Titulinis » Naujienos » A. Seniut iškovojo istorinį Lietuvos sportui medalį

A. Seniut iškovojo istorinį Lietuvos sportui medalį

2020-02-01
"Olimpinė panorama"
 Trečią kartą rengtose jaunimo žiemos olimpinėse žaidynėse Lietuva galėjo pasigirti rekordine sportininkų delegacija. Lozanoje šalies garbę gynė net 15 sportininkų: šeši biatlonininkai, po tris ledo ritulininkus ir lygumų slidininkus, du kalnų slidininkai ir snieglentininkas.

Naujovių pateikė ir sporto disciplinos – žaidynėse debiutavo 3x3 ledo ritulio turnyras. Šios naujo formato varžybos ne tik suteikė galimybę net trims mūsų ledo ritulininkams startuoti žaidynėse, bet ir leido iškovoti Lietuvai istorinį medalį.
 
Bet apie viską – nuo pradžių. Visame pasaulyje prieš žaidynes vyko atranka, kurią Lietuvoje gegužės mėnesį laimėjo Linas Dėdinas. Jis įgūdžių iššūkį įveikė per 28,36 sek. – tai buvo 14-as rezultatas tarp visų atrankos dalyvių.
 
Aukšti atrankoje pademonstruoti rezultatai garantavo Lietuvai dar du kelialapius į Šveicariją – kvietimus taip pat gavo 29 rezultatą pasaulyje užfiksavęs Arturas Seniutas (29,19 sek.) ir 52 vietą užėmęs Joris Valčiukas (30,09 sek.).
 
Prieš startus Lozanoje atranką įveikę ledo ritulininkai buvo suskirstyti į aštuonias komandas po trylika ledo ritulininkų – vienuolika žaidėjų ir du vartininkus. Visos aštuonios komandos pirmame varžybų etape tarpusavyje sužaidė po vienerias rungtynes, o į pusfinalį pateko keturios pajėgiausios.
 
Nepasisekė J.Valčiukui, kurio atstovaujami „mėlynieji“ grupės etape užėmė aštuntą vietą. Kiti du lietuviai pratęsė kovas dėl medalių, bet juo džiaugtis galėjo tik vienas – tiek A.Seniutas ir „rudieji“, tiek L.Dėdinas ir „juodieji“ pralaimėjo pusfinalio mačus, tad mažąjį finalą turėjo žaisti vienas prieš kitą. Nugalėtoją lėmė įvartis paskutinę sekundę – po čeko Matijo Sapovalivo įvarčio su komandos draugais triumfavo ir A.Seniutas: „rudieji“ laimėjo rezultatu 6:5.
 
Šis rezultatas reiškė, kad Lietuva pelnė pirmąjį medalį jaunimo žiemos olimpinių žaidynių istorijoje.
 
„Nuostabu. Visada svajojau laimėti olimpinį medalį“, – po mačo prisipažino 15-metis Arturas.
 
3×3 turnyro, kuris vyko net 9,6 tūkst. žiūrovų vietų turinčioje Lozanos „Vaudoise“ arenoje, rungtynės susidėjo iš trijų kėlinių po 16 minučių, o kiekviena komanda dar buvo suskirstyta į tris sudėtis: viena sudėtis su trimis žaidėjais ir dvi sudėtys su keturiais. Rungtynių metu žaidėjų trejetai keitėsi kas minutę, o du vartininkai – kas 8 minutes.
 
Joris per keturias dienas sužaidė septynerias rungtynes, o Arturas su Linu – devynis mačus per šešias dienas. Nors varžybos pareikalavo daug fizinių jėgų, visi trys jaunieji lietuviai liko sužavėti naujojo turnyro formatu.
 
„Manau, kad šios žaidynės padės mano karjerai, – neabejojo bronzos medalio savininkas A.Seniutas. – Tai puikus turnyras, kuriame gali pasirodyti tų šalių, kuriose ledo ritulys nėra labai aukšto lygio, sportininkai. Gerai žaisi – gali būti pastebėtas.“