Titulinis » Naujienos » Artėjant vyrų rinktinės stovyklai - galvosūkiai norint pakeisti traumuotus žaidėjus bei nemažėjantis noras kautis

Artėjant vyrų rinktinės stovyklai - galvosūkiai norint pakeisti traumuotus žaidėjus bei nemažėjantis noras kautis

2019-03-15
hockey.lt informacija
Už vos kiek daugiau nei poros savaičių Lietuvos nacionalinė ledo ritulio rinktinė pradės pasiruošimą, kol kas, didžiausiam savo iššūkiui šalies ledo ritulio istorijoje – dalyvavimui pasaulio ledo ritulio čempionato IA diviziono kovose. Prieš artėjančią pasiruošimo stovyklą netrūksta galvos skausmo dėl žaidėjų praradimų, bet tai nemalšina rinktinės ambicijų prieš Kazachstane laukiančias pirmenybes.
 
Rinktinės nuostolių sąraše – dar dvi svarbios pavardės
 
Jau po Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašo paskelbimo, ekipa patyrė dar du rimtus nuostolius. Iš rinktinės dėl traumų iškrito du perspektyvūs, tačiau jau nemažai patirties sukaupę ledo ritulininkai. Sezono metu klubą keitęs ir vasario mėnesį puikią formą demonstravęs Domantas Čypas ne tik negalės padėti rinktinei, tačiau ir bus priverstas atlikti ilgą reabilitaciją po sunkios kryžminių raiščių traumos. Be ledo ritulio gynėjas praleis daugiau nei pusmetį.
 
Tuo tarpu Markui Kaleinikovui šis sezonas susiklostė tiesiog košmariškai. Sezono pradžioje dėl rankos traumos jis negalėjo padėti „HK Riga“ klubui, su kuriuo išsiskyręs jis kelis mėnesius buvo priverstas laukti galimybės pasveikus žengti naują žingsnį karjeroje. Deja, bet atvykęs į Alpių ledo ritulio lygoje rungtyniaujančią „Kitzbuhel“ komandą 20-metis vos po šešių rungtynių susilaužė riešą, dėl kurio jo sezonas jau baigėsi.
 
Jei puolimo grandyje esanti konkurencija leidžia manyti, jog puikiai Kaune sužaidusio M. Kaleinikovo (1 įvartis ir 5 rezultatyvūs perdavimai) netektį iš dalies galės kompensuoti kiti šios pozicijos atstovai, tai po D. Čypo traumos galvos skausmo dėl žaidėjų gynybos grandyje tikrai nesumažėjo. Ir taip dėl veteranų pasitraukimo ir kitų problemų išretinta opiausia rinktinės problema tapo dar sunkesnė: rinktinės kandidatų sąraše liko vos aštuoni gynėjai, iš kurių tik trys turi žaidimo pasaulio čempionatuose patirties.
 
Nenuostabu, kad tokioje situacijoje atsidūrusi nacionalinė rinktinė priversta ieškoti rezervų. Ieškoma ne tik potencialiai kandidatų sąrašą galinčių papildyti gynėjų tačiau ir bus svarstomos kitos alternatyvos, kai kuriuos žaidimo gynyboje patirties turinčius puolėjus išbandant būtent gynybos grandyje.
 
Rinktinės treniruočių stovykla startuos balandžio pirmąją, o pirmos savaitės metu nacionalinė ekipa pirmenybėms ruošis Elektrėnuose. Į jos pradžią tikrai nespės tuo metu dar sezono SPHL lygoje JAV nespėsiantis baigti Pijus Rulevičius, o vėluoti taip pat gali ir kiti atkrintamosiose varžybose su klubais dalyvaujantys žaidėjai bei Vokietijos aukščiausioje lygoje dirbantis vyriausiasis treneris Danielis Lacroix.
 
Prasidėjus balandžio 7-13 dienomis Elektrėnuose vyksiančiam pasaulio IIA diviziono jaunių čempionatui, kuriame dėl aukso kovos Lietuvos U-18 rinktinė, nacionalinė ekipa treniruotes perkels į Vilnių. Prieš išvykstant į Kazachstaną, Elektrėnuose rinktinė sužais keturias kontrolines dvikovas – balandžio 17-18 dienomis mūsų šalies atstovų laukia dvi akistatos su estais, o 23-24 dienomis iššūkį rinktinei mes Lenkijos nacionalinė rinktinė.
 
Lietuvos rinktinė istorinį čempionatą bei šansą pakovoti dėl dviejų kelialapių į elitinį divizioną pradės balandžio 29 dieną, rungtynėmis su Baltarusijos rinktine. Po dviejų dienų lietuviams teks atlaikyti šeimininkų iš Kazachstano iššūkį, vėliau mūsų šalies atstovų lauks mūšis su Vengrija, o turnyrą užbaigs akistatos su Korėjos ir Slovėnijos rinktinėmis. Pirmąsias dvi vietas šiame divizione užėmusios rinktinės kelsis į elitinį pasaulio čempionato divizioną, kuriame rungtyniauja 16 stipriausių planetos ekipų, o paskutinę vietą užėmusiai rinktinei teks atsisveikinti su šiuo pogrupiu ir nusileisti į IB divizioną.
 
Arčiausiai elitinio diviziono rinktinė buvo 2006 metais, kai tuomet I diviziono pirmenybės dar nebuvo suskirstytos į du pogrupius ir dvejose lygaus pajėgumo grupėse rinktinės tuomet kaudavosi dėl vienintelio kelialapio aukštyn. Tuomet tik paskutinio kėlinio metu didžiąją laiko dalį mažumoje priversta praleisti Lietuvos rinktinė neatlaikiusi austrų spaudimo turėjo pripažinti jų pranašumą ir užėmė antrąją poziciją.
 
Rinktinė kausis su visais varžovais
 
Nepaisant visų nuostolių, nacionalinės rinktinės nariai nėra nusiteikę iš anksto kelti baltos vėliavos. Apie galimybę grumtis dėl patekimo tarp šešiolikos stipriausių pasaulio ledo ritulio ekipų jau seniai galvoję lietuviai yra pasiruošę iš šios čempionato pasisemti kaip įmanoma daugiau patirties bei mes kovą visiems varžovams – tuo įsitikinęs į svarbiausius klausimus atsakęs nacionalinės rinktinės vadovas Karolis Kubilius.
 
Lietuvos rinktinei tai bus pirmoji patirtis pasaulio čempionato IA divizione. Ką Lietuvos ledo rituliui reiškia galimybė grumtis tokiame lygyje dėl patekimo į elitinį divizioną?
 
Ilgai buvome pasaulio čempionato IB divizione ir ten užsibuvome galbūt net ir kiek per ilgai, tad dabar mūsų laukia naujas, tačiau tuo pačiu ir ilgai lauktas išbandymas šiame divizione. Tai mums naujas iššūkis, bandant apsiprasti šiame kontekste, kur visai kitas komandų lygis ir žaidžiamas kitoks ledo ritulys.
 
Žiūrint iš platesnės perspektyvos, tai yra daugelio žmonių, dirbančių mūsų ledo ritulio pasaulyje, pasiektas rezultatas. Tai įrodo, kad naujai atėję ir naujas idėjas po pokyčių federacijoje įnešę žmonės eina tikslingu keliu ir jau matomi jų darbo vaisiai. Žinoma, mūsų, kaip ir daugumos kitų rinktinių, tikslas yra patekti tarp šešiolikos stipriausių pasaulio komandų, tad šie metai bus puiki patirtis žengiant šio tikslo link. Tikimės, kad ilgai laukti šio tikslo įgyvendinimo mums neteks.
 
Rinktinę po praėjusių metų paliko nemažai veteranų, ar jaunimas yra pasiruošęs juos pakeisti?
 
Veteranų praradimas stipriai keičia mūsų rinktinę. Galbūt jaunimui dar užtektų ir žaidimo IB divizione, kad jie galėtų augti ir pamažu pasiekti elitinio diviziono lygį, bet dabar jie turės įrodyti, kad gali žaisti ir tokiame lygyje jau šiame turnyre.
 
Ko žiūrovai būsimame pasaulio čempionate gali tikėtis iš Lietuvos rinktinės?
 
Jie gali tikėtis ambicingos komandos, kuri nepasiduos nė viename žingsnyje ir atiduos visas jėgas tam, kad pasiektų pergalę.