Titulinis » Naujienos » Atkakliame mūšyje "Energija-GV" pasiekė revanšą prieš "Baltų Ainius" (VIDEO)

Atkakliame mūšyje "Energija-GV" pasiekė revanšą prieš "Baltų Ainius" (VIDEO)

2020-11-26
hockey.lt informacija, Tito Pacausko nuotr.
Ketvirtadienį Lietuvos ledo ritulio pirmenybėse sužaistos intriguojančios rungtynės Kaune.
 
Po dviejų pralaimėjimų prieš „Energiją – Geležinį Vilką“ Kauno „Baltų Ainiams“ buvo pavykę laimėti trečiąsias rungtynes, bet šį vakarą jėgų balansas ir vėl buvo nukreiptas elektrėniškių naudai – po atkaklios kovos jie iškovojo pergalę rezultatu 7:5.
 
 
Rungtynių šeimininkai nuo pat rungtynių pradžios buvo nusiteikę įrodyti, kad jų pergalė praėjusiose tarpusavio rungtynėse nebuvo tik atsitiktinumas. Būtent „Baltų Ainiai“ pelnė pirmąjį rungtynių įvartį, kai vienas į greitą ataką pabėgęs Makaras Tokarevas liko be įvarčio, bet pirmasis prie ritulio suskubo ir į jį į vartus nukreipė Damiras Shafeevas (08:56, rez. perd. M. Tokarevas).
 
Po pelnyto įvarčio „ainiai“ kurį laiką žaidė mažumoje, bet netrukus pražanga atsakė ir jų varžovai, tad komandos žaidė formatu keturi prieš keturis. Būtent atkarpos šiuo formatu metu po įvartį pelnyti sugebėjo abi komandos. Iš pradžių vos laimėjus ritulio įmetimą už vartų buvęs komandos draugas surado Mantą Marcinkevičių, kuris iš krašto pelnė antrąjį „Baltų Ainių“ įvartį (12:15, rez. perd. Dovydas Žiūkas, D. Shareevas). Visgi, netrukus Justinas Vėželis pirmuoju bandymu įvarčio nepelnė, bet vartininkui nesugebėjus užfiksuoti ritulio, pats „Energijos – Geležinio Vilko“ gynėjas antruoju mėginimu pasiuntė jį į vartus (12:42, rez. perd. Avgustinas Silinas, Rapolas Marcinkevičius).
 
Kėliniui artėjant prie pabaigos rungtynes kuriam laikui sustabdė itin nemalonus epizodas. Puikiai rungtynes pradėjęs D. Shafeevas gavo smūgį lazda į veidą ir jam prireikė medikų pagalbos, o „Energijai – Geležiniam Vilkui“ po šio epizodo keturias minutes teko žaisti be vieno žaidėjo pagalbos. Tiksint paskutinėms kėlinio akimirkoms kauniečiai buvo labai arti kiekybinės persvaros realizacijos, bet M. Takarevui pritrūko tikslumo bandant vienu lietimu pasiųsti ritulį į tuščią vartų kampą.
 
Antrąjį kėlinį abi komandos pradėjo keliais pavojingais išpuoliais, kurie baigėsi nesėkmingai. Galiausiai įvartis krito pozicinės „Energijos – Geležinio Vilko“ atakos metu, kai netoli oponentų vartų pračiuožęs Timonas Mažulis galiausiai rado tarpą atlikti tiksliam metimui (25:38, rez. perd. Edvinas Boroška). Rezultatą išlyginę svečiai jau kitu metimu į vartus sugebėjo jį persverti savo naudai. Nors Lukui Jakšiui pavyko atmušti Rapolo Marcinkevičiaus mestą ritulį, bet nuo vartininko lazdos jis įskriejo į vartus (26:00, rez. perd. A. Silinas, Dmitrijus Rabchukas).
 
„Baltų Ainiai“ savo progų ir toliau ieškodavo greitose išpuoliuose, bet atakos smaigalyje atsidūrusiems kauniečių puolimo lyderiams ilgai nepavyko pralaužti Martino Petiulio gynybos. Galiausiai, Elektrėnų komandos išgelbėti negalėjo ir jis, kai ne pirmą kartą greitos atakos smaigalyje atsidūręs M. Tokarevas galiausiai pasiuntė ritulį į vartus (33:56, rez. perd. Nikita Bashkirovas).
 
Rezultatą išlyginę šeimininkai netruko surengti ir dar vienos rezultatyvios atakos, kurios metu ritulį vartininkui tarp kojų iš toli pasiuntė Tomas Fediakinas (34:42, rez. perd. N. Bashkirovas, M. Tokarevas). Negana to, „Baltų Ainiai“ buvo arti ir penktojo savo įvarčio, bet nubausti varžovų pabėgus dviese prieš vieną gynėją jiems nepavyko.
 
Kauno klubui neišnaudojus savo progų, „Energija – Geležinis Vilkas“ nubaudė juos žaisdami mažumoje. Ritulį oponentų zonoje perėmęs Rolandas Aliukonis nieko nelaukdamas iššovė iš toli ir nepaliko vilčių L. Jakšiui (37:56).
 
Startavus trečiajam kėliniui „Energijai – Geležiniam Vilkui“ pavyko susigrąžinti persvarą. Įvarčiu džiaugėsi iš aštraus kampo galingai iššovęs Avgustinas Silinas (43:50, rez. perd. R. Marcinkevičius). Tuo tarpu šeimininkai ir toliau stengėsi rengti greitas atakas, o netoli tikslo vienoje iš jų buvo vienas prieš vartininką pabėgęs M. Marcinkevičius.
 
Trečiajame kėlinyje vienos progos neišnaudojęs M. Marcinkevičius galiausiai gavo dar vieną galimybę greitoje atakoje ir šį kartą pasiuntė ritulį į vartų tinklą (53:29, rez. perd. N. Bashkirovas, M. Tokarevas). Tiesa, kauniečių džiaugsmas truko vos 22 sekundes: po jų „Energija – Geležinis Vilkas“ vėl buvo priekyje, kai savo žodį tarė šios komandos veteranai, o ataką tiksliai užbaigė Edgaras Rybakovas (53:51, rez. perd. Donatas Kumeliauskas, R. Aliukonis).
 
Rungtynėms artėjant prie pabaigos „Baltų Ainiams“ dar pavyko susikurti keletą progų įvarčiui, bet jų išnaudoti nepavyko ir rungtynių pabaigoje šeimininkai gelbėtis bandė vartininką keisdami šeštu aikštės žaidėju. Dirbtinio kiekybinio pranašumo išnaudoti nepavyko, o tiksint paskutinėms rungtynių sekundėms į tuščius vartus ritulį pasiuntė gynėją aplenkęs T. Mažulis (59:57, rez. perd. Patrikas Misiukas, Aurimas Gaidauskas).
 
Šią savaitę tai buvo paskutinės Lietuvos čempionato rungtynės, bet jau rytoj savo kovą Baltijos lygoje pradės du Lietuvos klubai – „Kaunas Hockey“ ir „Hockey Punks“, tad savaitgalį netrūks gero lygio ledo ritulio akistatų.
 
 
Po pergalės „Energijos – Geležinio Vilko“ treneris Dovydas Kulevičius atskleidė, jog sėkminga oponentų pradžia jo nenustebino, o panašų vaizdą matėme ir praėjusioje tarpusavio akistatoje.
 
„Manau, kad jie pirmą kėlinį sužaidė gerai, o mes išėjome su tokiu nusiteikimu, jog turime laimėti, nes praėjusias tarpusavio rungtynes pralaimėjome. Galbūt tai buvo žaidėjų galvoje, o dėl to praleidome du įvarčius. Tokia pati situacija buvo ir pirmose rungtynėse: jie gerai sužaidė pirmąjį kėlinį, pelnė du įvarčius ir mums po to teko juos vytis.“
Elektrėnų komandai didesnį nei vieno įvarčio pranašumą pavyko susikrauti tik paskutinėmis rungtynių sekundėmis. Kalbėdamas apie tai, elektrėniškių treneris akcentavo jo auklėtinių per didelę koncentraciją oponentų vartų puolimui.
 
„Visų pirma, tai jie labai gerai žaidžia kontratakose. Mes jau pirmose rungtynėse gavome daug tokių įvarčių, o šiame susitikime jie taip pat gerai bėgo į kontratakas. Kai pelnėme kelis įvarčius, žaidėjai pradėjo galvoti, jog turime juos spausti ir mušti dar daugiau įvarčių, dėl to trečiasis puolėjas buvo labai aukštai. O kai mūsų trys žaidėjai yra už oponentų vartų, mes nespėjame grįžti tais atvejais, kai oponentai greitai bėga į atakas.“
 
D. Kulevičiaus teigimu, esminis šios dienos rungtynių faktorius – drausmė.
 
„Pergalę sunkiose rungtynėse lemia drausmė. Reikėtų nelėkti į priekį visiems puolėjams, bent trims ar net keturiems žaidėjams būti arčiau: tuomet galėtume perimti jų ritulius, nes jie labai dažnai duoda skersą perdavimą į kontratakas. Taip galėtume toliau likti jų zonoje ir regzti atakas bei išvengtume jų kontratakų.“
 
 
 Du įvarčius šiame susitikime pelnęs „Baltų Ainių“ puolėjas Mantas Marcinkevičius po rungtynių neslėpė nusivylimo, jog po sėkmingos pradžios jam su komanda nepavyksta išlaikyti įgytos persvaros.
 
„Mes visada gerai pradedame rungtynes, bet po to gauname kokį nesmagų įvartį ir visiems: treneriui ir mums užverta emocijos, o dėl to praleidžiame dar daugiau įvarčių bei paleidžiame rungtynes.“
 
Visgi, ledo ritulininkas įsitikinęs, jog problema ne komandos drausmėje.
 
„Drausmės pas mus tikrai netrūksta, bet kažkur mes neatidirbame ir tada viskas prasideda. Vienas žaidėjas padaro klaidą, tada suklysta kitas ir taip išsivysto įvartis į mūsų vartus. Visgi, kaip matėte rungtynių metu mes vijomės varžovus, pelnėme įvarčius, o susitikimo pabaigoje tiesiog nepasisekė.“
 
M. Marcinkevičiaus teigimu, norint pagerinti rezultatus tokiose rungtynėse svarbiausia išlaikyti šaltą protą bei kovoti kiekvienoje zonoje.
 
„Svarbiausia yra „užsivedimas“ ir nepasiduoti emocijoms net ir praleidus įvartį į savo vartus. Reikia visada kovoti tiek kampuose, tiek ir vidurinėje zonoje dėl kiekvieno ritulio ir visada bus geriau.“