Titulinis » Naujienos » Antrasis varžovas – Skandinavijoje tobulėjantys ir aktyviai sirgalių palaikomi estai (A.Nikiforovo komentaras, visų rungtynių transliacijos)

Antrasis varžovas – Skandinavijoje tobulėjantys ir aktyviai sirgalių palaikomi estai (A.Nikiforovo komentaras, visų rungtynių transliacijos)

2019-01-14
hockey.lt inf.
 Pirmadienį Taline (Estija) tęsis pasaulio jaunimo (U-20) IIA diviziono ledo ritulio čempionatas, kuriame vakar nuostabią pergalę prieš vienus iš favoritų Didžiąją Britaniją iškovojęs Lietuvos jaunimas šiandien susitiks su šeimininke Estija.
 
Tiek lietuviai, tiek ir estai po pirmosios dienos yra iškovoję po 3 taškus, todėl šios dienos laimėtojas taps vienvaldžiu grupės lyderiu. Rungtynės prasidės 20:00 val., o tiesioginę jų transliaciją galėsite stebėti hockey.lt portale.
 
Estai pirmose čempionato rungtynėse taip pat šventė pergalę, tačiau ji buvo kur kas sunkesnė nei tikėtąsi. Šeimininkai tik po labai įtempto kovos 2:1 palaužė po penkerių metų į IIA divizioną sugrįžusią Ispaniją. Tose rungtynėse estai abu įvarčius įmušė rungtyniaudami daugumoje, todėl šiandien lietuviams reikės žaisti arba draugsmingai, arba itin susitelkti rungtyniaujant mažumoje.
 
Visgi estai patys nėra labai drausmingi aikštelėje ir vakarykštėse rungtynėse devynis kartus pažeidė taisykles. Tuo tarpu lietuviai prieš britus itin sėkmingai naudojosi kiekybinėmis persvaromis, todėl jeigu pavyktų išprovokuoti estus pražangoms, atsvertų didžulės galimybės ir vėl galėtume tikėtis ankstyvos solidžios persvaros.
 
Lietuviams teks susitvarkyti ne tik su Estijos ledo ritulininkais, tačiau ir su spaudimu, kurį sudaro gana aktyviai saviškius palaikantys Estijos sirgaliai. Po pirmųjų rungtynių Lietuvos ledo ritulininkai vieningai teigė, kad saviškių palaikymas yra labai svarbus ir įpučiantis energijos, tačiau šiose rungtynėse grupei Lietuvos aistruolių teks sunki užduotis perrėkti daugiau nei tūkstantį estų.
 
Vakar dienos rungtynėse estai abu savo įvarčius įmušė žaisdami daugumoje, todėl prieš šiandienos susitikimą Lietuvos rinktinės treneris Aleksejus Nikiforovas išskyrė drausmę bei įvardino estų stiprybes.
 
„Estijos žaidėjai turi gerus įgūdžius, yra aukšti, gerai čiuožia ir meta ritulį. Jeigu jiems duosime vietos aikštelėje, tai prisidarysime bėdos“, - sakė A.Nikiforovas. „Mūsų komandai sukontroliuti savo baudas minutes yra numeris vienas. Vakar rungtynėse padarėme nereikalingas ir kvailas baudas, kurios kartais būdavo net ir jų zonoje, taip pat blogai keitėmės, o tai parodo drausmės trūkumą, todėl turime tai ištaisyti, nes kitu atveju - šiandien turėsime problemų. Visi žaidėjai yra sveiki ir pasiruošę žaisti, turime didelę motyvaciją ir gerą komandą, todėl pažiūrėsime, kaip mums šiandien seksis“.
 
 
Estai U-20 lygmenyje 2012 ir 2014 metais dar žaidė IIB divizione, o nuo 2014 metų rungtyniauja IIA grupėje. Pastaruoju metu vis daugiau talentų atrandantys estai iki šiol didelėmis pergalėmis pasigirti negali ir per penkerius metus tik 2016 metų čempionate užkopė ant prizininkų pakylos, kai iškovojo bronzos medalius.
 
Tarpusavyje Lietuvos ir Estijos U-20 rinktinės pasaulio čempionatuose yra žaidusios keturis kartus ir visus kartus pergales šventė lietuviai. Paskutinį kartą komandos buvo susitikusios 2017 metų čempionate, kuriame mūsiškiai pergalę iškovojo net 7:1.
 
Praėjusių metų čempionate Estija 4:5 pralaimėjo Korėjai, 2:6 - Didžiąjai Britanijai, 1:4 - Japonijai ir 5:6 - Nyderlandams, o vietą IIA grupėje padėjo išsaugoti pergalė 8:4 prieš Rumuniją. Iš to čempionato Estijos rinktinėje liko abu vartininkai bei 9 žaidėjai. Lietuviams gerai pažystami ir kiti ledo ritulininkai, kurie žaidė praėjusiais metais taip pat Taline vykusiame U-18 čempionate. Tą kartą komandos taip pat tarpusavyje susitiko antrose čempionato rungtynėse, o lietuviai varžovus sutriuškino net 7:0.
 
Lietuviai nuo 2011-2012 metų sezono vos sykį IIA divizione liko be medalių, kai 2013 metų čempionate užėmė penktą vietą. 2012, 2014, 2015, 2016 metais lietuviai džiaugėsi sidabru, 2017-ais - iškovojo auksą ir kelialapį į aukštesnį divizioną, o 2018-ais IB divizione liko be pergalių, tačiau užsikabinti šiame lygmenyje pritrūko vos vieno įvarčio.
 
Prieš čempionatą estai neteko vieno iš didžiausių šalies talentų, Suomijos aukščiausioje lygoje spėjusiu debiutuoti Roberto Arreko, kuris patyrė traumą ir iškrito iš rikiuotės.
 
Estijos rinktinėje yra keturi žaidėjai, rungtyniaujatys Suomijos, o dar trys žaidžia Švedijos aukščiausiose jaunimo lygose.
 
Praėjusių metų gruodžio pabaigoje į stovyklą susiinkusi Estijos rinktinė sužaidė dvejas draugiškas rungtynes su Suomijos jaunimo komandomis: antroje lygoje rungtyniaujančiai „KJT Haukat“ buvo nusileista 3:4, o aukščiausioje Suomijos jaunimo lygoje besivaržanti „Kiekko Vantaa“ juos nugalėjo taip pat tik vieno įvarčio skirtumu – 2:3.
 
Pasaulio IIA diviziono čempionate Taline dėl aukso medalių ir vietos IB grupėje lietuviai kovoja su Didžiąja Britanija, Rumunija, Estija, Ispanija ir Korėja.
 
 
Visos antrosios pasaulio U-20 čempionato IIA diviziono dienos rungtynės:
 
13:00 Rumunija - Ispanija
 
 
16:30 Korėja - Didžioji Britanija
 
 
20:00 Estija - Lietuva
 
 
Pasaulio jaunimo ledo ritulio čempionato IIA diviziono lentelė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, pergalės po baudinių serijos, pralaimėjimai po baudinių serijos, pralaimėjimai, įvarčiai, taškai):
 
1. Rumunija           2   1   1   0    0     5:3    5
2. Lietuva            1   1   0   0    0     6:4    3
3. Didžioji Britanija 2   1   0   0    1    17:7    3
4. Estija             1   1   0   0    0     2:1    3
5. Korėja             2   0   0   1    1    2:15    1
6. Ispanija           2   0   0   0    2     3:5    0