki 20 metų rinktinę ir tikėtina, jog jo Ukrainos sudėtyje nebus ir kitais metais.
Skirtingai nuo daugumos kitų rinktinių, kurioms teks ieškoti naujo startinio vartininko, Ukrainos rinktinė galės į čempionatą vežtis tuos pačius du vartininkus, kurie sėkmingai vartus gynė šiose pirmenybėse. Tiek Bogdanas Dyachenko (92,59% atremtų smūgių), tiek Nikita Petlenko (92,19% atremtų smūgių), pagal atremtų smūgių statistiką pateko į geriausių turnyro vartininkų trejetuką, tad Ukrainos rinktinė ir kitąmet turėtų džiaugtis prabanga savo sudėtyje turėti du puikiai rungtyniaujančius vartininkus, kurie labiausiai prisideda prie pastaraisiais metais sėkmingai atrodančios ukrainiečių jaunimo gynybos.
Puolimo gretose į priekį Ukrainą turėtų vesti šiemet už Atlanto į USPHL Elite lygą išvykęs Andrejus Deniskinas, kuris puolime išsiskyrė tiek pernai U-18 pirmenybėse (4 įvarčiai ir 5 rezultatyvūs perdavimai – 9 taškai), tiek praėjusią savaitę Vengrijoje (1 įvartis ir 3 rezultatyvūs perdavimai – 4 taškai). Jam talkinti turėtų Vadimas Mazuras, kuriam, jei pateks į rinktinę, kitų metų U-20 turnyras bus jau ketvirtasis jo karjeroje. Tiesa, į gimtinę po poros metų užsienyje sugrįžusiam ir nemažai patirties sukaupusiam puolėjui pastarosios pirmenybės tikrai nebuvo sėkmingos – žaidėjas jas pabaigė vos su vienu įvarčiu ir su blogiausiu rodikliu komandoje plius/minus kategorijoje (minus 5).
Lietuva
Šio sezono pasiekimas: 1 vieta IIA divizione (15 taškų)
Apie Lietuvos rinktinės žygį jaunimo IIA divizione veikiausiai žino visi ledo rituliu besidomintys šalies gyventojai. Po keturių triuškinančių pergalių ir laimėjimo 6-4 prieš pagrindinę varžovę dėl patekimo aukštyn, Japoniją, lietuviai galėjo džiaugtis kelialapiu į IB divizioną.
Kas privalės palikti šiemetinę rinktinę: komandai nebegalės padėti 7 žaidėjai
Nepaisant to, jog 15 rinktinėje buvusių žaidėjų galės savo jėgas išbandyti ir kitąmet, žaidžiant aukštesniame divizione, jaunimo ekipoje bus labai rimtų nuostolių. Rinktinėje nebegalės žaisti pirmasis puolimo trejetas (Artūras Laukaitis, Emilijus Krakauskas ir Ilja Četvertakas), kurio visi trys nariai pateko į rezultatyviausių turnyro žaidėjų šešetuką, o E.Krakauskas (11 įvarčių ir 4 rezultatyvūs perdavimai – 15 taškų) ir I.Četvertakas (4 įvarčiai ir 9 rezultatyvūs perdavimai – 13 taškų) apskritai buvo du rezultatyviausi šių pirmenybių žaidėjai.
Negana to, su rinktine atsisveikina ir pagrindinis komandos vartininkas Artūras Pavliukovas bei rezultatyviausias turnyro gynėjas Edgaras Protčenko. Rinktinė kitąmet turės verstis ir be gynėjo Danieliaus Benilovo bei puolėjo Edvino Boroškos. Jei D.Benilovas buvo vienas iš dviejų rinktinės žaidėjų, kurie čempionatą pabaigė be taškų, tai kiti penki su jaunimo rinktine atsisveikinantys aikštės žaidėjai iš viso per šį čempionatą kartu pasižymėjo net 22 įvarčiais (67% visų rinktinės įvarčių) ir 55 taškais (52% visų rinktinės taškų).
1998 metų kartos pasirodymas jaunių iki 18 metų (U-18) pirmenybėse: 3 vieta IIA divizione (9 taškai)
Praėjusios pirmenybės Lietuvos jaunių iki 18 metų rinktinei tikrai nesusiklostė taip, kaip jie norėjo. Mūsų šalies atstovai ne tik 1-7 nusileido favoritei Lenkijos rinktinei, tačiau ir netikėtai bei skaudžiai 1-6 pralaimėjo Rumunijos ekipai bei buvo priversta tenkintis bronzos medaliais.
Šiame čempionate žaidė pusė šiemet auksą jaunimo pirmenybėse laimėjusios ekipos – 11 žaidėjų.
Potencialūs komandos lyderiai:
Rinktinę dėl amžiaus limito palikus puolimo lyderiams, juos pakeisti turės kiti žaidėjai. Didžiausias varžovų dėmesys kryps į Dominyką Bogdziulį ir Marką Kaleinikovą, kurie, nepaisant to, jog buvo jaunesni už dalį savo komandos draugų, pastaruosius du metus buvo tarp rezultatyviausių jaunimo rinktinės žaidėjų. Tiek sausį į NAHL lygą persikelsiantis D.Bogdziulis, tiek Latvijoje žaidžiantis M.Kaleinikovas jau išbandė savo jėgas IB divizione atstovaudami jaunių rinktinei, tiesa, tada išlikti šiame divizione jiems su komandos draugais nepavyko ir jau po metų teko sugrįžti į IIA pirmenybes.
Gynybos grandyje dar didesnį vaidmenį turėtų gauti jau ir šiemet svarbiomis figūromis rinktinėje buvę žaidėjai – Kostas Gusevas, Lukas Jonuška ir Tomas Krukovskis. Jei pastarąjam kitų metų čempionatas būtų antrasis jaunimo rinktinės gretose, tai K.Gusevas vyktų jau į trečiąsias, o L.Jonuška – ketvirtąsias U-20 pirmenybes.
Tuo tarpu atsilaisvinusią A.Pavliukovo vietą vartuose pretenduos užimti du pastaraisiais metais jo dubleriais rinktinėje buvę vartininkai – šiemet į rinktinę patekęs Laurynas Lubys ir pernai su rinktine buvęs, tačiau šiemet dėl traumos prie jos negalėjęs prisijungti Elvinas Karla.
Ko galima tikėtis pirmenybėse?
Nors likus metams iki pirmenybių daryti tikslių išvadų vargu ar galima, į IB divizioną iškritusi Norvegijos rinktinė kitąmet į jį keliaus tik su vienu tikslu – pirmu bandymu iškovoti kelialapį atgal į IA čempionatą, o jų favoritų statusu abejoti nereiktų. Lenkijos jaunimo ekipos pajėgumas ir galimybės kovoti dėl kelialapio aukštyn priklausys nuo dviejų lyderių puolime formos bei to, kokią gynybos liniją jie surinks kitą gruodį, tačiau neabejojama, jog du metus iš eilės sidabrą iškovoję lenkai dėl medalių kovos ir ateinantį sezoną.
Šiemet iki paskutinių rungtynių dėl išlikimo kovojusi Ukrainos rinktinė į kitą čempionatą galės atsivežti didelę dalį dabartinės savo sudėties, tad natūralu, jog kitąmet jie į pirmenybes turėtų vykti tikėdamiesi pagerinti savo rezultatą. 3 vieta U-18 pirmenybėse puikiai iliuostruoja, kad jiems šis tikslas yra įgyvendimas. Nors įkasti norvegams Ukrainai gali būti per sunku, tačiau jie turėtų būti pavojingi visiems varžovams ir veikiausiai kitąmet kausis dėl medalių.
Akivaizdu, jog sunkiausia prognozuoti Slovėnijos rinktinės galimybes ateinančių metų turnyre. Visiškai pakeisianti šiemetinę ekipą, į pirmenybes Slovėnija vešis naujus, tačiau, šiame lygyje savo gebėjimus jaunių pirmenybėse jau įrodžiusius ledo ritulininkus. Sėkmingai susiklosčius aplinkybėms slovėnai gali įsiterpti į kovą dėl medalių, tačiau nereikėtų per daug stebėtis ir tokia galimybe, jog kitąmet jų lauks rimta kova dėl išlikimo šiame lygyje.
Paskutinės dvi rinktinės – Lietuva ir Italija, turėtų būti dvi pagrindinės kandidatės užimti paskutines vietas turnyrinėje lentelėje. Lietuviams gali pritrūkti patirties šiame lygyje ir lyderių netekties, o tuo tarpu Italijos jaunimo rinktinėse pastaruoju metu jaučiamas didelis nuosmūkis. Dar prieš porą metų IA pirmenybėse žaidė tiek Italijos U-18, tiek U-20 rinktinės, o dabar joms abejoms nebepavyksta iškovoti medalių ir žemesnio rango turnyruose, kuriuose jiems vietoj varžymosi dėl medalių tenka rūpintis tuo, kaip neiškristi į dar žemesnį divizioną.
Nepaisant visų išankstinių prognozių, geriausiu pavyzdžiu nekreipti dėmesio į  išankstines kalbas Lietuvos rinktinei turėtų būti Vengrijos jaunimo rinktinė. Lygiai taip pat kaip ir lietuviai, jie po pergalės IIA divizione į aukštesnį lygį kilo atsisveikindami su savo pavojingiausiu puolimu trejetu, kurį pakeisti turėjo būrys jaunesnių žaidėjų. Nepaisant visko, vengrai namuose ne tik, kad sugebėjo išsaugoti vietą šiose pirmenybėse, tačiau ir pasinaudoję lenkų kluptelėjimu paskutiniame ture jie džiaugėsi aukso medaliais ir kitą gruodį jau varžysis IA jaunimo pirmenybėse.
Įspūdingas Lietuvos rinktinės žaidimas praėjusią savaitę įžiebė naujas viltis Lietuvos ledo ritulio padangėje, o puikiai pasirodę lietuviai kitąmet turėtų sulaukti dar didesnio žiūrovų palaikymo. Galima neabejoti, kad kitų metų IB jaunimo pirmenybėse mūsų lauks daug sunkesnės, tačiau be galo intriguojančios ir emocingos kovos su galingais varžovais.