Titulinis » Naujienos » Auksinio ledo ritulio jaunimo pergalė – nugalėjo tikra komanda (2 VIDEO)

Auksinio ledo ritulio jaunimo pergalė – nugalėjo tikra komanda (2 VIDEO)

2016-12-19
hockey.lt informacija
 Lietuvos jaunimo iki dvidešimties metų ledo ritulio rinktinė pasaulio čempionato IIA divizione sukūrė įspūdingą reginį, įveikė visus varžovus įspūdingu stiliumi ir su trenksmu įsiveržė į pirmą divizioną.
 
Tokį rezultatą pasiekė vieningai tikslo link ėjusi komanda, o didžioji dalis nematomų smulkmenų liko šešėlyje, nors komandai ir rezultatui turėjo nemažai įtakos.
 
Ši rinktinė be kita ko, pademonstravo pavyzdį kaip reikia giedoti Lietuvos himną ir kaip reikia linksmintis po pergalės.
 
Portalas hockey.lt apžvelgė jaunimo rinktinės užkulisius ir kelią pergalės čempionate link.
 
„Lūzeriai“. Pasiruošimo metu, kai iš įvairių pasaulio kampelių namo sugrįžę ledo ritulininkai per nepilną savaitę turėjo sustyguoti žaidimą, draugiškose rungtynėse metu beviltiškai nusileido Baltarusijos jaunimo klubui. „Specialistai“ ėmė nurašinėti rinktinę ir kritikuoti komandą ir jos trenerius ir komplektavimą. Tuo metu rinktinėje vyko kuriamasis darbas, kai naujasis treneris kanadietis Džeimsas Settersas nuo pirmos dienos viską sustatė į savo vietas. Daugelį metų gerokai aukštesniame lygyje su Vokietijos jauniais dirbęs strategas vokišką tvarką įvedė ir Lietuvoje – vienas kandidatas atsisveikino su rinktine už kelis pavėlavimus į susirinkimus. Kitas, jau čempionato metu pramiegojo rytinę treniruotę – ir jam užsidarė durys į vakarines rungtynes. Užtat čempionato metu komanda vis gerino žaidimą ir „lūzeriai“ ėmė mušti įvarčius kaip iš patrankos. 5 – Nyderlandams, 7 – estams, 11 – rumunams, 13 – kroatams. 6 namo išsivežė ir diviziono favoritai japonai.
 
Sistema. D.Settersas į rinktinę atsivežė naują žaidimo sistemą, kai bet kuriame taške gynyboje prie ritulio turėjo skubėti vienu lietuviu daugiau nei varžovu. Toks totalinis spaudimas, ypač gynyboje veikė viso čempionato metu ir davė rezultatą paskutinėse rungtynėse su Japonija, kai varžovai taip ir nesuorganizavo jokio padoresnio lietuvių šturmo.
 
Lyderiai. Nors lietuviai po trejų metų antrųjų vietų IIA divizione galų gale pakeitė medalių spalvą, vienas faktorius ir toliau nesikeičia. Lietuvos rinktinė ir vėl buvo jauniausia čempionate, o geriausi komandos žaidėjai ryškiai išsiskyrė iš varžovų. Geriausiu čempionato vartininku pripažintas Artūras Pavliukovas, dukart išsaugojęs vartus tuščius, geriausiu puolėju – Emilijus Krakauskas, kuris pasiekė neįsivaizduojamą skaičių – 15 taškų per penkerias rungtynes, iš jų 11 – įvarčių. Geriausiu gynėju pripažintas japonas Yusuke Kon, nors lietuvis Edgaras Protčenka buvo rezultatyvus ir pasirodė geriausiai tarp gynėjų.
 
Apskritai, tarp 10-ies rezultatyviausiųjų yra net penki lietuviai.
 
Džiaugsmas. Lietuvos rinktinė nugalėjo ir dar vienoje, neoficialioje linksmybių įskaitoje. Iki apdovanojimų ceremonijos likus valandai, Lietuvos rinktinė atvyko į areną. Tuo metu vyko Estijos – Rumunijos rinktinių kova dėl trečiosios vietos. Mūsiškiai ėmė taip aistringai palaikyti estus, kad su lietuviais fotografuotis pradėjo santūrūs vietos sirgaliai.
 
Vėliau Estijos spaudoje pasirodė komentarų, kad šios šalies ledo ritulininkai pirmavo iki to momento, kol lietuviai nepradėjo sirgti už juos. Esą, Estijos ledo ritulininkai tokio palaikymo gyvenime nebuvo matę ir nustojo žaisti užsižiopsoję į tribūnas. Rumunai tuo metu ir laimėjo.
 
 
 
 
Himnas. Lietuvos ledo ritulininkai šiame čempionate buvo kaip niekad tautiškai ir muzikaliai nusiteikę. Komandai praktiškai kas vakarą teko giedoti tautišką giesmę, kuri skambėjo mūsiškių garbei po kiekvienų laimėtų penkerių rungtynių. Repeticijos nenuėjo veltui. Iki šio čempionato ledo ritulininkai pasižymėjo skambiu „vardan tos, Lietuvos“ išskiriamu motyvu, na, o japonai ir finalo žiūrovai išgirdo ir visą Lietuvos himną su žodžiais, giedamą lietuvių.
 
 
 
Ateitis. Rytojus šios rinktinės lyderiams bus įdomus. E.Krakauskas turi kontraktą su vyrų klubu Šveicarijos aukščiausioje lygoje, A.Pavliukovas ieško naujos komandos NAHL lygoje JAV, kapitonas Ilja Četvertakas, gynėjas E.Protčenka grįžta į „Energiją“ ir toliau kausis Baltarusijos jaunimo lygoje. Šie vyrukai paliko jaunimo ledo ritulį rinktinės lygyje ir turėtų tapti vyrų rinktinės ramsčiais.
 
Kitais metais U-20 rinktinė kovos jau IB divizione, kur žais Norvegija, Lenkija, Slovėnija, Italija, Ukraina. Lyderių našta guls ant kitų žaidėjų, o vedliais turėtų tapti Dominykas Bogdziulis, Markas Kaleinikovas, Lukas Jonuška, Kostas Gusevas. O galbūt ir kitais metais bus dar viena tvirta kaip kumštis komanda.